Treściwa i pyszna, chrupiąca ciabatta z siekanym stekiem z wołowiny i aromatyczną, karmelizowaną czerwoną cebulką. Całość podkręcona chrzanem i dodatkiem ostrawej rukoli. Smaki fajnie się przeplatają i uzupełniają, a żeby było jeszcze ciekawiej, do karmelizowanej cebuli dodałam świeżą papryczkę chili. Ciabatty smakują świetnie, głównie za sprawą mięsa, które jest soczyste i aromatyczne, dzięki dodatkowi tymianku. To może być Wasza(...)gustu. Mała podpowiedź - jeśli nie przepadacie za wołowiną, możecie zastąpić ją np. filetem z kurczaka. Myślę, że taka buła ucieszy każdego :) SKŁADNIKI (na 2 osoby): 2 ciabatty 1 duży stek z antrykotu (około 250-300 g) lub dwa małe / grubości 1,5 cm 2 łyżki oleju (np. rzepakowego) 4 łyżeczki siekanego świeżego tymianku (lub 2 suszonego) sol i świeżo
Słodko-Słony Świat IlonySałatka ziemniaczana z jajkiem i majonezem Sałatka ze szpinakiem, pieczonym burakiem i wędzonym twarogiem Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami Pełnoziarniste ciasto na pizzę Sałatka z roszponką, gruszką i camembertem Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiące tosty z wędzonym serem Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Grillowane kanapki z cukinią(...)fasolką szparagową Kanapka z ciabatty z pestkami z dyni Kanapka z ciabatty z ricotta i rzodkiewką Kanapka z omletem z cukinią i suszonymi pomidorami Kanapka z serkiem wiejskim i burakiem Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z oscypkiem Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zgrzewane kanapki z ricotta, rukolą i szynką Zimowe tosty z goudą, rokpolem, pieczarkami
Moja smaczna kuchniadzieckiem nadal lubię ich smak i od czasu do czasu przygotowuję je dla siebie i bliskich we własnej kuchni. Dziś troszkę mniej typowe, ale równie smaczne i szybkie zapiekane ciabatty. Te płaskie, prostokątne bułeczki, wypiekane według włoskiej receptury sprawdzają się równie dobrze jako baza do najróżniejszych kanapek i zapiekanek. Tym razem postanowiłam je przygotować z pieczarkowo-paprykowym farszem. A całość(...)bazę łączącą stanowił pyszny, gęsty Ketchup Markowy Łagodny Roleski . Spróbujcie. Moje zapiekane ciabatty znikły bardzo szybko z talerzy. Zostały tylko okruszki i ślady szczypiorku ;) Składniki: (na 4 sztuki) 2 ciabatty 6-7 małych pieczarek 1/2 cebuli 1/4 żółtej papryki około 1 łyżki tłuszczu do smażenia Ketchup Markowy Łagodny Roleski około 1/2 łyżki soli ziołowej 5-6 plastrów żółtego
Słodkie okruszkiLekka i puchata ciabatta, to jeden z moich ulubionych wypieków. Ma pachnący i sprężysty środek z dużą ilościa pęcherzyków powietrza oraz złocistą i chrupiącą skórkę. Przepis jest nieskomplikowany i wymaga tylko dokładnego wyrobienia ciasta. Najlepiej robić to mikserem przy użyciu specjalnej końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka, gdyż ciasto jest raczej rzadkie, luźne, z którego nie da się uformowac(...)bochenków. Nie należy dosypywać mąki ani ugniatać ciasta. SKŁADNIKI na 1 dużą lub 2 małe ciabatty 20 g świeżych drożdży 1 szklanka ciepłej ( nie gorącej!) wody / 250 ml 2 niepełne szklanki mąki pszennej typ 650 / 300 g 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki mąki pełnoziarnistej lub otrębów orkiszowych do podsypania WYKONANIE Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy
cool and mintyDzisiaj proponuję szybką przystawkę. Chrupiącą ciabattę z masłem czosnkowo - ziołowym, szynką parmeńską, jajkiem i serem mozzarella, podaną na sałacie z pomidorkami koktajlowymi. Przygotowanie dani zajęło mi pół godziny, a danie jest naprawdę pyszne. Do przygotowania dania użyłem: 4 bułek typu ciabatta, 4 plasterki szynki parmeńskiej, 4 jajek, 100 gram masła, 3 ząbków czosnku, 1 łyżeczki suszonego cząbru, 500 gram pomidorów(...)masła i całość wymieszałem na gładką masę. Tak przygotowane masło czosnkowe powinno zapewnić przyjemny czosnkowy posmak bułek, w przypadku chęci uzyskania mniej czosnkowego aromatu można użyć mniej czosnku. Ciabattom obciąłem góry, a następnie dolne części pozbawiłem miąższu. Wydrążone ciabatty obficie posmarowałem masłem czosnkowym. Następnie na każdej wydrążonej bułce położyłem plasterek szynki parmeńskiej, tak aby szynka dokładnie wypełniała zagłębienia
Wyprawy kulinarnelubicie kanapki? Co powiecie na włoską kolację? Bazą jest ciabatta posmarowaną fetą, z mortadellą prosto z Italii, paskami cukinii i listkami bazylii. Niebo w gębie! Wypasiona kanapka w sam raz na meczowe emocje, których nie brakuje. Ciabatta z mortadellą i cukinią / 1 porcja Składniki: 1/3 chleba ciabatta lub 1 bułka ciabatta 2 plastry włoskiej mortadelli 1 plaster(...)fety dobrej jakości 3 paski małej cukinii (wstążki) kilka listków świeżej bazylii 2 łyżki startego grana padano lub parmezanu oliwa z oliwek do skropienia Przygotowanie: Ciabattę przekrawamy na pół. Jedną połówkę smarujemy fetą. Układamy plasterki włoskiej mortadelli. Na wierzchu rozkładamy wstążki z cukinii i listki bazylii. Całość delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy parmezanem lub grana padano. Przykrywamy drugą
Moja smaczna kuchniaTaki mój eksperymentalny wypiek ale całkiem udany, więc zamieszam przepis na blogu. Ciabatty na pszennym zakwasie robione bez użycia miksera, ciasto wyrabiane-składane ręcznie. Do ciasta użyłem mocnej włoskiej mąki pszennej Manitoba tipo "0". Wyszły bardzo smaczne, mają cienką chrupiącą skórkę i puszysty, otwarty miękisz. Składniki na dwie duże ciabatty: 180 g aktywny zakwas pszenny (hydratacja 100%) 360 g jasna(...)obsypany mąką stół i nadałem mu trochę sprężystości składaniem. Wierzch ciasta posypałem mąką i zostawiłem na 20 minut aby odpoczęło. Następnie podzieliłem ciasto na dwie równe części i uformowałem ciabatty. Końcowe wyrastanie prowadziłem przez 1 godzinę w temperaturze ok. 25-26oC. Podczas wyrastania zapewniłem ciabattom boczne podparcie, tak aby zbytnio się nie rozjechały. Po wyrośnięciu odwróciłem ciabatty spodem
Przepisy na domowy ser i chlebCiabatta – włoski biały chleb, zrobiony z mąki pszennej i drożdży. Bochenek jest wydłużony, szeroki i płaskawy. Po włosku słowo ciabatta oznacza "kapeć, łapeć". Od drugiej połowy lat 90. jest szeroko znany w Europie i Stanach Zjednoczonych, najczęściej używana do kanapek. Składniki: 4 g cukru 450 gram maki pszennej typ 650 60 g oliwy 6 g soli 3 g suszonych drożdży(...)ciasto od razu na drugą stronę aby pokryło się mąką ze stolnicy, a następnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto jest dość luźne ale takie ma być. Ciabatty pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220 stopni. Przez pierwsze 10 minut w piekarniku powinniśmy umieścić pojemnik z wodą, następnie po usunięciu pojemnika ciabatty pieczemy jeszcze 20 minut. Ciabatty powinny
