sosu dodałam jeszcze czosnek, co było strzałem w dziesiątkę!!! Naprawdę polecam, bo warto. Idealnie sprawdzi się zarówno na imprezie, jak i jako pomysł na kolację :-). Składniki na sałatkę z kalafiora. 1 kalafior 4 pomidory 6-8 jajek 1 mała cebula 0,5 litra jogurtu naturalnego (gęstego) 3-4 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól pieprz Jajka(...)twardo, następnie obieramy i kroimy wzdłuż na osiem części. Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie (ja gotowałam 5 minut i był idealny- ugotowany, ale i chrupiący). Pomidory zalewamy wrzątkiem, po 30 sekundach odcedzamy, zalewamy zimną wodą i po chwili obieramy, by następnie pokroić je w kawałki podobnej wielkości co jajka. Cebulkę kroimy w drobniutką kosteczkę
Rozpustne gotowanieW oryginale pieczywo zwane "Bloomin' Gooey Cheese Bread",czyli "kwitnący ciągnący się chlebek z cebulą",do własnej wersji którego dodałam czosnek
bistro mamapasty rybnej na treściwe śniadanie. Do ciasta chlebowego dodałam oleju z pestek dyni BIOLEVITA z saszetki i tymże olejem posmarowałam chleb przed pieczeniem - co dało w efekcie błyszczącą i chrupiącą skórkę . Nie omieszkam tu niniejszym pozachwalać idei olejów w saszetkach, bo są istnym ratunkiem w potrzebie. Jak znalazł, gdy w niespodziewanym momencie kończy się butelka zwykłego oleju. Łapiesz wtedy(...)zimno zachowuje swoje naturalne właściwości. Jest bogatym źródłem witamin A, E, C, D, zawiera także betakaroten i lecytynę. Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni - idealny do dań na zimno: sałatek, surówek czy dipów, ale także do tych na ciepło: zup czy wypieków. Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH): 350g mąki pszennej pełnoziarnistej - u mnie graham drobna
Grunt to przepis!Ponieważ ostatnio blogiem rządzą ciacha pod różnymi postaciami, dzisiaj pora na coś zdrowego. Proponujemy jesienną surówkę z kapusty pekińskiej. Czemu jesienna? Bo dodałam do niej antonówek
Mieszam w GarnkuPewnie wszyscy lubimy pieczone ziemniaczki. Jest to idealny dodatek do wielu dań głównych i komponuje się z każdym idealnie! Ziemniaki są przyrządzane na wiele sposobów: smażone
Kuchnia ŁukaszaDzień dobry, Dzisiejsze danie to moja kolejna propozycja przekąski na karnawałową imprezę. Sigara Böreği, czyli cygara przygotowane z ciasta filo nadziewanego serem feta i ziołami
Chilli Czosnek i OliwaPyszne i chrupiące nuggetsy z indyka w płatkach kukurydzianych pieczone w piekarniku. Zrobiłam je w sumie po to, żeby dodać do tortilli. Niestety zdjęcia nie udało mi się zrobić, bo moi Panowie za szybko je spałaszowali, dobrze, że nuggetsom zrobiłam wcześniej. Oczywiście jeśli wolicie kurczaka to spokojnie możecie go użyć zamiast indyka. Na pewno posmakują dzieciom i nie tylko. Można(...)dodać do nich sałatkę, ulubiony sos i gwarantuję, że zjecie ze smakiem :-) Miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki: około 400 - 500 g filetu z indyka lub kurczaka 3 szklanki płatków kukurydzianych typu Cornflakes 1 jajko 3/4 szklanki mleka 6-7 łyżek mąki pszennej sól pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1. Filety myjemy, kroimy podłużne kąski
kruche babeczkiPyszna i treściwa sałatka, którą można potraktować jak obiad, zabrać do pracy, czy zjeść na kolację. Potrzebujemy: 1 brokuł 4 udka z kurczaka 1 szklanka ziaren słonecznika 1 opakowanie makaronu kolanko 400 g Makarony Babuni 4 łyżki majonezu sól, pieprz sok z 1/2 cytryny Kurczaka i brokuły przygotowujemy na parze. Kurczaka parujemy około 45 minut, natomiast brokuł potrzebuje maksymalnie(...)minut. Musi być lekko chrupiący. W międzyczasie prażymy pestki słonecznika na suchej patelni. Odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzonego kurczaka oddzielamy od kości i skóry i drobno siekamy. To samo robimy z brokułem. Makaron gotujemy wg wskazówek producenta, po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą. Chłodny makaron łączymy z brokułem, kurczakiem, słonecznikiem i majonezem. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy
