chrupiąca sałatka - 2000 przepisów (strona:93/134)

SAŁATKA Z ŁOSOSIEM, TRUSKAWKAMI I OCTEM BALSAMICZNYM. 238

wszystkim odpowiada, ale Karmel-itka osobiście uważa,że smaki te, wraz z łososiem wspaniale współgrają, uzupełniają i wzajemnie przełamują. Żaden nie dominuje,a pieprz dodatkowo wydobywa słodycz owoców. SAŁATKA Z ŁOSOSIEM, TRUSKAWKAMI I OCTEM BALSAMICZNYM. /znane połączenie, często spotykane;/ garść zielonej sałaty garść świeżych truskawek 100g łososia wędzonego pieprz świeżo mnielony 3-4 łyżki octu balsamicznego Liście sałaty płuczę(...)niechlują kostkę, a w plastrach rozrywam palcami. Truskawki kroję na plastry.  Wszystko mieszam z octem, oprószam świeżo mielonym czarnym pieprzem i podaję.  Świetnie pasuje również do świeżego, chrupiącego pieczywa. SMACZNEGO! Pozdrawia ciepło i słonecznie, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Grillowany schab na ostro z chrupiąca sałatą 149

Szybki i pyszny obiad potrzebny na dziś, ależ proszę bardzo, podano do stołu. Szybki dressing do sałaty, w tym czasie schab się grilluje i młode ziemniaczki

Moje Małe Czarowanie
Surówka z czerwonej kapusty (z suszonymi śliwkami) 145

https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Bardzo lubię czerwoną kapustę, ale o tym już Wam wspominałam ( klik ) . Kapusta połączona z suszonymi śliwkami daje bardzo smakowity efekt. Idealnie

Di gotuje
Surówka z kalarepy 204

Kiedy zobaczyłam surówkę z kalarepy u Biedronki, wiedziałam, że pojawi się i u mnie, jak tylko kalarepki w ogródku urosną :) Dostałam od siostry  masę sadzonek

Kraina Tysiąca Smaków
Sałatka z rukoli z mozzarellą, parmezanem i pomidorkami koktajlowymi 107

rukolą, mozzarellę, parmezan i słodkie pomidorki koktajlowe. Całość skropiłam delikatnym dressingiem z oliwy i suszonego oregano, tak jak lubię. Sałatka jest syta, porcja na zdjęciu wystarczy dla dwóch osób. Sałatka z rukoli z mozzarellą, parmezanem i pomidorkami koktajlowymi Składniki: 4 garście rukoli 1 kula mozzarelli kilka pomidorków koktajlowych 4 łyżki startego parmezanu, możesz wybrać także grana padano 4 łyżki oliwy(...)Mozzarellę kroimy na półplasterki, pomidorki na połówki. Ser z pomidorkami układamy na rukoli. Skrapiamy dressingiem powstałym z oliwy z oliwek, suszonego oregano i soli. Oprószamy startym parmezanem. Podajemy z chrupiącymi grzankami lub np. paluszkami grissini

Moja smaczna kuchnia
Sałatka ziemniaczano jajeczna z tatarem śledziowym SEKO 129

starych, polskich przepisów, ale uwielbiam je również unowocześniać lub po prostu modyfikować do woli. Tym razem w obieg poszła sałatka ziemniaczana ze śledziem.  Z podanych składników powstała szybka sałatka dla 3 osób. Raz, dwa i gotowa!  W sam raz, żeby zacząć świąteczną ucztę! Składniki: opakowanie śledzi SEKO ,  ja wykorzystałam 2 opakowania gotowego już tatara ze śledzia SEKO(...)smaku szczypiorek Przygotowanie: Śledzie przedkładamy do miski, chyba że pracujemy z innymi śledziami to wtedy odsączamy i kroimy w drobne paski. Tatar ze śledzia od firmy SEKO to duże, chrupiące kawałki warzyw połączone z solonym mięsem śledzia w gramaturze 100 g.  Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy również w kostkę. Jajka

Życie zaczyna się w kuchni
Sałatka flamandzka 228

Sałatka flamandzka to połączenie kalafiora, brokuła, pomarańczy i grejpfruta. Do sałatki warto dodać jakąś drobiową wędlinę, aby całe danie było jeszcze bardziej sycące. Poniższa sałatka idealnie sprawdzi się na drugie śniadanie jak i późną kolację.  Składniki: 250 g szynki drobiowej 1 średniej wielkości kalafior 1 średniej wielkości brokuł 1 duża pomarańcza 1 duży grejpfrut pieprz (np. pikantny grubo mielony(...)łyżka soku z cytryny Kalafiora i brokuła pokroić na mniejsze różyczki, umyć. Następnie ugotować w osolonej wodzie (osobno różyczki z kalafiora i brokuła). Po ugotowaniu warzywa powinny być lekko chrupiące. Warzywa przelać zimną wodą i odsączyć. Pomarańczę i grejpfruta pozbawić skórki, obrać z białej błonki i pokroić na mniejsze kawałki. Wędlinę drobiową pokroić w kostkę. Składniki na sos wymieszać

Ugotować
Jak wydobyć smak pieczywa, czyli pieczywo po włosku podane. 167

Uwielbiam pieczywo. Takie krótkie, banalne zdanie, które mówi wszystko. Pamiętam, jak byłem dzieckiem uwielbiałem świeże bułki, kupione rano w pobliskiej piekarni. Pachnące i chrupiące. Najbardziej smakowały bez niczego. Masła do pieczywa nigdy nie używałem; nie lubię po prostu. Zamiennikiem był dla mnie majonez, który łączyłem z wędliną, serem, czy różnymi warzywami. Odkryłem jednak coś, dzięki czemu, czuję się jakbym jadł(...)jednej z włoskich tawern. Od tamtej chwili często na moim stole gości tak przygotowane pieczywo. Idealnie prosto i genialne w smaku. Najlepiej smakuje bez dodatków, można zjeść z każdą sałatką. Używamy, najlepiej własnego pieczywa . Bułkę przekrawamy na pół, podgrzewamy w tosterze lub opiekaczu, skrapiamy łyżeczką oliwy i posypujemy suszonymi startymi pomidorami i ziołami. Niech wybór ziół będzie Wasz, ja używam

BaRepas
Prosta sałatka z pieczonym burakiem, fetą i migdałami 435

Z burakiem u mnie jest tak... Ostatnio pokochaliśmy się bez opamiętania, szalenie i mam nadzieję, że trwale. Przy każdej okazji, kiedy tylko mam włączony piekarnik, wrzucam

Mango Papaja
Babeczki ziemniaczane z uszakami bzowymi 110

mnóstwo potraw. W połączeniu z grzybami sprawdzają się doskonale co wszyscy dobrze wiemy. Ziemniaki faszerowane grzybami to już klasyka. A dzisiejsze babeczki z uchem bzowym są równie pyszne, lekko chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. Jesienią udało mi się nazbierać sporo uszaków bzowych , grzybów które występują w Polsce bardzo pospolicie, ale niewiele osób je zna i zbiera. Szukajcie(...)nawet zimą , ale najwięcej jest ich kiedy przez kilka dni mocno popada bo bardzo lubią wilgoć. Doskonale się je suszy więc warto zrobić zapas jeśli już część przerobicie na sałatkę z uszaków i warzyw . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Detoks - dzień 5 215

Wiecie jak cudownie mogą pachnieć banany? ;) Ale na pocieszenie, że owych bananów nie mogłam zjeść, zrobiłam (znowu) warzywne czipsy i wreszcie się udały! Po wyjęciu z piekarnika były pysznie chrupiące. Niestety po zapakowaniu do plastikowego pojemnika (do pracy), po kilku godzinach zgumowaciały :( więc najlepiej jeść na świeżo, albo pakować próżniowo? Buraki i seler pokroiłam na cienkie plasterki (około(...)papierze do pieczenia w temp. 140 st. na termoobiegu. Po 20 minutach trzeba plasterki obtrócić i piec kolejne 20 minut. Mniam :) Moje dzisiejsze menu Śniadanie: woda z cytryną sałatka (sałata rzymska, pomidor, ogórek kiszony, koperek, pietruszka sos "vinegrette", czyli woda z sokiem z cutryny i przyprawy) czipsy jabłkowe Obiad: - leczo Przekąska: - czipsy z buraka i selera :) Kolacja: - ogórko-kapuśniak (więcej

pyszne zdrowości
Szynka prosciutto z melonem w sałacie 158

Bardzo prosta i lekka przystawka z szynki prosciutto Cotto i melona podanych w miseczkach z sałaty lodowej. Chrupiąca sałata lodowa i aromatyczna rukola idealnie pasują do tej szynki, a smak wzmacnia słodko-kwaśny sos balsamiczny. Szynka prosciutto Cotto jest gotowana, bardzo delikatna i krucha, bardziej przypomina naszą szynkę konserwową(...)garście rukoli • 1/2 melona • 8 plastrów gotowanej szynki prosciutto Cotto • 4 łyżeczki słupków migdałowych • sos balsamiczny Wykonanie: • Z sałaty lodowej delikatnie zdjąć 4 liście tworząc miseczki na sałatkę. • Do każdego liścia włożyć rukolę, po 3 ćwierćplasterki melona i 2 zwinięte plastry szynki. • Posypać po wierzchu posiekanymi migdałami i polać sosem balsamicznym

To co kocham
Fusilli z warzywami i szynką długodojrzewającą z tajską nutą 157

kolorowe delikatnie podsmażamy, do nich pomidorki dokładamy, doprawiamy, makaron dokładamy  i całość mieszamy. Na koniec tylko szynkę dodajemy, tajskimi przyprawami posypujemy, bazylią tajską ozdabiamy i już na gorąco sałatkę makaronową mamy. Składniki: 1 garść makaronu fusilli, 10 pomidorków koktajlowych, ½ papryki czerwonej, ½ papryki żółtej, ½ papryki zielonej, olej rzepakowy do smażenia, 5 plastrów szynki wędzonej, długodojrzewającej, 1 łyżka płatków czosnku(...)lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Papryki kroimy po szerokości w cienkie paski. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy paprykę i podsmażamy, mają być delikatnie chrupiące. Pod koniec dodajemy pomidorki przekrojone na połowę. Do warzyw dodajemy makaron, całość podgrzewamy delikatnie mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku.  Posypujemy przyprawą tajską i dodajemy szynkę wędzoną długodojrzewającą. Makaron

Moniki Smakołyki
Sztrass Burger recenzja nowego menu 132

kanapki, a nie hamburgera. Dla mnie to jednak zdecydowany faworyt. Nie ukrywam, że wolę delikatną i tak przyjemnie zamarynowaną pierś od najlepszej wołowiny. Do tego wspaniałe dodatki inspirowane popularną sałatką cezar. Dla mnie Pariszburger to wyśmienita propozycja. Minus wyłącznie za brak pomidorów. Jednak tak, jak rozmawialiśmy z właścicielkami trudno o dobrej jakości i smaczne pomidory przez cały rok. Więc może(...)sałata rzymska / bekon / sos majonezowy z kaparami Moja ocena: 4 W sumie klasyk, więc oczywiście smaczny. Dobrej jakości sos BBQ z prawdziwymi wędzonymi śliwkami prosto z Podhala, chrupiący bekon i dodatkowy sos majonezowy dla podkręcenia smaku. Niby wszystko okej, ale jednak mnie niczym nie zaskakuje. Chociaż, czy zawsze coś musi nas zaskakiwać? Jeśli mamy ochotę na coś prostego

Food Square
Bruschetta z domowym masłem ziołowym 157

Zawsze kiedy robię bruschettę z masłem ziołowym to cały dom przepełniony jest przyjemnym zapachem ziół prowansalskich.  Delikatna w smaku, aromatyczna. Bardzo fajna do pochrupania, ale idealna również do sałatek. Spróbujcie sami :)     Składniki: Kostka masła(z dużą zawartością tłuszczu) 3 łyżki ziół prowansalskich bagietki   Przygotowanie: Masło przekładamy do miseczki i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około godzinę(...)smarujemy każdą masłem. Układamy je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na ok 5-7 minut. Gotowe! Teraz można już tylko chrupać

ChilliJemy
Sałatka z zielonymi szparagami 198

bardziej twarda). "Główki" natomiast są delikatne i wystarczy jak będą gotowane za pomocą pary. Można je również umieścić w piekarniku na 20 minut w temperaturze 180 stopni.  Sałatka makaronowa z zielonymi szparagami Składniki: 300 g szparagów zielonych; 200 g makaronu razowego (suchego); 15 g pasty z suszonych pomidorów; 10 g pestek dyni; 50 g sera pleśniowego koziego(...)garnku (dość wysokim) na szparagi. Kiedy zacznie się gotować, stawiam (pionowo) szparagi, dodaję szczyptę soli, przykrywam garnek i po 10 minutach odcedzam. Nie dopuszczam by się rozgotowały- mają być chrupiące.            Do miski przekładam makaron, szparagi pokrojone w 2 centymetrowe kawałki, ser pokrojony w kostkę, pastę, pestki oraz szczypiorek. Na końcu doprawiam papryką i mieszam

Życie na widelcu
Sałatka góralska DELUXE 375

sałata masłowa, ogórek, pieczone ziemniaczki i szczypta rozmarynu to zestaw wybitnie smaczny. Jest to wersja wegetariańska, w wersji mięsnej dodaje się cienkie plasterki upieczonego boczku na górę. W tej sałatce królują tylko polskie składniki! Zapraszam do kuchni i polubienia bloga! Dla 1 osoby Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Kilka liści sałaty Garść startego sera wędzonego "Rolada Ustrzycka" Kilka pieczonych ziemniaczków(...)łyżki krojonych w kostkę pomidorów z puszki, 3 łyżki żurawiny ze słoiczka "Devaldano", 3/4 łyżeczki cukru, kilkanaście rozdrobnionych igiełek rozmarynu Przygotowanie: 1/ Pieczemy uprzednio przygotowane ziemniaczki w piekarniku (z chrupiącą skórką), W małej miseczce mieszamy: krojone pomidory z żurawiną, cukrem oraz rozmarynem. 2/ Kroimy obranego ogórka w słupki, w drugiej misce układamy masłową sałatę, upieczone ziemniaczki, ogórka oraz plastry cebuli

Kuchnia PROzdrowotna

Proponowane wyszukiwania