Tabbouleh (tabule) to odmiana libańskiej sałatki, dodatek do mięs lub samodzielne danie, które może być podawane na zimno i ciepło. Głównym składnikiem jest specjalna kasza bulgur, zastępowana często kaszą kuskus, której zamiennika nie akceptują ortodoksyjni kucharze. Nie dość, że to bomba witaminowa, to do tego aromatyczna, sycąca i dietetyczna! To kolejny przepis, który został przeze mnie lekko zmodyfikowany(...)odstawiamy na 10-15 minut. Miskę można przykryć folią aluminiową. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojone/poszatkowane warzywa. Nie mają być ani przypalone, ani rozgotowane, mają myć chrupiące :) Gdy kuskus napęcznieje, dodajemy do niego chrupiące warzywa i przyprawiamy. Mamy bulion, więc nie przesadzajmy z solą :) łyżeczka kolendry, mięty, pietruszki i chilli doda kaszy świetnego aromatu i smaku
Kitchens AlphabetProste i bardzo smaczne roladki z kurczaka, których środek wypełniają zielone szparagi z mozzarellą. Otoczone chrupiącą, serową panierką, to smaczna propozycja na wiosenny obiad z wykorzystaniem szparagów. 2 filety z kurczaka 250 g szparagów zielonych 250 g sera mozzarella sól pieprz czarny mielony olej rzepakowy do smażenia PANIERKA: 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki startego parmezanu 2 jajka Szparagi umyć(...)bułce tartej wymieszanej z parmezanem. Na patelni rozgrzać olej i smażyć roladki z każdej strony na złoty i rumiany kolor. Takie mięso można podać z młodymi ziemniakami i sałatką z pomidorów. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania z patelni , Mięsa , Obiad Tagged: filet z kurczaka , mozzarella , parmezan , szparagi
https:KKuchniaMniamZe Sri Lanki przywieźliśmy niewiele przepisów, ale być tam i nie jeść roti, to byłoby conajmniej dziwne. Objadaliśmy się roti przygotowywanymi na wszelkie możliwe
Kulinaria - potrawy z różnych stron światacypryjskie. Te ostatnie lubię najbardziej – sprowadzana odmiana ma jasnobiały miąższ i cienką ale zwartą skórkę. Nie rozpada się po ugotowaniu mimo dość wysokiej zawartości skrobi – i pysznie smakuje w sałatkach! Tak naszykowane ziemniaki genialnie sprawdzą się do lekkich, wiosennych posiłków. Ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Wybierzcie ziemniaki małe lub średnie, o jednakowej wielkości żeby równo się gotowały. Gotujemy(...)ósemki, jeśli kupiliście większe). Wrzucamy do miski, wsypujemy koper, szczypior, wrzucamy rzodkiewkę. Całość zalewamy sosem, szybko razem mieszamy i podajemy ciepłe. Takie ziemniaki – lekko kwaśne, lekko kremowe, z chrupiącym świeżym akcentem – idealnie pasują do smażonej lub pieczonej ryby i jasnych, lekkich mięs (kurczak, indyk, cielęcina). To naprawdę bardzo przyjemny zamiennik dla ‚czystych’, tylko ugotowanych ziemniaków. Niech świadczy o tym fakt
Karo in the Kitchenpoznałam całkiem niedawno i często podaję go do mięs, wędlin czy kanapek. Pasuje również do sałatek, można użyć go zamiast klasycznego sosu winegret. Dzisiejsza propozycja to nasza wczorajsza kolacja. Sałatka jest bardzo sycąca, bo z kurczakiem i grzankami, na pewno zaspokoi nasz apetyt na całą noc. ;-) (składniki na 2 porcje) 2 kromki chleba razowego 1/2 główki sałaty lodowej 8 pomidorków(...)mieszamy ze sobą. 4. Chleb kroimy w kostkę, dodajemy 1 łyżkę oleju, sól i pieprz, dokładnie mieszamy. Podsmażamy na małym ogniu do momentu aż grzanki zrobią się chrupiące. 5. Na talerzach układamy sałatę. Polewamy ją obficie sosem, następnie układamy pomidory, ogórki, paprykę, filety, cebulę
Szefowa kuchnipochrupania. Tym razem postawiłam na blanszowane, ekologiczne migdały, które podobnie jak nasiona dyni, pestki słonecznika i sezamu oraz orzechy są bogactwem minerałów i kwasów tłuszczowych. To doskonałe dodatki do sałatek, kasz czy owsianek. Pestki i ziarna, przed wykorzystaniem, najlepiej podprażyć na suchej patelni, wtedy wydobędziemy z nich to, co najlepsze! Najważniejszym krokiem, zanim jeszcze zaplanujemy codzienne menu śniadaniowe, jest(...)straganach króluje dynia, zdecydowałam, że to ona będzie podstawowym składnikiem mojego koktajlu. Pozostało mi wybranie odpowiednich składników. Pomyślałam, że do koktajlu z pieczonej dyni, świetnie będą pasowały blanszowane migdały, chrupiące, bez skórki, bardzo dobrze mi znanej marki Bio Planet, której produkty cenię i polecam od wielu lat. Lubię, gdy w koktajlach, które przygotowuję jest także “chrupiący dodatek”, a migdały świetnie
Moja smaczna kuchniaU mnie ostatnio gofrowo. Goferków dawno nie było bo stara gofrownica zakończyła swój żywot ale już nowy sprzęcik mam i zaległości gofrowe trzeba nadrobić.składniki:4
Monia miesza i gotujenazwać, dlatego nazywam ją moim imieniem :). Znajdują się w niej wszystkie składniki jakie lubię, a przyznaję, jestem trochę wybredna. Tak więc, dzisiaj proponuję lekką wersję obiadu. Z sałatkami to jest tak, że każdy lubi składniki rozłożone w różnych proporcjach. Dlatego jedynie sugeruję jak mogłyby one wyglądać, gdyż zawsze robię to na oko i dodaję więcej tego dodatku(...)masełku. Ogórek obieramy i kroimy na plasterki, a paprykę w paseczki. Kromkę chleba kroimy na jak najmniejsze kosteczki i podpiekamy na malutkiej ilości masła czosnkowego, aż zrobią się chrupiące. [Wkrótce podam przepis na pyszne domowe masło czosnkowo-ziołowe] Parmezan, jeśli mamy w kostce, ścieramy na jak najmniejszych oczkach. Sos: jogurt mieszamy wraz z czosnkiem wyciśniętym przez praskę
Be Fit Be Strongnaszym domu lekko posypanego solą, czasem dodatkowo polanego masełkiem (rozpusta!;). Ale zawsze idzie w dużych ilościach na raz :) Smakuje nie tylko sam, lubię go w różnych jednogarnkowych daniach, sałatkach, z ryżem, w zupach. Można gotować bób w osolonej wodzie (wtedy zachowuje maksimum swojego smaku), z dodatkiem cukru, ulubionych ziół, albo z czosnkiem, tak dla aromatu. Zależy co kto lubi. Konsystencja(...)jego smak (i konsystencja - bardziej jędrna lub nie) odpowiadała nam najbardziej, czyli to co lubimy :) Jeśli zagotujemy go 2,5 - 3 minuty to będzie zielony i bardziej chrupiący rzecz jasna. Im dłużej pozostanie we wrzątku, tym będzie bardziej miękki i mazisty. Kwestia gustu i smaku, jak sami widzicie. Jeśli macie inne sposoby na gotowanie bobu to zapraszam
Zasmakuj Kuchnibardzo prostej potrawie niczego nie da się ukryć. Brzmi jak banał, ale zastanówcie się, czy chcielibyście zjeść bruschettę zrobioną z chleba tostowego, polanego tanią oliwą lub olejem i zwieńczonego sałatką z plastikowych, bezsmakowych pomidorów? ;) We Włoszech bruschettę al pomodoro robi się z lokalnego, rustykalnego chleba. W Toskanii jest to pane toscano (lub pane sciocco ), miejscowy chleb pieczony bez dodatku soli(...)przed pokrojeniem. Niektórzy zalecają obieranie pomidorów ze skórki, ale według mnie to zbędne. Na bruschettę wybierz chleb na zakwasie lub ciabattę, ostatecznie bagietkę. Pieczywo należy opiec tak, aby było chrupiące na zewnątrz, ale miękkie w środku. Można to zrobić na patelni grillowej, zwykłej patelni, ogrodowym grillu czy nawet w tosterze. Mój sposób na grillowanie pieczywa - mocno rozgrzewam patelnię grillową
Chilli Czosnek i Oliwaucztę. Jest serek Capri, mozzarella, feta, grana padano, parmezan, pecorino, oscypek i sery pleśniowe... Zobaczcie z czym warto łączyć ulubione sery, jestem przekonana, że każdy znajdzie coś dla siebie!Chrupiąca ciabatta z pesto rosso, serem Capri i pomidorkami z dodatkiem Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarelląDuszone warzywa z włoskim serem mozzarellaDynia zapiekana z cukinią i serowymi grzankamiFrittata(...)rzodkiewką i ogórkiem zielonym idealny z chrupkim pieczywemSpaghetti ze szpinakiem i grana padanoŚwiderki z salami,cukinią i grana padanoTarta z cukinią, brokułami i sezamemZielone babeczki z pecorinoBrokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy, mozzarelli i pomidorków
Moja smaczna kuchniadzięki autorowi poznajemy całe mnóstwo przepisów, dzięki którym już po krótkim czasie jesteśmy w stanie tworzyć swoje własne. Mój pierwszy bochenek pszennego chleba tak wspaniale pachniał i miał tak chrupiącą skórkę, że zjedliśmy go z mężem prawie cały na kolację :-) Ten rozdział pokazuje nam, że nie ma lepszego chleba, niż domowe. A co najlepsze, sami decydujemy o wyborze mąk(...)zdjęcie roti, rogali maślanych i grahamek zrobionych przeze mnie według przepisów Piotra Kucharskiego. W ostatnim rozdziale autor zamieścił przepisy potraw związanych z chlebem. Znajdziecie tu między innymi przepisy na sałatki, domowe masło, czy też hummus. Mi szczególnie spodobał się przepis na zakwas na żurek. Poniżej zdjęcie mojego żurku z wykorzystaniem zakwasu wg. przepisu Piotra Kucharskiego. Pozostałe informacje. W całej książce
Passions hobbies lifeKasza jaglana (bezglutenowa), królowa wśród kasz, najzdrowsza, zasadotwórcza, przywraca właściwe PH, osusza z nadmiaru wilgoci, zalet można by wymieniać bez końca. Przedstawiam pomysł na bardzo smaczne
Kawa z mlekiemrukoli ma trochę bardziej pieprzny smak i aromat, który kojarzy mi się z wiosenną zieleniną. Można nim smarować pieczywo zamiast masłem, wykorzystać do takich flatbreadów , użyć zamiast sosu do sałatki z makaronem czy kaszą oraz wzbogacić przy jego pomocy smak zup (pasuje na przykład do minestrone , fasolowej i ziemniaczanej). Tym razem z pomocą takiego pesto wyczarowałam crostini , czyli kanapeczki(...)czarnych oliwek 60 g fety 12 łyżek pesto z rukoli Monini garść świeżej bazylii Przygotowanie crostini : Kromki chleba opiecz na patelni lub w piekarniku, aż staną się chrupiące. Paprykę pokrój w drobną kostkę. Pomidorki koktajlowe i czarne oliwki pokrój na połówki. Ser feta pokrusz na małe kawałki przy pomocy widelca. Każdą z kromek chleba posmaruj łyżką pesto z rukoli
Chilli Czosnek i OliwaWłochów". Jak zawsze znalazłam coś prostego do przygotowania ze składników obecnych w domu a była to sałatka na ciepło. Rewelacyjnie wykorzystująca warzywne resztki i starsze pieczywo. Słodko -kwaśna sałatka z chlebem, na ciepło i po włosku 1 mała marchewka, obrana, pokrojona w cienkie słupki 100 ml oliwy z oliwek 2 filety z saradeli (anchois) 2 szalotki, pokrojone(...)ocet, solimy i pieprzymy. Dorzucamy marchewkę. Przykrywamy pokrywką i dusimy 5 minut. Odkrywamy i smażymy dalsze 5 minut. Warzywa powinny być miękkie. Grzanki, ciepłe i chrupiące układamy na talerzach, na wierzchu układamy warzywa, całość posypujemy bazylią i skrapiamy oliwą
Dzieje kuchennej Wiewióry