MamaOskarkaliście szpinaku i przekładamy je w całości do miski. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki i dodajemy do szpinaku razem z żurawiną. Całość polewamy wcześniej zrobionym sosem. Na koniec posypujemy sałatkę pokruszoną fetą. Pakieciki z cukinii faszerowane fetą. Składniki na 8 pakiecików: 1 średnia cukinia 150g sera feta 4 ząbki czosnku sól pieprz Sposób wykonania: Cukinię kroimy wzdłuż na cienkie plastry(...)następnie solimy, pieprzymy i smarujemy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przyprawione plastry smażymy na patelni. Następnie na usmażoną cukinię nakładamy fetę i całość zwijamy w pakieciki. Paluszki z kurczaka w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych. Składniki na 4 porcje: 1 duża pierś z kurczaka 250g płatków kukurydzianych 2 jajka curry tymianek sól pieprz Sposób wykonania: Pierś z kurczaka kroimy na małe
Kuchnia Pani WiosnyKontynuuje sjestę posiłkiem oraz drzemką w domu i powraca odświeżony, aby dokończyć swoją pracę. Jego główny posiłek, jedzony w połowie dnia, składa się z bakłażana, z wielkimi barwnymi pieczarkami, chrupiącymi warzywami i wiejskim chlebem maczanym w nektarze, którym jest złota kreteńska oliwa. Raz w tygodniu jada trochę jagnięciny, naturalnie aromatyzowanej tymiankiem jedzonym przez zwierzęta na pastwiskach. Raz w tygodniu jada(...)razy w tygodniu jada świeżą rybę prosto z morza. Na pozostałe posiłki jada gorące dania złożone z warzyw strączkowych doprawionych mięsem i przyprawami. Po daniu głównym następuje cierpka sałatka, następnie daktyle, tureckie słodycze, orzechy lub soczyste świeże owoce. Ostre lokalne wino wieńczy tę zróżnicowaną i smakowitą kuchnię … Ten człowiek Krety patrzy spokojnie na surowy, lecz harmonijny krajobraz. Jest bezpieczny
Chilli Czosnek i Oliwawziąć udział w konsumpcji - i to nie byle jakiej, bo na rozpalonym węglem grillu! Myśląc zaś nad czymś, co by tym namiętnym klimatom nadało odrobiny świeżości, pomyślałem o orzeźwiającej sałatce z ogórka w japońskim stylu. Wszystko wyszło pysznie, prawdziwa kulinarna ekstaza. Pozostaje tylko przytoczyć fragment rzeczonego wiersza Leśmiana, a następnie zabrać się do gotowania. :)"W malinowym chruśniaku, przed ciekawych wzrokiem(...)odrobiną oleju. Grillować na średnim ogniu obracając każdy rulon o 60° co 20 sekund. Łączenie powinniśmy je grillować przez 2 minuty, aż glony staną się lekko złote i chrupiące, a ryba na zewnątrz płata nori upieczona. Zdjąć z grilla, a każdy rulon pokroić na 8 kawałków.Mus malinowy:1 szklanka malin, plus trochę do dekoracji1 łyżka masła1 łyżka miodu
Food SquareKiedy w lodówce jest tylko światło i kalafior, trzeba wykazać się kreatywnością. Potrzebowałam wykombinować jakiś fajny dodatek do dania głównego i gdy zobaczyłam ten kalafior, od
karmelowyCoś co jest eksplozją smaku, maga dawką drogocennych witamin, niezwykle kolorowe, bezglutenowe.... Na pewno nie banalne. Ostrość daje nam czosnek, marchew - słodycz. Por, pietruszka
Malinowe Pocałunkirytualne” śniadanie stało się jeszcze lepsze! Czy mam swój numer jeden i ten ulubiony smak? Oj tak! Zdecydowanie stawiam na JĘCZMIENNE ! Wszystkie są niesamowicie smaczne i mega chrupiące, ale to jęczmienne totalnie podbiły moje serducho – za smak, za wygląd i za to chrupnięcie, które jest zdecydowanie bardziej wyraźne niż w pozostałych. Idealne zarówno da dzieciaków , jak i dorosłych(...)już mówiłam wcześniej – są świetnym pomysłem na śniadanie, drugie śniadanie, obiad i deser po pysznym obiedzie, podwieczorek, a nawet imprezową przekąskę! Idealne do jogurtów, wszelkiego rodzaju koktajli, owocowych sałatek, a także ciast i deserów. Ja z przyjemnością sięgam po dokładkę! http://comozezboze.pl/ Wpis powstał we współpracy z marką LUBELLA
Ostra na Słodko