chrupiąca - 500 przepisów (strona:10/34)

Krem z pieczarek 135

mimo bulionu smak pieczarek jest bardzo wyrazisty. Jest tak wspaniała, że zajadam ją bez żadnych dodatków. Ale myślę, że świetnie sprawdziłyby się tu grzanki, chipsy z cheddara czy chrupiący boczek. Smacznego

Cooking Monster
Podsumowanie miesiąca - wrzesień 124

tego, że ktoś nie może chodzić? Niczym... więc pobiegnę dla tych, którzy nie mogą :) We wrześniu udało mi się opublikować 6 przepisów (ach, ten urlop!): Dania obiadowe/zupy:  Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska Krem z pieczarek Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro Zupa pieczarkowa z makaronem Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym Inne: Dżem

Cooking Monster
Muffiny z czekoladą i czereśniami / Cherry and chocolate muffins 165

Muffiny z czekoladą i czereśniami to świetny pomysł na łatwy deser, szczególnie teraz, gdy czereśni pojawia się na straganach coraz więcej. Jestem ogromną fanką czereśni, szczególnie tych czerwonych i chrupiących i bez lokatorów Muffiny z założenia mają być łatwe i szybkie w przygotowaniu i taki właśnie jest ten przepis. Słodkie, puszyste z kawałkami czereśni i czekolady, czego chcieć więcej? Poza

karmelowy
Dietetyczny snack dla kibicek na dzisiaj wieczór - Summer Rolls 177

Ekscytacja wisi w powietrzu. Nie ma bata, że nie zasiądę przed telewizorem by dopingować naszych i wypadałoby od czasu do czasu coś przekąsić. Od razu pomyślałam o rolkach z chrupiącymi warzywami w arkuszach papieru ryżowego zwanych spring lub summer rolls. Zależnie jakie warzywka umieścimy w środku. Ja wybrałam zdrowy młody groszek i marchewkę, ale może to być papryka czerwona

Sztuka gotowania w/g Samiry
Makaron ryżowy z truskawkami, kokosową śmietanką i chipsami kokosowymi {v, gf, sf} 171

twaróg zastępuje tutaj śmietanka kokosowa, którą przygotowałam z dodatkiem wanilii. Z truskawek zrobiłam sos, który po wymieszaniu ze śmietaną robi się idealnie kremowy. A całość posypałam prażonymi i chrupiącymi chipsami kokosowymi. Idealne danie zarówno na obiad jak i śniadanie! Ah! No i jest jeszcze kwiat szczypiorku, który znalazłam w ogrodzie. Przyznam szczerzę, że kwiaty jadam od niedawna, a zaczęłam

Fill The Bowl
Najprostszy chleb z garnka 645

takiego nie mam i piekłem ten chleb w zwykłym garnku emaliowanym. Jak widać, tak też można. Chleb pieczony w garnku bardzo ładnie wyrasta i ma apetyczną, chrupiącą skórkę. Moje modyfikacje: do ciasta dodałem łyżeczkę octu jabłkowego - czasem tak robię (drożdże lubią lekko kwaśne pH); przed pieczeniem chleb posmarowałem mlekiem i posypałem makiem (niebieskim i białym); wstępne

Przepisy na domowy ser i chleb
Drożdżówka z truskawkami pod kruszonką migdałową 256

pałam miłością przeogromną do ciasta drożdżowego, postawiłam tu na klasyczną drożdżówkę z truskawkami pod aromatyczną kruszonką. Puszyste ciasto, słodkie truskawki i smak migdałów w chrupiącej kruszonce - na to stawiam w obecny weekend! :D Składniki na średnią blachę 25x30cm: CIASTO:   500g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 125g cukru  2 łyżki domowego cukru z wanilią

Grunt to przepis!
Zupa cebulowa z grzankami 148

Rozgrzewająca zupa, idealna na deszczowe dni. Delikatny aromat cebuli daje cudowne doznania naszym kubkom smakowym. I jeszcze te chrupiące grzanki... Mniam! Zupa cebulowa Składniki: 3 duże cebule 2 L bulionu warzywnego lub drobiowego 1 średnia marchewka liść laurowy szczypta słodkiej papryki szczypta ziół prowansalskich sól, pieprz dodatkowo: grzanki lub inne pieczywo  Przygotowanie: Ugotować bulion z liściem laurowym i marchewką

Tagebuch po polsku
Etat w trzecim kręgu piekła i tarta z młodą marchewką 166

sobie wtedy o tych wszystkich piekarzach i cukiernikach, którzy takiego luksusu nie mają. Od razu zrobi Wam się chłodniej. Przepis znalazłam u Lo , i zakochałam się od razu. Te chrupiące, młode marchewki skarmelizowane w soku pomarańczowym, zdecydowanie podziałały na moją wyobraźnię. Gdy więc tylko nadarzyła się okazja, zabrałam się do działania. Spód nie jest tak kruchy, jak tego oczekiwałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z pieczonym rabarbarem i imbirową kruszonką / Rhubarb and ginger crumble cheesecake 205

przygotować klasycznie na słodko, lub na słono, na przykład jako chutney do mięs . Tym razem proponuję go w tradycyjnej, słodkiej odsłonie, jako pieczony dodatek do kremowego sernika z chrupiącą imbirową kruszonką z migdałami i szybką podstawą z herbatników. Jest on bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, a na pewno zachwyci podniebienia całej rodziny. Zapraszam! Scroll down for recipe in English

karmelowy
NAJLEPSZE OGÓRKI MAŁOSOLNE 1637

lekki posmak przypraw, wszyscy już się  nimi zajadają... ;-) Zwykle kiszę ogórki w słoikach, niekiedy większych (te pierwsze), następne już w małych, tak jest mi najwygodniej, ogórki dłużej są chrupiące, nie trzeba pamiętać o obciążaniu (ogórki nie powinny pływać luzem, gdyż robią się miękkie). Tym razem ukisiłam je wyjątkowo w kamiennym garze, tak jak kiedyś... :-) Składniki: - ogórki gruntowe (u mnie

Smaczne Zdrowe
Sałatka ze szparagami zielonymi! FIT 169

Letnia, lekka i zielona sałatka na obiad na ciepłym powietrzu, idealna na lekką kolację, bądź na spotkanie przy grillu. Sałatka jest chrupiąca, sycąca i bardzo aromatyczna, podana z jajkiem na miękko, czyli to co szparagi lubią najbardziej.  Zapraszam serdecznie! SKŁADNIKI: -1/3 pęczka zielonych szparagów - pomidor malinowy - 2-3 rzodkiewki - oliwki czarne i zielone - bazylia świeża - jajko ugotowane

SMYKWKUCHNI
Genialna tarta z brukselką (i syropem klonowym...) 160

grzanie z góry, żeby ser w sosie się przypiekł. Jemy na ciepło lub zimno. Pozwólcie, że na zakończenie podsumuję co czeka konsumującego, w przeciętnym kęsie. Kruche, pachnące tymiankiem ciasto. Chrupiący klonowy boczek. Brukselki- jednocześnie słodkawe i ostre, ale wcale nie gorzkie, jak mi się to od dzieciństwa wydawało. Delikatna cebulka. A to wszystko zalane aksamitnym, intensywnie serowym sosem. Że pozwolę

les mirabelles
Pide z wołowiną i wiosenną salsą 214

Dzisiaj ponownie kuchnia turecka. Pyszna aromatycznie doprawiona wołowina zapieczona w cieście drożdżowym, podana z chrupiącą świeżą salsą. Tego trzeba spróbować. Ale żeby spróbować wcale nie trzeba jechać do Turcji, wystarczy trzymać się mojego prostego przepisu na przygotowanie tego pysznego dania. Do przygotowania dania użyłem: 400 mielonej wołowiny, 400 gram mąki pszennej (typ 450), 4 łyżek oliwy, 25 gram świeżych drożdży

Wyprawy kulinarne
Bezglutenowa i wegańska ciabatta. 134

zrobić to co wychodzi mi najlepiej – zapomnieć o przepisie i działać jak intuicja kulinarna mi podpowiad ; ). Dodałam mniej mąki, więcej mleka, zmodyfikowałam większość kroków i wyszło. Miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz, idealne. Najbardziej chyba mnie cieszy, że to wszystko bez chemii, gumy ksantanowej i mało wartościowych mąk takich jak ryżowa czy, co gorsza, kukurydziana . Czuję, że dzisiaj otworzyłam nowy

Fill The Bowl