ciabatta - 417 przepisów (strona:3/28)

Ciabatta z pomidorami i mięsem 264

Kiedy znudzą nam się tradycyjne kanapki, warto czasami sięgnąć po coś innego. Jako wielbicielka włoskiej kuchni chciałam Wam zaproponować ciabattę ;-) moja propozycja na kanapkę na gorąco która jest bardzo prosta w przygotowaniu i zapewnia że nie będziemy po niej głodni. Sam skład zależy od naszych aktualnych zasobów w lodówce, lecz finalny efekt zawsze wychodzi super zważywszy że ciabatta na gorąco(...)mój wiecznie głodny mąż się tym najadł bardzo. Przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu co stawia ten przepis w grupie posiłków przygotowywanych przy braku czasu czy nagłej sytuacji. Składniki: 2 ciabatty, 3 pomidory, 1-2 ząbki czosnku, bazylia, oliwa z oliwek, sól, pieprz, rukola, ser żółty lub mozarella, mięso (jak na hamburgery) lub pierś z kurczaka. Przygotowanie: 1. Pomidory myjemy, obieramy

Kuchnia Pełna Pasji
Ottolenghi. Prosto – recenzja książki 161

Jedyną uwagą gotującego danie, była zła proporcja sosu do makaronu. Dokładniej zbyt mała ilość sosu na podaną w przepisie ilość makaronu. Moim daniem była frittata z cukinią, parmezanem i ciabattą. To przykład popularnych teraz przepisów zero waste, które kończą się marnowaniem żywności, ale za to są pyszne. W oryginalnym przepisie powinniśmy kupić pół kilo bułek typu ciabatta (albo mieć tyle(...)poprzedniego dnia) i odciąć skórki, tak by została tylko miękka część, co powoduje, że zostaje bardzo mało chleba a nie bardzo ma sens, bo ciabatta ma miękką skórkę a pieczywo namacza się w mleku ze śmietaną i jajkiem. Wprawdzie w przepisie jest sugestia co można zrobić z prawie połową pieczywa, które się marnuje, kiedy odcinamy skórkę, ale wydaje mi się

Ugotowane pozamiatane
Klasyczna sałatka toskańska z pomidorów i pieczywa 149

prosta do zrobienia. Najważniejsze są dobre składniki! Polecam. inspiracja:  seriouseats Składniki ( 2 porcje) 400 g zmieszanych pomidorów, pokrojonych na kawałki wielkości kęsa 1 łyżeczka soli 100 g  ciabatty lub pszennego chleb na zakwasie, pocięte w kawałki ok 2x2 cm 2 łyżki oliwy na sos: 1 łyżki białego lub czerwonego octu winnego 5 łyżek oliwy z oliwek extra-virgin(...)Pozostawić na około 15 - 20 minut, aż pomidory puszczą sok do miski. Od czasu do czasu mieszać ręką, lekko wyciskając. Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Pokrojoną w kawałki ciabattę, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Polać 1-2 łyżkami oliwy, wymieszać, aby bułki były w miarę równomiernie otoczone oliwą. Wstawić na środkową półkę piekarnika, piec 15 minut

Stare Gary
Ciabatta z rodzynkami i słonecznikiem oraz "Świąteczne marzenie" 192

Karnawał to czas na dietetyczne folgowanie, a ciabatta to świetny wypiek wśród karnawałowych przysmaków. Ciabatta jest włoskim rodzajem pieczywa drożdżowego. Ma dość nieciekawy kształt, bo pieczywo jest jakby rozlane - długie i prawie płaskie. Jej niewątpliwą zaletą jest chrupkość dobrze wypieczonej skórki i miękki środek z charakterystycznymi dziurami powstałymi podczas wyrastania ciasta w fazie wzrostu i fazie wypiekania (mnie takie(...)wyszły, ale może to i dobrze, bo wolę zwarte pieczywo). W tej chwili ciabatty wypieka się z przeróżnymi dodatkami. W styczniowej piekarni Amber, w której tym razem nie mogłam wziąć udziału, blogerzy wypiekali ciabattę z orzechami włoskimi i rodzynkami. Ze względu na alergię zamieniłam orzechy na słonecznik. Przepis jest świetny, a to za sprawą Gucia ( klik! ), którego receptury są zawsze

