mimo bulionu smak pieczarek jest bardzo wyrazisty. Jest tak wspaniała, że zajadam ją bez żadnych dodatków. Ale myślę, że świetnie sprawdziłyby się tu grzanki, chipsy z cheddara czy chrupiący boczek. Smacznego
Cooking Monstertego, że ktoś nie może chodzić? Niczym... więc pobiegnę dla tych, którzy nie mogą :) We wrześniu udało mi się opublikować 6 przepisów (ach, ten urlop!): Dania obiadowe/zupy: Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska Krem z pieczarek Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro Zupa pieczarkowa z makaronem Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym Inne: Dżem
Cooking MonsterMuffiny z czekoladą i czereśniami to świetny pomysł na łatwy deser, szczególnie teraz, gdy czereśni pojawia się na straganach coraz więcej. Jestem ogromną fanką czereśni, szczególnie tych czerwonych i chrupiących i bez lokatorów Muffiny z założenia mają być łatwe i szybkie w przygotowaniu i taki właśnie jest ten przepis. Słodkie, puszyste z kawałkami czereśni i czekolady, czego chcieć więcej? Poza
karmelowyEkscytacja wisi w powietrzu. Nie ma bata, że nie zasiądę przed telewizorem by dopingować naszych i wypadałoby od czasu do czasu coś przekąsić. Od razu pomyślałam o rolkach z chrupiącymi warzywami w arkuszach papieru ryżowego zwanych spring lub summer rolls. Zależnie jakie warzywka umieścimy w środku. Ja wybrałam zdrowy młody groszek i marchewkę, ale może to być papryka czerwona
Sztuka gotowania w/g Samirytwaróg zastępuje tutaj śmietanka kokosowa, którą przygotowałam z dodatkiem wanilii. Z truskawek zrobiłam sos, który po wymieszaniu ze śmietaną robi się idealnie kremowy. A całość posypałam prażonymi i chrupiącymi chipsami kokosowymi. Idealne danie zarówno na obiad jak i śniadanie! Ah! No i jest jeszcze kwiat szczypiorku, który znalazłam w ogrodzie. Przyznam szczerzę, że kwiaty jadam od niedawna, a zaczęłam
Fill The Bowltakiego nie mam i piekłem ten chleb w zwykłym garnku emaliowanym. Jak widać, tak też można. Chleb pieczony w garnku bardzo ładnie wyrasta i ma apetyczną, chrupiącą skórkę. Moje modyfikacje: do ciasta dodałem łyżeczkę octu jabłkowego - czasem tak robię (drożdże lubią lekko kwaśne pH); przed pieczeniem chleb posmarowałem mlekiem i posypałem makiem (niebieskim i białym); wstępne
Przepisy na domowy ser i chlebpałam miłością przeogromną do ciasta drożdżowego, postawiłam tu na klasyczną drożdżówkę z truskawkami pod aromatyczną kruszonką. Puszyste ciasto, słodkie truskawki i smak migdałów w chrupiącej kruszonce - na to stawiam w obecny weekend! :D Składniki na średnią blachę 25x30cm: CIASTO: 500g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 125g cukru 2 łyżki domowego cukru z wanilią
Grunt to przepis!Rozgrzewająca zupa, idealna na deszczowe dni. Delikatny aromat cebuli daje cudowne doznania naszym kubkom smakowym. I jeszcze te chrupiące grzanki... Mniam! Zupa cebulowa Składniki: 3 duże cebule 2 L bulionu warzywnego lub drobiowego 1 średnia marchewka liść laurowy szczypta słodkiej papryki szczypta ziół prowansalskich sól, pieprz dodatkowo: grzanki lub inne pieczywo Przygotowanie: Ugotować bulion z liściem laurowym i marchewką
Tagebuch po polskusobie wtedy o tych wszystkich piekarzach i cukiernikach, którzy takiego luksusu nie mają. Od razu zrobi Wam się chłodniej. Przepis znalazłam u Lo , i zakochałam się od razu. Te chrupiące, młode marchewki skarmelizowane w soku pomarańczowym, zdecydowanie podziałały na moją wyobraźnię. Gdy więc tylko nadarzyła się okazja, zabrałam się do działania. Spód nie jest tak kruchy, jak tego oczekiwałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzygotować klasycznie na słodko, lub na słono, na przykład jako chutney do mięs . Tym razem proponuję go w tradycyjnej, słodkiej odsłonie, jako pieczony dodatek do kremowego sernika z chrupiącą imbirową kruszonką z migdałami i szybką podstawą z herbatników. Jest on bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, a na pewno zachwyci podniebienia całej rodziny. Zapraszam! Scroll down for recipe in English
karmelowylekki posmak przypraw, wszyscy już się nimi zajadają... ;-) Zwykle kiszę ogórki w słoikach, niekiedy większych (te pierwsze), następne już w małych, tak jest mi najwygodniej, ogórki dłużej są chrupiące, nie trzeba pamiętać o obciążaniu (ogórki nie powinny pływać luzem, gdyż robią się miękkie). Tym razem ukisiłam je wyjątkowo w kamiennym garze, tak jak kiedyś... :-) Składniki: - ogórki gruntowe (u mnie
Smaczne ZdroweLetnia, lekka i zielona sałatka na obiad na ciepłym powietrzu, idealna na lekką kolację, bądź na spotkanie przy grillu. Sałatka jest chrupiąca, sycąca i bardzo aromatyczna, podana z jajkiem na miękko, czyli to co szparagi lubią najbardziej. Zapraszam serdecznie! SKŁADNIKI: -1/3 pęczka zielonych szparagów - pomidor malinowy - 2-3 rzodkiewki - oliwki czarne i zielone - bazylia świeża - jajko ugotowane
SMYKWKUCHNIgrzanie z góry, żeby ser w sosie się przypiekł. Jemy na ciepło lub zimno. Pozwólcie, że na zakończenie podsumuję co czeka konsumującego, w przeciętnym kęsie. Kruche, pachnące tymiankiem ciasto. Chrupiący klonowy boczek. Brukselki- jednocześnie słodkawe i ostre, ale wcale nie gorzkie, jak mi się to od dzieciństwa wydawało. Delikatna cebulka. A to wszystko zalane aksamitnym, intensywnie serowym sosem. Że pozwolę
les mirabellesDzisiaj ponownie kuchnia turecka. Pyszna aromatycznie doprawiona wołowina zapieczona w cieście drożdżowym, podana z chrupiącą świeżą salsą. Tego trzeba spróbować. Ale żeby spróbować wcale nie trzeba jechać do Turcji, wystarczy trzymać się mojego prostego przepisu na przygotowanie tego pysznego dania. Do przygotowania dania użyłem: 400 mielonej wołowiny, 400 gram mąki pszennej (typ 450), 4 łyżek oliwy, 25 gram świeżych drożdży
Wyprawy kulinarnezrobić to co wychodzi mi najlepiej – zapomnieć o przepisie i działać jak intuicja kulinarna mi podpowiad ; ). Dodałam mniej mąki, więcej mleka, zmodyfikowałam większość kroków i wyszło. Miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz, idealne. Najbardziej chyba mnie cieszy, że to wszystko bez chemii, gumy ksantanowej i mało wartościowych mąk takich jak ryżowa czy, co gorsza, kukurydziana . Czuję, że dzisiaj otworzyłam nowy
Fill The Bowl