jest dla Ciebie! Zawsze powtarzam, na łamach tego bloga, że w prostocie siła, że dobre jedzenie to sezonowe zdrowe produkty i tak jest i tym razem. Prosta i smaczna sałatka, warunki dwa: dobre pomidory, pachnące i soczyste, najlepsza oliwa z oliwek i jesteś już prawie w niebie ;-) To czego potrzebujemy to: - 1-2 czerwone pomidory malinowe - 4-5 sztuk(...)zakwasie - troszkę oliwy i masła do zrobienia grzanek - sól czosnkowa Pomidory kroimy na cienkie plastry, ser mozzarella rwiemy na mniejsze kawałki. Z chleba na maśle i oliwie, robimy chrupiące grzanki, które oprószamy solą czosnkową. Pomidory posyp grzankami i polej obficie oliwą z oliwek. I już! Gotowe! Smacznego
SMYKWKUCHNIopalanie kończy się "raczkiem". Kocham lato za dary w postaci owoców i warzyw, które kupuję na osiedlowym straganie. Pomidory do wyboru, aż proszą się, aby spróbować każdej odmiany. Chrupiące ogórki zielone i fasolka szparagowa, która nie jest wymagającym warzywem, bo wystarczy wiedzieć, jak zachować jej smak i kolor. Tak jak babcia Małgosia, pomidory jem z natką pietruszki, smakują obłędnie(...)kolacje, kolorowe jak tęcza, lekkie jak piórko i szybkie w przygotowaniu. Czy może być coś lepszego? Nic nie trwa wiecznie, dlatego przypominam Wam, korzystajmy z darów lata na 100%. Sałatka z zieloną fasolką szparagową, pomidorem i ogórkiem małosolnym / 1 porcja Składniki: 1 duży pomidor 1 garść zielonej fasolki szparagowej 4 łyżki posiekanej grubo natki z pietruszki 1/2 ogórka małosolnego, przepis
Moja smaczna kuchniagości mógł czuć się komfortowo i miał dla siebie odrobinę prywatności. Menu Menu w restauracji nie jest zbyt długie, przede wszystkim znajdziemy w nim pizzę (wiele rodzai) i włoskie sałatki . Mamy do wyboru także wino i włoską wodę mineralną . Czytając menu, z całą pewnością będziecie mogli poczuć się jak we włoskiej pizzerii, no może poza tym… że jest(...)szynką i rukolą . Madzia spróbowała pizzy z karczochami i pizzy z włoską szynką długodojrzewającą . Na pizzę długo nie czekaliśmy, jest zrobiona na bardzo cienkim cieście (jak we Włoszech) z chrupiącymi brzegami . Ze względu na bardzo cienkie ciasto, nie uda Wam się jeść jej rękami :) Pizze są podawana z bardzo dużą ilością składników na wierzchu, widać że kucharze oraz właściciele
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Uwielbiam warzywne dodatki do obiadu. Wprowadzają ten wspaniały, świeży i zdrowy akcent do każdej potrawy. Dziś zapraszam Was na bardzo prosty przepis na surówkę z białej
Słodkie okruszkiPiękny niedzielny poranek spędzony przy herbatce i kawałeczku pysznego ciasta z jabłkami. Idealny początek dnia! Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu
Kuchnia ŁukaszaStilton (lub inny z niebieską pleśnią) i posiekaną natkę pietruszki. Mieszać, aż do rozpuszczenia. Steki wyłożyć na talerze, dodać sos pieczarkowy. Ja podałam w towarzystwie puree z ziemniaków i sałatki z surowego brokuła . * O tym Gordon nie wspomina w swojej książce. Ale ja skorzystałam akurat z pomysłu Pascala i uważam, że świetnie ten pomysł się sprawdził w przypadku bardzo delikatniej(...)autorytet kulinarny – przyprawia i solą i pieprzem, po drugie Pascal wspominał, że sól posypana na stronę steka, na której zaczniemy smażenie, sprawia, że uzyskujemy z tej strony lekko chrupiącą skórkę i dopiero przed odwróceniem na drugą stronę przyprawiamy drugą stronę (i tak właśnie zrobiłam), a po trzecie Gordon prezentuje technikę polewania masłem smażonych potraw, które dodatkowo nawilża smażone kawałki
Moja DelicjaNie każdy lubi szpinak, ale w takim wydaniu naprawdę świetnie smakuje i stanowi idealną przystawkę lub przekąskę na różne okazje. Można je również podać jako lekkie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaregałach leżą już pierwsze, ogromne bochenki pachnącego chleba. Kupujemy dwa bochenki, trzeci na drogę i powolnie wracamy do domu, aby w tym czasie zjeść jak najwięcej jeszcze gorącego i chrupiącego chleba. W domu poprawka – grube, niefortunnie pokrojone kromki smarujemy takim prawdziwym solonym masłem, sprzedawanym na wagę. Bieganie po chleb to jedyna okazja, aby wcześnie nie trzeba było iść spać(...)Wszyscy schodzimy do piwnicy w której unosi się zapach jabłek, równiutko ułożonych w rzędach na drewnianych półkach. Obok nich zapasy na zimę, słoik przy słoiku dumnie stoją kompoty, soki, sałatki i inne przetwory. Zaczyna się coroczny rodzinny rytuał – kiszenie kapusty. Tata szatkuje starannie kapustę na długiej maszynie z ogromnym ostrzem, które mnie przeraża. Brat ubija ją w dużej, drewnianej
Wędrówki po kuchniKorzystajcie z lata na ile się da! Gofry z malinami i bitą śmietaną Crumble z owocami leśnymi Koktajl malinowo - brzoskwiniowy Makaron z sosem z malin i borówek amerykańskich Orzeźwiająca sałatka z arbuza z sałatą lodową i malinami Owsianka na mleku z bananem i malinami Pudding chia z musem malinowym Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Dżem(...)jeżynowy Koktajl jeżynowy na mleczku kokosowym Koktajl jeżynowy z musli i chia Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl jeżynowy z chia Koktajl z jeżyn na jogurcie Koktajl jeżynowy z chrupiącą granolą owocową Koktajl z jeżyn na maślance Mrożony jogurt jeżynowy Mus jeżynowy z kokosem i chia Mus z mrożonych jeżyn Sorbet jeżynowy Sorbet jeżynowy z białym winem Jogurt z jagodami
Moja smaczna kuchniaSezon ogórkowy w pełni, a na polskich stołach króluje nieśmiertelna mizeria, którą osobiście bardzo lubię. Dla tych, którym znudziła się mizeria, przedstawiam alternatywę
To co kochamudanego portu gry, jest to tytuł ciekawy, a dodatkowo już na samym wstępie serwuje nam świetną zajawkę kulinarną. Policjant z Gotham, który stołuje się w Pauli’s Diner, zamawia sałatkę bez sosu, po chwili jednak wraca po rozum do głowy i prosi kelnerkę o gofry z bekonem. Takich rarytasów zdecydowanie nie mogliśmy odmówić ani sobie, ani Wam! Wspomniane gofry podaliśmy(...)marzenie każdego wielbiciela smacznych kalorii! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 895 kcal | 25 g białka | 109 g węglowodanów | 40 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE GOFROWNICA Aby uzyskać chrupiące gofry, potrzebna jest dobra gofrownica o dużej mocy. Przy mniejszej gofry będą się dość długo piekły i zamiast chrupkości możecie otrzymać gumowatą konsystencję lub nawet zakalec. 1. SUCHE SKŁADNIKI
Nerds KitchenUwielbiam połączenie orzechów i sera pleśniowego,oraz truskawek z tym właśnie serem.Sałatka powstała z tego co znalazłam w lodówce.Przyrządzona była po raz pierwszy
Wielki apetytBardzo lubię podjadać coś między posiłkami. To moja wielka zmora. Jeżeli chrupię jakieś orzechy, to nawet się z tego cieszę, gorzej jak są to batoniki, chipsy, albo jakieś jeszcze gorsze przekąski. Mówiłam Wam, że mam Noworoczne postanowienie - żyć zdrowo, jeść zdrowo :) Zamiast miseczki chipsów, idę do kuchni ( zajmuje mi to jakieś 3-5 minut więcej ) i szykuję sobie smaczną przekąskę(...)Zamiast podjeżdżać jeden przystanek komunikacją miejską, tuptam sobie pieszo chodnikiem. Efekty odczuwalne prawie natychmiast :) Przynajmniej u mnie, od razu pojawia się lepszy humor. Spróbujcie :) Dziś przepis na szybką przekąskę, Sałatka w 5 minut. "Składniki2 małe pomidoryzielona sałata 2 ogórki kiszonepestki dyniziarna słonecznikasuszone wiśniebazyliasok z cytrynySposób przygotowania:Warzywa myjemy i osuszamy ściereczką.Sałatę rwiemy na małe kawałeczki, ogórki kiszone kroimy
Słodkie PrzyjemnościMięciutkie żeberka z ziemniakami i cebulką-obiad mistrzów. Danie te jest przygotowane w woku specjalną techniką, aby nie utracić miękkości żeberek, chrupkości ziemniaków i zapachu cebuli
Kuchnia ŁukaszaNie samym chlebem człowiek żyje. Do wszelakiego typu dipów i sosów doskonale sprawdzają się domowe krakersy. W książce Anny Czelej " W piekarni Pięciu Przemian " ( tutaj możecie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadyniowe z nutką pomarańczy Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Dynia zapiekana z grzybami Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Sałatka z pieczonej dyni i fety Tarta dyniowa z serem pleśniowym Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni Prażone pestki dyni Składniki: pestki dyni sól(...)się nie przypaliły. przez około 20-30 minut.Na koniec oprószamy je grubą solą morską i szczyptą chili. Pestki najlepiej smakują gdy są jeszcze letnie i lekko chrupiące
Kulinarne przygody GatityMadrytu. W Andaluzji bardziej popularna jest kaczka, czy też indyk serwowany z truflami (pavo trufado de Navidad). Uzupełnieniem tych solidnych pieczystych są ryż lub smażone ziemniaki oraz lekkie sałatki ze świeżych warzyw. Na deser podaje się słodycze, ciasta, mandarynki, orzechy i suszone daktyle. Wśród tradycyjnych hiszpańskich słodkości znajdziemy marcepan, polvorones (kruche migdałowe ciasteczka), mantecados (kruche ciasteczka z dodatkiem cynamonu(...)migdałów, jedno z najsławniejszych hiszpańskich słodyczy. Występuje w wielu wariantach, z których najpopularniejsze są dwa: blando, zwane też turrón de Jilona – delikatny, miękki oraz duro – turron de Alicante – twardy, chrupiący. Noc Bożego Narodzenia jest okresem radości i powodem do wznoszenia toastów, w Hiszpanii koniecznie Cavą, czyli tutejszym ekwiwalentem szampana, podobno lepszym od swojego francuskiego odpowiednika. Bardzo ważnym punktem obchodów Bożego
Chilli Czosnek i Oliwa