się składnikami lub metodą wykonania. Najbardziej lubię małe, okrągłe bułeczki - można je przygotować na tyle różnych sposób... Tym razem jednak sięgnęłam po Bag brød - duńską książkę traktującą o wypieku chleba. Ma cudne, nieco rustykalne zdjęcia, i pełna jest fantastycznych przepisów. W oczy wpadły mi trubo bagietki. Hmm... Co najmniej zabawna nazwa. Okazuje się jednak, że przygotowuje się je naprawdę ekspresowo(...)razem przygotowałam je w wersji pełnowymiarowej - trzy duże bagietki. Wyszły obłędne - mięciutkie, pulchniutkie i pachnące. Na trzeci dzień ponacinałam je po skosie i wypełniłam masłem i posiekanymi, świeżymi ziołami. Smakowały wspaniale.Turbo bagietkiSkładniki:(na 3 sztuki)25 g świeżych drożdży500 ml letniej wody2 łyżeczki soli1 łyżeczka cukru1 łyżka oliwy720 g mąki pszennejdodatkowo:2 łyżki mąkiDrożdże dokładnie rozetrzeć z cukrem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: 400 g słoniny krojonej w kostkę bez skóry 1 duża cebule 1 duże jabłko 100 g boczku wędzonego 1/2 łyżeczki majeranku sól do smaku Wykonanie
Fiołkowe TalerzeSkładniki: 400 g słoniny krojonej w kostkę bez skóry 1 duża cebule 1 duże jabłko 100 g boczku wędzonego 1/2 łyżeczki majeranku sól do smaku Wykonanie
Fiołkowe TalerzeCzas czytania: 2 min Naan na maślance Naan na maślance, to kolejny prosty przepis na pyszny i szybki do przygotowania chlebek. Chlebek naan jest idealny do
SprawdzonaKuchnia.plkeczupie, musztardzie i ziołach żeberka to 100 % niepowtarzalnego smaku. Przepis na soczyste grillowane żeberka Żeberka w przepysznej glazurze miodowo-musztardowej, marynowane 2-3dni w naturalnych ziołach i przyprawach. Najlepsze jest to, że zazwyczaj każdy ma w domu składniki potrzebne do przygotowania tej marynaty. Aby żeberka z grilla były miękkie i soczyste, podczas grillowania należy kilkakrotnie(...)grilla w miodzie SKŁADNIKI : 2 kg żeberek wieprzowych 1/2 szklanki keczupu 1/2 szklanki oleju 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki 1 łyżka ziół prowansalskich 4 ząbki czosnku 3 łyżki miodu 1/2 szklanki ciemnego piwa sól pieprz dodatki: pieczone ziemniaki marynowane papryczki marynowane korniszony natka pietruszki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Mieszamy
Moja Książka KucharskaRówno 1go marca miałam przyjemność przenieść się z szarej codzienności do wielkanocnego dworu w Woli Suchożeberskiej gdzie odbyły się kulinarne warsztaty świąteczne z marką Sokołów . Czwartek
Dzieje kuchennej WiewióryGrzanka z pomidorami, czyli bruchetta al pomodoro Tak długiej przerwy blogowej jeszcze nie miałam. Wakacje rozleniwiły mnie i pozwoliły wypocząć. Pora jednak powoli wrócić do normalności
Pełny talerzDzień dobry, Dziś chciałam Was uraczyć kolejnym prowansalskim przepisem. Jest naprawdę świetny. Niezależnie czy wśród Waszych noworocznych postanowień znalazło się to o lepszym/zdrowszym odżywianiu, czy też
Chilli Czosnek i OliwaOd lat nie jadam kupnych wędlin. Nie podoba mi się ich smak, konsystencja, skład, to że po kilku dniach robią się obślizgłe... Czasem jedynie skuszę się
chwile dla mnie"Pan pomidor wlazł na tyczkę I przedrzeźnia ogrodniczkę. Jak Pan może, Panie pomidorze?!" Jan Brzechwa Pomidory kocham, ubóstwiam i wielbię. Mogłabym je jeść na śniadanie, obiad
