https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Uwielbiam czerwoną kapustę i mogę ją jeść pod każdą postacią. Tą surówkę przyrządzam bardzo często i zawsze jest pyszna. Często używam
Di gotujeCiasteczka z jabłkami już chyba jakie 4 lata temu weszły do naszego domu. Z początku były to ciasteczka z kupowanego ciasta francuskiego, a doszło do
Kuchnia Łukaszasałatki, np. z wyraźniejszym pomidorem, cebulą, sałatą, posypane ziarnami sezamu czy orzechami. Połączenie awokado z orzechami wzbogacają naszą dietę o dodatkowe witaminy i cenne nienasycone kwasy tłuszczowe. Samo zdrowe na talerzu! I to jeszcze na start, na śniadanie, moc:) A teraz słowo o paście.. Bardzo zasmakowała mi na śniadanie, posmarowałam nią sobie kawałek świeżej i chrupiącej bagietki. Rany
Zasmakuj Kuchniduże i chrupiące, ze świetnymi sosami obok (kabayaki niszczy system). Inne propozycje to carpaccio (jak najbardziej poprawne), faszerowane smardze na pureé selerowo-pietruszkowym (według mnie dość nijakie, chociaż samo pureé jest znakomite) i rewelacyjne boczniaki, pełne smaku umami, podawane również z takim samym pureé. Te ostatnie zdecydowanie zdobyły moje uznanie. Jako dania główne Korba proponuje dwie lekkie sałatki: jedną
Food Squarechrupiąca oj palce lizać. Składniki: kurczak 1 butelka mała piwa marynata: 50 ml oliwy z oliwek 4 posiekane ząbki czosnku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka suszonej mięty 2,5 łyżeczki przyprawy do kurczaka 0,5 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki Przygotowanie: W kuchni często używamy różnych mikserów, dlatego mikser do sosów jest niezastąpiony w przygotowywaniu sałatek
Niezły MłynekSłonecznikowiec , to jedno z najsmaczniejszych ciast jakie kiedy jadłem! Jest po prostu przepyszne . Składa się z biszkoptu czekoladowego, przełożonego kremem na bazie śmietanki kremówki z masą
Kuchnia Łukaszaomijać na warzywniaku. Jarmuż ma mnóstwo zastosowań, świetnie nadaje się na smoothie czy sok, traktujemy go jak szpinak, blanszujemy, krótko gotujemy, pieczemy lub jemy na surowo. Doskonale urozmaici wszystkie sałatki, a chipsy jarmużowe zawojują niejedną imprezę. Składniki Czas przygotowania: 15 min świeże liście jarmużu 1 l oleju rzepakowego Przygotowanie: 1. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej rzepakowy(...)Liście jarmuży przebieramy, usuwamy twarde łodygi, płuczemy i dokładnie osuszamy 3. Partiami wrzucamy liście na rozgrzany olej, liście muszą natychmiast skwierczeć, inaczej wpiją za dużo oleju, smażymy aż będą chrupiące, ale zachowają jednocześnie zielony kolor, odkładamy na ręcznik papierowy, podajemy od razu Po inne pomysły na jarmuż zapraszam TUTAJ
Słodki Kompromissałatka. Składniki Sałata (ja użyłam lodowej, ale świetnie się sprawdza gotowa mieszanka sałat) małe pomidorki ogórek papryka puszka anchoives bułka kapary parmezan oliwa z oliwek ocet balsamiczny sól, pieprz, oregano ząbek czosnku Przygotowanie Na patelni rozgrzać trochę oliwy, wrzucić do niej rozgnieciony ręką ząbek czosnku w łupince. Podsmażyć bułkę pokrojoną w kostkę tak, aby zrobiły się grzanki chrupiące
Kulinarne Inspiracjesię za te, przeznaczone do gotowania. I tak na surowo raczyliśmy się brokułem i kalafiorem. I tutaj powtórka z kalafiora. Dzięki surowości a może surowiźnie wszystkich warzyw, surówka świetnie chrupie. Jeśli nie lubicie aż tak chrupkiego pora lub ma też być on łagodniejszy w smaku, solimy go jakieś 20 min wcześniej, dzięki czemu puści sok i pozbędziemy się ostrego smaku(...)/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 por 1 jabłko 1/2 strąka papryki 1 średni ogórek kilka różyczek kalafiora Sos 2/3 szklanki jogurtu sól, pieprz szczypta curry Sposób przygotowania Sos Składniki sosu wymieszać Sałatka pora myjemy i tniemy w talarki jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej Ogórka kroimy w plastry Paprykę tniemy w paseczki Kalafiora dzielimy na malutkie różyczki. Podajemy polaną
Mieszam w Garnkusałatki, warzywa pod każdą postacią...czasami grillowane mięsiwo, jeśli ktoś ma na nie czas i miejsce do przyrządzenia ;) Do całej gromadki letnich posiłków dorzucam dziś przepyszną tartę ziołową ze świeżymi pomidorami, na którą pomysł podpatrzyłam kiedyś u Ewelajny . Jest fantastyczna! Świeża, kremowa, z pysznym ziołowym akcentem, dzięki pesto, które wmieszałam w serkową masę. Do tego soczyste pomidory i chrupiący, słony
