chrupiąca sałatka - 2000 przepisów (strona:71/134)

TOSTY Z SAŁATKĄ GRECKĄ -ORZECH 157

smaruję masłem.  Na część "bez masła " kładę kolejno : Plaster sera, plaster wędliny, łyżeczkę sałatki, odrobinę ketchupu i majonezu.  Przykrywam kolejną kromką chleba tak by część z masłem była na zewnątrz.  Tosty piekę w tosterze albo w piekarniku do chwili aż pieczywo będzie chrupiące.  Smacznego

Gotowanie Patki
GRZANKI Z FIGAMI, KOZIM SERKIEM I MIODEM 115

każdym razem tak samo zachwycają mnie te piękne, słodkie kulki... Najczęściej przygotowuję z nich sałatki albo dodaję do dań miesnych, z którymi świetnie się komponują, a już obowiązkowo robię z nich kanapeczki lub grzanki, takie malutkie, na dwa - trzy kęsy 😋  Dzisiejsza propozycja to chrupiące grzanki posmarowane grubą warstwą aksamitnego koziego serka, z plasterkami soczystych fig, siekanymi orzechami włoskimi, odrobiną

Słodko-Słony Świat Ilony
Pieczone bataty z orzechami i serem pleśniowym 141

walorach zdrowotnych batatów pisałam przy okazji sałatki z batatów. Pieczone bataty wyglądają i smakują trochę jak puree ziemniaka z marchewką. Same są dość mdłe, ale rozmaryn, orzechy i ser z niebieską pleśnią nadają im charakteru. Chrupiące orzechy i ostry ser uzupełniają teksturę przekąski. Składniki na 8-10 plastrów: • 1 duży batat • garść

To co kocham
SAŁATKA Z BURACZKÓW, RUKOLI I KOZIEGO SERA 144

Chrupiąca i lekko ostra rukola, miękki i słodki buraczek, kremowy i słony kozi ser, orzechy laskowe i miodowo-balsamiczny dressing to składniki mojej dzisiejszej pysznej, prostej i zdrowej sałatki. Jeśli zaopatrzyliście się w odrobinę większą ilość buraków przy okazji ostatniego przepisu na Czekoladowe Ciasto z Burakami  to podsuwam Wam kolejny pomysł na wykorzystanie tego wartościowego i smacznego warzywa

Słodko-Słony Świat Ilony
Pieczone spring rolls ze szparagami 175

szparagi, więc oto kolejna propozycja. Połączenie spring rolls i szparagów, wszystko pieczone, więc bardzo zdrowo :). Chrupiące z zewnątrz, wilgotne pomidorki w środku, razem z ryżem tworzy ciekawe danie obiadowe. Przepis z tamtego roku, nie załapał się na tamten sezon szparagowy. W kolejce czeka jeszcze sałatka, sprawdzajcie bloga w najbliższym czasie (i nie tylko) ;)  Składniki (4 porcje): - pół pęczka szparagów

Corner With Recipes
Trick na świeżą sałatę 176

jakiejś miseczki nalewamy wody i wkładamy naszą sałatę. Korzeni nie puści, ale będzie świeżutka i chrupiąca, a małe nierozwinięte w środku listki (u mnie były bardzo jasno zielone) zaczną rosnąć. Co prawda chyba nie do rozmiarów normalnych ale to nawet fajniejsze do ozdoby czy sałatek. Moje 2 zdjęcia były robione 04.02 i 12.02 przy jednoczesnym podjadaniu większych liści. Widzicie

W kuchni bez szafek
Polecane książki kucharskie: Jamie Oliver – Gotuj sprytnie jak Jamie (recenzja i opinia) 184

przepisy: Makaron na kaca, Zupa z fenkułu, Smażony ryż po koreańsku z resztek, Meksykańska sałatka cesarska, Lepki kurczak z makaronem po chińsku, Risotto z kurczakiem i groszkiem, JFC (Jamie’s Fried Chicken), Cannelloni z kurczakiem i szpinakiem, Żółte curry pukka, Pikantny tażin wołowy, Chrupiące tacos z wieprzowiną, Król burgerów, Fantastyczne rybne curry.Ale najmocniejszą stroną książki oprócz samych przepisów jest

WojnaNaSmaki.pl
Jesienna sałatka na ciepło z dynią, jarmużem, figami, chorizo i migdałami 113

końcu są! Kto taki? Oczywiście, że długo wyczekiwane dynie! Postanowiłem wykorzystać je do przepysznej jesiennej sałatki na ciepło. Ziemniaki oraz dynię przysmażyłem na tłuszczu wytopionym z chorizo, co nadało im niepowtarzalny aromat. Do tego kilka garści jarmużu, odrobina cząbru i papryki dla zaostrzenia smaku oraz migdały i figi do przybrania. Z tak przygotowanym talerzem schowałem się pod koc, włączyłem ulubiony(...)chorizo. Przysmaż, aż wytopi się tłuszcz, a kiełbaska stanie się chrupiąca. Chorizo wyjmij z patelni i dodaj pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki. Smaż przez 5 minut, często mieszając. Następnie wrzuć pokrojoną w kostkę dynię i kontynuuj smażenie, aż warzywa staną się miękkie. Dodaj jarmuż i smaż jeszcze chwilę. Sałatkę dopraw wg uznania cząbrem, papryką, płatkami chili i solą. Wyłóż

Food Square
Letnie gofry 178

gofrów) 340 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 125 g serka kremowego 2 jajka 50 g cukru 375 ml mleka 30 ml oleju sałatka: 125 g jeżyn 125 j malin 200 g truskawek 50 g czerwonych porzeczek 100 g borówek amerykańskich kilka listków mięty 30 g miodu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu(...)Smażyć gofry w gofrownicy, aż będą chrupiące. Owoce umyć i osuszyć. Truskawki pozbawić szypułek, pokroić w ćwiartki. Jeżyny, jeśli są duże, przekroić na pół. Wszystkie owoce przełożyć do miski, dodać posiekane listki mięty. Miód, sok z cytryny i ekstrakt dokładnie wymieszać. Polać owoce, delikatnie połączyć, odstawić. Ciepłe gofry podawać z lodami i sałatką owocową, polane powstałym sosem. Smacznego! Moje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Żeberka Teriyaki. 166

Nigdy nie myślałem, że żeberka będą tak dobrze smakować z sosem teriyaki. Bardzo soczyste, a jeszcze ta chrupiąca skórka. Pycha! Składniki: 700 g żeberek wieprzowych 4

Kuchnia Łukasza
sałatka w słoiku z dressingiem z sosu sriracha. 168

sosu sriracha i naprawdę otrzymujemy fajne drugie śniadanie czy dodatek do obiadu. Jak zwykle nie podaję dokładnych ilości, bo to zależy od wielkości Waszego głodu i słoika. Składniki na sałatkę pomidorki koktajlowe cukinia marchewka natka pietruszki kolendra kalarepa seler naciowy czerwona cebula Składniki na dressing: 1/2 łyżki sosu sriracha 1 łyżeczka musztardy DIJON 1/2 łyżki miodu 1 ząbek czosnku ¼ szklanki(...)starte wówczas otrzymujemy fajne chrupiące kawałki. Marchewkę i cukinię pokroiłem w długie paski (posłużyła mi do tego zwykła obieraczka do warzyw). Cukinii nie obrałem ze skórki, dzięki czemu uzyskałem dwukolorowe, idealne do dekoracji pasy, a tym samym cukinia utrzymała się dłużej chrupka. Wszystkie przygotowane warzywa układamy warstwami w słoiku pamiętając, aby na spód sałatki dać nasz dresing. Smacznego! Sałatka

PaleoLife
Współpraca z firmą Skworcu 179

wołowiny jej niepowtarzalny smak i aromat.   14. Papryka płatki Gochugaru 15. Suszone owoce Morwy białej idealnie sprawdzą się jako składnik musli, dodatek do płatków śniadaniowych, koktajli owocowych, sałatek a nawet czekolady. Czasami używa się OWOCÓW MORWY BIAŁEJ do wypieku ciast, tart a nawet wyrobu wina.   16 .Przyprawa do serników i mas serowych  17. Przyprawa do Masła(...)doskonała dodatek do grillowanego pieczywa, pieczonych ziemniaków, ryb lub mięs z grilla. Można nią również posmarować tosty i upiec w tosterze. Dzięki niej można przygotować  w sposób prosty chrupiące, złociste i niezwykle aromatyczne grzanki czosnkowe. Wystarczy tylko dodać przyprawę do masła i zostawić na ok. 20 minut. Następnie należy posmarować grzanki z dwóch stron i upiec je na ruszcie

Słodkości i nie tylko
Ser halloumi z pomidorami z grilla 153

Grillowany ser halloumi z pomidorami to lekka i bardzo smaczna przekąska. Halloumi to cypryjski ser z mleka owczego z dodatkiem mleka koziego i krowiego. Świetnie smakuje dodany do sałatek, a także na ciepło z grilla, podany z pomidorami i truskawkami. Podstawowym dodatkiem do grillowanego sera halloumi są grillowane pomidory. Ser dodatkowo połączyłam z truskawkami, które bardzo przyjemnie podkreśliły jego smak(...)grillować, gdyż będzie twardy, powinien być miękki w środku z chrupiącą skórką. Kawałki ciepłego sera i pomidorów można podać z plasterkami truskawek i listkami bazylii. Przystawkę skropić oliwą wymieszaną z octem, delikatnie oprószyć pieprzem. Ser jest dość słony i według mnie przekąska nie wymaga dodatkowego solenia. Zobacz również: caprese - sałatka z pomidorów i sera mozzarella

Kuchcik gotuje
Kalarepy z figą, awokado i miodem 94

zrealizować mój plan.. W rezultacie wyszła świetna przystawka, kolacja, podwieczorek a nawet i drugie śniadanie, taki posiłek zawsze będzie małym świętem. To jest po prostu nieziemskie! Do przygotowania sałatki potrzeba nam: 1 kalarepa biała 1 kalarepa czerwona 1 figa 1/2 awokado 1 limonka 1 łyżka miodu garstka kiełków brokuła świeża melisa (garść) świeża kolendra(kilka listków) Kalarepy musimy obrać(...)musi być lekko chrupiąca ale miękka. Gdy uznacie, że stopień twardości wam odpowiada wrzućcie ją do lodowatej wody. Tak przygotowaną kalarepę kładziemy na talerzu, na niej układamy pokrojoną w ósemki figę, obsypujemy posiekanymi ziołami, obranym, pociętym w półplasterki awokado i dodajemy kiełki. Łyżkę miodu mieszamy z sokiem z połowy limonki i szczyptą soli. Sosem polewamy naszą sałatkę. Smacznego

Kuba Gotuje
Kalarepy z figą, awokado i miodem 123

zrealizować mój plan.. W rezultacie wyszła świetna przystawka, kolacja, podwieczorek a nawet i drugie śniadanie, taki posiłek zawsze będzie małym świętem. To jest po prostu nieziemskie! Do przygotowania sałatki potrzeba nam: 1 kalarepa biała 1 kalarepa czerwona 1 figa 1/2 awokado 1 limonka 1 łyżka miodu garstka kiełków brokuła świeża melisa (garść) świeża kolendra(kilka listków) Kalarepy musimy obrać(...)musi być lekko chrupiąca ale miękka. Gdy uznacie, że stopień twardości wam odpowiada wrzućcie ją do lodowatej wody. Tak przygotowaną kalarepę kładziemy na talerzu, na niej układamy pokrojoną w ósemki figę, obsypujemy posiekanymi ziołami, obranym, pociętym w półplasterki awokado i dodajemy kiełki. Łyżkę miodu mieszamy z sokiem z połowy limonki i szczyptą soli. Sosem polewamy naszą sałatkę. Smacznego

Kuba Gotuje