chrupiąca sałatka - 2000 przepisów (strona:98/134)

Co podać w Sylwestra? Szybkie przepisy sylwestrowe - zestawienie. 166

zbyt szybka, tak więc polecam tę z ryżem. Obie są bardzo smaczne, idealnie zapełnią żołądki 4 osób do syta i jeszcze zostanie. Oprócz zapiekanki możecie podać kurczaka przygotowanego w chrupiącym cieście - takiego jak z KFC - tutaj przepis .  Przygotować frytki lub upiec ziemniaki ( tu i tu ). Całość uzupełnić swoją ulubioną surówką - np taką  oraz ulubionymi zimnymi sosami. Wszystko możecie(...)kategorii niezmiennie cieszą się: biały maxi king i szarlotka bez pieczenia z mascarpone jednak zajrzyjcie do całej zakładki tutaj A już w Nowym Roku, po północy możecie podać sałatki, wybierzcie np. 2 i zróbcie każdy przepis z połowy porcji.  Oto 5 najczęściej odwiedzanych sałatek na blogu: - sałatka z makaronem tortellini - sałatka ogórkowa ze spaghetti - sałatka z makaronem ryżowym - sałatka

Poezja Smaków - blog kulinarny
Wiosenna sałatka z wędzoną piersią kaczki, truskawkami i jajkami przepiórczymi w koszulkach 131

Bardzo wykwintna sałatka, prosta w przygotowaniu, o niezapomnianym smaku. Perfekcyjna. A to wszystko za sprawą prawdziwego rarytasu- wędzonej piersi kaczki.  Składniki: 100 g sałaty roszponki 50 ml octu winnego 8 truskawek 4 łyżki kremu balsamicznego wędzona pierś kaczki 12 jajek przepiórczych Przygotowanie: W rondelku gotujemy 500 ml wody z octem winnym. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i wbijamy partiami(...)następnie hartujemy w wodzie z lodem. Na talerzu układamy umytą sałatę, plastry wędzonej piersi kaczki, jajka przepiórcze w koszulkach i cząstki truskawek. Całość skrapiamy kremem balsamicznym i podajemy z chrupiącym pieczywem

Smakowity Blog Kulinarny
Stir-fry z marynowaną wołowiną czyli obiad w pół godziny 163

Smażenie w ruchu (ang. stir fry) to chiński sposób gotowania, którego początki sięgają II wieku p.n.e. Techniką stir fry możemy przygotować zarówno dania azjatyckie, jak i

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałata Cezar z jajkiem i chrupiącymi grzankami. Caesar Salad. 254

odtworzyć smak i klasyczny sos trochę zmodyfikowałam po swojemu. Głównie zmieniłam proporcje w sosie. Ominęłam też boczek czy kurczaka, a także zamieniłam rodzaj sera. Sos jest podstawą smaku tej sałatki. Spróbujcie tego :) Porcja: 2 talerze Składniki: 150g mix sałat lub duża główka sałaty lodowej 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 4 kromki razowego chleba, pokrojonego w kostkę 3 jaja(...)sarepskiej Wykonanie: Gotujemy jajka na twardo. Masło roztapiamy na patelni i wrzucamy pokrojony na plastry czosnek. Dodajemy chleb. Smażymy ok.5 minut, często mieszając.  Grzanki powinny być chrupiące. Odstawiamy do wystygnięcia.  Wszystkie składniki sosu blendujemy na gładką masę. Jajko można wcześniej wyparzyć. Ja wrzucam na minutę jajko do gotujących się jaj. Białko się ścina

Apetyt na Zielone
Pikantne ziemniaczki z piekarnika 179

Smakują zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięs, sałat itd. Spełnią się równie dobrze w porze domowego obiadu czy na przyjęciu. Spróbujcie. ... czyż nie wyglądają zachęcająco? Ta chrupiąca, pikantna skórka... Składniki: około 1 kg ziemniaków 6 łyżek oliwy z oliwek 1 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 3/4 łyżeczki ostrej(...)wszystkie smarujemy pędzelkiem zamoczonym w przyprawach. Tak przygotowane ziemniaczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 30 minut z termoobiegiem. Podajemy same lub jako dodatek do obiadu, sałatki. Smacznego

Słodkie okruszki
biała kiełbasa słodko-ostra 150

obgotować, ok 10 minut na maleńkim ogniu. Wykorzystałam domowy dżem z czerwonej porzeczki, nada się jednak każdy inny dżem z kwaśnych owoców; w oryginalnym przepisie użyto dżemu z żurawiny. Chrupiąca skórka kiełbaski pod słodko-pikantną pastą smakuje wybornie. Polecam:) składniki: 5 białych kiełbas 2 łyżki kwaśnego dżemu 3 łyżki startego chrzanu łyżka wódki 2-3 łyżki oliwy Kiełbasę ponakłuwać wykałaczką(...)chrzanowej. Ponownie wstawić do piekarnika, piec ok 10 minut, następnie wyjąć obrócić na drugą stronę, posmarować resztą pasty i ponownie zapiekać ok 10 minut. Podawać gorące, najlepiej z ulubioną sałatką

6niebo
Ogórki małosolne 139

jestem w raju. Uwielbiam małosolne, mizerię, w sałatkach i pod każdą inną postacią. Ale prym wiodą ogórki małosolne. Jeden słój się kończy zaczynam robić kolejny. Idealne do kanapek, obiadu, sałatek, zupy lub jako zdrowa przekąska. Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 2 l wody 2 łyżki soli koper 3 liście laurowe 1 liść chrzanu 5 cm korzeń chrzanu 4 ziela angielskie(...)ściśle jeden obok drugiego. Dodać pozostałe składniki, a wierzch przykryć koprem. Zalać wrzątkiem z solą. Ogórki muszą być zakryte wodą. Nakryć słój i czekać cierpliwie aż będą gotowe do chrupania

O kuchni z uczuciem
Mizeria według mirabelek 108

zapraszam, jeśli nie, cóż. Niech opatrzność nad wami czuwa :-) Co wyróżnia tą mizerię? Dodatki prosto z naszego ogrodu- młode liście pokrzywy i płatki tulipanów. Pokrzywę jako dodatek do sałatek znałam już wcześniej dzięki mamie. Pokrzywa najlepsza jest teraz, kiedy listki są jeszcze małe i miękkie. Opłukanie ich w wodzie i pokrojenie drobno pozbawia je zdolności parzących- na zdjęciach zobaczycie całe(...)Kalemby-Dróżdż i jej "Kwiatowej uczty"- książki, która jest moją skarbnicą jeśli chodzi o jadalne kwiaty. Jeśli macie w ogrodzie wyhodowane przez siebie tulipany, koniecznie spróbujcie ich płatków. Są chrupiące, słodkawe i lekko ogórkowe. Należy jednak zachować ostrożność. Po pierwsze nie podgryzać kwiatów, które były nawożone lub pryskane chemikaliami, ani tych kupionych w kwiaciarni. Po drugie usunąć CAŁY PYŁEK

les mirabelles
Kolacja degustacyjna w Fokim z @yelpwarszawa. 141

krab, krewetka, kalmar i chyba najlepszy, batat (38,70zł). Ten ostatni przypadł do gustu nie tylko przeciwnikom owoców morza – batat był rzeczywiście ciekawy, idealnie słodki, mięciutki, a podany w chrupiącej skorupce. Dobre, aczkolwiek próbowaliśmy dużo lepszych pozycji. Bao, to pozycja, która ucieszy wegan – wersja z tofu, karmelem, douchi i mango (15,80zł) brzmiała nieziemsko, jednak bałam się, że mój organizm(...)dokładnie po 26 latach się to zmieniło. Ciekawa była też rolka z burakiem i pieczonym awokado (26,90zł), oraz z łososiem (34,90zł). Z dań głównych zostaliśmy poczęstowani sałatką Fokim Seafood (42,60zł), Kurczakiem Yakitori, Żeberkiem Wołowym BBQ oraz bohaterem stołu tofu z pieczonymi jabłkami (36,90zł). Ten ostatni był wyśmienity! W życiu nie jadłam tak doskonałego tofu – przenikały się

Fill The Bowl
Zdrowa żywność typu instant :) 160

pomidor, cebula, mąka z grochu włoskiego, sok cytrynowy - maltodekstryna i sok cytrynowy, oliwa z oliwek) * ziarna słonecznika * pomidory * młoda soja (3%) * czerwona papryka, pietruszka  Tabouleh to rodzaj libańskiej sałatki warzywnej z pomidorami, bulgurem, cebulą, czosnkiem, czerwoną papryką.  Do tego wariantu smakowego podchodziłam najbardziej sceptycznie. A to wszystko ze względu na obecność mięty, którą mimo wszystko lubię, ale jakoś(...)Kasze i zboża dobrze namiękły, ale nie aż tak, aby powstała mazista masa. Konsystencja była odpowiednia i wszystkie składniki stworzyły smaczną całość. Podczas jedzenia czuć ziarna słonecznika, które przyjemnie chrupią. Wyczuwalne są też pomidory. Dla mnie było trochę mało słone. Ogólnie solę bardzo mało, ale tutaj jakoś mi jej trochę brakowało. Podsumowując, zjadłam całość, ale szczerze nie smakowało

