chrupiąca - 500 przepisów (strona:17/34)

Czekolada z cytryną. Finansjerki 175

pączkach), a bezy akurat nie są najbardziej pożądane. Babeczki pieczone w formie do mini muffinek wyglądają ślicznie, a smakują po prostu obłędnie! Intensywnie czekoladowe, lekkie i delikatne, z chrupiącą, cytrynowo-migdałową kruszonką. Tak jak czekoladę z pomarańczą uwielbiam, tak z cytryną jadam raczej rzadko. Nie pytajcie dlaczego, bo nie wiem. To przecież świetne połączenie! Czekolada, ciężka i intensywna, wzbogacona orzeźwiającą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Schab duszony w keczupie z cebulą i czosnkiem 434

wierzch mięsa żółty ser i zrumienić go. Ja tym razem obyłam się bez sera. Podawać jako danie obiadowe lub na gorącą kolację. Pasują do takiego mięsa ziemniaki lub chrupiąca bułka. Danie jest dość pikantne i aromatyczne, a keczup nadaje mięsu niezwykłej kruchości. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
"Himmel und Erde"- kaszanka na puree ziemniaczano-jabłkowym 180

cebulę pokrój w piórka ,boczek w kostkę i podsmaż na rumiano kaszankę pokrój na 1-cm plastry,obtocz w mące (nie będzie pryskać na patelni,a także bedzie bardziej chrupiąca) i podsmaż z obydwu stron do zrumienienia ułóż na talerzu kolejno:puree ziemniaczane,mus jabłkowy,kaszanka i cebula z boczkiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Buleczki drożdżowe na śmietanie 150

była chora i nie chciała nic jeść. A jedyne co mogło ją skusić to coś słodkiego co sama bym upiekła. I strzał był w dziesiątkę. Bułeczki na wierzchu mają chrupiącą skórkę a w środku są mięciutkie. Ja podałam je z domowymi powidłami śliwkowymi, ale można z masłem, miodem, dżemem :) Składniki:     12g świeżych drożdży (łyżeczka drożdży instant

Amatorka kuchenna
Pieczone ziemniaki do obiadu 150

Zamiast frytek i tradycyjnych, ubitych ziemniaków, proponuję do obiadu chrupiące, pieczone ziemniaki. Składnikami  są po prostu ziemniaki:) A ilość jest już sprawą indywidualną. Ziemniaki powinny być raczej jednakowej wielkości, wówczas wszystkie upieką się w jednym czasie. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować na półtwardo Wyjąć z wody i odczekać aż trochę przestygną Nacinać tak, żeby nie przeciąć ich do końca

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Serowe paluchy z ciasta francuskiego - coś na ząb 179

Trzeba zrobić coś do chrupania:) Serowe paluchy z ciasta francuskiego będą bardzo fajne zamiast kupnych chipsów czy chrupek. Składniki: 1 gotowy arkusz ciasta francuskiego ok. 200 gramów sera żółty, najlepiej jakiś ostry. Im więcej sera, tym bardziej wyrazisty smak papryka mielona słodka czosnek granulowany - opcjonalnie 1 jako do posmarowania Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego i rozkładamy na papierze, w który był

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Bezy w papilotkach - wykorzystanie białek 133

zrobiłam eksperyment, który się udał :) Przecież kuchnia jest od tego, żeby w niej eksperymentować :) Pianka, która powstała wokół bezy, to skarmelizowany cukier "kipiący" podczas pieczenia. Bezy z zewnątrz są chrupiące, w środku mokre, trochę lepkie. Ja takie lubię, ale to sprawa kubeczków smakowych. Składniki: 2 białka szczypta soli 125 gramów cukru pudru (jeśli nie mamy to robimy własnoręcznie - tutaj, przy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sarni grzbiet 424

sarni grzbiet to wilgotne ciasto czekoladowe! Jeśli lubisz "mokre" ciasta na bazie rozpuszczonej czekolady - taki właśnie jest sarni grzbiet. Mocno czekoladowy, rozpływający się w ustach, z posmakiem migdałów i chrupiącymi migdałami w słupkach na wierzchu. Zobacz również przepisy na inne ciasta czekoladowe ----> Brownie , brownie z kajmakiem i orzechami , brownie z wiśniami i orzechami nerkowca , czekoladowe ciasto z wiśniami

