chrupiąca sałatka - 2000 przepisów (strona:100/134)

Polędwiczki z kurczaka w aksamitnym sosie szampańskim z ziemniaczanymi ptysiami 336

cukierniczy z ozdobną końcówką.Wyciskamy niewielkie ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną odrobiną oleju rzepakowego.Przygotowane ptysie smarujemy roztrzepanym białkiem.Posmarowanie białkiem sprawi, że skórka będzie delikatnie chrupiąca a wnętrze kremowe.MIĘSO I PTYSIE:Filety wyjmujemy z marynaty i układamy na kawałkach folii aluminiowej posmarowanej olejem rzepakowym.Smarujemy marynatą i zawijamy w folię.Układamy na blasze i wkładamy(...)mięso wyciągamy z piekarnika.Kroimy ukośnie na plastry.Opalamy delikatnie palnikiem, by marynata na mięsie jeszcze odrobinę się zrumieniła.Podajemy gorące z ziemniaczanymi ptysiami i sosem szampańskim. Świetnym dodatkiem będzie lekka sałatka z sałaty lodowej z dodatkiem pomidorków koktajlowych, orzechów nerkowca i kremem balsamicznym.Smacznego

Ostra na Słodko
Najłatwiejsza babka cytrynowa 2202

Wielkanoc to czas, kiedy na stołach i w koszyczkach królują babki. Do wyboru mamy drożdżowe, piaskowe i ucierane. Mam dla was przepis na prostą babkę cytrynową

Korniszonki
Pieczone udka z kurczaka 212

Pieczone udka z kurczaka to bardzo proste, szybkie ale zarazem niesamowicie smaczne danie. Możecie je przygotować na rodzinny niedzielny obiad, będą idealnie komponować się z różnymi

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Frytki z cukinii & pieczony camembert 254

Frytki z cukinii to doskonała alternatywa dla ziemniaków. Smaczne, kruche, w chrupiącej panierce idealnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska jak i część sytego obiadu. Polecam wszystkim, którzy mają chęć spróbować dodatkowych prostych opcji dla klasycznych przepisów. Składniki: Frytki z cukinii - 1 duża cukinia - 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki bułki tartej - 1 jajko - 50 gr sera żółtego - olej do smażenia(...)pora. Przygotowujemy zalewę z oleju, cukru, cytryny, czosnku i przypraw. Zalewamy ser. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach (góra/dół) przez 20 minut. Opcjonalnie całość podajemy z sałatką z rukoli i słonecznika. Smacznego

upichcona
„Witaminka” , pyszna , surówka z czerwonej kapusty 183

„Witaminka ” , pyszna ,surówka z czerwonej kapusty Witaminka , to świeża surówka , a takie są teraz najcenniejsze – nie przetworzone , znaczy zdrowsze Zima , to trudny czas

Ogrodnik w podróży
Ogórki małosolne 158

moje pierwsze w życiu ogórki małosolne, są pyszne, chrupiące i smakują idealnie. Zrobiłam ich tak dużo, że chyba przez najbliższy tydzień tylko nimi będziemy się zajadać. Składniki (na 2 duże słoiki): 2 kg ogórków gruntowych 1,5 litra ciepłej wody 3 łyżki soli 7-8 baldachimów kopru 10-12 ząbków czosnku chrzan (korzeń+ liście) kilka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gorczycy(...)wkładamy do plastikowego pojemnika i przechowujemy w lodówce. Tak by dłużej nie zachodził proces fermentacji. Proponuję również zostawić z kiszenia ząbki czosnku, które świetnie nadają się do różnych sałatek

Mango Papaja
Weekend z grillem #1 172

jeszcze sałatka pasująca do całości. To znaczy sałatka nie zawsze będzie typową sałatką, dzisiaj na przykład będą to grillowane pomidory. Ale pomidory to roślina więc zalicza się do sałatek :) Tak samo zresztą jak pizza, przecież ma sos pomidorowy :) A po drugie: będziemy co jakiś czas publikować przepisy na jakieś wędliny i tym podobne produkty, już nie  koniecznie typowo grillowe(...)kładziemy na grillu. a na folii układamy nasze frykadelki. Grillujemy około 5 minut z każdej strony. Potem zdejmujemy folię i grillujemy frykadelki już bezpośrednio na grillu aż staną się chrupiące. CHLEB PSZENNO-ŻYTNI ZE SŁONECZNIKIEM 400 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej chlebowej typ 720 350 ml wody 25 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru

Marder&Marder Manufacture
Kurczak z fasolą i słonecznikiem 246

Składniki pół piersi z kurczaka mała czerwona papryka mała żółta papryka pęczek natki pietruszki kilka pomidorów suszonych - u mnie zawsze Helios łuskane ziarenka słonecznika 2 małe

Gaździnka warzy
Tempura - łosoś w tempurze 193

wtedy mnie to nie zachwycało jakoś szczególnie. Nie oszukujmy się: jesteśmy wzrokowcami i najpierw jedzą nasze oczy. A tempura, no cóż...wygląda na pewno mniej apetycznie niż np. kolorowe sałatki.  Poszukując bardziej szczegółowej wiedzy na temat tempury zauważyłam jedno: niektórzy mianem tempura określają sposób przygotowania (czyli smażenie w cieście), inni nazywają tak samo ciasto lub gotowy produkt. W każdym(...)wysokiej temperatury (około 180 stopni). Z podanych składników przygotować luźne ciasto. Nie mieszać go zbyt intensywnie, mogą (nawet powinny) pozostać grudki z mąki. Te grudki po usmażeniu są bardzo chrupiące. Najlepiej zamiast zwykłej wody użyć wody gazowanej. Woda powinna być jak najbardziej zimna. Można do ciasta dorzucić kilka kostek lodu, które będą zapobiegać jego ogrzaniu. Każdy kawałek łososia oprószony mąką

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sznycle z indyka w panierce z mąki ryżowej 230

panierki dodałam również odrobinę kurkumy, która nadała złocistego koloru i orientalnego smaku. Kotlety z indyka w panierce z mąki ryżowej, należy smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, wtedy będą bardzo chrupiące. Mąka ryżowa w przeciwieństwie do bułki tartej, w czasie smażenia, nie wchłania dużo tłuszczu i tak szybko się nie przypala, co niewątpliwie zachęca do jej używania. Jeśli nie znacie(...)Sznycle po zanurzeniu w cieście, smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni z niezbyt dużą ilością tłuszczu.  Tak przygotowane kotleciki podaję na obiad z ryżem i japońską sałatką z ogórków (Sunomono

Kuchcik gotuje
Smoliste żeberka w mielonej kawie 219

gapiostwa. W marynacie bowiem jest mielona, świeża kawa i to ona wraz z pozostałymi składnikami nadaje mięsu ten kolor, a w środku mięso nadal pozostaje soczyste, a skorka chrupiąca a nie zwęglona. Inspiracja z bloga Mummy, I can cook. Smoliste żeberka w mielonej kawie 1,2 kg żeberek wieprzowych marynata: 1,5 łyżki mielonej kawy(...)rozgrzanym grillu, do marynaty, która została na misce dodać odrobinę wody i w trakcie pieczenia obracać i smarować marynatą, piec aż będą ciemnobrązowe, około 30 minut. Podawać z sałatką, albo surówką i chlebem. Sos idealnie nadaje się do maczania chlebka

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kurczak can-can – pieczony na puszce, z warzywami korzeniowymi 191

butelki, która zostawała totalnie niewzruszona.   Jakie są plusy takiego postępowania z mięsem? Stojący kurczak piecze się równomiernie. Tłuszcz z mięsa ścieka do naczynia pod spodem, skórka jest chrupiąca i wypieczona jak chipsy, mięso zostaje kruche i wilgotne. Butelka ma jednak kilka wad. Nie możemy wstawić zimnego szkła do nagrzanego piekarnika bo po prostu strzeli. Z puszką nie ma tego(...)puszki piwo.   Warzywa korzeniowe pasują do tego kurczaka znakomicie – za jednym zamachem macie gotowe i mięso, i coś do niego, nie trzeba osobno gotować ziemniaków i przygotowywać sałatki. Ziemniaki wybieramy małe, myjemy je, kroimy na pół. Wkładamy do miski, wlewamy 3-4 łyżki oleju, wsypujemy mielony kminek, sól, rozmaryn. Zamykamy pojemnik i przez potrząsanie rozprowadzamy olej z przyprawami

Karo in the Kitchen
Surówka z młodej kapusty z truskawkami 201

Pomysłów na owocowe przepisy wciąż mam sporo w głowie, dzisiaj zrobiłam surówkę z młodej kapusty, którą w większości wykorzystałam do jarzynowej. Kilka truskawek, chrupiąca cukinia i rzodkiewki z marchewką sprawiły, że surówka bardzo mi smakowała, głównie za sprawą soczystych i słodkich truskawek, które w połączeniu z octem balsamicznym i oliwą nadały całości słodyczy.  Do dzisiejszego przepisu polecam  ocet(...)kapusty. Z marchewki wycinamy wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw, a truskawki kroimy w ósemki, dodajemy do pozostałych składników. Z octu balsamicznego i oliwy z oliwek przygotowujemy dressing, polewamy sałatkę

Moja smaczna kuchnia
Surówka z topinambura 178

Topinambur czyli słonecznik bulwiasty. Wikipedia podaje na temat tej rośliny między innymi takie informacje "Bulwy topinamburu spożywane były przez Indian północnoamerykańskich w okresie przedkolumbijskim. Szybko

Stare Gary
Noworoczne postanowienia. I makaroniki. Kawowe 171

sosami, tłuczonymi ziemniaczkami (mmm...) i mięskiem do każdego obiadu. No dobra, może trochę przesadzam, aż tak źle to z nami nie było... Ale chcemy jeść lżej i zdrowiej, więcej sałatek i surówek, pożywnych, a jednocześnie lekkich zup, zdrowych dodatków. Ja chcę zacząć znowu regularnie ćwiczyć (od dzisiaj!), a C. postanowił mi towarzyszyć, dopóki pogoda nie zmieni się na tyle(...)kremie, i w galaretce. W książce Secrets of macarons Jose Marechala krem i galaretka były podane jako dwie różne opcje, ja połączyłam je w jedno. Dzięki temu w chrupiącej skorupce mamy zamknięty cudownie delikatny krem, a w środku niespodzianka z galaretki, która zaskakuje tutaj swoją konsystencją. Całość smakuje bajecznie, robi wrażenie na gościach, i po prostu nie można im się

Pożeraczka, czyli raz adobrze