chrupiąca sałatka - 2000 przepisów (strona:101/134)

Klopsiki w delikatnym sosie z porem i selerem naciowym 154

zadomowiło się warzywo jakim jest por. Używam go do wielu dań zamiast cebuli, ponieważ ma podobny smak a jest o wiele lżejszy. Stanowi świetny dodatek do wszelkiego rodzaju gulaszy, sałatek, surówek czy farszy. W przepisie, którym dzisiaj się z Wami podzielę wraz z selerem naciowym, koperkiem i pietruszką stanowi składnik bardzo delikatnego, kremowego i zielonego sosu. Szczerze powiedziawszy jest(...)dodajemy bułkę tartą, jajko, czosnek oraz przyprawy i wyrabiamy masę. Jeśli jest zbyt mokra dosypujemy bułki tartej. Formujemy małe klopsiki i odsmażamy z obu stron na patelni by były chrupiące. Do dużego garnka wlewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy pora i chwilkę dusimy. Następnie dodajemy seler naciowy i razem dusimy około 2 minut. Jeśli potrzeba dolewamy oleju. Dolewamy gotowy bulion

Życie ze smakiem
Sałatka ze szparagami, suszonymi pomidorami, botwiną, fetą, groszkiem i boczkiem 131

Kochani, dziś mam dla Was jeden z najsmaczniejszych przepisów na wiosenno- letnią sałatkę ba blogu. Zdecydowanie skradła moje serce i z pewnością będę często ją przygotowywać od teraz. Przepis jest autorski, dlatego śmiało mogę się nim chwalić i z dumą Wam przedstawić. Najlepsze połączenie szparagów, suszonych pomidorów, liści botwiny i fety, chipsów z boczku, dymki, świeżego groszku oraz pestek(...)czasie odcedzam warzywa i przelewam zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. Na suchej patelni smażę pokrojony w paski boczek lub wędzoną szynkę, do momentu aż mięso stanie się chrupiące. Pomidory kroję w paski, dymkę w krążki, fetę w kostkę, sałatę rwę na mniejsze części. Na dnie miski kładę porwaną sałatę, wrzucam pokrojone pomidory, dymkę, fetę, groszek oraz usmażony boczek

Mango Papaja
Udko w Jack Daniels BBQ Smokey Sweet 240

poście nie będzie jakiegoś nadzwyczajnego przepisu. Pieczone udko z zapiekanymi ziemniaczkami i sałatką. Pokazuję je Wam, bo chcę podzielić się wrażeniami dotyczącymi Sosu Barbecue Jack Daniels, który możecie nabyć również w sklepie internetowym Kuchnie Świata. Cena nie jest szczególnie wysoka, bo 275 g kosztuje 15,80 zł. Jeśli chodzi o produkt, to faktycznie jest to oryginalny amerykański produkt, jak zresztą(...)czym mogę Wam go przyrównać. Konsystencję sos ma gęstą, ale dobrze rozprowadza się go pędzelkiem po mięsie. Dodatkowym plusem jest wydajność produktu. Upieczone udko nabrało fajnego koloru, skórka lekko chrupiąca, może byłaby bardziej chrupiąca gdybym dłużej piekła, nie chciałam przesadzić z pieczeniem, bo nie wiedziałam jak sos się będzie zachowywał. Następnym razem przytrzymam dłużej.  Nie mam zastrzeżeń

Blondynka Gotuje
Ryba pod sezamową kołderką 161

Osobiście ryb nie jadam bo nie lubię, wyjątek stanowi ryba wołowa, którą ze smakiem zajadałem na Sri Lance - tutaj fotorelacja . Natomiast Małżonka ma Aleksandra ryby lubi

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chrupiąca cukinia - dodatek do obiadu i nie tylko 1035

Cały czas korzystam z tego, że cukinie w ogrodzie rosną i rosną - ale pewnie już niedługo to się skończy. Jest coraz zimniej, pszczółki i trzmiele latają

Smaki Ewy
Grande Grill - Steak house w Krakowie 250

głównym, które zamówiliśmy były krewetki w cieście kokosowym z ostrym sosem - jesteśmy uzależnieni od krewetek i moglibyśmy ich pochłaniać każde ilości, pod każdą postacią - te były idealnie usmażone, super chrupiące ciasto i ten sos! Całość była przepyszna! Z chęcią zjedlibyśmy je teraz ponownie! Podczas zamawiania dowiedzieliśmy się o szczególnej dbałości restauracji o produkty, które zamawiają -każdy rodzaj mięsa, który serwują(...)poważnie, że wrócilibyśmy spróbować inne pozycje z nowego menu - wiele pozycji brzmi bardzo zachęcająco - np. grillowane krewetki z młodym szpinakiem, grillowanym ananasem, czerwoną cebulą i pomarańczowo - imbirowym winegretem, albo sałatka z grillowaną wołowiną z ogórkiem, kolendrą i orientalnym sosem słodko kwaśnym czy chociażby ich nowy tajski vege burger! O deserach chyba nawet nie powinniśmy wspominać - sernik amerykański z jagodami

