dyniowe z nutką pomarańczy Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Dynia zapiekana z grzybami Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Sałatka z pieczonej dyni i fety Tarta dyniowa z serem pleśniowym Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni Prażone pestki dyni Składniki: pestki dyni sól(...)się nie przypaliły. przez około 20-30 minut.Na koniec oprószamy je grubą solą morską i szczyptą chili. Pestki najlepiej smakują gdy są jeszcze letnie i lekko chrupiące
Kulinarne przygody GatityMadrytu. W Andaluzji bardziej popularna jest kaczka, czy też indyk serwowany z truflami (pavo trufado de Navidad). Uzupełnieniem tych solidnych pieczystych są ryż lub smażone ziemniaki oraz lekkie sałatki ze świeżych warzyw. Na deser podaje się słodycze, ciasta, mandarynki, orzechy i suszone daktyle. Wśród tradycyjnych hiszpańskich słodkości znajdziemy marcepan, polvorones (kruche migdałowe ciasteczka), mantecados (kruche ciasteczka z dodatkiem cynamonu(...)migdałów, jedno z najsławniejszych hiszpańskich słodyczy. Występuje w wielu wariantach, z których najpopularniejsze są dwa: blando, zwane też turrón de Jilona – delikatny, miękki oraz duro – turron de Alicante – twardy, chrupiący. Noc Bożego Narodzenia jest okresem radości i powodem do wznoszenia toastów, w Hiszpanii koniecznie Cavą, czyli tutejszym ekwiwalentem szampana, podobno lepszym od swojego francuskiego odpowiednika. Bardzo ważnym punktem obchodów Bożego
Chilli Czosnek i Oliwadrobiowe i często goszczą na moim stole. Łatwo i szybko się robi a w środku można schować różności. Dziś wersja z camembertem i rukolą a do tego panierka z chrupiącymi ziarenkami.składniki:600 g piersi z kurczaka1 serek camembertgarść rukoli1 jajko5 łyżek bułki tartej2 łyżki siemienia Krestoolej do smażeniasólPierś kurczaka pokroić wzdłuż w nie za cienkie paski. Rozbić lekko tłuczkiem(...)listki rukoli. Następnie roladki panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszanej z siemieniem. Roladki smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie kuskus i sałatka
Monia miesza i gotujeprzyszykowała dla nas wielką ucztę. W menu znalazły się różne sałatki, wśród nich znana sałatka z kotletem schabowym. Niestety sałatki były troszkę suche, dodałabym do nich więcej sosu. Po sałatkach na stół wjechały wrapy zielone ( z ciecierzycą, z mozzarellą i z kurczakiem) i wrapy czerwone (z kurczakiem, ze schabowym i z wędzonym łososiem). Wrapy były smaczne, ale też nieco(...)farsz były pyszne. Po naleśnikach przyszedł czas na rewelacyjnego tatara z ciepłą grillowaną chałką. Tatar oprócz tego, że był wyśmienity, został również pięknie podany. Do tatara zaserwowano nam chrupiące domowe chpisy z ziemniaka i parmezanowe paluchy. Na koniec przyszedł czas na deser, kelnerzy podali nam wyśmienite marchewkowo-korzenne ciacho przełożone kremem na bazie mascarpone i rewelacyjne ogromne ciastko maślane
Kulinarne przygody Gatityegipskim daniem o nazwie koshary (lub kushari). Ta bardzo popularna nad Nilem potrawa składa się z wymieszanych ze sobą ryżu, soczewicy i makaronu polanych sosem pomidorowym, posypanych ciecierzycą i chrupiącą smażoną cebulką. Kombinacja, chyba sami przyznacie, dość dziwna, choć podobno przepyszna. Dużo łatwiej jest mi sobie wyobrazić połączenie tych składników właśnie pod postacią treściwej zupy. Przepis pochodzi ze świetnej książki(...)który używam w swojej kuchni dość często. Nowością jest dla mnie wykorzystanie ziela angielskiego, ja rzadko po niego sięgam, ale widzę, że Egipcjanie go cenią. W sosie do tej sałatki z pomidorów i orzechów włoskich także występował. Dzięki wykorzystaniu korzennych przypraw zupa rozgrzewa i poprawia humor. To jest coś, czego zimą zawsze bardzo mi potrzeba. Egipska zupa z soczewicą, ciecierzycą
Chilli Czosnek i OliwaDziś spotka się ogień z wodą czyli stworzymy coś pysznego w towarzystwie zabójców raka. Ten banalnie prosty deser w formie musu świetnie odżywia mózg dzięki zawartości
