posypane parmezanem. Uzyskacie pyszne ciastko ziemniaczane pod złotą, chrupiącą skorupką. Surówka z brukselki Brukselka jest cichym bohaterem tego dania. Starta drobno, wymieszana z orzechami i cytryną smakuje pysznie. Choć kojarzy się często z warzywem lekko gorzkim, na surowo (i upieczona) jest słodziutka, bez nutki goryczy o delikatnie orzechowym smaku, który w sałatce dodatkowo podkręcają orzechy włoskie (przed dodaniem do brukselki
Niedzielny kucharzMięciutkie, z delikatnie chrupiącą skórką placuszki z batatów, kaszy jaglanej i szpinaku w towarzystwie aromatycznych przypraw takich jak: kumin (kmin rzymski – nie mylić z kminkiem!), kolendra i kurkuma, polane domowym sosem jogurtowo-czosnkowym. Pyszne i bardzo zdrowe danie na obiad, lunch lub kolację. Do tego sałatka ze szpinaku i pomidorków z dressingiem na bazie octu balsamicznego, syropu z agawy
Moja Delicjaprzepis na pyszne kanapeczki z sałatką śledziową – idealne jako imprezowa przekąska! Spróbujcie! SKŁADNIKI: * filety śledziowe z occie – 200 g * czarne oliwki – 0,5 szkl * cebula szalotka – 1-2 szt * ogórek konserwowy – 3 szt * ser żółty Gouda Serenada – 100 g * pieprz – do smaku * świeży koperek * majonez – 2 łyżki * świeża, chrupiąca bagietka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczone filety osuszamy
Ostra na SłodkoMięciutkie, z delikatnie chrupiącą skórką placuszki z batatów, kaszy jaglanej i szpinaku w towarzystwie aromatycznych przypraw takich jak: kumin (kmin rzymski – nie mylić z kminkiem!), kolendra i kurkuma, polane domowym sosem jogurtowo-czosnkowym. Pyszne i bardzo zdrowe danie na obiad, lunch lub kolację. Do tego sałatka ze szpinaku i pomidorków z dressingiem na bazie octu balsamicznego, syropu z agawy
Moja DelicjaBagietki upieczone w domu są tak pyszne jak kupne. Upiekłam je z masłem czosnkowym, ziołami i serem. Smaczne, miękkie i lekko chrupiące, po prostu idealne. Znikły tak szybko że nie zdążyły ostygnąć(...)DODATKOWO : 100 g masła 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół do sałatek lub ziół prowansalskich 100 g sera żółtego tartego PRZYGOTOWANIE : Drożdże rozpuszczamy
Kulinarne Fantazje Marioliugotować na parze,musi być lekko twardy i chrupiący. Słonecznik uprażyć na gorącej patelni na rumiano. Ser feta pokroić w niedużą kostkę. Na półmisku ułożyć różyczki brokuła i kostki fety. Jogurt wymieszać z majonezem,dodać rozgnieciony czosnek,doprawić do smaku solą i pieprzem,wymieszać dokładnie. Gotowym sosem polać brokuła i fetę. Sałatkę obficie posypać prażonym słonecznikiem
Kolorowa kuchnia Elkilekko zmiękły (powinny być nadal lekko chrupiące). Groszek ugotować w osolonej wodzie. Wymieszać warzywa z ryżem i mięsem jeszcze na ciepło. Doprawić całość curry i solą. Można jeść na ciepło, ale najlepiej smakuje jak postoi przez noc w lodówce i smaki się przegryzą. Wtedy można jeść albo zimną jako sałatkę, albo na ciepło jako rozgrzewające, pełnowartościowe danie
Kulinarne Inspiracjedwie łyżki oliwy i dość mocno zrumieniłem na niej kurczaka. Doprawienie kurczaka jedynie solą i pieprzem może wydawać się niewystarczające, jednak dzięki temu nie będzie dominował on w smaku sałatki, istotne jest, aby kurczak był dość mocno przyrumieniony, dzięki czemu lepiej wygląda. Kurczaka odstawiłem do ostygnięcia i przeszedłem do przygotowania sosu. Do miski dodałem 3 łyżki oliwy, łyżeczkę soku(...)rozpuściłem 100 gram masła. Dodałem do niego trzy ząbki czosnku i szczyptę soli, a następnie smażyłem na nim bagietki, starając się, aby były równomiernie otoczone masłem, aż do uzyskania chrupiącej konsystencji. Przy przygotowaniu grzanek należy uważać, aby czosnek nie przypalił się, gdyż wtedy grzanki będą miały nieprzyjemny gorzki posmak. Ostatnim etapem było połączenie wszystkich składników. Sałatę lodową pokroiłem w dwucentymentrową
