uwielbiamy krewetki, które doskonale komponują się z surowymi, chrupiącymi warzywami. Czas: 12 minut Poziom trudności: łatwe Zobacz inne przepisy z menu na tydzień – przedświąteczna dieta. Składniki: Papryka pomarańczowa Średnia cukinia Pół kalarepki Ćwiartka czerwonej kapusty Awokado Papryczka chili Krewetki Dresing Sok z połowy cytryny Miód Sprawdź więcej naszych pomysłów na sałatki. Przygotowanie Krok 1 Krewetki rozmroź i osusz ręcznikiem
Niedzielny kucharzetapie kurczak powinien być upieczony, mieć chrupiącą skórkę i soczyste wnętrze. Wyłączamy piekarnik i wyjmujemy kurczaka. Pozwalamy mu "odpocząć" ok. 10 minut przed krojeniem. Kilkuetapowe pieczenie może i jest nieco wymagające, ale wierzcie mi - warto! Kurczak jest gotowy i smakuje niezwykle! Ja swojego podałam z puree i prostą sałatką z ryżu, czerwonej fasoli i kukurydzy
Cooking MonsterTrochę poeksperymentowałm z ogórkami i wyszła mi bardzo smaczna surówka. Musztarda i czosnek nadały jej ostrości, a koperek świeżości. Gorczyca z
To co kochamDawno minęły czasy, kiedy jadłam kupny paprykarz szczeciński w czerwonej puszce. Jedyny w swoim rodzaju. Na chrupiącej bułce lub pajdzie ciepłego chleba z piekarni u Lisińskiego
Posadzone i zjedzoneTa surówka świetnie sprawdzi się jako dodatek do wiosennego obiadu lub lekka przekąska. Wyrazisty kiszony ogórek świetnie kontrastuje ze słodkawym jabłkiem i chrupiąca kapustą. Pycha! Składniki
Pyry na Gazprzed latem ;) Dlatego dzisiaj mam dla Was przepyszne, chrupiące, a co najważniejsze, zdrowe sajgonki ze świeżymi warzywami. W końcu od czegoś trzeba zacząć dietę ;) 4 płaty papieru ryżowego mała marchewka 2 łodygi selera naciowego 2 rzodkiewki kawałek czerwonej papryki 1/2 czerwonej cebuli op. kiełków rzodkiewki 2 łyżki prażonych nasion do sałatki (słonecznik, dynia, orzeszki piniowe) kilka liści sałaty do dekoracji
Smakołyki Asiupieczeniu skórka powinna być przypieczona i lekko chrupiąca. Podawać z ulubionymi dodatkami jako danie obiadowe lub, po pokrojeniu, jako dodatek do kanapek na ciepło. Tak upieczone mięso jest miękkie i soczyste. Nabiera pięknego aromatu od cebuli, jabłek i majeranku. W naszym domu najczęściej jako dodatek są buraczki. W formie sałatki z cebulką i jabłkiem lub w zasmażane
Codzienna kuchnia niecodziennasmakiem i zapachem. Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, od sałatek i dipów poczynając, na deserach i wypiekach kończąc. Szybki chlebek Hätäleipä z zasady krótko wyrasta, więc nie wyjdzie zbyt wysoki. Miąższ ma dość zwarty, jest za to mocno wilgotny i miękki. Dzięki podpiekaniu w parze wodnej, skórka wychodzi wspaniale chrupiąca. Dodanie migdałów i oleju smakowego pysznie komponuje się ze słodyczą
Grunt to przepis!W każdym kraju, w każdym regionie, ba nawet w każdym mieście chleb pita może być nieco inny. Można go przygotować z mąki białej, razowej, atta lub
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasałata z rukolą z dodatkiem mozzarelek, suszonych pomidorów i pestek dyni i słonecznika. To idealna sałata jako samodzielne danie czy do zabrania do pracy. Dzięki zieleninie i pestkom, doskonale chrupie. Oczywiście, możecie nie ograniczać się przy jej przyrządzaniu do rukoli i sałaty lodowej, ale użyć szpinaku, roszponki czy miksu sałat. Ja wprost uwielbiam podprażone na suchej patelni różnego rodzaju nasiona(...)łyżek soku z pomarańczy Wykonanie Sałatę i rukolę myjemy. Sałatę drzemy na strzępki i z rukolą wrzucamy do miski. Dodajemy mozzarellę. Pomidory kroimy na paski i wrzucamy do sałatki. Na nagrzaną patelnię wrzucamy pestki i chwilę je prażymy. Dodajemy do sałatki. Sos Składniki sosu mieszamy, pamiętając, aby oliwę dodać na samym końcu. Sałatę polewamy sosem. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/salata-z-rukola-i-mozzarelkami/ BosowKuchni
Mieszam w GarnkuCzy widzieliście, że zrobienie twix`a w domu jest na tyle proste, że z jego przygotowaniem poradzi każdy? Ja sam się zdziwiłem, że jest tak
Kuchnia Łukaszaposypane parmezanem. Uzyskacie pyszne ciastko ziemniaczane pod złotą, chrupiącą skorupką. Surówka z brukselki Brukselka jest cichym bohaterem tego dania. Starta drobno, wymieszana z orzechami i cytryną smakuje pysznie. Choć kojarzy się często z warzywem lekko gorzkim, na surowo (i upieczona) jest słodziutka, bez nutki goryczy o delikatnie orzechowym smaku, który w sałatce dodatkowo podkręcają orzechy włoskie (przed dodaniem do brukselki
Niedzielny kucharzMięciutkie, z delikatnie chrupiącą skórką placuszki z batatów, kaszy jaglanej i szpinaku w towarzystwie aromatycznych przypraw takich jak: kumin (kmin rzymski – nie mylić z kminkiem!), kolendra i kurkuma, polane domowym sosem jogurtowo-czosnkowym. Pyszne i bardzo zdrowe danie na obiad, lunch lub kolację. Do tego sałatka ze szpinaku i pomidorków z dressingiem na bazie octu balsamicznego, syropu z agawy
Moja Delicjaprzepis na pyszne kanapeczki z sałatką śledziową – idealne jako imprezowa przekąska! Spróbujcie! SKŁADNIKI: * filety śledziowe z occie – 200 g * czarne oliwki – 0,5 szkl * cebula szalotka – 1-2 szt * ogórek konserwowy – 3 szt * ser żółty Gouda Serenada – 100 g * pieprz – do smaku * świeży koperek * majonez – 2 łyżki * świeża, chrupiąca bagietka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczone filety osuszamy
Ostra na SłodkoMięciutkie, z delikatnie chrupiącą skórką placuszki z batatów, kaszy jaglanej i szpinaku w towarzystwie aromatycznych przypraw takich jak: kumin (kmin rzymski – nie mylić z kminkiem!), kolendra i kurkuma, polane domowym sosem jogurtowo-czosnkowym. Pyszne i bardzo zdrowe danie na obiad, lunch lub kolację. Do tego sałatka ze szpinaku i pomidorków z dressingiem na bazie octu balsamicznego, syropu z agawy
Moja DelicjaBagietki upieczone w domu są tak pyszne jak kupne. Upiekłam je z masłem czosnkowym, ziołami i serem. Smaczne, miękkie i lekko chrupiące, po prostu idealne. Znikły tak szybko że nie zdążyły ostygnąć(...)DODATKOWO : 100 g masła 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół do sałatek lub ziół prowansalskich 100 g sera żółtego tartego PRZYGOTOWANIE : Drożdże rozpuszczamy
Kulinarne Fantazje Marioliugotować na parze,musi być lekko twardy i chrupiący. Słonecznik uprażyć na gorącej patelni na rumiano. Ser feta pokroić w niedużą kostkę. Na półmisku ułożyć różyczki brokuła i kostki fety. Jogurt wymieszać z majonezem,dodać rozgnieciony czosnek,doprawić do smaku solą i pieprzem,wymieszać dokładnie. Gotowym sosem polać brokuła i fetę. Sałatkę obficie posypać prażonym słonecznikiem
Kolorowa kuchnia Elkilekko zmiękły (powinny być nadal lekko chrupiące). Groszek ugotować w osolonej wodzie. Wymieszać warzywa z ryżem i mięsem jeszcze na ciepło. Doprawić całość curry i solą. Można jeść na ciepło, ale najlepiej smakuje jak postoi przez noc w lodówce i smaki się przegryzą. Wtedy można jeść albo zimną jako sałatkę, albo na ciepło jako rozgrzewające, pełnowartościowe danie
Kulinarne Inspiracjedwie łyżki oliwy i dość mocno zrumieniłem na niej kurczaka. Doprawienie kurczaka jedynie solą i pieprzem może wydawać się niewystarczające, jednak dzięki temu nie będzie dominował on w smaku sałatki, istotne jest, aby kurczak był dość mocno przyrumieniony, dzięki czemu lepiej wygląda. Kurczaka odstawiłem do ostygnięcia i przeszedłem do przygotowania sosu. Do miski dodałem 3 łyżki oliwy, łyżeczkę soku(...)rozpuściłem 100 gram masła. Dodałem do niego trzy ząbki czosnku i szczyptę soli, a następnie smażyłem na nim bagietki, starając się, aby były równomiernie otoczone masłem, aż do uzyskania chrupiącej konsystencji. Przy przygotowaniu grzanek należy uważać, aby czosnek nie przypalił się, gdyż wtedy grzanki będą miały nieprzyjemny gorzki posmak. Ostatnim etapem było połączenie wszystkich składników. Sałatę lodową pokroiłem w dwucentymentrową
Wyprawy kulinarnewyglądało średnio apetycznie, ale smakowało rewelacyjnie. Na początku nie wiedziałam co to jest. Myślałam, że biała rzepa, ale po chwili zobaczyłam różyczki kalafiora. Surowego kalafiora, które był przyjemnie chrupiący. Kalafior "oblepiony" był ugotowanym brokułem. Z dodatkiem czosnku, połączone jogurtem lub majonezem smakowało wyśmienicie. Po powrocie do domu, wzięłam dzień wolny w pracy i zostałyśmy z Hanią w domu. Miałyśmy leniwy(...)takich emocjach trzeba było odpocząć (Hania z koleżankami wytańczyła mistrzostwo Polski w jazzie do lat 7). Pospałyśmy, poleżałyśmy, poczytałyśmy książki, a do pieczonego kurczaka na obiad, przygotowałam tę prostą sałatkę. składniki: 1/2 główki świeżego kalafiora 5-6 różyczek brokuła (świeżego lub mrożonego) 2-3 rzodkiewki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majonezu lub jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku
bistro mamaWspaniale komponują się do dań z klusek, kopytek, makaronów, kasz. Najczęściej różne kompozycje warzyw duszonych z chili podaję z kopytkami, tymi świeżo wyjętymi
Zasmakuj KuchniOgórki, ogórasy, ogóreczki czyli sezon na ogórki w pełni. Podaję Wam przepis na szybką i orzeźwiającą surówkę z ogórków, wzbogaconą w
To co kochamProsta i szybka surówka z czerwonej kapusty, która może być hitem rodzinnego obiadu lub lekką przekąską w ciągu dnia. Z dodatkiem suszonej żurawiny i chrupiących - dosypanych
cool and minty