Kuchnia PROzdrowotnaSurówka z czerwonej kapusty po koreańsku Bardzo lubię surówki z kapusty w słodkiej marynacie z dodatkiem czosnku i owocowego octu. Mają niepowtarzalny, intensywny smak i
Trzeci talerzFilet z kaczki może być doskonałym obiadem np. świątecznym lub może stanowić dodatek do sałatki (po wystudzeniu) albo urozmaicić półmisek wędlin. Mi w każdej wersji smakuje. Ważne aby jej nie przesuszyć. Jak ją przygotować najlepiej? Opis znajdziecie poniżej. PIERŚ Z KACZKI Składniki: 1 pierś z kaczki odrobina pieprzu i soli Przygotowanie: Skórę pierś z kaczki nacinamy w kratkę(...)patelni układamy pierś skórą do dołu i smażymy na małym ogniu przez około 10 minut (średniej wielkości kawałek). (można zacząć smażenie też na zimnej patelni, wtedy skóra będzie bardziej chrupiąca, tłuszcz będzie się wytapiał wolniej, są dwie metody) Następnie kaczkę obracamy na drugą stronę i smażymy około 6 minut. Po tym czasie kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy
Bon appetit mon amieWitajcie!, mam kolejny pomysł na śniadanko :). Znów sięgnę po płaskurkę bo jest naprawdę bardzo smaczna i gotowa po ok. 30 minutach od gotowania, polecam również
Kuchnia PROzdrowotnaZakupiłam ostatnio dużo marchwi z myślą, że smacznie będziemy sobie ją chrupać. Okazało się jednak, że jest nie do „przechrupania” więc chcą nie chcąc część musiałam umieścić w cieście. Ale nie ma tego złego coby na dobre nie wyszło. Nasza rodzina ciasto marchewkowe może jeść zawsze i wszędzie, o każdej porze dnia i nocy. I to w dosłownym(...)woli, a nasze gotowe ciasto wołało z lodówki: zjedz mnie! I tak się też stało. Objadaliśmy się na noc pysznym, wspaniałym ciastem marchewkowym… Ale przecież marchewkowe to niczym sałatka. Wyszło cudowne, wilgotne, soczyste. Wspaniały, puszysty, delikatny krem idealnie wpasował się między blaty ciasta. Jest pożywne, pięknie się kroi, a i bez wyrzutów możemy prosić o dokładkę. Mogłabym tak jeszcze
Made By Mom And Sonlubiana przez Włochów zupa gotowana na ziarnach orkiszu. Spotkałam ją w wielu wersjach. Często zaprawiana jest sokiem pomidorowym. W moim wykonaniu zupa zakwaszona sokiem z ogórków a do tego chrupiące grzanki. Składniki: 2 szklanki ziaren orkiszu wywar warzywny (marchew, pietruszka, seler) 100 g mięsa z kością lub bulion drobiowy cebula seler naciowy koperek sok z ogórków kiszonych sól, pieprz(...)drób (indyk lub gęś). Można też użyć kawałka wieprzowiny z kością. U mnie akurat był aromatyczny rosół z kawałków gęsiny wraz z wywarem pozostałym po gotowaniu warzyw na sałatkę. Na koniec zupę doprawiamy solą i pieprzem, zakwaszamy sokiem z ogórków i posypujemy koperkiem. Proponuję podać z grzankami, radość dzieci gwarantowana
prawdziwe jedzenieWspomnienie lata w środku zimy! Bałtycka flądra z domowymi frytkami i masełkiem ziołowym jest odtworzeniem najbardziej dostępnej ryby nad polskim morzem. U mnie na blogu w
Kuchnia PROzdrowotnaszybko wyczarować smaczne przekąski, soczyste dania rybne i mięsne a nawet desery na gorąco. Nierozgrzany bądź zamrożony kamień solny może pozostać eleganckim sposobem do serwowania sushi, tatara, carpaccio czy sałatek. Łosoś pieczony na himalajski kamieniu solnym: http://naruszcie.pl/losos-pieczony-himalajskim-kamieniu-solnym/ Folia aluminiowa Spróbujcie grillować potrawy w pakietach foliowych. Ta metoda doskonale pasuje do grillowania kurczaków i ryb zwłaszcza gdy dodamy(...)szaszłyki. Są one doskonałym sposobem na dywersyfikację naszego grillowego menu. Dzięki łatwiej możliwości kompozycji smaku szaszłyki są lubiane przez wszystkich! Szaszłyki z grilla: http://naruszcie.pl/szaszlyki-wieprzowe-grilla/ Pizza z grilla Chrupiąca i smaczna . Taka właśnie jest pizza z grilla. Pieczenie pizzy na grillu to szybki i prosty sposób na obiad i kolację z grilla. To fajny pomysł na urozmaicenie sposobu spędzania
naRuszciewielu dań. Przeważnie są to krowie lub owcze sery słone. Jednym z popularniejszych jest suluguni – lekko słonawy, przypomiający mozzarellę. Jest podstawą narodowego gruzińskiego dania – chaczapuri.Sery i tradycyjna sałatka gruzińska zawsze muszą być na stoleChaczapuri i inne przekąskiChaczapuri (Khachapuri) to placek nadziewany serem (puri – chleb, chaczo – ser). Jedzony o każdej porze jako przekąska. To gruzińska pizza(...)Adżarii. Ma kształt łódki, w której oprócz sera znajduje się lekko ścięte jajko. Żółtko symbolizuje słońce. Tak jak tradycyjne chaczapuri piecze się je w piecu opalanym drewnem. Jest bardzo chrupiące! Gdyby nie zbyt słony ser, byłoby dla mnie idealne. Na pewno przygotuję takie w domu.Adżarskie chaczapuri w formie łódki. Po ukształtowaniu, nałożeniu sera i upieczeniu, wyrzuca się część nadzienia
Poezja smakupostaci oliwa jest typowym libańskim śniadaniem w której moczy się miejscowy chleb i to tak naprawdę wszystko. Podaje się ją w ten sposób przed obiadem jako przystawkę lub do sałatek. Warto poszukać w sprzedaży. SKŁADNIKI: 1/2 kg pomidorków koktajlowych 150-200 g tofu 1-2 łyżki mąki kukurydzianej pęczek natki pietruszki garść listków mięty sól i pieprz do smaku(...)wszystkie składniki na Za'atar i odstawić Tofu pokroić w kostkę ok 1x1,5 cm i umieszczając w plastikowej torebce wymieszać z mąką kukurydzianą. Dzięki niej tofu nabierze brązową chrupiącą skórkę. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć tofu ze wszystkich stron aż nabierze koloru. Następnie wyłowić z oleju i osączyć na papierowym ręczniku. Pomidorki przekroić wzdłuż na pół i wymieszać
Sztuka gotowania w/g SamirySuper na imprezowy wieczór, na lunch do pracy. Takie sałatki zawsze znajdą zaineresowanie wśród gości. Piersi kurze pokroić w plasterki o grubości 0,5 cm. Wrzucić do miseczki i doprawić solą, czarnym pieprzem, papryką słodką i ostrą, kurkumą i ziołami. Wymieszać i zostawić na pół godziny w lodówce. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięsko, co jakiś czas mieszając. Sprawdzić(...)ostudzić. Bekon wędzony pokroić w poprzeczne paski o szerokości 3 cm. Patelnię rozgrzać, wrzucić kawałki bekonu na patelnię. Zmniejszyć gaz i smażyć do momentu, aż bekon stanie się chrupiący. Smażyć z dwóch stron. Sałatę umyć i osuszyć, rozłożyć na dużym owalnym talerzu. Ogórka umyć, przekroić wzdłuż. Za pomocą łyżki wyjąć gniazda nasienne. Pokroić w półplasterki o grubości 3 mm. Wrzucić
Kuchnia Pokoleńnasi goście byli równie usatysfakcjonowani co my. A ponieważ nasi goście są najlepsi na świecie, następnego dnia w kuchni czekały na nas „dary losu.” Ogródkowe pomidory, gruszki, klasyczna domowa sałatka, dżem z niewiarygodnego warzywa. I śliwki od Pani Profesor. Dużo śliwek- klasycznych węgierek z trzebnickiego zagłębia owocowego :-) Pyszne na surowo, ale od jakiegoś czasu marzyło mi się ciasto ze śliwkami(...)musiałam poimprowizować, bo jak zwykle czegoś tam zabrakło w szufladzie, ale wyszło. Oj wyszło. Takiego właśnie placka było mi trzeba. Słodycz śliwek, podkreślona cynamonem i wanilią, delikatne kruche ciasto, chrupiąca beza. I te kolory- upieczone śliwki mienią się mieszanką złota, czerwieni i fioletu. Nie da się ukryć, że pan Małecki wie co dobre. PLACEK ZE ŚLIWKAMI I BEZĄ (z "Cukierni
les mirabellesPrzez lata powstawały przeróżne wersje tej sałatki, ale jej podstawą zawsze pozostają sałata rzymska, grzanki oraz parmezan. Składniki(2 porcje): sałata rzymska pierś kurczaka 2 jajka ( Jeśli chcesz, żeby sałatka była delikatniejsza, możesz użyć jaj przepiórczych) 2 łyżki tartego parmezanu pieczywo na grzanki kilka pomidorków koktajlowych 3 fileciki anchois 2 ząbki czosnku 1 jajko, 2 ½ łyżki soku z cytryny(...)kurczaka na złoty kolor. Odstawiamy na bok. Pieczywo kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy pieczywo. Smażymy aż cała oliwo zostanie wsiąknięta, a grzanki będą chrupiące. Do miski wkładamy rozdrobnione anchois, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko (należy je wcześniej sparzyć przez minutę we wrzątku), sok z cytryny oraz musztardę miksujemy powoli dolewając oliwę. Sos doprawiamy szczyptą
Piąty grzech główny