Wyprawy kulinarnewyglądało średnio apetycznie, ale smakowało rewelacyjnie. Na początku nie wiedziałam co to jest. Myślałam, że biała rzepa, ale po chwili zobaczyłam różyczki kalafiora. Surowego kalafiora, które był przyjemnie chrupiący. Kalafior "oblepiony" był ugotowanym brokułem. Z dodatkiem czosnku, połączone jogurtem lub majonezem smakowało wyśmienicie. Po powrocie do domu, wzięłam dzień wolny w pracy i zostałyśmy z Hanią w domu. Miałyśmy leniwy(...)takich emocjach trzeba było odpocząć (Hania z koleżankami wytańczyła mistrzostwo Polski w jazzie do lat 7). Pospałyśmy, poleżałyśmy, poczytałyśmy książki, a do pieczonego kurczaka na obiad, przygotowałam tę prostą sałatkę. składniki: 1/2 główki świeżego kalafiora 5-6 różyczek brokuła (świeżego lub mrożonego) 2-3 rzodkiewki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majonezu lub jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku
bistro mamaWspaniale komponują się do dań z klusek, kopytek, makaronów, kasz. Najczęściej różne kompozycje warzyw duszonych z chili podaję z kopytkami, tymi świeżo wyjętymi
Zasmakuj KuchniOgórki, ogórasy, ogóreczki czyli sezon na ogórki w pełni. Podaję Wam przepis na szybką i orzeźwiającą surówkę z ogórków, wzbogaconą w
To co kochamProsta i szybka surówka z czerwonej kapusty, która może być hitem rodzinnego obiadu lub lekką przekąską w ciągu dnia. Z dodatkiem suszonej żurawiny i chrupiących - dosypanych
cool and mintybiałej kapusty z dodatkiem warzyw i sosu typowego dla bardzo znanej i lubianej surówki Coleslaw. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do drugiego dania lub do grilla. Jest pyszna i chrupiąca, a do tego łatwa oraz w miarę szybka w przygotowaniu. Polecam! Składniki: Pół główki kapusty 1 niewielka cebula 2 marchewki 1 czerwona papryka pół szklanki kukurydzy konserwowej pół pęczka(...)warzywa i wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem surówkę jeszcze raz mieszamy *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: SURÓWKA JAK U CHIŃCZYKA PRZEPIS TUTAJ SAŁATKA Z CUKINII PRZEPIS TUTAJ PYSZNA SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY PRZEPIS TUTAJ SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY I PAPRYKI PRZEPIS TUTAJ SURÓWKA COLESLAW PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE
Blog z Apetytemjest sezonowe i taka racja. Zdaje się, że mam manie podejmowania próby zatrzymania rzeczy nieuchwytnych, a ich urok w tym, że są niezatrzymywalne. :) Przyszedł czas na bób i sałatkę z bobem. Długo przeglądałam różne przepisy i jak zawsze zdecydowałam się na połączenie i zmodyfikowanie kilku. Składniki: Bób ok 250g Suszone pomidory – 8 szt (2 lata temu robiłam własne suszone(...)pomidorek koktajlowe ma w pewien specyficzny nie do odtworzenia zamknięty w sobie smak :))Mix sałat 3-4 garści (wykorzystałam dwa rodzaje sałaty dębowej, jednak brakowało czegoś bardziej ożywczego, soczystego, chrupiącego jak sałata lodowa – warto dodać) ¼ czerwonej cebuli 2 jajka Sos: 5 łyżeczek oliwy z pomidorów suszonych 1 łyżeczka musztardy (ja wykorzystałam sarepską Develey) 1,5 łyżeczki octu balsamicznego pieprz Kilka
Brzuszki Łakomczuszkiżeby utworzyć na nich jeszcze bardziej chrupiącą, mocniej skarmelizowaną skórkę, warto po odpoczynku mięsa włożyć je jeszcze raz na rozgrzaną patelnię – tym razem całkowicie bez tłuszczu, po 30 sekund na każdą stronę. Mięso podajemy od razu po tym szybkim zbudowaniu skórki, z wybranymi dodatkami – u nas to frytki i szybka sałatka z jogurtem, ale do tych steków
Karo in the Kitchen