Cappuccino brokułowe Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Chrupiące tosty z wędzonym serem Crumble z owocami leśnymi Crumble z truskawkami Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe Czekolada na gorąco(...)brukselką Gofry z cukrem pudrem Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grzane wino z bakaliami Grzanka z ricottą i sałatką z pomidorków Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Grillowane kanapki z cukinią i fasolką szparagową Gulasz warzywny z cukinią Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Gulasz z żółtej fasolki szparagowej
Moja smaczna kuchniaBezglutenowe krakersy z ziaren Na regalikach w salonie, mam sporo nasion, orzechów i suszonych owoców. Zazwyczaj używałem ich jako garnish do sałatek. Niestety (albo stety) paczuszek zaczęło przybywać w zastraszającym tempie i trzeba było znaleźć smaczny i zdrowy sposób na ich zużycie. Wielu moich czytelników zaopatrzyło się już w książkę mojego autorstwa „ Hummusy i pasty „. Pomyślałem, że przydatne(...)krakersy , które można w gotowych pastach zatapiać i pałaszować ze smakiem. Tak właśnie powstały krakersy z ziaren , które idealnie nadają się do maczania w pysznych pastach, jak i samodzielnego chrupania! Dla mnie żurawina była wspaniałym dodatkiem do krakersów. Świetnie komponuje się z wytrawnymi smakami. Jeśli jednak jej nie macie lub nie lubicie, to z powodzeniem można dodać rodzynek lubą
BlendmanUwielbiam! Przyjemnie chrupiące ciepłe grzanki z pszennej bagietki z masłem czosnkowym, cieniutkimi plasterkami cukinii, serem camembert i odrobiną konfitury z żurawiny. Szybkie to przygotowania na jeden kęs, z lampką półwytrawnego wina-poezja! Słoneczny mroźny i leniwy niedzielny poranek aż się prosi o takie grzanki….. Składniki: 1 długa bagietka pszenna lub 2 mniejsze 1 mała cukinia 1 krążek sera camembert(...)szynki prosciutto ½ kostki masła 2-3 ząbki czosnku Zioła do sałatek lub włoskie do posypania Mały słoiczek konfitury z żurawiny Sposób przygotowania: Masło ogrzać do temperatury pokojowej- ma być miękkie, utrzeć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bagietkę pokroić na cienkie kromki, z jednej strony smarować cienko masełkiem ułożyć pokrojoną na cieniutkie plasterki cukinię oraz pokrojoną szynkę prosciutto
Wanilia i Kardamonkąpieli. Gotowanie w takich warunkach było prawdziwym wyzwaniem. Dlatego postawiłam na sałatki i tortillę, które zaproponuję Wam w najbliższych dniach. Zaczynamy od kolejnego przepisu znanej mistrzyni kuchni – Julii Child. Sałatka MIMOZA to przełamanie klasycznego przepisu na sałatę. Jest pyszna, orzeźwiająca i można ją modyfikować według różnorodnych pomysłów. Koniecznie spróbujcie. Składniki: • 2 główki sałaty świeżutkiej masłowej • 3 jajka ugotowane na twardo(...)cebulki • ½ łyżki musztardy Dijon • ¼ łyżeczki soli • ½ łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny • ½ - ¾ łyżki octu winnego • ½ szklanki bardzo dobrej jakości oliwy z oliwek • świeżo zmielony pieprz Sposób przygotowania: 1. Świeżutką, chrupiącą sałatę opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i porwać palcami na małe kawałeczki. Włożyć do miski. 2. Z podanych składników przygotować sos według tego przepisu . 3. Sałatę polać sosem winegret