Marder&Marder Manufactureoliwie. 5. Zamiast fasoli możemy użyć ciecierzycy lub soczewicy. 6. Na koniec do zupy dodajemy drobny makaron (dowolny kształt) i posypujemy parmezanem. Możemy też podać ryż lub grzanki z chleba. Ciekawym dodatkiem zwieńczającym zupę jest łyżeczka sosu pesto, jak we włoskiej Minestrone alla Genovese lub prowansalskiej zupie soupe au pistou. Letnia zupa minestrone z młodych warzyw - przepis Składniki: 1 młody(...)obierz i pokrój na nieduże kawałki. Cebulę i pora posiekaj. W dużym garnku rozgrzej oliwę i wrzuć do niego warzywa razem z płatkami chilli, solą, pieprzem i garścią ziół – u mnie był to kawałek świeżego rozmarynu, kilka gałązek świeżego tymianku i suszony liść laurowy. Smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 5 minut. Do garnka
Chilli Czosnek i OliwaSmaku: - mąka orkiszowa razowa, typ 2000 - mąka żytnia chlebowa, typ 720 - mąka pszenna - pszenno-żytnio-orkiszowa mieszanka mąk - suszone płatki cebuli - suszone płatki czosnku - przyprawa bałkańska - przyprawa do grilla - zioła prowansalskie Rewelacja! Z przypraw póki co przetestowałem przyprawę do grilla. Bo jak na początku wspomniałem ostatnio na okrągło grillujemy. I powiem zupełnie szczerze, że ta przyprawa daje radę(...)nadrobić te zaległości. A z mąk już dwie zostały wypróbowane: ta zwykła pszenna i mieszanka pszenno-żytnio-orkiszowa. W sumie pszenna jak pszenna. Cóż mógłbym o niej powiedzieć... No chleb wyszedł bardzo dobry :) Zresztą przepis niebawem, za parę dni. Ale strzałem w dziesiątkę jest ta mieszanka mąk! Idealnie dobrane proporcje, chleb wyszedł doskonały. Ale o tym będzie mowa jak już
Marder&Marder Manufacturejeden kęs. Różnica między Barchettą są takie, że Barchettę przygotowuje się z chleba pieczonego na zakwasie, natomiast do crostini bierze się pieczywo białe albo drożdżową ciabattę. Kromki chleba powinny być malutkie. Crostini podajemy z rożnymi pastami albo natarte czosnkiem i oliwą. Ja przedstawiam propozycję polskiej pasty z wątróbek :) - taki szybki ala pasztet Składniki:Około 5 – 6 drobiowych wątróbekszklanka mleka3(...)posiekaną cebulę. Do pasty dodajemy majonez, usmażoną cebulę, drobno posiekaną natkę i doprawiamy solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową albo kuminem. Smarujemy tosty pastą i ozdabiamy świeżymi ziołami i prażonymi na suchej patelni ziarnami dyni i słonecznika. Tym razem życzę po włosku: buon appetito! Pasta wątróbkowa
Bon Appetit MałgorzatyCzas czytania: 3 min Zapraszam na japońskie pierożki gyoza w wersji polskiej i to w wersji wegetariańskiej! Pierożki gyoza tak jak i nasze rodzime pierogi występują
SprawdzonaKuchnia.plLaheya na chleb bez zagniatania wzbudziła już wiele emocji. Najpierw niedowierzanie, potem euforię, że to możliwe. A jakże! Ze mną było tak samo. Gdy pierwszy raz piekłam jego chleb byłam święcie przekonana, że nie wyjdzie - no bo jak?! Tak sam z siebie, bez pomocy!? Że niby mam nic nie robić, a on i tak urośnie i wyjdzie(...)podłużne chlebki/ 3 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki drożdży instant 1,5 szklanki wody Dodatkowo oliwa do smarowania oliwki pomidorki cherry czosnek zioła i sól morska do posypania Do miski wlać wodę, wsypać drożdże i mieszać do momentu aż się rozpuszczą. Dodać mąkę, sół i cukier i przy pomocy drewnianej łyżki (lub ręką) wymieszać
KUCHARNIA