Życie zaczyna się w kuchnismakują na zimno, ale jeszcze lepiej na ciepło! Zainspirujcie się przepisami i korzystajcie! Każdy sezon przynosi nowe dary w postaci owoców i warzyw. Która kanapka najbardziej się Wam podoba? Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiące tosty z wędzonym serem Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Grillowane kanapki z cukinią(...)fasolką szparagową Kanapka z ciabatty z pestkami z dyni Kanapka z ciabatty z ricotta i rzodkiewką Kanapka z omletem z cukinią i suszonymi pomidorami Kanapka z serkiem wiejskim i burakiem Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z oscypkiem Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zgrzewane kanapki z ricotta, rukolą i szynką Zimowe tosty z goudą, rokpolem, pieczarkami
Moja smaczna kuchniapiersi indyka. Dlaczego podwójny? Postanowiłem, że nie pójdę w górę, tak jak robią to koledzy z innych blogów i poszukałem bułke, która umożliwi mi poszerzenie mojej kanapki. Użyłem więc ciabatty. Dosyć jednak rozmów i bierzemy się do pracy. Zanim przystąpicie do przepisu obejrzyjcie film, który ułatwi wam pracę. Polecam wam także moją nowojorską kanapkę a’la reuben . Film(...)Składniki – podwójny sznycelburger 2 sznycle z indyka ciabatta 2 plastry sera żółtego kilka liści sałaty kiszony ogórek pomidor kumin, papryka ostra, oregano oliwa lub olej sos worcestershire keczup majonez musztarda dijon pieprz i sól Przepis Zaczynamy od zamarynowania naszych sznycli. Mięso wkładamy do naczynia, po czym kolejne dodajemy do niego oliwę lub olej, sos worcestershire (2 łyżeczki), kumin, paprykę
Kuchennyviral.plpiersi indyka. Dlaczego podwójny? Postanowiłem, że nie pójdę w górę, tak jak robią to koledzy z innych blogów i poszukałem bułke, która umożliwi mi poszerzenie mojej kanapki. Użyłem więc ciabatty. Dosyć jednak rozmów i bierzemy się do pracy. Zanim przystąpicie do przepisu obejrzyjcie film, który ułatwi wam pracę. Polecam wam także moją nowojorską kanapkę a’la reuben . Film(...)Składniki – podwójny sznycelburger 2 sznycle z indyka ciabatta 2 plastry sera żółtego kilka liści sałaty kiszony ogórek pomidor kumin, papryka ostra, oregano oliwa lub olej sos worcestershire keczup majonez musztarda dijon pieprz i sól Przepis Zaczynamy od zamarynowania naszych sznycli. Mięso wkładamy do naczynia, po czym kolejne dodajemy do niego oliwę lub olej, sos worcestershire (2 łyżeczki), kumin, paprykę
Kuchennyviral.plPełnoziarniste domowe ciabatty z pomidorami i oliwki czyli zapach Italii w takich oto chlebkach. Słowo ciabatta oznacza kapeć po włosku i dlatego taki mają spłaszczony kształt. ciabatta: zaczyn biga 2/3 szklanki mąki pszennej typ 650 1 dkg drożdży 1/4 szklanki letniej wody ciasto: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej typ 650 2 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej(...)Kroję nożem na 6 porcji, nóż posypuję mąkę i podważam ciasto i w ten sposób przekładam na blaszkę wysmarowaną. Zachowuję spore odstępy bo ciasto urośnie. Formuję nożem jeszcze ciabatty nadając im kształt prostokąta i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Do piekarnika wstawiam miskę z wrzącą wodą i nagrzewam go do 220 stopni. Piekarnik musi być dobrze nagrzany
wesoła kuchniaśniadaniowe inspiracje właśnie na moim blogu. Będzie kolorowo i jak zawsze bardzo smacznie. Wystarczy zaopatrzyć się w pojemniki śniadaniowe lub słoiczki, sztućce i gotowe! Bulgur z warzywami śródziemnomorskimi Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Chrupiąca sałatka warzywna z szynką(...)serem Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Czekoladowy pudding chia z truskawkami, kokosem i migdałami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Grillowane kanapki z cukinią i fasolką szparagową Jogurt grecki
Moja smaczna kuchniaDziś piekłem ciabattę. Wpadłem na ten pomysł, szukając inspiracji w zdjęciach z serwisu pinterest.com. Przepis, który znalazłem jest naprawdę wart polecenia. Ciabatta wyszła taka jak powinna, chrupiąca i z dziurami. Ciabatta to chleb (niektórzy twierdzą, że bułka) zrobiony z mąki pszennej i drożdży, pochodzący z Włoch. Kształt bochenka jest prostokątny i płaski (w języku włoskim słowo to oznacza(...)kapeć"). Przepis, jest moim tłumaczeniem przepisu na ciabattę ze strony browneyedbaker.com Zaczyn: 1 szklanka mąki pszennej ⅛ łyżeczki drożdży instant ½ szklanki wody o temperaturze pokojowej Mąkę, drożdże i wodę dokładnie wymieszać łyżką i zostawić w przykrytym naczyniu na 8-24 godz., w temperaturze pokojowej. Ciasto: cały zaczyn 2 szklanki mąki pszennej 1½ łyżeczki soli ½ łyżeczki drożdży instant ¾ szklanki
Przepisy na domowy ser i chlebWiosna coraz bliżej więc dzisiaj na śniadanie kanapka z ciabatty z chrupiącymi rzodkiewkami i ricottą, którą można przygotować na wiele sposobów. Najlepsza, jaką jadłam w Akademii Kurta Schellera, zapiekana była z owocami i alkoholem, smakowała wyśmienicie, jak najlepszy na świecie sernik! Ricottę można zapiec także np. na słono z suszonymi pomidorami i oliwkami lub połączyć z suszonymi ziołami i używać(...)jako dodatek do kanapek, pokrojoną na plasterki, brzmi wspaniale! Dzisiejsze śniadanie, polsko - włoskie, w kolorach tęczy sprawiło, że naprawdę poczułam nadchodzącą wiosnę! Kanapka z ciabatty z ricottą i rzodkiewką Składniki: 1 ciabatta 2 listki sałaty masłowej kilka rzodkiewek 2 łyżki ricotty kilka gałązek dymki sól Przygotowanie: Ciabattę przekrawamy wzdłuż na pół. Jedną część smarujemy łyżką ricotty oprószamy solą, układamy umyte
Moja smaczna kuchniaświecie! To niesamowite uczucie pracować 3 tygodnie nad jednym wypiekiem, zepsuć dwa blendery i w końcu poczuć smak, którego się szukało przez cały ten czas! Historia mojej ciabatty jest zawiła, pełna ubabranych w mące ciuchów i nieprzespanych poranków. Wszystko zaczęło się pewnego pięknego dnia, gdy przygotowywałam śniadanie dla bardzo ważnego gościa. Zrobiłam tradycyjną shakshukę, pietruszkowy hummus i ciabattę (prawie(...)Pominęłam połowę kroków, składniki odmierzałam mało precyzyjnie, a że się spieszyłam to za nic nie byłam w stanie stwierdzić ile czego dokładnie dałam i co ile czasu mi zajęło. Ciabatta wyszła znakomita. Postanowiłam ją powtórzyć i już nigdy nie wyszła taka sama. Zawsze za twarda, zawsze z dziwnym posmakiem, zawsze zjedzona od niechcenia. I w końcu, gdy po raz kolejny
Fill The Bowl