chrupiąca - 500 przepisów (strona:19/34)

Szarlotka sypana 1615

tuż po upieczeniu jest dość miękka i niestabilna, więc jeśli nie chcemy jej jeść na ciepło, należy poczekać z krojeniem do jej całkowitego ostygnięcia. Masło tworzy na wierzchu lekko chrupiącą skorupkę, która może nieco utrudniać krojenie, jeśli jednak pozostawimy ciasto pod przykryciem, na drugi dzień warstwa ta zmięknie. Jeśli nie jesteście zwolennikami proszku do pieczenia lub z jakichś powodów

Smakołyki Bereniki
Trochę ulepszona opalona granola Sophie Dahl 159

naprawdę kwintesencja domowego ogniska. Kiedy się piecze, wypełnia dom całunem cynamonu, musisz powstrzymywać się, by nie włożyć łapki do gorącego piekarnika i nie podkraść trochę. Jest zdrowa, jest chrupiąca, jest słodkawa, jest... po prostu IDEALNA (och tak, wiem, że mówię tak o każdym moim przepisie...to dlatego, że dzielę się z Wami tymi NAJWSPANIALSZYMI!;)) TROCHĘ ULEPSZONA OPALONA GRANOLA SOPHIE DAHL

Gotowanie to kochanie
Chleb jak z duńskiej piekarni 134

problemu. Jest to zwykły chleb na drożdżach, wyróżnia go dodatek mąki graham, przez co jest, podobno, nieco zdrowszy. Odpowiednie złożenie zapewni mu idealny kształt, a pieczenie z parą cudownie chrupiącą skórkę. Mięciutki w środku, smakuje naprawdę wyśmienicie. Proporcje mogą się wydawać nieco dziwne, ale przeliczałam je z dwóch kilogramów mąki. Na domowe potrzeby aż takie ilości wydają mi się niepotrzebne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Crème brûlée 153

grzałkę, jednak wtedy oprócz skarmelizowania cukru nagrzewa się cały deser.  Krem jest aksamitny, konsystencją przypomina mocno zestalony budyń. Pięknie pachnie wanilią, a skarmelizowany cukier apetycznie chrupie :) Pierwszy raz przygotowywałam crème brûlée, ale na pewno nie ostatni. Zamierzam poeksperymentować z innymi smakami, na przykład z czekoladą :) I oczywiście bardzo dziękuję Świętemu Mikołajowi za taki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb żytnio-orkiszowy,ulubiony i zdrowy gluten 135

mąki orkiszowej.Poniżej przedstawiam przepis na ulubiony nasz codzienny chleb orkiszowy.Piekę go niestrudzenie w różnych konfiguracjach i proporcjach mąki orkiszowej jasnej z orkiszową pełnoziarnistą.Chlebek ma cudowny smak,chrupiącą skórkę,cudowny miąższ i dzięki dodatkowi żytniej mąki zachowuje świeżość przez kilka dni.Zapraszam do przepisu. Składniki na 1 dużą keksówkę: 220 g zakwasu 3-stopniowego 100 g mąki żytniej jasnej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Maślane rogale z kruszonką 133

fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Lekko słodkawe z   kruszonką na wierzchu, niesamowicie pachnące no i ta chrupiąca skórka.. Mogę tylko powiedzieć, że dzisiaj je piekłam po przyjściu z pracy i już połowy nie ma.. Ponieważ rogale są z dużą ilością margaryny „Smakowita”, która z powodzeniem zastąpiła

Na słodko lub wytrawnie
Flaczki wieprzowe na rosole 241

wyłączyć ogień. Flaczki powinny być dość gęstą zupą, właściwie daniem jednogarnkowym, o smaku intensywnym, pikantnym. Najlepsze są po kilkukrotnym odgrzewaniu, podobnie jak bigos. Podawać je z chrupiąca bułką lub świeżym chlebem. Lubicie flaczki? a jeśli nie to dlaczego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sos Czosnkowy Light z Ogórkiem dla Leniwych :) 128

czosneczek i sobie doprawiam i mieszam, tym razem ot tak sobie wrzuciłam ogóreczka, bo miałam ochotę troszkę sobie pokroić coś dla relaksu :) Tak powstał sos, lekki, orzeźwiający i momentami chrupiący. Dla nas pyszny! A dla Was? Kto zrobi? :) Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, przepis lub gdzie można nabyć produkt. Składniki

Blondynka Gotuje
Zupa grzybowa z serem korycińskim Czesławy Zarzeckiej 158

młynka pieprz kolorowy. Wykladamy na talerze.Posypujemy koperkiem. Dodajemy  ser koryciński Czesławy Zarzeckiej z czarnuszką pokrojony w kostkę.  Możemy podawać z grzankami lub chlebem typu włoskiego z chrupiącą skórką. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Placki z puree ziemniaczanego 203

ziemniaczane. Porcja w garnku przerosła moje możliwości. Nie spisałem go na straty i nie wylądowało w koszu. Dlatego przedstawiam Wam pomysł jak można je wykorzystać i przygotować z niego chrupiące z wierzchu i puszyste w środku placki ziemniaczane.Czas przygotowania: 30 minPorcja dla 4 osób (ok. 20 placków)Koszt przygotowania: 6,00 złSKŁADNIKI:300-400 g puree ziemniaczanego1 czerwona cebula4 łyżki

kulinarnyJa
Sałatka z szynką parmeńską, mozzarellą i awokado na rukoli 189

Lekka, niedzielna, kolacyjna sałatka ...  Z szynką parmeńską, awokado i mozzarellą. A wszystko skropione oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Do tego chrupiące pieczywo... mniam  Polecam każdemu.Czas przygotowania: 15 min.Porcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: ok. 11,50 złSKŁADNIKI:3 plastry szynki parmeńskiej1 kulka mozzarelli1/2 awokado5 pomidorków koktajlowychrukolaparmezanoliwa z oliwekocet balsamicznyświeżo mielony pieprzPRZYGOTOWANIE:W pierwszej kolejności zabieramy się

kulinarnyJa
Kotlety z indyka, cukinii i papryki 192

takie dni zagościły już na stałe. Dzisiejsze bezchmurne niebo zachęciło mnie do przygotowania lekkiego, wiosennego obiadu. Przygotowałem kotlety z indyka połączonego z warzywami i koperkiem. Do tego świeża i chrupiąca surówka z białej i czerwonej rzodkiewki. Czas przygotowania: 40 min.Porcja dla 4-5 osób (10 kotletów)Koszt przygotowania: 19,00 złSKŁADNIKI na kotlety:500 g mięsa mielonego z indyka1/2

kulinarnyJa
Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku 170

masłem. Dokładnie wyrobiłam drewnianą łyżką, przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Usmażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron, na rumiano. Chrupiące i puszyste. Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku podałam z kleksem z konfitury, posypane cukrem pudrem. Ale można… jak kto lubi, też będzie pysznie. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Racuchy drożdżowe

mojewypiekiinietylko
Rogale drożdżowe 116

Świeże, puszyste i lekkie, z chrupiącą skórką, pachnące wspomnieniami. Zawsze takie zapachy przywołują właśnie wspomnienie domu rodzinnego. Co prawda, pieczywo było z piekarni, ale za to jaaaakie… W mojej kuchni szukam właśnie tych smaków i zapachów, więc tym razem „przywołam”… rogale drożdżowe z makiem. Jest to mój podstawowy przepis na wszelkie bułki, chałki, drożdżówki z serem, makiem, budyniem, owocami

mojewypiekiinietylko
Placek ziemniaczany z gulaszem 144

treściwe, ale dodatek pikantnego gulaszu sprawia, że potrawa nabiera treści. Zresztą, kto lubi placki - to je zje ze wspaniałym gulaszem. Kto lubi gulasz – zje go z pysznymi, chrupiącymi  plackami. Te dwa składniki – smakowo – bardzo się dowartościowują. Smacznego.Wydrukuj przepisThe post Placek ziemniaczany z gulaszem appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania