chrupiąca sałatka - 2000 przepisów (strona:100/134)

Marchewka z sezamem 123

Macie już dość świątecznych jajek, pasztetów, pieczeni, babek, mazurków? Ja mam dość i postanowiłam zrobić detoks warzywny. Na pierwszy rzut poszła aromatyczna marchewka. Składniki

To co kocham
Gotuj zdrowo dla całej rodziny – Jamie Oliver 154

już sam tytuł brzmi nad wyraz zachęcająco, bo kto nie chciałby gotować zdrowo dla swojej rodziny? No właśnie Głównie dlatego zdecydowałam się na ten właśnie egzemplarz Śniadania, zupy, zapiekanki, sałatki… między innymi takie przepisy znajdziemy u Jamiego, czyli dokładnie to, co najczęściej przygotowujemy w naszych kuchniach Co najbardziej urzekło mnie w tej książce i dlaczego chcę Was do niej(...)zaszczytne miejsce w mojej skromnej biblioteczce, by kiedyś mogły korzystać z niej moje dzieci Jamie poza przepisami, dzieli się w książce także wszelakimi kuchennymi trikami, jak chociażby sposób na chrupiące i zdrowe paluszki rybne, czy nuggetsy z podwójną dawką błonnika Podsumowanie nasuwa się więc samo – jeżeli możemy i mamy okazję sprawić by potrawy, które przygotowujemy na co dzień, były

NiePieprz.pl
Pieczarki w chrupkim cieście kukurydziano-maślankowym 383

Uwielbiam pieczarki. Mogłabym jej jeść pod wieloma postaciami. Są wspaniałą bazą do sosów (polecam Wam sos na bazie mleczka kokosowego ), idealne do łazanek i wielu sałatek oraz jako samodzielna przekąska. Dziś zapraszam Was na pieczarki w chrupkim cieście kukurydziano-maślankowym. Idealne na przyjęcie (zwiększcie ilość) lub od tak gdy mamy po prostu na coś ochotę Spróbujcie. Składniki: (na 8 sztuk(...)pieprzem i solą (jak do tradycyjnej panierki np. na kotlety). Mieszamy, a następnie powoli wlewamy maślankę, mieszając aż do uzyskania gęstego ciasta. Jeśli chcemy, aby nasze pieczarki były bardziej chrupiące warto dodać 1 jajko (przed wlaniem maślanki). W drugiej misce mieszamy resztę obu mąk. Pieczarki maczamy najpierw w gęstym cieście, a następnie obtaczamy w mieszance mąk. Smażymy na mniejszym ogniu

Słodkie okruszki
Ziemniaki zapiekane z mięsem mielonym 240

wyjąć z piekarnika i ponownie nasmarować oliwą  /ok. 1 łyżka/wymieszaną  z papryką proszku. -Ponownie wstawić do piekarnika i zapiec ok.10 min./skórka powinna być chrupiąca,  a ziemniak  wewnątrz upieczony/. W międzyczasie: -Rozgrzać na patelni pozostałą oliwę , wsypać  pokrojoną cebulę, delikatnie zeszklić. -Dodać drobno pokrojoną  marchewkę  ,seler i listki szałwii. -Całość(...)włożyć  go wraz  z  ziemniakami  do piekarnika   i   ułożyć na półmisku z gotową potrawą. Ziemniaki można  podawać z zielona sałatką

Zakamarki mojej kuchni
Tofu we włoskiej marynacie 197

dlatego bardzo łatwo nadać mu pożądany smak za pomocą różnych przypraw. Ja swoje pokroiłam w kosteczkę i zamarynowałam w słoiku na kilka godzin, następnie usmażyłam. Bardzo spodobała mi się chrupiąca skórka na zewnątrz i mięciutki środek, zachęcam ;) Składniki: 1 kostka tofu 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki letniej wody 1 łyżka octu balsamicznego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano(...)słoik, gdyż marynata będzie spływać na dno. Po tym czasie smażymy tofu na niewielkiej ilości oleju.  To wspaniały pomysł na obiad z dodatkiem pomidorowego sosu lub jako składnik sałatki. Życzę smacznego! :) Przepis zaczerpnięty ze strony www.pelnalodowka.pl

Czerwona Porzeczka
Kuskus z warzywami 333

składnik sałatek i innych dań: Sałatka z rydzów i kuskus Sałatka z kuskus i rydzami a’la meksykańska Kluski z kaszy kuskus Kotlety mielone z kaszą kuskus zamiast bułki Sałatka warzywna z kuskus Kuskus z warzywami to bardzo kolorowy, smaczny do tego pożywny dodatek do mięsa. Kuskus może też być podany samodzielnie, jest  świetny na zimno, jak i na ciepło(...)też kuskus zalać wrzącym bulionem lub rosołem. Przykrywamy miseczkę talerzykiem lub zakrywamy folią aluminiową i odstawiamy 5 minut aż wszystko napęcznieje, a warzywa stracą swoją surowość. Warzywa będą jednocześnie chrupiące. Kuskus z warzywami przekładamy do obręczy i układamy na talerzu, podajemy kuskus z kurczakiem i pastą paprykową.    The post Kuskus z warzywami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Warzywo - Dominika Wójciak i KONKURS!! 170

pięknej książce i opatrzonych bardzo apetycznymi zdjęciami, które zresztą zrobiła autorka książki! Świetna robota! Nie myślcie, że w książce znajdziecie tylko propozycje warzyw jako dodatki do obiadu czy na sałatki/ surówki! W tej książce znajdziecie wiele ciekawych, świeżych i nowych przepisów na śniadania, obiady, przekąski czy nawet słodkości! Znajdziecie przepisy na croissanty z kremem migdałowym i rabarbarem, na kokosową owsiankę(...)marchewkowe lasagne bolognese! Poza tym jest sporo wspaniałych propozycji na zupy - chłodnik marchewkowy z pomarańczą i melonem, kremowa zupa z białej fasoli z wędzoną oliwą czy miso z chrupiącą marchewką, szparagami i omletem japońskim! Sami powiedzcie - aż chce się wszystko zjeść! My na pierwszy rzut musimy zrobić - smażoną fasolę z kaparami, suszonymi pomidorami i majerankiem, pasztet z fasoli z pieczonym

Plate of Joy
Śledzie w czerwonym winie z suszonymi śliwkami 191

Śledzie są rybami morskimi, z których można wyczarować wiele smacznych, tradycyjnych i nowoczesnych dań. Najbardziej popularne są u nas śledzie w formie przekąsek czy sałatek przygotowywane na różne sposoby – z olejem, marynowane, z cebulką, jabłkami, orzechami, rodzynkami, warzywami czy korzenne. Na ostro, słono, kwaśno, słodko – dla każdego jakiś śledzik się(...)stąd też moja propozycja na śledzie zamarynowane w czerwonym winie z suszonymi śliwkami i aromatycznymi przyprawami z lekko miodową nutą. Są bardzo mięsiste, wręcz chrupiące, takie jak lubię! Z pewnością zaskoczą domowników lub gości swoim smakiem. Składniki: – 400 g filetów śledziowych solonych a’la Matjas firmy SEKO – 1 szklanka wina czerwonego

To co kocham
Fasolka szparagowa na zimę - kiszona i konserwowa 206

W tym roku sezon na przetwory warzywne rozpoczęliśmy dość nietypowo, bo od fasolki szparagowej w słonej zalewie i marynowanej fasolki szparagowej, Nigdy wcześniej nie próbowaliśmy robić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Dania z kurczaka na majówkę 473

wyciągnąć grilla i urządzić pierwsze ogrodowe przyjęcie. Oczywiście nie może zabraknąć drobiu – dania z kurczaka są murowanym hitem każdego grilla. Zachęcamy do wypróbowania pikantnych szaszłyków z grilla oraz sycącej sałatki z kurczakiem. Dodatkowo serwujemy kilka ciekawostek o przyrządzaniu dań z kurczaka na świecie. Z kurczakiem przez świat W bardzo wielu kulturach na świecie serwowanie drobiu w postaci nadziewanych tuszek, grillowanych(...)kurczaka po chińsku tkwi w uprzednim gotowaniu mięsa w rosole, a następnie szybkim schłodzeniu w lodowatej wodzie. Takie mięso smaży się w głębokim tłuszczu, dzięki czemu jego skórka jest chrupiąca z zewnątrz a środek pozostaje przyjemnie wilgotny i aromatyczny. Szczególnie ceniona jest odmiana wu gu ji. We Francji królują kurczaki z Bresse, hodowane tradycyjnie na pastwiskach i karmione naturalnymi paszami

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sałatka z czarną quinoą, owocami i migdałami ziemnymi (orzech tygrysi, cibora jadalna, chufa) 183

Dziś pyszna, soczysta sałatka z sezonowymi owocami - śliwkami i malinami, połączonymi z czarną komosą ryżową i moim najnowszym odkryciem migdałami jadalnymi. Ten cudowny produkt to tak naprawdę suszona bulwa rośliny zwanej ciborą jadalną, może być spożywany przez osoby na diecie bezglutenowej, bez laktozy, przez diabetyków i przez wszystkich uczulonych na orzechy, ponoć karpie bardzo je lubią ;). Więcej o migdałach ziemnych(...)Wykonanie: Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki do miski, dodajemy maliny i pokrojone na ósemki śliwki. Posypujemy wszystko quinoą, migdałami ziemnymi (można je namoczyć na noc wtedy będą chrupiące, lub wsypać bezpośrednio z paczki, wówczas ich konsystencja będzie bardziej miękka, trochę gumiasta) i listkami mięty, polewamy olejem, skrapiamy sokiem z cytryny i możemy pałaszować

Quinoa Raz!
Sałatka z fetą i szynka parmeńską 387

wersja sałatki z serem feta. W tym przypadku z dodatkiem szynki dojrzewającej i suszonych pomidorów. Bardzo sycąca, bez problemu może zastąpić obiad , szczególnie jeśli zostanie podana w towarzystwie grzanek :) Sałatka z fetą i szynka parmeńską Składniki:  około 200 g twardego sera feta 1 opakowanie mix-u sałat z rukolą  8-10 pomidorów suszonych 50g oliwek ½ opakowania ulubionych kiełków(...)miodu sok z cytryny, ocet oraz oliwę. Wszystko dokładnie mieszamy aby smaki się dokładnie połączyły. Szynkę kroimy w paski, podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu do momentu aż będzie chrupiąca. Pomidorki kroimy w ćwiartki, oliwki na połówki. Ser feta kroimy w kostkę. Pomidory suszone odsączamy dokładnie z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Do miski przekładamy sałatę, kiełki, pomidorki, pomidory

Mania Gotowania
Filety z pomidorami i mozzarellą 180

Bardzo lubię suszone pomidory, moja rodzinka już trochę mniej ;) Ale ostatnio postawiłam na swoim i upiekłam na obiad przepyszne sakiewki z kurczaka, nadziewane mozzarellą i suszonymi pomidorami. Otulone chrupiącym boczkiem, który sprawił, że mięso było delikatne i soczyste. Nie ma przy nich wiele pracy. Polecam je więc z całego serca na szybki i pyszny rodzinny obiad. 4 nieduże filety(...)minutach temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec jeszcze 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia ściągnąć folię. Filety podawać posypane szczypiorkiem z ziemniaczkami i ulubioną sałatką

Smakołyki Asi
Krystyno!! Moje krople!! Dietetyczny kurczak z sałatą. 541

jeszcze Unia by wam wmówiła że kubki smakowe macie nie wg norm i najlepiej amputować sobie język. Dzięki temu, że macie możliwość cieszenia się swoimi kubkami smakowymi możecie spróbować sałatki z kurczakiem marynowanym w musztardzie i jogurcie. Pyszne. Zdrowe i w przyrządzeniu szybkie. Potrzebujemy: podwójny filet z piersi kurczaka lub kawałek piersi indyka duży kubek jogurtu naturalnego 0% 4 łyżki(...)okresie kurczaka wyciągamy z marynaty i lekko otrzepujemy. Nie ściągamy marynaty widelcem, łyżką, nożem ani innym narzędziem tudzież ręką. Marynata utworzy fajną skorupkę na kurczaku, taką namiastkę chrupiącej skórki tylko, że mniej inwazyjnie pójdzie w tyłek Filet kładziemy na mocno rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Nie wpadajcie w panikę jak na kurczaku pojawią się

ladykitchen
Z miłości do zdrowia - Bio Lovers :) 158

bardzo sporadycznie. Byłam ciekawa jak smakują takie ekologiczne, bo do tej pory miałam styczność z odmianą konwencjonalną. Różnica w smaku totalnie mnie zaskoczyła! Pistacje z powyższego zdjęcia są bardzo chrupiące i bardzo delikatnie solone. Urzekł mnie ich piękny, świeży i naturalny zielony kolor, który można zauważyć podczas wyłupywania ich ze skorupki. Są bardzo smaczne o intensywnym, prawdziwym smaku.  TŁUSZCZ(...)mineralne takie jak magnez, żelazo, mangan, wapń, miedź, fosfor. Świetnie zastępuje kasze, makarony. Pysznie smakuje, a dodatkowo ciekawie się prezentuje dzięki mieszance trzech różnych odmian komosy. Dodaje ją do sałatek, dań obiadowych czy od niedawna także śniadaniowy ;) STEWIA W PŁYNIE  Ze wszystkich dostępnych naturalnych słodzideł chyba najbardziej lubię stewię. Stosuję ją już od bardzo dawna i niemal codziennie osładza

Zdrowie na języku :P
Pasta z pieczonego kalafiora. 224

takie smaki i zapachy obok których nigdy nie przechodzę obojętnie i do nich zalicza się pieczony kalafior .Kocham go miłością dozgonną ,jem surowy w sałatce ,przegryzam kiedy wpadnie mi w oko w lodówce .Dzisiejsza propozycja to pasta z pieczonego kalafiora z prażonym słonecznikiem ,kokosem i dynią . Składniki: jeden duży ,dorodny kalafior ,podzielić na mniejsze różyczki ,można obgotować go przed pieczeniem(...)jeść jako dodatek do obiadu lub sam posypany uprażonymi ziarnami. Część przekładamy do blendera i miksujemy na gładko z odrobiną oliwy . Ziarnami posypujemy pastę już na kanapce ,wtedy pozostają chrupiące . Za inspirację dziękuję Jadłonomi

Ladylaura.
Surówka z młodej kapusty 253

Wiosna i lato to najlepszy czas na pyszne surówki. Stragany uginają się od młodych i świeżych warzyw i wtedy też najlepiej smakują. Szczególnie w surówkach i sałatkach. Dzisiaj proponuje Wam surówkę z młodej kapusty z dodatkami. Wcześniej była kapusta gotowana z koperkiem klik. Składniki: 0,5 główki młodej kapusty 0,5 ogórka sałatkowego 5 rzodkiewek 10 pomidorków koktajlowych 1 łyżka(...)składniki energicznie wymieszać w słoiczku. Wlać do surówki wymieszać i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.  Sos wlać do surówki krótko przed podaniem, żeby surówka była chrupiąca

Ala piecze i gotuje