Moje Qulinaria
Tradycyjna sałatka Cezar 359

europejską: dodatkowo z grillowanym kurczakiem i to na bogato – bo w towarzystwie jajka. Taka wersja jest sycąca i najadam się do pełna na obiad. Lubię też wersję z chrupiącym boczkiem. Niezależnie jakich dodatków użyjecie do Cezara będzie pysznie – jest to bowiem klasyk, do którego pasuje niemal wszystko. Tradycyjna sałatka Cezar: 3 mini sałaty rzymskie lub 1 standardowa sałata

Poezja smaku
Beza! 137

Przepiękne, słodkie i chrupiące bezy, z okazji dnia Św. Walentego! ;-))) Bezy wykonuje się banalnie prosto, z doświadczenia już wiem, że wychodzą w piekarniku elektrycznym idealne, w piekarnikach gazowych niestety nie uda nam się osiągnąć już takie efektu. Zachęcam Was bo takie różowe serce od bliskiej osoby na pewno spowoduje szeroki uśmiech na twarzy! Pięknej niedzieli ! Cmooook! SKŁADNIKI: 4 białka 250g

SMYKWKUCHNI
Gotuj jak Jamie – Jamie Oliver czyli kupuj mądrze, gotuj z głową, nie wyrzucaj. 142

karkówki lub łopatki. Oprócz tego garść przepisów na dania z resztek. Jamie zapewnia, jeśli odpowiednio przygotujemy mięso wieprzowe będzie smakować rewelacyjnie. Wolno pieczone ragu wieprzowe, boczek piri piri czy chrupiące tacos z wieprzowiną – na pewno warto wypróbować V – dania z jagnięciny – czasami jagnięcina nie jest doceniana w taki sam sposób jak np. wołowina czy kurczak, dlatego tutaj Jamie chce udowodnić

noteskulinarnyfiga
Restauracja Kryształowa - Katowice 132

restaurację i sami skosztować. Szpileczka skusiła się na deser Copa Melba czyli domowe lody waniliowe, soczysta brzoskwinia i beza włoska. W musie brzoskwiniowym wyczuwalna była miętowa nuta, beza była chrupiąca i do tego ukryta pod obłokiem bitej śmietany kulka lodów waniliowych. Poezja… Zakochałam się w tym deserze od pierwszej łyżeczki. Podsumowując, restauracja Kryształowa to miejsce dobre na specjalne okazje - zaręczyny

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - drożdżowe bułeczki z jabłkami i orzechami 137

coś słodkiego. Ja ostatnio zakochałam się w cieście drożdżowym i pysznościach wykonanych z niego właśnie. Te bułeczki są idealne na podwieczorek, szczególnie polecam w pochmurne jesienne popołudnie.  Pod chrupiącą cynamonową skorupką znajdziemy kawałek soczystego jabłka, nadzianego orzechami. Drożdżowe bułeczki z jabłkami i orzechami SKŁADNIKI: 250 g mąki 40 g masła 20 g świeżych drożdży 50 ml letniego mleka szczypta

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - jajko w grahamce zapiekane 144

pieczemy tak długo aż jajko się zetnie, ok 15 minut. Górną część bułki również wkładamy do piekarnika, ale pieczemy ją krócej aby się nie przypaliła, a tylko zrobiła chrupiąca. Podajemy posypane obficie zieloną cebulką

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Restauracja Śląskie Ranczo - Zabrze 162

jaką lubimy. Następnie do stolika podana została zupa. Zaserwowano nam  krem z pomidorów z serem feta ,   posypany prażonymi migdałami. Smak całości bez zastrzeżeń, delikatna zupa i chrupiące migdały, które świetnie ją uzupełniały. Jako danie główne dostałyśmy polędwiczkę wieprzową w sosie grzybowym podaną z kaszą gryczaną i kapustą zasmażaną. Dania tego jeszcze podobno nie ma w karcie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki