dressing nalałam sok z cytryny, który jest nieodzownym elementem moich sałatek. PODWIECZOREK ⇨ Jabłko z masłem orzechowym O tym połączeniu słyszałam już nie raz. Ale zawsze jakoś od niego odchodziłam i wracałam do klasyka, czyli banana z masłem orzechowym. Tym samym nie wiedziałam dotąd jak smakuje soczyste, chrupiące i słodkie jabłko z kremowym masłem orzechowym. Teraz już wiem. I muszę przyznać
Zdrowie na języku :Ppomidorem z ziołami Penne z ciecierzycą, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i chrupiącymi orzechami włoskimi Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pikantna wieprzowina w pomidorach Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Razowa grzanka z pomidorem, bobem
Moja smaczna kuchniaMizeria latem jest nieodłącznym elementem obiadów, dlatego warto ją urozmaicać:) Dziś przedstawiam ją w wersji rzodkiewkowej, gdzie do ogórka dodałam świeżą, chrupiącą rzodkiewkę. Sprawdziło się idealnie
Szefowa kuchnipatelni lub w grillu elektrycznym. Po zapieczeniu tortilla robi się chrupiąca, ser przyjemnie się ciągnie, dobrze doprawiony kurczak podkręca smak a całość bardzo syci. Nie polecam smarować placków keczupem przed pieczeniem, bo zmiękną i będą oklapłe. Do środka można dodać warzywa, choć ja wolę je w sałatce, jako dodatek do Qurtito. Ciekawe danie na obiad, dwie tortille wystarczą by najeść
Szefowa kuchniSurówka z pora, marchewki, papryki i rzodkiewki...Krążki ostrego, wyrazistego w smaku pora.Wiórki soczystej marchewki i chrupiącej rzodkiewki.Kosteczki czerwonej papryki i dymki.Oblane gęstym jogurtem, oprószone
Gospodyni MiejskaSzybka i prosta, pyszna sałatka makaronowa z wędzonym pstrągiem. Maślane warzywa sezonowe krótko duszone, urocze mini kokardki, otulone wyjątkowym pesto dyniowo-nasturcjowym i chrupiące orzechy laskowe. Polecam!Jeśli dysponujecie kawałkiem ziemi (np. w doniczce na tarasie lub balkonie) koniecznie zaplanujcie na przyszły rok wysiew nasturcji. Nie wymaga skomplikowanych zabiegów pielęgnacyjnych (gł.podlewanie), kwitnie do przymrozków i do zimy macie
SzczyptaSmaQProsta, szybka i pyszna, idealna do obiadu. Nie wymaga krojenia dużej ilości składników ;) Najlepiej smakuje oczywiście z młodymi marcheweczkami, które mogłabym chrupać bez końca i
Kraina Tysiąca Smakówkalafiora, natomiast w smaku trochę rozpływający się w ustach, chrupiący... karton. Nie poddałam się jednak i przygotowałam je jeszcze raz przygotowując pikantną zalewę, mieszając ją z kawałkami jarmużu. Wyszło dużo lepiej. Jednakże fanka jarmużowych czipsów chyba nie zostanę. Pięknie prezentują się one za to jako dodatek do zupy czy sałatki, z pewnością zaskoczą gości, bo jako dekoracja są piękne(...)miski. W mniejszym naczyniu wymieszać oliwę i przyprawy. Zalać jarmuż, dokładnie wymieszać i rozłożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piec przez 4-6 minut, czipsy powinny być chrupiące, ale nie przypalone. Smacznego
Pełna Lodówkazimowe potrawy, takie jak dzisiejsza sałatka, na którą pomysł przyszedł mi jakiś czas temu i nareszcie został sfinalizowany. Warto było czekać na te smaki :) Składniki : ok. 200 g pieczarek ok. 400 g ziemniaków (masa przed obraniem) spora garść suszonych pomidorów (wzięłam dla koloru domową mieszankę czarnych i czerwonych) spora garść płatków migdałowych (jako element chrupiący) 1,5 łyżeczki chia(...)odcedzić po ugotowaniu. Wrzucić do jednego naczynia. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki i dodać do ziemniaków. Wszystko razem wymieszać i odstawić do ostygnięcia. W tym czasie przygotować sos do sałatki: do zakręcanego słoiczka wlać oliwę i ocet winny. Dodać jęczmień i jogurt. Zakręcić słoiczek i mocno wstrząsać, by wszystko dobrze się połączyło. Do słoiczka dodać nasiona chia. Wymieszać łyżeczką. Odstawić
Weekendy w domu i ogrodziekuchni Sałatka z bobem i kozim serem ; blog: Czerwień i błękit Fit czeko krajanka z cukinii ; blog: Vanilla Plan Serowe kluski z malinami ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Pudding z tapioki z malinami ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Wątróbka w malinowo-miodowym sosie ; blog: Kanarkowa Sałata z malinami, kozim serem i młodą marchewką ; blog: Inspirowane naturą Chrupiąca szarlotka(...)niebie Owsiane placuszki z czarną porzeczką ; blog: Smiling shrimp Pyszne ciasteczka owsiane z marchewką i jabłkiem ; blog: Zdrowe smaki Mus malinowy z nerkowcami i miętą ; blog: Inspirowane naturą Sałatka z arbuzem, awokado i krewetkami ; blog: SMAKI FRANCJI współczesna kuchnia francuska Rukola z kurczakiem, mozzarellą, pomidorkami i ananasem ; blog: Czerwień i błękit Kasza manna z truskawkami ; blog: Bistro Patio Ogórki
Weekendy w domu i ogrodziemoja najmniej lubiana część szykowania sałatek, ale niestety z mokrymi liśćmi dressing się nie połączy. Jak dobrać dressing do rodzaju sałaty? Im delikatniejszy rodzaj sałaty, tym rzadszy i lżejszy powinien być sos. Dlatego kremowe, ciężkie dressingi (np. na bazie jogurtu naturalnego czy z dodatkiem śmietany, sera pleśniowego) nadają się do chrupiących rodzajów sałaty i kapusty. Do gorzkich sałat(...)Zamiast czosnku możesz dodać do sosu posiekaną drobno cebulkę szalotkę. Zamiast musztardy możesz dodać łyżeczkę płatków chilli - dla fanów pikantnych smaków. Do czego pasuje? Do sałatek na bazie sałaty masłowej, rzymskiej, dębolistnej, lollo Uwielbiam w połączeniu z zieloną fasolką szparagową - np. w tej sałatce z pomidorem i grzankami (dressing w wersji bez musztardy) Szczególnie polecam do sałatek
Chilli Czosnek i Oliwasałatki i pomidorów, a całość smakuje przepysznie! Panzanellę możecie w dowolny sposób modyfikować i dodawać swoje ulubione składniki, choć przyznam, że dla mnie w tej klasycznej wersji sałatka jest po prostu doskonała. Wyobrażacie już sobie ten smak? To kwintesencja najlepszych włoskich składników, które na talerzu przenoszą nas w ten ciepły i aromatyczny klimat :)) SKŁADNIKI: 3 duże(...)zrumienione i chrupiące grzanki. Umyte i osuszone pomidory (bez gniazd nasiennych) pokrój w większe kawałki, pomidorki koktajlowe przekrój na pół, cebulę pokrój w piórka, wrzuć warzywa do miski, wymieszaj. Dodaj posiekany w drobną kosteczkę czosnek oraz skrop całość olejem wymieszanym z octem balsamicznym (ilość według uznania, do smaku). Dorzuć listki bazylii, posól i popierz sałatkę, dorzuć grzanki
Słodko-Słony Świat IlonyPrzedstawiam przepis na przepyszne babeczki cytrynowe, oczywiście bezglutenowe. Dodatek mąki z ziaren amarantusa sprawia, że babeczki są lekko chrupiące, jakby piaskowe i smakują fantastycznie. Jest to
Kawa z mlekiemjestem fanem sałatek warstwowych,zdecydowanie wolę te wymieszane,to ta sałatka zaskoczyła mnie ogromnie.Robiąc ją na moje urodziny byłam trochę sceptyczna tym bardziej ,że nie można jej w całości spróbować zanim poda się ją na stół.Ale wiecie co? Była rewelacyjna,świetne połączenie smaków,do tego chrupiące nachosy ,sos chociaż jest tylko na górze to idealnie mieszał się
Swojskie jedzonkosię tylko na doznaniach kubków smakowych. Tak też powstała ta sałatka – jako pełna witamin, lekka, kolorowa przystawka na przyjęcie urodzinowe. Miała dobrze wyglądać, zachwycać smakiem i rozpieszczać składnikami, które nie mogą po prostu nie rozpieszczać! Figi <3, parmezan, gorgonzola, szynka serrano, kwaśny granat i pomidorki, całość z chrupiącymi orzeszkami pinni i zieloną rukolą wymieszaną z roszponką. Problemem był
Eat me! Fit me!jajkiem sadzonym, z oscypkiem po góralsku, grecki czyli z sałatką z fetą, z omletem i avocado, bajgiel z kiełbasą krakowską, no i na koniec z nutellą i bananami czyli słodyczy moc. Pysznie było ! Każdy z bajgli był pyszny, odkryliśmy też, że podgrzane bajgle na dodatek pysznie chrupiące się robią. A i jeszcze jedno bajgle są dostarczane codziennie od Piekarni
Kuchnia na wzgórzuwłoską oliwą Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiące tosty z wędzonym serem Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sorbet jeżynowy z białym winem Tarta z ciasta
Moja smaczna kuchniaktóry stanowi doskonały dodatek do dań głównych, bądź jako składnik różnorodnych sałatek. Kuskus zawsze zalewam bulionem warzywnym, albo dodaję aromatyzowaną oliwę czy sporą ilość masła, dzięki czemu nabiera smaku, a całe dane dodatkowo zyskuje na wyrazistości. Kuskus aromatyzowany bazylią, podany z miękkim kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi oraz posypany chrupiącymi ziarnami, to błyskawiczna i wyborna propozycja zarówno na ciepło- jako pełne
Kraina Miodem Płynącapowodu urodzaju mają nadmiar cukinii, kolejna propozycja na jej przerobienie. Zimowa sałatka z dodatkiem papryki, cebuli, czosnku i natki pietruszki autorstwa Siostry Anieli Gareckiej. Zrobiłam ją już jakiś czas temu, a wczoraj wypróbowałam do obiadu i mogę z czystym sumieniem polecić. Jest delikatna, nie za ostra, a warzywa chrupiące. W dodatku robi się ja bardzo szybko.” Czytaj więcej
Wiem co jemdrugiego śniadania. Do lunch box'a wrzucę pewnie szybką warzywną sałatkę z grzankami (ostatnio to mój konik :), ale i na ciasteczka znajdzie się również miejsce. Te - kukurydziane, zawładnęły ostatnio moim podniebieniem. Pierwsze wydaję się być smaczne, ale każde kolejne ciastko to czysta przyjemność! Oj! Jeżeli jesteście zwolennikami chrupiących przekąsek to te mogę spokojnie polecić dalej! Oto Kukurydziane ciasteczka cytrynowe
Słodkie Przyjemnościjeden wybrany dodatek do steka (frytki domowe, cukinia w tempurze, sałatka domowa, szpinak blanszowany, ziemniaki pieczone pod sezamem, plastry pomidorów i cebuli pod powidłem domowym); a na deser sernik z powidłem. Sashimi Cukinia w tempurze, z tyłu blanszowany szpinak Do steków wybraliśmy cukinię smażoną w tempurze, była chrupiąca, delikatna, a co najważniejsze nie ociekała tłuszczem. Drugim dodatkiem był blanszowany
Kulinarne przygody Gatity