Zdrowie na języku :P
SURÓWKA Z KALAREPY 156

surówek można "przemycić" różne warzywa. Połączenie kalarepy, marchwi i jabłka dało idealny smak. Kalarepa idealnie smakuje na surowo. Zazwyczaj chrupie się ją, pokrojoną w plasterki. Surówka pasuje do dań obiadowych i dań z grilla. Jest propozycją zdrową i bogatą w witaminy. Składniki: 1 szt. kalarepy 1 szt. jabłka 2 szt. małych lub 1 szt. większej marchewki koperek łyżka majonezu łyżka(...)drobnych oczkach.    Ostatnie do starcia poszło jabłko.   Skropiłam je sokiem z cytryny. Wsypałam pokrojony koperek.   Wymieszałam składniki z majonezem i jogurtem. Można pominąć majonez, sałatka będzie wtedy lżejsza. Proponuję wówczas dodać łyżeczkę musztardy. Przyprawiłam sałatkę solą i pieprzem. Smacznego

potrawyregionalne
Surówka z białej kapusty z sosem czosnkowym 140

Uwielbiam surówki z białej kapusty i robię je baaardzo często oraz na mnóstwo sposobów. Każda ich ilość w obojętnie jakiej wersji - znika bardzo szybko. Jedyną czynnością

Di gotuje
Krokiety z mięsem z rosołu 185

Emilka go uwielbia. A po trzecie gar rosołu to jedzenie na tydzień:) Zupa, z której jak się znudzi to można zrobić potem pomidorówkę (też uwielbiana), warzywa można przerobić na sałatkę albo na kotlety ), no i mięso. Z mięsa do tej pory najczęściej robiłam pastę do chleba ( to najpopularniejszy i najczęściej odwiedzany przepis na moim blogu) ale ostatnio koleżanka poddała(...)mąki pszennej albo tylko z gryczanej – można skorzystać z tego przepisu na gryczane naleśniki ). Farsz jest bardzo prosty, oprócz mięsa jest cebulka, ricotta i natka pietruszki. Emilka polubiła chrupiące krokiety, więc mamy kolejny poweekendowy klasyk. Krokiety z mięsem z rosołu   Drukuj Prep time 30 min Cook time 20 min Total time 50 min   Krokiety z nadzieniem z mięsa

Cooking for Emily
Smażone tofu w plasterkach 127

Tofu, czyli serek sojowy jest cennym źródłem białka pochodzenia roślinnego, jak i roślinnych tłuszczów nienasyconych, witamin i składników mineralnych. Dziś proponuję go w wersji chrupiących plasterków o smaku czosnku*. Można je podawać solo lub z pieczywem. Wygodne do zabrania na lunch do pracy lub szkoły czy też na piknik, bo znakomicie smakują na zimno. Smażone tofu sprawdza się(...)lodówce, to już kilkakrotnie zdarzyło mi się przyrządzać je także dla niezapowiedzianych gości Niech ten przepis będzie dla Was inspiracją, bo tak przygotowane tofu można dodać do ugotowanych warzyw, sałatki czy innego dowolnego dania. W każdym razie jest to godne wypróbowania! Składniki: 300 g twardego tofu naturalnego 3 łyżeczki czosnku granulowanego olej lub oliwa do smażenia sól i pieprz

Lamarida.pl
Ostra sałatka z kukurydzą 143

Bardzo dobra sałatka, z dużą ilością kukurydzy. Świeżą kukurydzę można zastąpić kukurydzą z puszki, ale ta świeża, obsmażona na oliwie z masłem, jest znacznie smaczniejsza. składniki110 g groszku cukrowego100 g fasolki szparagowej2 kolby kukurydzy1 czerwona cebula1 długa papryka1 ostra papryczka chili2 ząbki czosnkusaszetka oleju kujawskiego czosnek + bazylia2 duże łyżki bazyliowego pesto (gotowe lub domowe)sól, pieprzparę liści(...)oderwać łyko. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać groszek, sól, pieprz, smażyć  mieszając od czasu do czasu, przez ok 4 - 5 minut, aż groszek lekko zmięknie ale nadal będzie chrupiący. Pod koniec smażenia dodać czosnek pokrojony w plasterki.Fasolkę umyć, obciąć końcówki, ugotować ale tak aby była lekko chrupiąca, odcedzić.Kukurydzę ugotować (ok 15 minut) następnie obsmażyć

Stare Gary