ciabatta - 417 przepisów (strona:3/28)

Ciabatta z mortadellą i cukinią 109

lubicie kanapki? Co powiecie na włoską kolację? Bazą jest ciabatta posmarowaną fetą, z mortadellą prosto z Italii, paskami cukinii i listkami bazylii. Niebo w gębie! Wypasiona kanapka w sam raz na meczowe emocje, których nie brakuje.  Ciabatta z mortadellą i cukinią / 1 porcja Składniki: 1/3 chleba ciabatta lub 1 bułka ciabatta 2 plastry włoskiej mortadelli 1 plaster(...)fety dobrej jakości 3 paski małej cukinii (wstążki) kilka listków świeżej bazylii 2 łyżki startego grana padano lub parmezanu oliwa z oliwek do skropienia Przygotowanie: Ciabattę przekrawamy na pół. Jedną połówkę smarujemy fetą. Układamy plasterki włoskiej mortadelli. Na wierzchu rozkładamy wstążki z cukinii i listki bazylii. Całość delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy parmezanem lub grana padano. Przykrywamy drugą

Moja smaczna kuchnia
Ciabatta na zakwasie 408

Taki mój eksperymentalny wypiek ale całkiem udany, więc zamieszam przepis na blogu. Ciabatty na pszennym zakwasie robione bez użycia miksera, ciasto wyrabiane-składane ręcznie. Do ciasta użyłem mocnej włoskiej mąki pszennej Manitoba tipo "0". Wyszły bardzo smaczne, mają cienką chrupiącą skórkę i puszysty, otwarty miękisz. Składniki na dwie duże ciabatty: 180 g aktywny zakwas pszenny (hydratacja 100%) 360 g jasna(...)obsypany mąką stół i nadałem mu trochę sprężystości składaniem. Wierzch ciasta posypałem mąką i zostawiłem na 20 minut aby odpoczęło. Następnie podzieliłem ciasto na dwie równe części i uformowałem ciabatty. Końcowe wyrastanie prowadziłem przez 1 godzinę w temperaturze ok. 25-26oC. Podczas wyrastania zapewniłem ciabattom boczne podparcie, tak aby zbytnio się nie rozjechały. Po wyrośnięciu odwróciłem ciabatty spodem

Przepisy na domowy ser i chleb
Ciabatta 169

Ciabatta – włoski biały chleb, zrobiony z mąki pszennej i drożdży. Bochenek jest wydłużony, szeroki i płaskawy. Po włosku słowo ciabatta oznacza "kapeć, łapeć". Od drugiej połowy lat 90. jest szeroko znany w Europie i Stanach Zjednoczonych, najczęściej używana do kanapek. Składniki: 4 g cukru 450 gram maki pszennej typ 650 60 g oliwy 6 g soli 3 g suszonych drożdży(...)ciasto od razu na drugą stronę aby pokryło się mąką ze stolnicy, a następnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto jest dość luźne ale takie ma być.  Ciabatty pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220 stopni. Przez pierwsze 10 minut w piekarniku powinniśmy umieścić pojemnik z wodą, następnie po usunięciu pojemnika ciabatty pieczemy jeszcze 20 minut. Ciabatty powinny

Życie zaczyna się w kuchni
Kanapki na ciepło i na zimno 165

smakują na zimno, ale jeszcze lepiej na ciepło! Zainspirujcie się przepisami i korzystajcie! Każdy sezon przynosi nowe dary w postaci owoców i warzyw. Która kanapka najbardziej się Wam podoba? Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiące tosty z wędzonym serem Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Grillowane kanapki z cukinią(...)fasolką szparagową Kanapka z ciabatty z pestkami z dyni Kanapka z ciabatty z ricotta i rzodkiewką Kanapka z omletem z cukinią i suszonymi pomidorami Kanapka z serkiem wiejskim i burakiem Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z oscypkiem Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zgrzewane kanapki z ricotta, rukolą i szynką Zimowe tosty z goudą, rokpolem, pieczarkami

Moja smaczna kuchnia
Podwójny sznycelburger 141

piersi indyka. Dlaczego podwójny? Postanowiłem, że nie pójdę w górę, tak jak robią to koledzy z innych blogów i poszukałem bułke, która umożliwi mi poszerzenie mojej kanapki. Użyłem więc ciabatty. Dosyć jednak rozmów i bierzemy się do pracy. Zanim przystąpicie do przepisu obejrzyjcie film, który ułatwi wam pracę. Polecam wam także moją nowojorską kanapkę a’la reuben . Film(...)Składniki – podwójny sznycelburger 2 sznycle z indyka ciabatta 2 plastry sera żółtego kilka liści sałaty kiszony ogórek pomidor kumin, papryka ostra, oregano oliwa lub olej sos worcestershire keczup majonez musztarda dijon pieprz i sól Przepis Zaczynamy od zamarynowania naszych sznycli. Mięso wkładamy do naczynia, po czym kolejne dodajemy do niego oliwę lub olej, sos worcestershire (2 łyżeczki), kumin, paprykę

Kuchennyviral.pl
Podwójny sznycelburger 154

piersi indyka. Dlaczego podwójny? Postanowiłem, że nie pójdę w górę, tak jak robią to koledzy z innych blogów i poszukałem bułke, która umożliwi mi poszerzenie mojej kanapki. Użyłem więc ciabatty. Dosyć jednak rozmów i bierzemy się do pracy. Zanim przystąpicie do przepisu obejrzyjcie film, który ułatwi wam pracę. Polecam wam także moją nowojorską kanapkę a’la reuben . Film(...)Składniki – podwójny sznycelburger 2 sznycle z indyka ciabatta 2 plastry sera żółtego kilka liści sałaty kiszony ogórek pomidor kumin, papryka ostra, oregano oliwa lub olej sos worcestershire keczup majonez musztarda dijon pieprz i sól Przepis Zaczynamy od zamarynowania naszych sznycli. Mięso wkładamy do naczynia, po czym kolejne dodajemy do niego oliwę lub olej, sos worcestershire (2 łyżeczki), kumin, paprykę

Kuchennyviral.pl
Ciabatta z suszonymi pomidorami 147

Pełnoziarniste domowe ciabatty z pomidorami i oliwki czyli zapach Italii w takich oto chlebkach. Słowo ciabatta oznacza kapeć po włosku i dlatego taki mają spłaszczony kształt. ciabatta: zaczyn biga 2/3 szklanki mąki pszennej typ 650 1 dkg drożdży 1/4 szklanki letniej wody ciasto: 1 i 1/4 szklanki  mąki pszennej typ 650 2 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej(...)Kroję nożem na 6 porcji, nóż posypuję mąkę i podważam ciasto i w ten sposób przekładam na blaszkę wysmarowaną. Zachowuję  spore odstępy bo ciasto urośnie. Formuję nożem jeszcze ciabatty nadając im kształt prostokąta i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Do piekarnika wstawiam miskę z wrzącą wodą i nagrzewam go do 220 stopni.  Piekarnik musi być dobrze nagrzany

wesoła kuchnia
94 przepisy na drugie śniadanie 228

śniadaniowe inspiracje właśnie na moim blogu. Będzie kolorowo i jak zawsze bardzo smacznie. Wystarczy zaopatrzyć się w pojemniki śniadaniowe lub słoiczki, sztućce i gotowe! Bulgur z warzywami śródziemnomorskimi Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe  Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Chrupiąca sałatka warzywna z szynką(...)serem Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Czekoladowy pudding chia z truskawkami, kokosem i migdałami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Grillowane kanapki z cukinią i fasolką szparagową Jogurt grecki

Moja smaczna kuchnia
Ciabatta 115

Dziś piekłem ciabattę. Wpadłem na ten pomysł, szukając inspiracji w zdjęciach z serwisu pinterest.com.  Przepis, który znalazłem jest naprawdę wart polecenia. Ciabatta wyszła taka jak powinna, chrupiąca i z dziurami.  Ciabatta to chleb (niektórzy twierdzą, że bułka) zrobiony z mąki pszennej i drożdży, pochodzący z Włoch. Kształt bochenka jest prostokątny i płaski (w języku włoskim słowo to oznacza(...)kapeć").  Przepis, jest moim tłumaczeniem przepisu na ciabattę ze strony browneyedbaker.com Zaczyn: 1 szklanka mąki pszennej ⅛ łyżeczki drożdży instant  ½ szklanki wody o temperaturze pokojowej Mąkę, drożdże i wodę dokładnie wymieszać łyżką i zostawić w przykrytym naczyniu na 8-24 godz., w temperaturze pokojowej. Ciasto: cały zaczyn 2 szklanki mąki pszennej 1½ łyżeczki soli ½ łyżeczki drożdży instant  ¾ szklanki

Przepisy na domowy ser i chleb
Kanapka z ciabatty z ricottą i rzodkiewką 128

Wiosna coraz bliżej więc dzisiaj na śniadanie kanapka z ciabatty z chrupiącymi rzodkiewkami i ricottą, którą można przygotować na wiele sposobów. Najlepsza, jaką jadłam w Akademii Kurta Schellera, zapiekana była z owocami i alkoholem, smakowała wyśmienicie, jak najlepszy na świecie sernik! Ricottę można zapiec także np. na słono z suszonymi pomidorami i oliwkami lub połączyć z suszonymi ziołami i używać(...)jako dodatek do kanapek, pokrojoną na plasterki, brzmi wspaniale! Dzisiejsze śniadanie, polsko - włoskie, w kolorach tęczy sprawiło, że naprawdę poczułam nadchodzącą wiosnę! Kanapka z ciabatty z ricottą i rzodkiewką Składniki: 1 ciabatta 2 listki sałaty masłowej kilka rzodkiewek 2 łyżki ricotty kilka gałązek dymki sól Przygotowanie: Ciabattę przekrawamy wzdłuż na pół. Jedną część smarujemy łyżką ricotty oprószamy solą, układamy umyte

Moja smaczna kuchnia
Bezglutenowa i wegańska ciabatta. 132

świecie! To niesamowite uczucie pracować 3 tygodnie nad jednym wypiekiem, zepsuć dwa blendery i w końcu poczuć smak, którego się szukało przez cały ten czas! Historia mojej ciabatty jest zawiła, pełna ubabranych w mące ciuchów i nieprzespanych poranków. Wszystko zaczęło się pewnego pięknego dnia, gdy przygotowywałam śniadanie dla bardzo ważnego gościa. Zrobiłam tradycyjną shakshukę, pietruszkowy hummus i ciabattę (prawie(...)Pominęłam połowę kroków, składniki odmierzałam mało precyzyjnie, a że się spieszyłam to za nic nie byłam w stanie stwierdzić ile czego dokładnie dałam i co ile czasu mi zajęło. Ciabatta wyszła znakomita. Postanowiłam ją powtórzyć i już nigdy nie wyszła taka sama. Zawsze za twarda, zawsze z dziwnym posmakiem, zawsze zjedzona od niechcenia. I w końcu, gdy po raz kolejny

Fill The Bowl
Zapiekane ciabatty faszerowane pieczarkami w sosie kebeb-gyros 174

bardzo pyszny przepis. Jesień obfituje w zimne dni, dlatego na moim stole często goszczą ciepłe śniadania czy kolacje. Jeśli lubicie pieczarki, to naprawdę zachęcam do spróbowania. Zapiekane ciabatty faszerowane pieczarkami w sosie kebab-gyros, to idealna szybka propozycja, która nada się również na niespodziewane przyjęcie czy kibicowanie przed telewizorem. Spróbujcie. Składniki: 2 ciabatty 3 duże pieczarki 1 mała szalotka(...)plasterka dowolnego żółtego sera 1 łyżka sosu kebab-gyros 1-2 łyżeczki masła odrobina zielonej natki pietruszki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: W ciabattach robimy nacięcia na kształt rąbu, wydrążamy środek w obrąbie figury. Pieczarki obieramy i kroimy kostkę. Szalotkę również kroimy w kostkę. Szalotkę smażymy chwilkę na rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki

Słodkie okruszki
Warstwowa kanapka z ciabatty z suszonymi pomidorami 128

Akcja śniadaniowa , w której brałam udział i gotowałam na żywo zakończona, ale pomyslów mi nie brakuje. Dzisiaj na drugie śniadanie przygotowałam ciabattę z dodatkami, wyszło kolorowo, kanapka po brzegi wypełniona warzywami, mozzarellą, bez zbędnych sosów.  Przypomniała mi się wycieczka do Brukseli, kiedy to, przejeżdżając przez miasto niemal na każdym kroku widoczne były Sandwicherie, sklepy ze świeżymi kanapkami(...)które musicie odwiedzić, lodówka wypełniona świeżymi kanapkami, sałatkami, sokami, bardzo urocze i kameralne miejsce, można zjeść na zewnątrz lub w środku. Zapraszam -> wycieczka do Brukseli Warstwowa kanapka z ciabatty z suszonymi pomidorami Składniki: 1 bułka ciabatta z suszonymi pomidorami 2 garście świeżego szpinaku baby kula sera mozzarella 2 plastry czerwonej papryki 3 plasterki czerwonej cebuli przyprawa ostra w młynku

Moja smaczna kuchnia
Pomidorowa letnia sałatka z mozzarellą 129

latem przepis - bardzo prosty i bardzo smakowity za razem. Tym razem wykorzystałam do niego upieczoną dzień wcześniej focaccię, która co nieco  już podeschła. Wam polecam po prostu kupić ciabattę. Zachęcam także do przygotowania pomidorów w taki sposób: kiszone pomidory pieczone pomidory klasyczna salsa pomidorowa pomidorowa letnia sałatka pomidorowy chłodnik z chrupiącym boczkiem gazpacho z pieczoną papryką gazpacho, hiszpański chłodnik(...)domowy ketchup przecier pomidorowy na zimę Pomidorowa letnia sałatka z mozzarellą Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 700 g różnokolorowych pomidorów 1 mozzarella 4 kromki ciabatty listki greckiej bazylii ocet balsamiczny oliwa z oliwek EV sól pieprz Wykonanie: Ciabattę rwiemy na kawałki, wrzucamy na patelnię, skrapiamy oliwą i podgrzewamy na małym ogniu, aż się nieco przyrumieni i stanie chrupiąca. W międzyczasie

Kulinarne przygody Gatity
Ciabatta z pomidorami i mięsem 237

Kiedy znudzą nam się tradycyjne kanapki, warto czasami sięgnąć po coś innego. Jako wielbicielka włoskiej kuchni chciałam Wam zaproponować ciabattę ;-) moja propozycja na kanapkę na gorąco która jest bardzo prosta w przygotowaniu i zapewnia że nie będziemy po niej głodni. Sam skład zależy od naszych aktualnych zasobów w lodówce, lecz finalny efekt zawsze wychodzi super zważywszy że ciabatta na gorąco(...)mój wiecznie głodny mąż się tym najadł bardzo. Przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu co stawia ten przepis w grupie posiłków przygotowywanych przy braku czasu czy nagłej sytuacji. Składniki: 2 ciabatty, 3 pomidory, 1-2 ząbki czosnku, bazylia, oliwa z oliwek, sól, pieprz, rukola, ser żółty lub mozarella, mięso (jak na hamburgery) lub pierś z kurczaka. Przygotowanie: 1. Pomidory myjemy, obieramy

Kuchnia Pełna Pasji
Ottolenghi. Prosto – recenzja książki 134

Jedyną uwagą gotującego danie, była zła proporcja sosu do makaronu. Dokładniej zbyt mała ilość sosu na podaną w przepisie ilość makaronu. Moim daniem była frittata z cukinią, parmezanem i ciabattą. To przykład popularnych teraz przepisów zero waste, które kończą się marnowaniem żywności, ale za to są pyszne. W oryginalnym przepisie powinniśmy kupić pół kilo bułek typu ciabatta (albo mieć tyle(...)poprzedniego dnia) i odciąć skórki, tak by została tylko miękka część, co powoduje, że zostaje bardzo mało chleba a nie bardzo ma sens, bo ciabatta ma miękką skórkę a pieczywo namacza się w mleku ze śmietaną i jajkiem. Wprawdzie w przepisie jest sugestia co można zrobić z prawie połową pieczywa, które się marnuje, kiedy odcinamy skórkę, ale wydaje mi się

Ugotowane pozamiatane
Klasyczna sałatka toskańska z pomidorów i pieczywa 112

prosta do zrobienia. Najważniejsze są dobre składniki! Polecam. inspiracja:  seriouseats Składniki ( 2 porcje) 400 g zmieszanych pomidorów, pokrojonych na kawałki wielkości kęsa 1 łyżeczka soli 100 g  ciabatty lub pszennego chleb na zakwasie, pocięte w kawałki ok 2x2 cm 2 łyżki oliwy na sos: 1 łyżki białego lub czerwonego octu winnego 5 łyżek oliwy z oliwek extra-virgin(...)Pozostawić na około 15 - 20 minut, aż pomidory puszczą sok do miski. Od czasu do czasu mieszać ręką, lekko wyciskając. Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Pokrojoną w kawałki ciabattę, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Polać 1-2 łyżkami oliwy, wymieszać, aby bułki były w miarę równomiernie otoczone oliwą. Wstawić na środkową półkę piekarnika, piec 15 minut

Stare Gary
Ciabatta z rodzynkami i słonecznikiem oraz "Świąteczne marzenie" 164

Karnawał to czas na dietetyczne folgowanie, a ciabatta to świetny wypiek wśród karnawałowych przysmaków. Ciabatta jest włoskim rodzajem pieczywa drożdżowego. Ma dość nieciekawy kształt, bo pieczywo jest jakby rozlane - długie i prawie płaskie. Jej niewątpliwą zaletą jest chrupkość dobrze wypieczonej skórki i miękki środek z charakterystycznymi dziurami powstałymi podczas wyrastania ciasta w fazie wzrostu i fazie wypiekania (mnie takie(...)wyszły, ale może to i dobrze, bo wolę zwarte pieczywo). W tej chwili ciabatty wypieka się z przeróżnymi dodatkami. W styczniowej piekarni Amber, w której tym razem nie mogłam wziąć udziału, blogerzy wypiekali ciabattę z orzechami włoskimi i rodzynkami. Ze względu na alergię zamieniłam orzechy na słonecznik. Przepis jest świetny, a to za sprawą Gucia ( klik! ), którego receptury są zawsze

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciabatta z orzechami włoskimi i rodzynkami według Hamelmana 140

pysznym wypiekiem. Za oknem przez chwilę zima, śnieg sypie od kilku dni i nawet mróz się pojawił i spędzenie popołudnia w kuchni to czysta przyjemność, cieplutko, przyjemnie i pachnąco. Ciabatty są mega pyszne, mają chrupiącą skórkę, wilgotny i elastyczny miękisz a orzechy przyjemnie chrupią pod zębem, rodzynki nadają pieczywu lekkiej słodyczy. Warto zatem upiec sobie takie chlebki. Ciabatta po włosku(...)kapeć" czyli i chleby takie powinny być, płaskie i owalne. Ciabatty według Hamelmana zaproponował dla nas w styczniu Gucio z bloga Kuchnia Gucia. Ciabatta z orzechami włoskimi i rodzynkami według Hamelmana. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zapiekana faszerowana ziołowa ciabatta 195

Dziś polecam Wam prosty i szybki przepis na zapiekaną faszerowaną ziołową ciabattę . Idealna, sycąca propozycja na chłodne jesienne dni. Pysznie, prosto i… na pewno nie będziecie później głodni. Farsz można wzbogacić o inne przyprawy lub np. pokrojoną drobno paprykę itd. Możecie spokojnie eksperymentować Składniki: 1 duża ziołowa ciabatta 2 jajka M 2 pełne łyżki śmietany 2 pełne łyżki startego(...)parówki w zalewie wieprzowej Duda sól i pieprz do smaku posiekana zielona pietruszka do podania Przygotowanie: Moje parówki były wcześniej podgrzane, bo przygotowywałam je rodzinie. Trzy sztuki odłożyłam. Nacinamy ciabattę, wydrążamy ostrożnie środek (powinno nam powstać coś na kształt łódeczki). W środek nakładamy pokrojone parówki. W miseczce mieszamy dokładnie jajka, śmietankę, przyprawy (nie żałujemy pieprzu) i starty żółty ser (można

Słodkie okruszki
Chrupiące grzanki ze świeżym ogórkiem zielonym, jogurtem i czarnuszką 109

Rano kupiłam włoskie ciabatty, zapomniałam jednak o pomidorach. Nic nie szkodzi, bo powstały bardzo smaczne grzanki z ogórkiem zielonym i dodatkami. To mój pierwszy taki pomysł na grzanki w nieco innym wydaniu. Gwarantuję, że efekt jest bardzo pozytywny, chrupiące bułeczki zostały zjedzone ze smakiem, paluszki lizać!   Nie potrzeba patelni grillowej czy piekarnika. Wystarczy opiekacz do kanapek lub toster(...)znaczenia jest pieczywo, wybierzcie najlepsze w mieście ciabatty, bo smak ma znaczenie. Połączyłam ogórek zielony z jogurtem naturalnym, posiekaną natką i czarnuszką i tym razem takie połączenie bardzo mi smakowało, dlatego też polecam i Wam, chrupiące pieczywo, orzeźwiający ogórek z jogurtem i najadając charakteru czarnuszka, niby niepozorna, a zmienia smak tradycyjnych produktów!  Chrupiące grzanki ze świeżym ogórkiem zielonym, jogurtem

Moja smaczna kuchnia
KANAPKA Z HUMMUSEM I ŚWIEŻYM POMIDOREM 192

Szybka i prosta do przygotowania kanapka z lekko opieczonej ciabatty posmarowanej hummusem. Z grubym plastrem soczystego pomidora, cieniutkimi krążkami czerwonej cebuli i natką pietruszki. Oprószona słodką czerwoną ( opcjonalnie także wędzoną) papryką w proszku, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i szczyptą suszonego lubczyku. Przed podaniem skropiona dobrej jakości oliwą lub olejem. Będzie równie pyszna jeśli ciabattę zastąpicie pełnoziarnistym chlebkiem lub bułką(...)opieczeniu natrzecie przepołowionym ząbkiem czosnku. Takie kanapki to idealna propozycja na śniadanie, kolację lub poczęstunek dla gości. SKŁADNIKI / 2 porcje 2  ciabatty  1 duży pomidor / najlepiej malinowy lub bawole serce 1 mała czerwona cebula garść listków natki pietruszki 4 łyżki hummusu np. z tego przepisu sól, pieprz, suszony lubczyk, słodka czerwona papryka w proszku  oliwa WYKONANIE Pomidora

cool and minty
Oliwkowe ciabatty 90

Przepis z książki kulinarnej z włoskimi daniami. Przepis sprawdzony, ale niestety w moim wykonaniu ciabatty przypominały bardziej zwykłe bułki z oliwkami, niż wszystkim dobrze znane lekkie i puszyste ciabatty. Mimo wszystko bardzo smaczne i proste, więc polecam ich wykonanie:) Czas wykonania: 3 h 40 min Ilość porcji: 6 sztuk Składniki: 500 g mąki(...)ciasto do wyrośnięcia 5. Dodać pokrojone oliwki 6. Uformować podłużne bułeczki 7. Odstawić ciasto do wyrośnięcia 8. Posmarować ciasto wodą Pobierz wersję do druku: Pobierz Oliwkowe ciabatty Artykuł Oliwkowe ciabatty pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
chrupiąca ciabatta, chleb z zielonymi oliwkami 138

ciabatta z oliwkami Lekki pszenny chleb, podany nawet w pochmurny jesienny dzień z pewnością poprawi nasz nastrój. A jego złocisto brązowa, chrupiąca skórka, przywoła wspomnienia ciepłej, słonecznej Italii. Jest to specyficzny drożdżowy wypiek, który podobnie jak nasz chleb, wymaga sporządzenia kilka godzin wcześniej  zaczynu składniki na zaczyn 10 g drożdży 200 g mąki pszennej 200 ml wody składniki(...)chleby ciabatty 600 g mąki pszennej 200-250 ml wody 6 łyżek oliwy 4 łyżki mleka 10 g drożdży 1 łyżeczka soli garść zielonych oliwek sposób wykonania Do miski wsypujemy składniki zaczynu, pokruszone drożdże, mąkę pszenną, zalewamy całość letniej wodą, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 8-10 godzin. Do wyrośniętego zaczynu wsypujemy resztę mąki, cztery łyżki oliwy ( dwie

Miód i pieprz
Ciabatta z grilowanym kurczakiem: Majowe wyzwanie blogerek i blogerów 190

jeden z zimnych, magicznie deszczowych dni - kto w taki dzień myśli o pikniku? No ale, jak zadanie, to zadanie ;) Żeby było pysznie, zdrowo i pożywnie, moją propozycją będzie ciabatta z warzywami, grillowanym kurczakiem i sosem musztardowym. Pychota! :) Składniki: Ciabatta 1 duża pierś z kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku szczypta ostrej papryki, soli i pieprzu sałata rzymska(...)pieprz do smaku Pierś z kurczaka oprawiam i przekrawam na pół wzdłuż - pierś będzie cieńsza, a dzięki temu kanapka będzie delikatniejsza i pierś na pewno dosmaży się w środku. Ciabattę przekrawamy na pół wzdłuż - ja wolę krótsze kanapki, więc dodatkowo kroję ją na 2 części. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy ze szczyptą soli, pieprzy, ostrej papryki i oliwy i nacieramy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Kanapki we włoskim stylu 151

Dzisiaj zaproponuję Wam pyszne kanapki z ciabatty, idealne nie tylko na wieczorne kolacje czy śniadania, śmiało możecie zapakować je do pudełka i zabrać do pracy czy na wycieczkę. Lubię czerwoną cebulę i często używam jej także do sałatek. Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Składniki: 1 ciabatta 1 garść świeżej rukoli 4 oliwki czarne, wydrylowane 2 łyżeczki kremowego(...)serka koziego z dodatkiem czosnku kilka plastrów czerwonej cebuli Przygotowanie: Ciabattę przekrawamy na pół, smarujemy serkiem kozim, układamy rukolę i plasterki oliwek, na samym wierzchu plastry czerwonej cebuli

Moja smaczna kuchnia
CIABATTA Z POMIDORAMI I TUŃCZYKIEM 288

konkretne śniadano, którego nie musimy jeść w biegu. Ubolewam, ze nie zawsze mam na takie czas :( Ale dzisiaj pierwsza w tym roku, moja leniwa niedziela, a na śniadanie przepyszna ciabatta. SKŁADNIKI: 1 ciabatta (moja była z oliwkami) 1/2 dużego pomidora 1 cebula dymka razem ze szczypiorkiem 1 ząbek czosnku 1 łyżka tartej mozzarelli 1 mała puszka tuńczyka w sosie własnym(...)kostkę, dodać posiekaną dymkę, szczypiorek, oregano i czosnek. Wsypać mozzarellę, doprawić wszystko solą, pieprzem i oliwą z oliwek, dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek i podsmażyć ciabattę przekrojona na pół. Na jeszcze ciepłą ciabattę ułożyć warstwę pomidorów. Na wierzchu kanapki ułożyć kawałki odsączonego tuńczyka. Całość oprószyć kolorowym pieprzem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu

Kuchnia w opałach

Proponowane wyszukiwania