W mojej kuchniCebulka prażona w postaci chrupiących, rumianych kawałeczków jest dostępna w wielu sklepach. Ale ja nigdy jej nie kupuję bo z łatwością mogę zrobić ją w domu sama. Taką cebulkę wykorzystuję w kuchni do wielu dań. Lubią posypać sobie nią zupę ziemniaczaną na talerzu albo przygotowane w domu hamburgery. Można jej użyć do wzbogacenia smaku kotletów warzywnych np. ziemniaczanych czy dodać(...)ciasta chlebowego . Doskonale nadaje się do doprawiania dań duszonych, sosów a nawet do sałatek czy kanapek. Ma ciekawy smak a do tego jako posypka dodaje potrawie chrupkości. Ja staram się mieć ją zawsze w słoiku w szafce z przyprawami i Wam też radzę ją zrobić. Wiele innych przypraw można przygotować sobie samemu w domu. Taką przyprawę warzywną typu vegeta też
Smaczna Pyzanawet z najbardziej tradycyjnymi potrawami i powstaje z nich zupełnie coś innego dzielę się dopiero kiedy wiem, że jest pyszne i inne od wszystkich :) Dzisiaj tak robimy z sałatką brokułową - jest obłędna i musicie chociaż raz jej spróbować> Składniki: główka brokułu 300 g wędzonego boczku 100 g pestek słonecznika 100 g pestek dyni 1 czerwona cebula(...)myjemy pod strumieniem wody i dzielimy na małe różyczki - gotujemy na parze przez 5 minut, studzimy. Boczek kroimy na drobną kosteczkę i obsmażamy na patelni bez tłuszczu, obsmażamy na chrupiące skwareczki, studzimy. Pestki prażymy na patelni przez 3 minuty. Cebulę kroimy na kosteczkę i łączymy w misce z pozostałymi produktami. W garnuszku podgrzewamy ocet z cukrem, jak się zagotuję wyłączamy
Niezły MłynekPrzedstawiam przepis na pyszne gofry bezglutenowe. Świetnie nadają się na drugie śniadanie. Odradzam na pory popołudniowe (jest w nich cukier, który w naszych okolicznościach powoduje nadpobudliwość
Kawa z mlekiemWyszło tak jakoś, że mimo piątku nie wstawiam rybki. Na dzisiaj został zamówiony placek po cygańsku ( publikowany na blogu ). Od czasu do czasu ulegam. Rodzina będzie
Smaki EwyGarść pomidorków koktajlowych Łyżka oliwy Dresing: 2 łyżki soku z cytryny Łyżka sosu worcester 3 łyżki parmezanu drobno startego Jajko 4 łyżki oliwy 1 anchois (lub pół – jeśli sałatka ma być mniej słona) Przygotowanie: Krok 1 Wyjmij z lodówki jajko by się ogrzało do temperatury pokojowej – można je włożyć do ciepłej wody na 10 minut. Krok 2 Rozgrzej(...)niej kostki pieczywa. Podpiecz jeszcze chwilę i zdejmij z patelni. Przetrzyj patelnię papierowym ręcznikiem by pozbyć się przypalonych okruszków i ułóż na niej plastry prosciutto. Smaż, aż staną się chrupiące (w międzyczasie możesz przygotowywać dresing). Krok 3 Włóż jajko do garnka z zimną wodą i postaw na palnik rozgrzany na maksa. Gdy woda z jajkiem zawrze włącz stoper
Niedzielny kucharzdawna chciałam upiec łososia z makiem. Wreszcie udało mi się. Skorupka z maku jest chrupiąca tak jak lubię. Całość bardzo smaczna. filet z łososia 4 sztuki mak 2 łyżki sól i pieprz 1 łyżeczka rukola 1 opakowanie awokado 1 sztuka pomidorki koktajlowe oliwa z oliwek 3 łyżki sok z cytryny 4 łyżki Łososia umyj, posól i oprósz pieprzem. Wsyp(...)płaski talerz i obtocz w nim rybę. W rozgrzanym piekarniku do 200 stopni piecz rybę ok 30 minut. Z rukoli, pomidorków i awokado zrób sałatkę. Polej sosem przygotowanym z soku z cytryny i oliwy z oliwek
