ręką. Nieprzeładowane ilością składników, proste i szybkie. Taka własnie jest sałatka, na którą dzisiaj zapraszam. Wykorzystałam niewielki kawałek wędzonego boczku i piersi z pieczonego kurczaka, pozostałe z obiadu. Ta sałatka jest dość sycąca, nada się na przykład do zabrania w pojemniczku jako drugie śniadanie do pracy. Składniki: 1 średnia sałata rzymska (lub 2 mniejsze) 2 średnie piersi z kurczaka (uprzednio(...)piersi z kurczaka oraz obsmażone kawałki boczku (powinny wytapiać się na minimalnym ogniu, wtedy uzyskają delikatną chrupkość, a nie będą spalone.) Podawać ze świeżym, chrupiącym pieczywem. sos: 50-70 ml oliwy z oliwek sok wyciśnięty z połowy cytryny 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki dobrej musztardy 1/4 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu (lub młotkowanego) opcjonalnie
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzepyszne i bardzo smaczne ciasteczka, które robi się niesamowicie szybko. Dosłownie kilka minut. Wystarczy odmierzyć ziarna, wymieszać z miodem i zapiec w piekarniku. Ciasteczka są chrupiące, słodkie, dzięki zawartości ziaren mają sporo wartości odżywczych. Do przygotowania ciasteczek użyłam (oprócz ziaren słonecznika i dyni) ekspandowanych ziaren komosy i prosa firmy Soligrano . Ekspandowanie to proces, któremu poddawane są głównie zboża i polega(...)pary na ziarna zbóż, pod wysokim ciśnieniem. Takie ziarna robią się lekkie, jakby nadmuchane (moje dzieci nazywały je chrupkami) i zachowują swoje wartości odżywcze. Są doskonałym dodatkiem do koktajli, sałatek, ciast, ciasteczek lub do jedzenia prosto z torebki. Nam bardzo posmakowały ekspandowane jagły (proso), quinoa (komosa biała) i gryka. Soligrano ma w ofercie również ekspandowane zboża z dodatkami (miodem, owocami
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieKurczaka Zagrodowego z Podlasia. Zwracam uwagę na to, co jem, a Kurczak Zagrodowy jest karmiony paszą bez GMO, jest wolny od antybiotyków: https://zagrodowy.pl/warto-wiedziec/dlaczego-kurczak-zagrodowy/ oraz http://zagrodowy.pl/ Sałatka Cezar z kurczakiem / 2 porcje: Składniki: 1 mała sałata rzymska 1 pierś z Kurczaka Zagrodowego 1 ciabatta 50 g parmezanu lub grana padano 2 łyżeczki rzeżuchy 2 łyżeczki czarnuszki sos Cezar(...)oliwek, dodajemy ostrą paprykę, doprawiamy do smaku. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy kurczaka. Obtaczamy dokładnie i odstawiamy. Bułkę ciabattę kroimy w kostkę. Obsmażamy na suchej patelni, aby powstały chrupiące i złociste grzanki. Przekładamy na talerz do ostygnięcia. Czosnek obieramy i rozcieramy na desce z solą. W miseczce mieszamy majonez, musztardę, roztarty czosnek i sok z cytryny. Filet z kurczaka
Moja smaczna kuchniaDziś przedstawiam przepis na wegańskie i bezglutenowe gofry , który powstał na bazie mojego poprzedniego przepisu na gofry bezglutenowe -> klik , a inspiracją do stworzenia wersji
Kawa z mlekiembrzoskwiniowy z kokosem i chia Sałatka z rukoli z brzoskwinią i wędzonym kurczakiem Jogurt ze śliwką, musli, kokosem i chia Knedle ze śliwkami Koktajl śliwkowo - kakaowy na maślance z kokosem i chia Kompot jabłkowo - śliwkowy Koktajl bananowy z nektarynką i śliwką Muffinki ze śliwkami Pieczona owsianka ze śliwkami i kokosem Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Śliwkowe ciasto z rumowym
Moja smaczna kuchniaSzparagi są teraz najsmaczniejsze i w najlepszej cenie, trzeba korzystać z tego dobrodziejstwa! Dziś prezentuję doskonały dodatek do każdego dania głównego, podsmażone szparagi podane z chrupiącym
karmelowyW końcu udało się zrobić, nieskromnie powiem, genialnego kurczaka rodem z popularnego fast fooda. Bez użycia rozdrobnionych płatków z którymi przepisów jest pełno. Robiłam jedną i
Karola gotujeSałata rzymska jest najstarszą z używanych przez człowieka sałat. Do Polski trafiła najprawdopodobniej w połowie XVI w. dzięki królowej Bonie. Coraz częściej doceniamy smak i wartości
mojewypiekiinietylkopłetwą ogonową, którą uwielbiam chrupać po upieczeniu). Reszta cięta jest wzdłuż grzbietu, a nie klasycznie na dzwonka. Dawniej doprawiałam karpia solą i pieprzem, ale odkąd Siostra przywiozła mi z Argentyny przyprawę chimichurri, nie wyobrażam sobie tej ryby bez niej. Dla pozbycia się mulistego posmaku moczę go przez noc w mleku. Do tego sałatka z selera naciowego - szybka i banalnie łatwa
Weekendy w domu i ogrodziektóre są zdrowe, a ich jedzenie sprawia przyjemność. Tym razem kapusta pekińska z kiszonym ogórkiem jest z dodatkiem papryki, koperku, natki pietruszki i czosnku. Surówka jest bardzo soczysta i chrupiąca. Składniki: (3 - 4 porcje) 1 mała kapusta pekińska 1 papryka czerwona 5 małych ogórków kiszonych 3 gałązki świeżego koperku 1 gałązka natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 łyżka majonezu(...)plasterki, jeśli nie lubimy ze skórką, należ je wcześniej obrać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Koperek i pietruszkę drobno posiekać. Majonez, jogurt i czosnek wymieszać i dodać do sałatki. Sałatę dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą. Zobacz również: chińska surówka z kapusty
Kuchcik gotujewyglądzie nie jest nie wiadomo jak wielka, to jednak zauważalna, a więc są to różne dania. Wiener Schnitzla podajemy tradycyjnie z jakimś rodzajem kwaśnej sałatki, np. opisywaną już przez nas sałatką ziemniaczaną (Kartoffelsalat) , często też z kawałkiem cytryny. Natomiast bodajże polskim wynalazkiem jest dodatkowe podanie go z sadzonym jajkiem – zwłaszcza w wersji „podrabianej” z wieprzowiny. Sznycel wiedeński teoretycznie nie jest trudny(...)zwłaszcza jego usmażenie wymaga nieco wprawy. Robimy to na raczej głębokim tłuszczu rozgrzanym do 160-180 stopni, z obu stron przez na tyle długi czas, aby panierka stała się chrupiąca i nabrała złoto-brązowego koloru. Oczywiście w domowych warunkach raczej nie zmierzymy dokładnie temperatury, więc potrzebne jest wyczucie. Jeśli temperatura będzie za niska, kotlet nie będzie chrupiący i wchłonie
Kulinarna Pokusawarzywa uwielbiam pasjami. To one były głównym powodem do zakupu patelni grillowej. A połączenie z dzisiejszego przepisu jest genialne. Lekko słona i tłusta wędzona ryba świetnie pasuje do jeszcze chrupiących, zielonych warzyw, a zgrillowany pomidor spełnia się w roli sosu. Bakłażana, cukinię, szpinak i szparagi myjemy i osuszamy. Bakłażana i cukinię kroimy wzdłuż na pół, następnie wzdłuż na ćwiartki(...)posypane ziołami. Gdy pomidor zmięknie, zdejmujemy go na deskę, usuwamy skórkę. Wkładamy go do kubka i blendujemy z kilkoma listkami bazylii, solą, pieprzem i łyżką sosu Worchestershire. Sos do sałatki gotowy. Rybę oczyszczamy ze skórki i jak najdokładniej – z ości. Dzielimy na mniejsze fragmenty. Na dużym talerzu rozkładamy liście szpinaku. Zgrilowane warzywa kroimy na mniejsze kawałki, rozkładamy na szpinaku
Karo in the Kitchenostre skrzydełka w chrupiącej panierce . Polecam także pyszny przepis na zapiekankę makaronową . Zobacz wcześniej koniecznie film z przygotowania Składniki – zapiekanka ziemniaczana 5 średnich ziemniaków 200 g boczku wędzonego 200 g sera mozzarella jedna cebula pieprz i sól Przepis – zapiekanka ziemniaczana Obieramy ziemniaki i cebulę, które następnie kroimy w kostkę – tak jak na sałatkę. W kostkę kroimy także
Kuchennyviral.plostre skrzydełka w chrupiącej panierce . Polecam także pyszny przepis na zapiekankę makaronową . Zobacz wcześniej koniecznie film z przygotowania Składniki – zapiekanka ziemniaczana 5 średnich ziemniaków 200 g boczku wędzonego 200 g sera mozzarella jedna cebula pieprz i sól Przepis – zapiekanka ziemniaczana Obieramy ziemniaki i cebulę, które następnie kroimy w kostkę – tak jak na sałatkę. W kostkę kroimy także
Kuchennyviral.pldwóch tekstur – kremowej, delikatnej z chrupiącą i przypieczoną. Śniadaniowy duet idealny. Moja pasta jajeczna jest mocno przyprawiona a dodatek curry, selera naciowego i kwaskowych korniszonów idealnie podkreśla w niej smak jajek. Ubóstwiam jajka. Najbardziej te z jeszcze płynnym żółtkiem, czyli jajka na miękko i poszetowe, takie gdzie w żółtku mogę maczać grzankę, fasolkę, szparagi… Sałatka jajeczna którą robię jest zawsze
Karo in the Kitchen