Plate of Joy
Fasolka szparagowa & cząber 219

nasze zdrowie jedzenie fasolki szparagowej,zainteresowanych odsyłam do tego ciekawego artykułu.Fasolkę możemy wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów.To świetne warzywo na jarzynkę.Ugotowane strączki mogą być składnikiem sałatek,nadają się do zapiekania i zup.Najpopularniejsza jest jednak spożywana po ugotowaniu w osolonej wodzie,bez żadnych dodatków w wersji light lub polana masłem z bułką tartą.Wielu rezygnuje z tego(...)fasolkę umyć,odciąć końcówki z ogonkamiugotować w niewielkiej ilości wody z solą i  cukrem.Im młodsza fasolka tym predzej bedzie miękka.Najlepiej wyłowić fasolkę i sprawdzić.Najlepsza jest lekko chrupiąca,na pewno nie rozgotowana.Czas gotowania od 6-15 minut.Odcedzićmasło rozpuścić w ronelku,dosypać bułkę tartą.Zamieszać i trzymać na ogniu,aż bułka z masłem się spieni.Polać fasolkę.Posypać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Falafele z kaszy jaglanej 132

były bardzo udane i wiedziałam, że powrócę do tego przepisu jeszcze nie raz. Tym razem jednak zmieniłam główny składnik na... kaszę jaglaną! Falafele są przepyszne, mają delikatny smak, są chrupiące i najlepsze zaraz tuż po usmażeniu. Jest to sztandarowe danie wegańskie w kuchni arabskiej, gdzie falafele podawane są w picie jako alternatywa dla kebaba. Nie powiem, jest to całkiem smaczna(...)minucie z każdej strony następnie przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podajemy od razu lub po przestudzeniu. Można je podać z pitą i warzywami, w formie sałatki jak tutaj lub z ulubionymi sosami np. czosnkowym, pomidorowym lub maczając falafele w hummusie. Smacznego, Klaudia. Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym http://sklepagnex.pl/ Serdecznie zapraszam

Mango Papaja
Francuska bagietka z gruszką, orzechami, serem gorgonzola i prostą sałatą 213

Łatwa, szybka, smaczna i bardzo efektowna przekąska oparta na ciekawym połączeniu kwaśnej sałaty z prostym sosem vinegrette ze słodyczą gruszki i smakiem sera gorgonzola oraz orzechów włoskich na chrupiącej francuskiej bagietce.  Do przygotowania bagietki użyłem: 2 półbagietek (ewentualnie można użyć jednej bagietki przeciętej na pół - różnią się tylko długością), 100 gram sera gorgonzola, 3 średnich gruszek, 250 gram pomidorów(...)stały się zbyt miękkie, zaraz kiedy na patelni nie będzie widoczny płyn należy wyłączyć gaz po gruszkami. Pozostawiając gruszki do lekkiego wystudzenia zająłem się przygotowaniem bardzo prostej sałatki, która jednak doskonale komponuje się z przygotowanymi bagietkami. Użyłem w tym celu gotowego miksu sałat, który jest do nabycia w każdym większym sklepie. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć tylko

Wyprawy kulinarne
Pieczone ziemniaki 165

Ot klasyka w naszym domu. Pieczone ziemniaki do obiadu. Tradycyjne, delikatnie przyprawione, ziołowe lub przyrządzone na pikantnie. Pieczone ziemniaki podaję do różnych sałat i mięs, najczęściej

Zasmakuj Kuchni
Klopsiki z zielonej soczewicy 155

Soczewica jest wspaniała Można ją wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Jednym z nich są klopsiki – bogaty w proteiny dodatek do praktycznie każdego posiłku. Wspaniale komponują się z chrupiącą zieloną sałatą. Wybornie smakują z sosem pomidorowym i makaronem spaghetti. Super sprawdzają się także na imprezie jako przekąska typu “finger food” Jednym słowem mają wiele zastosowań. Polecam! Składniki: 1 papryka(...)matą silikonową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 20 minut. Podajemy w wybranej wersji: na obiad z makaronem spaghetti i z sosem pomidorowym albo na lunch z sałatką w sosie pomarańczowym . Smacznego! * Przepis pochodzi stąd Artykuł Klopsiki z zielonej soczewicy pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Król lew – ciasto bez pieczenia! 2405

Król lew – przepyszne ciasto bez pieczenia! Pyszny i chrupiący przekładaniec pełen batonika Lion. Karmelowo – śmietankowe ciasto z czekoladą, któremu ciężko się oprzeć. Polecam!   Składniki: ok 55 sztuk herbatników 1 puszka masy kajmakowej 5 batoników Lion 500 ml śmietany kremówki 30 lub 36% 1 śmietan-fix 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru pół tabliczki gorzkiej czekolady(...)POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ   Artykuł Król lew – ciasto bez pieczenia! pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Wołowina po chińsku 297

solą i pieprzem i odstawiamy. Wszystkie warzywa kroimy w słupki – nie za cienkie, nie za drobne, żeby za bardzo się nie podsmażyły. Najlepsze są, jeśli na koniec zostaną lekko chrupiące, a nie zrobi się z nich paćka ;) Grzybki przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu (prawdopodobnie trzeba je zalać gorącą wodą i odstawić na chwilę), potem także kroimy w paski. Przygotowujemy też(...)dolewamy resztkę sosu i czekamy aż wszystko zgęstnieje ;)     TADAAAM! Gotowe do podania ;) Można podawać z ryżem, makaronem sojowym bądź z czym chcecie, ja wolę wersję z jakąś sałatką lub podanie na sałacie – żeby ograniczyć węglowodany ;) Smacznego zajadania

Jak gotować i nie zwariować
Migdałowe ciasto ze śliwkami 180

proste ciasto, które uda się szybko upiec nawet po ciężkim dniu. Najprostsze ciasto ucierane ze śliwkami, które powoli się kończą. Na wierzchu migdałowo-cukrowa skorupka, która cudownie chrupie, kontrastując z miękkim jak gąbeczka ciastem i rozpływającymi się w ustach owocami. I nie mówcie, że nie macie już siły. Gwarantuję, że nagroda w postaci aromatycznego ciasta warta jest tych kilkunastu dodatkowych(...)góry. Wierzch posypać płatkami migdałów i cukrem. Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut. Ostudzić. Smacznego! A teraz już pora najwyższa zabrać się za obiad. Ma być sałatka od Jamiego O., tylko sałaty kupić zapomniałam... Cóż, będzie się trzeba pomysłowością wykazać (mam nadzieję, że jeszcze tyle jej w sobie znajdę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kreteńskie dakos 250

piekarniku, jak zrobiłam to ja przygotowując dakos do zdjęć. Jak już wspominałam, moje paximadia niestety pokruszyły się w walizce w czasie podróży i teraz nadają się tylko na sałatkę. Wybierzcie najsłodsze pomidory, jakie uda Wam się kupić. Możecie pokroić je w drobną kostkę, jednak częściej ściera się je na tarce na pulpę. Pomidorowy miąższ jest tak miękki, że poradzicie sobie(...)użyć pełnoziarnistych bułek. Przekrój je na pół, następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C naciętą stroną do góry i susz je przez ok. godzinę, aż staną się chrupiące i będą przypominały sucharki. Gdy nie masz na to czasu, wstaw bułki do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C z ustawioną górną grzałką na ok. 10 minut, aż ich wierzch

Chilli Czosnek i Oliwa
SZASZLYKI NA OSTRO na grilla 141

MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA przedstawia przepis na SZASZŁYKI NA OSTRO  NA GRILLA, czyli kawałki delikatnego mięsa z plasterkami chrupiącego bekonu, a pomiędzy miękka papryka. Szaszłyki polecam nie tylko na grilla, można je także usmażyć na patelni. -------------------------------------- Liczba porcji : 4 Czas przygotowania : 35 minut -------------------------------------- SKŁADNIKI: 2 strąki różnokolorowej papryki 4 kotlety wieprzowe 4 dag bekonu 2 cebule 3 pomidory 2 ogórki(...)doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Gotowe szaszłyki polewamy sosem, podajemy z ryżem, dekorujemy zieleniną. Świetnie smakują również podane z lekkim sosem jogurtowym oraz lekką sezonową sałatką. Smacznego :) Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI - BITWA NA PRZEPISY

Moja Książka Kucharska
Ekologiczne produkty Danival. 160

Danival i na pewno nie ostatni! * Sos z sera Roquefort - sos z sera pleśniowego, dobry zarówno na ciepło jak i na zimno. Często używam go jako dressingu do sałatek, ale też jako dodatku do grillowanych warzyw. W składzie oczywiście zero zbędnych dodatków, jest za to śmietanka i białe wino, które sprawiają, że smak jest bardziej wyrafinowany. * Kremowy sos cytrynowy - odświeżający(...)rozgrzewający, świetne na deszczowe, chłodne dni. Jako że jestem ogromną fanką pieczarek i wszelkich dań z ich dodatkiem, ten krem nie mógł mi nie posmakować. * Gotowane cztery ziarna zbóż - chrupiące, idealnie ugotowane ziarna orkiszu, brązowy i dziki ryż oraz quinoa. Wystarczy podgrzać na patelni lub w rondelku, dodać sos, warzywa i zdrowy, szybki obiad gotowy! * Blesotto z pomidorami i oliwkami

Poranek na słodko
Piersi z kurczaka w aromatycznym sosie 213

Składniki: 4 filety z kurczaka łyżeczka przyprawy do drobiu Sos: 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z jabłek 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka skórki otartej z

Gorący kąsek

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję