chrupiąca - 500 przepisów (strona:18/34)

Poniedziałkowy "fit" - jajko w grahamce zapiekane 125

pieczemy tak długo aż jajko się zetnie, ok 15 minut. Górną część bułki również wkładamy do piekarnika, ale pieczemy ją krócej aby się nie przypaliła, a tylko zrobiła chrupiąca. Podajemy posypane obficie zieloną cebulką

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Restauracja Śląskie Ranczo - Zabrze 138

jaką lubimy. Następnie do stolika podana została zupa. Zaserwowano nam  krem z pomidorów z serem feta ,   posypany prażonymi migdałami. Smak całości bez zastrzeżeń, delikatna zupa i chrupiące migdały, które świetnie ją uzupełniały. Jako danie główne dostałyśmy polędwiczkę wieprzową w sosie grzybowym podaną z kaszą gryczaną i kapustą zasmażaną. Dania tego jeszcze podobno nie ma w karcie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - piernikowe choinki 144

przed świętami, schować w zamkniętym pojemniku, a dekorować później, o ile oczywiście do Świąt dotrzymają, bo czując ich zapach i próbując raz ich smaku ciężko się oprzeć żeby nie chrupać... Piernikowe choinki SKŁADNIKI na pierniczki: 1100 g mąki pszennej + do podsypania 800 g miodu prawdziwego 200 g cukru pudru 300 g masła 2 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - babka herbaciana 120

pierwszej przepis był kilka razy modyfikowany i za każdym razem babka wychodziła pyszna. Babka, którą dziś proponuję jest miękka i puszysta, z rodzynkami w środku, a na zewnątrz chrupiącymi migdałami i oblana słodkim lukrem z mascarpone. Babka herbaciana SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 100 g cukru 80 g masła 2 żółtka jajek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia garść rodzynek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - walentynkowe deserki z kasztanami i jabłkami 116

jeszcze mało spotykane i mało znane, a ja już wtedy się w nich zakochałam. Ostatnio bardzo się ucieszyłam, gdy je znalazłam pakowane, obrane ze skórki i gotowe prosto do chrupania lub dodawania do dań. Co prawda cena w porównaniu z tymi w skorupkach jest zaporowa, ale ja lubię mieć w domu taką paczuszkę, na czas gdy przyjdzie mi do głowy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Sałatka brokułowa z prażonymi ziarnami 334

mieszanki ziaren - Słoneczne Pola  (słonecznik, sezam i siemię lniane)   PRZYGOTOWANIE: Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy 5 minut w lekko osolonym wrzatku. Brokuł ma być chrupiący a nie rozgotowany. Odcedzamy na sitku i przekładamy do miseczki. Ser feta kroimy w kostkę i dodajemy do miski. Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę, zalewamy oliwą i mieszamy. Dodajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Filet drobiowy pieczony w kukurydzianej panierce z sosem warzywny red curry 187

płatkach kukurydzianych. Przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożona papierem, spryskujemy delikatnie oliwą i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut – filet ma mieć chrupiącą panierkę.  Przygotowujemy sos.  Czosnek, cebulę i marchew obieramy. Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w krążki,  a marchewkę w dużą kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i zarumieniamy, dodajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Oponki pieczone w piekarniku 231

wyrośnie nam opona na brzuchu. ;-) Nawet one doczekały się swojej wersji light, choć efekt końcowy jest zupełnie odmienny od tych smażonych w głębokim tłuszczu. Oponki są dość twarde i chrupiące, były nawet kojarzone ze słodkimi precelkami. ;-) Ale są bardzo smaczne a w przyszłym roku upiekę je w wersji faworków, bo to ich smak mi przypominały. :-) Przepis znalazłam tutaj: KLIK

Szefowa kuchni
Napoleonka - klasyczna, najlepsza 321

Ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki, zimne posypać cukrem pudrem. U mnie nigdy jeszcze tyle nie odstała - po 1-2 godzinach ląduje na talerzykach, wtedy ciasto jest jeszcze chrupiące a budyń lekko lejący (co widać na zdjęciach).   MIŁYCH I SŁODKICH WALENTYNEK DLA WSZYSTKICH

Kto ugości moich gości?
Bezowy torcik 'Red Velvet' 118

suszymy' bezę przez 50 minut. Studzimy 30 minut w uchylonym piekarniku a następnie wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Beza powinna być w środku mięciutka a z zewnątrz chrupiąca. 3. Czekoladową śmietankę ubijamy na sztywno. Przekładamy nią bezowe blaty. Na wierzchu rozmazujemy jeszcze łyżkę śmietanki i posypujemy okruszkami, które zostały na papierze do pieczenia. Smacznego! :) UWAGI: Barwniki spożywcze naprawdę mocno

My Culinary Art
Ziemniaki - kilka wskazówek i porad. 106

należy wodę osolić wtedy łupiny nie popękają.  Jeśli zaraz po ugotowaniu ziemniaki w mundurkach przelejemy zimną wodą , łatwiej dadzą się obierać.   Pieczone ziemniaki w plastrach będą chrupiące jeśli przed położeniem ich na rozgrzany tłuszcz oprószymy lekko mąką.  Smak ziemniaków nabierze walorów , jeśli podcas gotowania dodamy ząbek czosnku lub odrobinę suszonego kopru.  Młode ziemniaki włożone

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka ze szpinaku z wątrobką i pomarańczami 218

Sałatka z dwoma składnikami, których wiele osób nie lubi. Szpinak i wątróbka. Okraszone słodkimi pomarańczami i chrupiącymi pistacjami. Coś pysznego. Ja jako dziecko nienawidziłam jednego i drugiego a to dzięki stołówkom - najpierw przedszkolnej a później szkolnej. Podawano w nich szpinak rozgotowany na zielono burą breję bez smaku a wątróbka przypominała raczej twardą podeszwę w szarym, beznadziejnym sosie. Długo nie mogłam

Smaczna Pyza
Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem 186

Surówka z kapusty pekińskiej to świetny dodatek do drugiego dania.Bardzo prosta i szybka do przygotowania.Surówka jest przepyszna,lekka,winna,kolorowa i chrupiąca dzięki dodatkowi marchewki.Marchewka pokrojona w cienkie paseczki dodaje koloru i uroku surówce,a świeżości  dodaje cytrynowy winegret.Zawiera dużo wartości odżywczych.Patrząc na kapustę pekińską,aż trudno uwierzyć,że w tym blado-zielonym warzywie występuje beta-karoten.Jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kaczka z piekarnika po poznańsku 113

zrobić).  Naczynie żaroodporne przykryć pokrywą, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 3 godzin (na każdy kilogram kaczki najlepiej policzyć niecałą godzinę). Jeżeli chcemy żeby nasza kaczka miała chrupiącą skórkę, to należy na 20-30 minut przed końcem pieczenia dźwignąć pokrywę naczynia i zwiększyć temperaturę

Passions hobbies life
Mule po marynarsku 129

Klasyczny i niezawodny przepis na małże duszone w białym winie z dodatkiem masła, cebulki i  natki pietruszki. Podawane najczęściej z chrupiącą bagietką. Znane głównie we Włoszech (Cozze alla marinara) oraz Francji (Moules marinieres). Składniki: 1 kg świeżych oczyszczonych małży cebula 2 łyżki masła 100 ml białego wytrawnego wina pęczek natki pietruszki pieprz - ewentualnie Cebulę drobno pokroić. W głębokim garnku

wyzwania kuchenne

Proponowane wyszukiwania