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciabatta z orzechami włoskimi i rodzynkami według Hamelmana 170

pysznym wypiekiem. Za oknem przez chwilę zima, śnieg sypie od kilku dni i nawet mróz się pojawił i spędzenie popołudnia w kuchni to czysta przyjemność, cieplutko, przyjemnie i pachnąco. Ciabatty są mega pyszne, mają chrupiącą skórkę, wilgotny i elastyczny miękisz a orzechy przyjemnie chrupią pod zębem, rodzynki nadają pieczywu lekkiej słodyczy. Warto zatem upiec sobie takie chlebki. Ciabatta po włosku(...)kapeć" czyli i chleby takie powinny być, płaskie i owalne. Ciabatty według Hamelmana zaproponował dla nas w styczniu Gucio z bloga Kuchnia Gucia. Ciabatta z orzechami włoskimi i rodzynkami według Hamelmana. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zapiekana faszerowana ziołowa ciabatta 225

Dziś polecam Wam prosty i szybki przepis na zapiekaną faszerowaną ziołową ciabattę . Idealna, sycąca propozycja na chłodne jesienne dni. Pysznie, prosto i… na pewno nie będziecie później głodni. Farsz można wzbogacić o inne przyprawy lub np. pokrojoną drobno paprykę itd. Możecie spokojnie eksperymentować Składniki: 1 duża ziołowa ciabatta 2 jajka M 2 pełne łyżki śmietany 2 pełne łyżki startego(...)parówki w zalewie wieprzowej Duda sól i pieprz do smaku posiekana zielona pietruszka do podania Przygotowanie: Moje parówki były wcześniej podgrzane, bo przygotowywałam je rodzinie. Trzy sztuki odłożyłam. Nacinamy ciabattę, wydrążamy ostrożnie środek (powinno nam powstać coś na kształt łódeczki). W środek nakładamy pokrojone parówki. W miseczce mieszamy dokładnie jajka, śmietankę, przyprawy (nie żałujemy pieprzu) i starty żółty ser (można

Słodkie okruszki
Chrupiące grzanki ze świeżym ogórkiem zielonym, jogurtem i czarnuszką 145

Rano kupiłam włoskie ciabatty, zapomniałam jednak o pomidorach. Nic nie szkodzi, bo powstały bardzo smaczne grzanki z ogórkiem zielonym i dodatkami. To mój pierwszy taki pomysł na grzanki w nieco innym wydaniu. Gwarantuję, że efekt jest bardzo pozytywny, chrupiące bułeczki zostały zjedzone ze smakiem, paluszki lizać!   Nie potrzeba patelni grillowej czy piekarnika. Wystarczy opiekacz do kanapek lub toster(...)znaczenia jest pieczywo, wybierzcie najlepsze w mieście ciabatty, bo smak ma znaczenie. Połączyłam ogórek zielony z jogurtem naturalnym, posiekaną natką i czarnuszką i tym razem takie połączenie bardzo mi smakowało, dlatego też polecam i Wam, chrupiące pieczywo, orzeźwiający ogórek z jogurtem i najadając charakteru czarnuszka, niby niepozorna, a zmienia smak tradycyjnych produktów!  Chrupiące grzanki ze świeżym ogórkiem zielonym, jogurtem

Moja smaczna kuchnia
KANAPKA Z HUMMUSEM I ŚWIEŻYM POMIDOREM 222

Szybka i prosta do przygotowania kanapka z lekko opieczonej ciabatty posmarowanej hummusem. Z grubym plastrem soczystego pomidora, cieniutkimi krążkami czerwonej cebuli i natką pietruszki. Oprószona słodką czerwoną ( opcjonalnie także wędzoną) papryką w proszku, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i szczyptą suszonego lubczyku. Przed podaniem skropiona dobrej jakości oliwą lub olejem. Będzie równie pyszna jeśli ciabattę zastąpicie pełnoziarnistym chlebkiem lub bułką(...)opieczeniu natrzecie przepołowionym ząbkiem czosnku. Takie kanapki to idealna propozycja na śniadanie, kolację lub poczęstunek dla gości. SKŁADNIKI / 2 porcje 2  ciabatty  1 duży pomidor / najlepiej malinowy lub bawole serce 1 mała czerwona cebula garść listków natki pietruszki 4 łyżki hummusu np. z tego przepisu sól, pieprz, suszony lubczyk, słodka czerwona papryka w proszku  oliwa WYKONANIE Pomidora

cool and minty
Oliwkowe ciabatty 119

Przepis z książki kulinarnej z włoskimi daniami. Przepis sprawdzony, ale niestety w moim wykonaniu ciabatty przypominały bardziej zwykłe bułki z oliwkami, niż wszystkim dobrze znane lekkie i puszyste ciabatty. Mimo wszystko bardzo smaczne i proste, więc polecam ich wykonanie:) Czas wykonania: 3 h 40 min Ilość porcji: 6 sztuk Składniki: 500 g mąki(...)ciasto do wyrośnięcia 5. Dodać pokrojone oliwki 6. Uformować podłużne bułeczki 7. Odstawić ciasto do wyrośnięcia 8. Posmarować ciasto wodą Pobierz wersję do druku: Pobierz Oliwkowe ciabatty Artykuł Oliwkowe ciabatty pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
chrupiąca ciabatta, chleb z zielonymi oliwkami 169

ciabatta z oliwkami Lekki pszenny chleb, podany nawet w pochmurny jesienny dzień z pewnością poprawi nasz nastrój. A jego złocisto brązowa, chrupiąca skórka, przywoła wspomnienia ciepłej, słonecznej Italii. Jest to specyficzny drożdżowy wypiek, który podobnie jak nasz chleb, wymaga sporządzenia kilka godzin wcześniej  zaczynu składniki na zaczyn 10 g drożdży 200 g mąki pszennej 200 ml wody składniki(...)chleby ciabatty 600 g mąki pszennej 200-250 ml wody 6 łyżek oliwy 4 łyżki mleka 10 g drożdży 1 łyżeczka soli garść zielonych oliwek sposób wykonania Do miski wsypujemy składniki zaczynu, pokruszone drożdże, mąkę pszenną, zalewamy całość letniej wodą, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 8-10 godzin. Do wyrośniętego zaczynu wsypujemy resztę mąki, cztery łyżki oliwy ( dwie

Miód i pieprz
Ciabatta z grilowanym kurczakiem: Majowe wyzwanie blogerek i blogerów 220

jeden z zimnych, magicznie deszczowych dni - kto w taki dzień myśli o pikniku? No ale, jak zadanie, to zadanie ;) Żeby było pysznie, zdrowo i pożywnie, moją propozycją będzie ciabatta z warzywami, grillowanym kurczakiem i sosem musztardowym. Pychota! :) Składniki: Ciabatta 1 duża pierś z kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku szczypta ostrej papryki, soli i pieprzu sałata rzymska(...)pieprz do smaku Pierś z kurczaka oprawiam i przekrawam na pół wzdłuż - pierś będzie cieńsza, a dzięki temu kanapka będzie delikatniejsza i pierś na pewno dosmaży się w środku. Ciabattę przekrawamy na pół wzdłuż - ja wolę krótsze kanapki, więc dodatkowo kroję ją na 2 części. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy ze szczyptą soli, pieprzy, ostrej papryki i oliwy i nacieramy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Kanapki we włoskim stylu 177

Dzisiaj zaproponuję Wam pyszne kanapki z ciabatty, idealne nie tylko na wieczorne kolacje czy śniadania, śmiało możecie zapakować je do pudełka i zabrać do pracy czy na wycieczkę. Lubię czerwoną cebulę i często używam jej także do sałatek. Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Składniki: 1 ciabatta 1 garść świeżej rukoli 4 oliwki czarne, wydrylowane 2 łyżeczki kremowego(...)serka koziego z dodatkiem czosnku kilka plastrów czerwonej cebuli Przygotowanie: Ciabattę przekrawamy na pół, smarujemy serkiem kozim, układamy rukolę i plasterki oliwek, na samym wierzchu plastry czerwonej cebuli

Moja smaczna kuchnia
CIABATTA Z POMIDORAMI I TUŃCZYKIEM 314

konkretne śniadano, którego nie musimy jeść w biegu. Ubolewam, ze nie zawsze mam na takie czas :( Ale dzisiaj pierwsza w tym roku, moja leniwa niedziela, a na śniadanie przepyszna ciabatta. SKŁADNIKI: 1 ciabatta (moja była z oliwkami) 1/2 dużego pomidora 1 cebula dymka razem ze szczypiorkiem 1 ząbek czosnku 1 łyżka tartej mozzarelli 1 mała puszka tuńczyka w sosie własnym(...)kostkę, dodać posiekaną dymkę, szczypiorek, oregano i czosnek. Wsypać mozzarellę, doprawić wszystko solą, pieprzem i oliwą z oliwek, dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek i podsmażyć ciabattę przekrojona na pół. Na jeszcze ciepłą ciabattę ułożyć warstwę pomidorów. Na wierzchu kanapki ułożyć kawałki odsączonego tuńczyka. Całość oprószyć kolorowym pieprzem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu

Kuchnia w opałach
Sylwestrowo: mini sandwiche śródziemnomorskie 174

przekąskach dla gości. Tym, którzy zostają dzisiaj w domach i czekają na gości, proponuję przygotowanie takich mini - kanapeczek. Są szybkie i proste w przygotowaniu, a Wasi goście będą zachwyceni.Potrzebujemy:- ciabattę- kilka łyżek oliwy extra virgin- 3 spore garście rukoli- opakowanie mozzarelli- kilka suszonych pomidorów z zalewyPrzygotowanie:Rukolę myjemy i dokładnie osuszamy. Ciabattę kroimy na pół i każdą połówkę dzielimy wszerz(...)dwie części. Każdą część smarujemy delikatnie oliwą. Na spody z ciabatty kładziemy część rukoli, Pokrojoną w plastry mozzarellę i pocięte na małe kawałki pomidory. Kładziemy na wierzch rukolę i przykrywamy ciabattą. Kroimy na małe kanapeczki i układamy na talerzu

W poszukiwaniu inspiracji
Smakowita Pajda na lunch. 201

Snack, appetizer, brunch, starter, lunch, entrée. Ciabatta z oliwkami ,zapiekana z szafranową wątróbką  i jabłkiem na roślinnym smalczyku. Mało kto z nas je w domu lunch ,ale taką pajdę bardzo chętnie zjadłbym na lunch firmowy  w bistro czy innym gastronomicznym punkcie. Zrobiłem tę pajdę w domu i czekałem z wielką ciekawością na wynik(...)Ciabattę , przekrojoną  wzdłuż  ,posmarowałem Smakowitą Pajdą z cebulką i jabłkiem. Wątróbki drobiowe przesmażyłem na patelni beztłuszczowej, zalałem niewielką ilością bulionu z nitkami szafranu i dusiłem do odparowania płynu. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem . Plasterki jabłek przesmażyłem lekko na smalczyku i posypałem  majerankiem. Na pajdzie ciabatty ułożyłem wątróbki na przemian z jabłkiem i wstawiłem na kilka minut

Kulinarny karnet Christophera