Eksperymenty z mąką w wypiekach chleba to moja specjalność. Tym razem wykorzystałam zdrową mąkę sojową oraz trochę pszennej i pszennej graham. W rezultzcie chleb wyszedł pyszny, lekko zbity z chrupiącymi ziarenkami we wnętrzu, których jest sporo. Polecam gorąco bo jest tego wart. Chleb razowy pszenno - sojowy z ziarnami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieCoś dla miłośników śniadań w wersji ciepłej i chrupiącej - pyszna ciabatta zapiekana z serem pleśniowym typu camembert, szynką szwarcwaldzką lub inną surową podsuszaną oraz rukolą. Niezawodne połączenie składników każdemu z Was umili poranek
Milion Smakówskładniki smaży się krótko w wysokiej temperaturze i przy bardzo małej ilości tłuszczu. Dzięki temu w tym daniu wołowina jest miękka a warzywa dla kontrastu są chrupiące ale nie surowe. Smak podkreśla sos sojowy na bazie curry
Milion Smakówrozpadają w czasie gotowania. Dodatkowym plusem klusek śląskich jest to, że świetnie smakują od razu po zrobienia a także później gdy na przykład odsmażymy je na patelni uzyskując chrupiący spód
Milion SmakówSmakują zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięs, sałat itd. Spełnią się równie dobrze w porze domowego obiadu czy na przyjęciu. Spróbujcie. ... czyż nie wyglądają zachęcająco? Ta chrupiąca, pikantna skórka... Składniki: około 1 kg ziemniaków 6 łyżek oliwy z oliwek 1 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 3/4 łyżeczki ostrej
Słodkie okruszkibiałek, w wersji owocowej powoduje, że deser jest delikatniejszy w smaku i doszliśmy do wniosku, że to dobry pomysł. Zdecydowanie się sprawdziło:-) Teraz kwestia biszkoptów. Zazwyczaj używamy posypanych chrupiącym cukrem ciastek produkcji firmy hig hagemann (na opakowaniu napisane jest poetycko- fur tiramisu). Są perfekcyjne do kawowej wersji bo idealnie nasiąkają, a warstwa cukru świetnie gra z kawowym ponczem. Tym razem
les mirabellesżal byłoby z nich nie skrzystać. Szparagi, botwinka, świeże zioła, rabarbar, szpinak czy szczaw jest w czym wybierać. Moja propozycja na dodatek do obiadu to zasmażana botwinka z chrupiącymi listkami i kremowymi małymi bulwami, miód dla ciała, polecam serdecznie. Botwina zasmażana pod beszamelem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieczekamy do jego roztopienia, następnie wbijamy jajko i zmniejszamy ogień do minimum, przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Smażymy do momentu ścięcia się białka. Przekładamy jajko na talerz. Metoda 2 Chrupiące, ścięte i miękkie białko + rozlewające się żółtko Rozgrzewamy patelnię, dodajemy oliwę z oliwek i czekamy 15 sekund, następnie wbijamy jajko i zmniejszamy ogień do poziomu średniego, przyprawiamy szczyptą soli
upichconaPołączenie obiadu i deseru to propozycja chyba dla każdego z nas :) Jabłka po upieczeniu stają się mięciutkie a pokrywające je ciasto chrupiące :) Składniki: - 1 kg jabłek - 200 g mąki pszennej - 2 jajka - 100 ml mleka - 6 łyżek śmietany 18 % - 1 łyżka cukru kryształu - 1 łyżka cukru waniliowego Przygotowanie: Jajka roztrzepujemy i mieszamy z mlekiem oraz
Zainspirowana w kuchnibyć nudne, a może tak zrobić coś innego? Proponuje przepyszną pastę jajeczną z wędzonym łososiem i suszonymi pomidorami, z dodatkiem fety i świeżego oregano! Najlepiej smakuje na ciepłej i chrupiącej bagietce na zakwasie! Dzień dobry!!! ;-) Będzie pysznie! SKŁADNIKI: - 5 jaj ekologicznych - 4 plastry łososia wędzonego - 4-5 pomidorów suszonych (mogą być takie w oleju) - ser feta (1/3 opakowania ) - świeże oregano
SMYKWKUCHNIostatnio zakupiłam tylko cztery sztuki udek, więc uznałam, że przygotuję je na patelni. I był to bardzo dobry wybór. Wyszło bardzo soczyste, mięciutkie mięsko i z fajną lekko chrupiąca skórką. Polecam :) Składniki - udka z kaczki - czosnek 3 ząbki - majeranek - domowa wegeta - papryka mielona czerwona - smalec 1 łyżka Wykonanie. Udka wymoczyłam dokładnie oczyściłam, wypłukałam,osuszyłam. Natarłam przeciśniętym przez praske czosnkiem
Kuchnia z widokiem na ogródcebulowo-serowego. Zupę gotuję jeszcze ok.3 minuty. Grzanki i bekon: Na małej patelni bez dodatku tłuszczu wytapiam na wolnym ogniu pokrojony w cienkie, małe paseczki boczek, kiedy jest lekko chrupiący przekładam go na talerzyk, a na tą samą patelnię wrzucam pokrojone w kosteczkę pieczywo. Podgrzewam, mieszając aż do zrumienienia i odpowiedniej chrupkości grzanek. Zupę przelewam do miseczek,dodaję grzanki,boczek
Kuchnia z widokiem na ogródmaszynce ) Wykonanie Cieniutkie plasterki boczku kroję na 4-5 cm. kawałeczki, wrzucam na rozgrzaną patelnię, bez dodatku tłuszczu i smażę partiami na dość silnym ogniu aż staną się mocno chrupiące.Gotowe przekładam na papierowe ręczniczki aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Jeśli podaję je jako dodatek do zupy, to przekładam je do miseczek i każdy nabiera sobie sam dodając bezpośrednio gorącej zupy
Kuchnia z widokiem na ogróddłoni mieć książkę, herbatkę, psa do głaskania i ciasto. Jakie? Dzisiaj proponuję Wam kolejny chlebek bananowy, tym razem znaleziony u Mateusza . Fantastyczne połączenie gęstego ciasta bananowego z odrobiną kakao, chrupiącymi orzeszkami ziemnymi, ciągnącymi krówkami i aromatyczną czekoladą. Czy ktoś mógłby się temu oprzeć...? Wątpię, szczególnie, że wykonanie nie nastręcza najmniejszych problemów, wystarczy wszystko zamieszać łyżką. Potem już tylko pozostaje niecierpliwie
Pożeraczka, czyli raz adobrzenich również seler naciowy. Z taką właśnie interpretacją tego dania spotkałem się w Belgii. Oczywiście do tradycyjnych muli nie może zabraknąć wspaniałych belgijskich frytek z grubo krojonych ziemniaków. Chrupiących i obowiązkowo podawanych z czosnkowym majonezem . Szykuje się prawdziwa uczta! Mule w białym winie (na 2 porcje jako danie główne) : 1 kg świeżych muli 3 drobno posiekane szalotki 3 drobno
Food Square