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSałatka z włoskiej kuchni, klasyczna Caprese- z mozzarellą, pomidorami, świeżą bazylią oraz oliwą z oliwek. Dodatkowo sól, pieprz + słodki ocet balsamiczny dla podniesienia walorów smakowych i... tyle, bo przecież kuchnia Włoska charakteryzuje się prostotą w przygotowaniu potrawy oraz minimalizmem składników, ale za to z idealnym ich doborem 😃 Mnie Caprese najlepiej smakuje jako samodzielne i lekkie danie z dodatkiem chrupiącej bagietki
Kraina Miodem PłynącaŁatwe w przygotowaniu i cieszące się niezmiennie dużym wzięciem ziemniaczki. Ich zaletą jest gruba chrupiąca otoczka na zewnątrz i miękki puszysty środek. Ziemniaki należy wcześniej obgotować, a później obtoczyć w gorącej oliwie, posypać świeżym rozmarynem, rozgniecionym czosnkiem i piec prawie godzinę w piekarniku. Gotowe ziemniaczki smakują najlepiej posypane gruboziarnistą solą morską i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Najczęściej podaję(...)pieczonych lub smażonych mięs. Dobrze komponują się także z majonezem i ulubioną sałatką. Pasują niemal do wszystkiego. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 1,5 kg ziemniaków 125 ml oliwy lub dobrego oleju roślinnego listki z 4 gałązek rozmarynu 4 ząbki czosnku w łupinach / można pominąć sól morska świeżo zmielony kolorowy pieprz WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 210℃ z włączoną funkcją
cool and mintyI znowu dynia! Ale co mam poradzić, skoro znowu dostałam 2 duże dynie i muszę je jakoś przetworzyć. Smak tej surówki jest
To co kochamWidywałam takie na wielu blogach, nie mogłam nie spróbować! Spisałam sobie przepis skądś, niestety nie zapisałam skąd... Ogórki małosolne przygotowywane w woreczku, gotowe w 24 godziny
6nieboDziś, po dłuższej przerwie, wracam do gotowania. W związku z moimi lekkimi poniedziałkami oraz wciąż trwającą akcją tajską przygotowałam pyszne i chrupiące stir-fry z kiełków
Codzienne Gotowaniecałości, posypana różnymi dodatkami. Bez soli, bo boczek i feta są już dostatecznie słone, za to z oliwą i sosem balsamicznym, który nadaje sałatce wyrazistości. Bardzo prosta i szybka w wykonaniu oraz całoroczna. Składniki na 4 porcje: • 2 małe główki sałaty rzymskiej • 4 plastry pomidora • 100 g plastrów boczku wędzonego • kawałek(...)przeciąć wzdłuż na połowę, osuszyć. • Boczek pokroić w paski i obsmażyć na suchej patelni na chrupiąco. • Sałatę polać oliwą, położyć pomidory, posypać chrupiącym boczkiem. • Pokruszyć ser feta i posypać nim sałatę po wierzchu. • Polać po wierzchu sosem balsamicznym
To co kochamLekka sałatka z kalafiorem Taką sałatkę lubię najbardziej. Prostą, wyrazistą i lekką jednocześnie. Idealnie nadaje się jako dodatek do drugiego dania oraz potraw z grilla. Składniki: mały kalafior 1 duży ząbek czosnku pęczek koperku łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego sól pieprz Sposób przygotowania: Kalafior podzielić na mniejsze różyczki, wrzucić do gotującego się, osolonego wrzątku i gotować około(...)minut. Kalafior musi być lekko chrupiący. Kalafiora odcedzić i ostudzić. Majonez, jogurt oraz przeciśnięty przez praskę czosnek połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zimny kalafior wymieszać z sosem oraz posiekanym koperkiem. Najlepiej schłodzić przez co najmniej godzinę w lodówce. Smacznego
na moim stole...sosu dodałam jeszcze czosnek, co było strzałem w dziesiątkę!!! Naprawdę polecam, bo warto. Idealnie sprawdzi się zarówno na imprezie, jak i jako pomysł na kolację :-). Składniki na sałatkę z kalafiora. 1 kalafior 4 pomidory 6-8 jajek 1 mała cebula 0,5 litra jogurtu naturalnego (gęstego) 3-4 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól pieprz Jajka(...)twardo, następnie obieramy i kroimy wzdłuż na osiem części. Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie (ja gotowałam 5 minut i był idealny- ugotowany, ale i chrupiący). Pomidory zalewamy wrzątkiem, po 30 sekundach odcedzamy, zalewamy zimną wodą i po chwili obieramy, by następnie pokroić je w kawałki podobnej wielkości co jajka. Cebulkę kroimy w drobniutką kosteczkę
Rozpustne gotowanie