AZgotuj!pomysł i bardzo nie chcę z nim czekać do kolejnej Wielkanocy... Dzisiaj natomiast mam coś zaskakującego; nawet dla mnie. Ale jestem pewna, że po świątecznych smakołykach (tu jajeczko, tam sałatka, babki, mazurki i serniczki wpadają na talerze nie wiadomo kiedy; wszyscy to znamy. Wszyscy się wstydzimy, ale rozumiemy) przyda się przepis na coś, co będzie można jeść bez wyrzutów sumienia(...)wszystkiego - powie niejeden sceptyk. Cóż, prawie... Troszkę ziarenek i orzechów, woda i najgrzeszniejszy w tym towarzystwie element - miód ( łyżka raptem! ). Z tej mieszanki wychodzą zaskakująco pyszne i wciągające, chrupiące ciasteczka. W oryginalnym przepisie, który znalazłam na stronie Vegabutik , są to wytrawne krakersy. Ja przerobiłam je na słodkawe, ale w zasadzie dość neutralne w smaku ciasteczka. Idealne do herbaty, na śniadanie
Pożeraczka, czyli raz adobrzejest po brzegi świeżą sałatą, rzodkiewkami, szpinakiem, marchewką, ziołami. Do pełni szczęście brakuje tylko pomidorów, które jeszcze nie dojrzały i fasolki szparagowej, która dopiero kwitnie. Uwielbiam takie świeże, chrupiące, swojskie warzywa, zebrane na kilkanaście minut przed podaniem. W tym roku najbardziej obrodziła sałata, toteż jemy ją na potęgę :-) Składniki na sałatę z warzywami w sosie miodowym 1 główka sałaty(...)skórki 2 dymki ze szczypiorkiem koperek, natka pietruszki SOS: 1 łyżka miodu 2-3 łyżki octu (u mnie biały ocet winny) 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz zioła do sałatek (ewentualnie) Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski. Rzodkiewki myjemy, usuwamy nać i ogonki, kroimy w plasterki i dodajemy do sałaty. Awokado przekrawamy na pół
Rozpustne gotowanieprzyjazne rodzinom z dziećmi. Bardzo miła obsługa i uśmiechnięta. Dania to jest uczta dla podniebienia. Dla syna wybrałam zupę krem z soczewicy ja zaś zjadłam słynną sałatkę Magdy Gessler "sałatka Bombay". POLECAM!!!! Tawerna Wikingów... Czyli najlepsza pizza, zupa pomidorowa, flaczki z kalmara i ryby z pieca. Nie ma co więcej pisać. Tam po prostu trzeba koniecznie pójść i coś zjeść(...)ochotę bardzo szybko zjeść a jeszcze szybciej dostać pizze koniecznie odwiedź pizzerię lub stanowisko foodtruck z Pizza Ricca. Panowie na Twoich oczach tworzą dla Ciebie pizzę. Na bardzo cienkim chrupiącym cieście. Chwila dla Ciebie (siebie) Podczas urlopu z synem miałam czas dla siebie. Mogłam wypić kawę, zjeść w spokoju loda, gofra. Nie musiałam łykać i się dławić kawałkami
ClauditteMissCookingDziś będzie pół żartem, pół serio :), ot co miłe dla oka śniadanie! Jeśli codziennie widzisz kanapki, porwij się na szaleństwo. Pokrusz chleb, wymieszaj twaróg w naszych
Kuchnia PROzdrowotnawszystkim odpowiada, ale Karmel-itka osobiście uważa,że smaki te, wraz z łososiem wspaniale współgrają, uzupełniają i wzajemnie przełamują. Żaden nie dominuje,a pieprz dodatkowo wydobywa słodycz owoców. SAŁATKA Z ŁOSOSIEM, TRUSKAWKAMI I OCTEM BALSAMICZNYM. /znane połączenie, często spotykane;/ garść zielonej sałaty garść świeżych truskawek 100g łososia wędzonego pieprz świeżo mnielony 3-4 łyżki octu balsamicznego Liście sałaty płuczę(...)niechlują kostkę, a w plastrach rozrywam palcami. Truskawki kroję na plastry. Wszystko mieszam z octem, oprószam świeżo mielonym czarnym pieprzem i podaję. Świetnie pasuje również do świeżego, chrupiącego pieczywa. SMACZNEGO! Pozdrawia ciepło i słonecznie, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki