Tortilla z Stripsami to zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań "fast food".Przepyszne, soczyste kąski kurczaka w chrupiącej panierce z dodatkiem warzyw w znakomitej tortilli, a wszystko polane sosami. Rewelacja!Tortilla to danie dość pracochłonne, w szczególności jeżeli nie używamy gotowych półproduktów, jednak zdecydowanie warto!Stripsy zostały wykonane z tego przepisu.Tortilla ze Stripsami z Kurczaka- Składniki:ok. 8 placków tortilli
Słodka StronaWingsy stworzone na wzór znanych i uwielbianych skrzydełek z KFC.Wyśmienite kąski pikantnych skrzydełek z kurczaka w chrupiącej, złocistej panierce to przekąska, której mało kto się oprze. Z pewnością warto przygotować domowe hot wings'y w naszych kuchniach. Proces ich powstawania nie jest skomplikowany, a smak... wyjątkowy.Domowe Hot Wings jak z KFC - Składniki:ok. 1kg skrzydełek z kurczakaczosnek
Słodka StronaDomowe Stripsy stworzone na wzór znanych i uwielbianych polędwiczek z KFC.Wyśmienite kawałki filetów z piersi kurczaka w chrupiącej, złocistej panierce to przekąska, której mało kto jest się w stanie oprzeć. Proces powstawania domowych stripsów nie jest skomplikowany, a smak... wyjątkowy. Domowe Stripsy jak z KFC - Składniki:2 podwójne piersi z kurczakaczosnek w proszkusłodka papryka w proszkuchilli w proszku (pieprz
Słodka StronaSmaczne, puchate w środku, chrupiące z zewnątrz i jednocześnie rozpływające się w ustach pierniczki, które idealnie komponują się ze świąteczną atmosferą i magią Bożego Narodzenia. Bajeczne, kolorowe pierniczki na pewno urzekną dzieci, ale także dorośli z pewnością ulegną ich urokowi. ...a ile zabawy w ich przygotowywaniu.... Puszyste Pierniczki z Kolorowym Lukrem - Składniki:Pierniczki:1/3 szklanki miodu1/3 szklanki cukru135
Słodka Stronajakieś chrupki, paluszki lub podobne chrupaki. Więc czemu nie mogłyby być własnej roboty, przynajmniej wiadomo, z czego robione i niczym nie napakowane. A krakersiki wyszły fajne i chrupiące i zapewne powtórzę ten przepis nie raz. Wiem też na pewno, że podwoje składniki bo te zniknęły natychmiast, można to dostrzec na zdjęciu, bo tylko
Moje pyszne gotowaniekrakowskie, warszawskie, i takie najzwyklejsze (pospolite).Tak oto powstawały cudowne baby wielkanocne. Moja baba nie została, aż tak wypieszczona, ale również wyszła cudowna i pyszna. Mięciutki, pulchniutka i z chrupiącą skórką. Ja bym się ich w tamtych czasach, na pewno nie powstydziła. Mam nadzieje, że notka nie była za długa, i czytana byłą z ciekawością. :) Uważam, że taki wypiek
Moje pyszne gotowanietakie zdrowe domowe grillowanie połączone ze sprawdzaniem niemieckiej patelni grillowej firmy WOLL :) Zapraszam :)Do grillowania przygotowałam sobie ryby, paprykę, pieczarki i zwykły chleb :) bardzo lubimy taki chrupiący, zgrillowany na samym końcu. Chleb nabiera wtedy dodatkowo smaku tego wszystkiego, co na grillu było przed nim ;) pycha ;)Pstrągi oczyścić, opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórkę
Codzienna kuchnia niecodziennaProsta, intrygująca i zniewalająca. Tak w trzech słowach można opisać tę sałatkę. Orzeźwiający w smaku seler, cieszący oko i kubki smakowe dziki ryż, lekko pikantna papryczka, chrupiące orzechy, słodkie rodzynki i azjatycki słodko-kwaśny dressing. Jeśli szukacie przepisu na lekką sałatkę z selera naciowego, to koniecznie wypróbujcie. Polecam!Składniki:1 pęczek selera naciowego200 g dzikiego ryżu (2 saszetki)2 podłużne
Food Squarepiekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 60 minut.W połowie czasu pieczenia kiszki należy odwrócić. Kiszki pieczemy porcjami w zależności od powierzchni blaszki.Kiszka gotowa. Rumiana z chrupiącą skórką i bardzo smaczna.Smacznego
Maminek kulinarnystron na średnim ogniu, kilka razy obracając. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnikanagrzanego do temperatury 180 st. C na 10 minut.Kotlety gotowe. Mają chrupiącą skórkę i bardzo miękki środek.Smacznego
Maminek kulinarnyPachnący i delikatny, słodki, ale nie przesłodzony, z wierzchu lekko chrupiący, w środku puszysty, miękki i wilgotny. Sekret dobrego chlebka bananowego tkwi w przejrzałych, brązowiejących bananach, które im ciemniejsze, tym słodsze. Czasami można kupić je w sklepach przecenione. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymaga użycia miksera czy jakiegokolwiek sprzętu (poza piekarnikiem). Wystarczy miska, widelec, foremka.Składniki
Smakowity Blog Kulinarnylekko każdy plasterek olejem rzepakowym, najlepiej za pomocą pędzelka. Pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez około 30 minut. Wyjmujemy i przekładamy na kratkę. Jeśli po ostygnięciu nie są chrupiące, jeszcze raz je podpiekamy, tym razem w 150 stopniach C przez 5 minut. Uważamy, żeby się nie przypaliły.Pesto z botwinki: Wszystkie składniki oprócz oleju umieszczamy w kielichu blendera
Smakowity Blog KulinarnyKiedy zaczyna być naprawdę gorąco, nie ma nic lepszego niż chłodnik. Zdrowy, pełny chrupiących warzyw, pachnący świeżymi ziołami. Chłodnik ogórkowy jest małą wariacją na temat tzatzików. Dodatek mięty sprawia, że jest jeszcze bardziej orzeźwiający.Składniki:1 litr maślanki8 ogórków gruntowych1-2 ząbki czosnku1 pęczek koperkukilka listków miętysólpieprzPrzygotowanie:Ogórki obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy
Smakowity Blog Kulinarnygotujemy około 30 minut. Przyprawiamy solą, białym pieprzem, pastą curry i curry w proszku. Zupę miksujemy blenderem na krem. Kiełbasę chorizo smażymy na suchej patelni, do uzyskania chrupiących chipsów. Wyjmujemy na kawałek ręcznika papierowego, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Zupę podajemy z chipsami z kiełbasy, pestkami dyni, pokrojoną papryczką chilli i listkami świeżej
Smakowity Blog Kulinarnyksiążce Pieczenie chleba w domu Gertrud Weidenger i Marie-Theres Wiener znalazłam taki najprostszy. Przygotowania nie trwają długo, i następnego ranka raczyliśmy się na śniadanie naprawdę pysznym chlebem. Chrupiąca skórka, miękki, sprężysty miąższ, neutralny w smaku - pasuje do wszystkiego. Tak nam przypadł do gustu, że zaraz piekłam następny, a resztkę maślanki C. sobie wypił zamiast mleka do obiadu
Pożeraczka, czyli raz adobrze