chrupiąca - 500 przepisów (strona:20/34)

Chleb dla leniwych… i nie tylko 164

lekkim przestudzeniu zawijamy do całkowitego wystygnięcia w czyste ściereczki.Zapach chleba  dla leniwych… i nie tylko, zawsze przywołuje wiele wspomnień. Unosi się po całym domu, korci swym aromatem. Chrupiąca skórka, delikatny, wilgotny i porowaty miąższ. Pajda chleba z masłem (hmmmm ze smalcem też) i ogórek małosolny robiony na sucho – istna uczta – prosta, ale jakże wspaniała. Biorąc jeszcze pod uwagę szybkość

mojewypiekiinietylko
Placek malinowo migdałowy 177

bezsporną i chlubną wizytówką. Kto nie lubi domowych konfitur, deserów, lodów i ciast z owocami? Chyba jeszcze się taki nie urodził. Świeże, pachnące maliny zatopione w słodyczy ciasta z chrupiącymi migdałami, już czas na placek malinowo migdałowy.     Składniki: - 8 jaj- 3 szklanki mąki luksusowej (typ 550)- 2 szklanki drobnego cukru do wypieków- 1 szklanka oleju- 3 łyżeczki proszku

mojewypiekiinietylko
Paski drobiowe w kokosowej tempurze 183

choćby tych najprostszych. Paski drobiowe w kokosowej tempurze nie należą do trudnych dań. Dla mnie przygotowanie ich zawsze stanowi kulinarną przygodę i zabawę. Niejeden raz przywołuje wizualnie ciekawe skojarzenia. Chrupiący, delikatny, aromatyczny kąsek – zanurzony w sosie  z dodatkiem czerwonej pasty curry… Hmmmmm, sama rozkosz, zagryziona krążkiem cebulowym. Mam nadzieję, że Wasze serca też podbije. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Paski drobiowe

mojewypiekiinietylko
Yorkshire pudding 185

gorąco, zamiast ziemniaków do pieczeni lub mięs w sosie. Jest jedną z potraw tradycyjnego obiadu świątecznego, zwłaszcza w  Boże Narodzenie. Upieczone puddingi mają kształt czarek lub kubków. Chrupiące, delikatne i mięciutkie w środku stwarzają wiele możliwości ich podania – na wytrawnie lub na słodko. Same w sobie - są przepyszne. A, o tym z czym je podałam, w kolejnym wpisie. Smacznego

mojewypiekiinietylko
Pollock w cieście piwnym 167

lubimy. Mogą to być frytki, ziemniaki, pieczywo… i nie tylko. Mogę tylko dodać, że ryby z nadmorskich smażalni – przy tej – mogą się się schować. Chrupiące, delikatne ciasto i pyszna, soczysta ryba, to atrakcje jakie czekają tych, co się na nią skuszą. Oczywiście należy jeszcze wspomnieć o jednym – smaku piwa w gotowej potrawie nie czuć. Smacznego.   Wydrukuj przepisThe post

mojewypiekiinietylko
Banany w migdałowym krokancie 129

formie deseru, w dodatku ciekawego, jest nie lada gratką. Banany w migdałowym krokancie. Dla tych, co nie wiedzą – krokant jest to rodzaj posypki cukierniczej. Ma postać drobnych, chrupiących kawałków migdałów lub orzechów w cukrowej  glazurze, które otrzymuje się w procesie łagodnego prażenia. Wykorzystywana do dekoracji ciast, tortów, lodów i deserów.      Składniki na 6 porcji: - 2 banany- ok. 200ml

mojewypiekiinietylko
Sycylijskie cannoli z ricottą 123

dobiegła końca, ale zapewniam, że nie była ostatnia. Sycylijskie cannoli z ricottą zachwycają swoim smakiem. Ciasto jest podobne strukturą do faworków, ale moim zdaniem, o wiele lepsze. Bardziej delikatne, chrupiące, rozpływające się w ustach. Do tego puszysty niczym chmurka krem z ricotty, który dopełnia całości. Zaręczam – po jednym sięgniecie po następny… i nie tylko. Gdy przygotowywałam ten deser zastanowiło

mojewypiekiinietylko
Pudrowane poduszeczki 108

osuszamy na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem. Pudrowane poduszeczki wyszły w zasadzie przypadkiem, bo moim zamiarem były właśnie płaskie ciasteczka. Tak delikatnych ciastek chyba jeszcze nie jedliście. Chrupiące, bardzo kruche, wyglądem przypominają poduszeczki, ale wewnątrz są… puste. Z podanych składników wyjdzie ich naprawdę sporo, ale nie obawiajcie się – znikają błyskawicznie. Smacznego.     Wydrukuj przepisThe post Pudrowane poduszeczki appeared first

mojewypiekiinietylko
Kurczak generał z warzywami 318

warzywami, to naprawdę proste, szybkie i przepyszne danie. Mięso przygotowane w ten sposób jest kruche, delikatne i bardzo soczyste. Tłuszcz wytopi się podczas pieczenia, skórka jest rumiana oraz chrupiąca. Dodatkowo mamy już upieczone warzywa. Oczywiście dodatek surówki jest zawsze mile widziany. Ja podałam z surówką z pora, ale o tym – przy okazji. Smacznego.  Wydrukuj przepisThe post Kurczak generał z warzywami

mojewypiekiinietylko
Włoskie bezy z kremem kiwi 153

Dałam im jeszcze godzinę. Po godzinie piekarnik wyłączyłam i nie otwierając go zostawiłam bezy zamknięte, do rana. Rano wyjęłam, okazało się, że wyszły dokładnie takie, jak chciałam. Twarde i chrupiące. Zamknęłam w pudełku i zostały… do dzisiaj. Oczywiście zamknięte wspaniale się przechowują i stanowią bazę deserów, np. dla niespodziewanych gości. Ale oczywiście nie tylko, to w ogóle dobry sposób

mojewypiekiinietylko
Falafel w chlebku pita z sosem tahini 134

zmielone przyprawy (część z nich mieliłam sama w młynku), sól, posiekaną natkę pietruszki, wodę i 1 łyżeczkę sody. Soda przyspiesza proces smażenia i sprawia, że kotleciki będą bardzo delikatne – chrupiące na zewnątrz, mięciutkie  i aksamitne w środku. Masę dokładnie wyrabiamy. Powinna (jak to określiła Marta) ściśnięta w ręce łatwo przyjmować kształt. W razie potrzeby dodajemy zimnej wody (żadnych

mojewypiekiinietylko
Kotlet schabowy 299

wręcz nie tolerują. Dodatek przypraw też uzależniony jest od gustu. Mój kotlet schabowy usmażyłam bez kostki,  na smalcu, tylko z solą i pieprzem oraz bez przykrycia. Panierka wyszła chrupiąca, a mięso kruche, mięciutkie i soczyste. Podałam z ziemniakami z koperkiem oraz marchewką z groszkiem na gęsto. Oczywiście, nic nikomu  nie narzucam.  A jakie są Wasze sposoby na super schabowego?  Smacznego

mojewypiekiinietylko
Kotlety pożarskie panierowane w grzankach z chleba 157

lubi.Kotlety pożarskie panierowane w grzankach z chleba są daniem bardzo smacznym. Podane z purre ziemniaczanym i marchewką z groszkiem na gęsto będą ciekawym urozmaiceniem obiadu… i nie tylko. Ciekawa, chrupiąca panierka nadaje prostej potrawie odrobiny wykwintności. Smacznego.  Wydrukuj przepisThe post Kotlety pożarskie panierowane w grzankach z chleba appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Serowe paluchy z ciasta francuskiego 2612

Sylwester lada dzień, więc tym, którzy z tej okazji organizują domówki lub na takowe się wybierają, może przydać się ten smaczny przepis. Serowe paluchy to idealna i chrupiąca przekąska, którą wykonamy w ekspresowym tempie. Wystarczy, że posiadamy w lodówce gotowe ciasto francuskie, trochę żółtego sera i dowolne przyprawy oraz zioła. Idealnie pasują do piwa i czerwonego wina. Zapewniam

Food Square
Sałatka z kurczakiem i szynką dojrzewającą, idealna na Sylwestra 887

lodówki. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy bazylią, oregano, solą, pieprzem ziołowym i słodką papryką.Szynkę kroimy w paski, podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu do momentu aż będzie chrupiąca. Przekładamy szynkę do miski.Na tej samej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy kurczaka.  Pomidorki kroimy w ćwiartki, ogórki w kosteczkę.Ser ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Do dużej miski

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania