chleb z ziołami - 1945 przepisów (strona:86/130)

Marynowany camembert - Nakládaný hermelín 80

jagód jałowca              3  szt ziela angielskie       kilka kulek czarnego  pieprzu  zioła prowansalskie, olej słonecznikowy lub rzepakowy do uzupełnienia. dodatkowo: potrzebny będzie słój o średnicy tylko   nieco większej niż serki i o szerokim otworze - tak aby bez problemu można było serki włożyć do środka(...)angielskiego i jagody jałowca. Na tym układamy jeden serek na nim 1/4 pozostałej cebuli, następnie kolejne serki i warstwy cebuli.  Ostatnia powinna być warstwa cebuli. Posypać wierzch  ziołami prowansalskimi. Listki laurowe -  2 szt - wcisnąć z boku serków. Całość zalać olejem. Uważać aby nie zostały w słoju pęcherze powietrza. Wszystkie składniki powinny zostać olejem przykryte

Stare Gary
Śledzie po islandzku 110

było tu dań z tamtych stron świata, a przecież Północ też powoli wiośnieje ;) Śledzie po islandzku to bomba smaków w odcieniach różu nakrapianego białymi kleksami śmietany i zielonym muśnięciem ziół i kaparów, a zatem w kolorach wiosny! Różnorodne, wyraziste smaki i tekstury przenikają się tu z niezwykłą harmonią i świetnie się uzupełniają. Są tu słodkie buraczki, charakterna pikanteria chrzanu, lekka(...)tłuściutki i słony śledź. Pławi się lubieżnie w buraczkowym różu i wyleguje przy poduszeczkach ze śmietany. I kiedy połączysz te wszystkie smaki w jednym kęsie, na kromce ulubionego, żytniego chleba - dzieje się magia i całkiem możliwe, że maczają w tym palce jakieś islandzkie trolle ;) Śledzie w tym wydaniu są niezwykle delikatne i jednocześnie zachwycają bogactwem smaku. Jako członkini rodziny miłośników

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sałatka z Kurczakiem i Suszonymi Pomidorami 115

kurczakiem i suszonymi pomidorami – przepis Składniki (2 porcje) 400g kurczaka 1 pomidor malinowy 5 kawałków suszonych pomidorów w oleju 120 g mix sałat 50 g sera podpuszczkowego z ziołami – można zastąpić zwykłym serem żółtym Składniki na sos winegret: łyżka cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka miodu łyżeczka musztardy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Filet z kurczaka(...)pokroić w paseczki i ułożyć na talerzu. Dodać ostudzonego kurczaka. Składniki sosu dokładnie wymieszać i polać nim sałatkę tuż przed podaniem. Posypać sałatkę startym serem. Podawać z opiekanymi kromkami chleba. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka z Kurczakiem i Suszonymi Pomidorami pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
"Dietetyczne rewolucje" z Oleofarm 161

Kuchnia pełna świeżych warzyw, owoców, serów, ziół - marzenie każdego wielbiciela sałatek. Taką kuchnię udostępnili blogerom firma Oleofarm i łódzki Andel's Hotel w ramach cyklu "Dietetyczne rewolucje". Przygotowanie własnej kompozycji w takich warunkach po prostu musiało być czystą przyjemnością :)Zanim opowiem o szczegółach spotkania słów parę o samym miejscu, bo łódzki Andel's Hotel jest naprawdę niesamowity. Hotel mieści się(...)nastąpiła degustacja olejów... Z orzechów włoskich i laskowych, pestek winogron i dyni, arachidowy czy sezamowy i inne. Niektóre z nich są tak pyszne, że mogłabym jeść je sobie z chlebem na śniadanie :) A zwłaszcza z pysznymi, świeżymi bagietkami wypiekanymi w Andelsie :) Zdjęcie dzięki uprzejmości organizatorów Pod okiem pana Mirosława Jabłońskiego, przygotowaliśmy własne kompozycje sałatek. Każda zupełnie inna i oryginalna. Jury

Kraina Tysiąca Smaków
Najlepsze domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 151

schab z pończochy Kiełbasa myśliwska Domowa szynka z szynkowara Domowa biała kiełbasa wieprzowa Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Drobiowa pieczeń rzymska Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony(...)razowej pszennej Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Rosół z kaczki Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Pieczywo Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy Najprostszy chleb żytni na zakwasie Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką Chleb litewski Kaszubski chleb na podmłodzie Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Wiejski chleb francuski na zakwasie Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem

Kulinarne przygody Gatity
Wołowina z pieczarkami 135

pietruszki. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Jak przygotować wołowinę z pieczarkami w pikantnym sosie? Mięso wołowe kroimy w plastry grubości ok. 1 cm. Doprawiamy solą, pieprzem, oraz ziołami, a następnie obtaczamy w mące. Na rozgrzanym oleju obsmażamy mięso z obu stron następnie podlewamy wrzącą wodą i dusimy pod przykryciem ok. 30-45 minut. Do garnka(...)zgęstniał. Dzięki obecności pieczarek, przypraw i mąki powstanie pyszny, pikantny sos paprykowy. Podajemy wołowinę z pieczarkami posypaną natką pietruszki, jemy z tym czym lubimy! Można nawet jeść z chlebem. The post Wołowina z pieczarkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasta z tuńczyka – nie tylko na kanapki 209

tuńczyka – rozdrobniony nie nadaje się. Oliwę z puszki odlewamy. Seler naciowy myjemy i łodygę bardzo, bardzo drobno siekamy. Cebulkę obieramy, siekamy tak samo – musi być bardzo drobno pokrojona. Siekamy zioła – możecie odłożyć kilka listków czy gałązek do dekoracji. Drobniutko siekamy kapary wyłowione z zalewy i jajka ugotowane na twardo. Wszystko razem przekładamy do miski z twarożkiem, musztardą, sokiem(...)wymieszaną pastę do salaterki i schładzamy w lodówce przynajmniej 2-3 godziny. Uwielbiam kanapki z ogromną ilością zielonej sałaty i z tą pastą. Bez sałaty jest pyszna na ciemnym chlebie razowym ze słonecznikiem. Mocno schłodzona świetnie komponuje się ze świeżym ogórkiem i z korniszonami. Jako przystawka będzie genialna do napełnienia łódeczek wydrążonych z ogórka albo podana w jajkach ugotowanych

Karo in the Kitchen
Pita 153

Pita jest rodzajem płaskiego, okrągłego, lekko wyrośniętego chleba, przypominającego bardziej placek niż tradycyjne pieczywo. Chlebki te są bardzo popularne w krajach wschodnio-śródziemnomorskich i w Afryce północnej. Pitę przygotowuje się ze zwykłego ciasta drożdżowego i piecze się zazwyczaj na blasze w bardzo wysokiej temperaturze (230 stopni C). Ciasto rośnie bardzo gwałtownie, zewnętrzna warstwa cienkiego placka ścina się błyskawicznie i więzi(...)następuje rozdzielenie górnej warstwy od dolnej i powstaje charakterystyczna chlebowa kieszonka. Tradycyjnie pita zastępuje biesiadnikom sztućce i naczynia. Placki służą do nabierania sosów, dipów, past (np hummusu), świeżych ziół, warzyw, mięs i ryb. W chlebki,  niczym w placki tortilli, zawija się różne składniki lub wkłada do wnętrza kieszonek.W krajach arabskich prawie każde wytrawne danie można zjeść

Smakowity Blog Kulinarny
Pomysł na grilla: marokańskie kefty z sosem miętowym 189

oczyść i pokrój na kawałki, włóż do pojemnika robota kuchennego i zmiksuj na gładką masę. Przełóż na talerz.  Do pojemnika robota włóż cebulę pokrojoną na kawałki oraz świeże zioła i posiekaj je na drobno. Ponownie włóż mięso do pojemnika robota, dodaj wszystkie przyprawy, dopraw solą i pieprzem i zmiksuj, aż wszystko się połączy. Przełóż masę do miski(...)olejem.  Grilluj kefty na grillu ogrodowym, w piekarniku pod górną grzałką lub na patelni grillowej, odwracając, aby usmażyły się z każdej strony. Podawaj z sosem miętowym i chlebem. Możesz je też włożyć do podgrzanych chlebków pita z dodatkiem świeżych warzyw i sosu

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak usmażyć boczek ? 37

się upiekły. Kontroluj Temperaturę : Nie przesadzaj z temperaturą podczas smażenia, aby uniknąć przypalania boczku. Eksperymentuj z Przyprawami : Przed smażeniem możesz posypać boczek ulubionymi przyprawami, takimi jak pieprz, papryka czy zioła. Przepisy z Smażonym Boczkiem 1. Jajka sadzone w koszulkach z boczkiem: Składniki: Jajka Plastry smażonego boczku Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Na patelni podsmaż plastry boczku, aż staną(...)plasterkami smażonego boczku, posyp solą i pieprzem. To pyszne i sycące danie na śniadanie. 2. Kanapki BLT: Składniki: Plasterki smażonego boczku Liście sałaty Plastry pomidora Majonez lub sos chrzanowy Chleb tostowy Przygotowanie: Upiecz chleb tostowy lub użyj świeżego chleba. Na jednym kawałku chleba rozsmaruj majonez lub sos chrzanowy. Na drugim kawałku ułóż liście sałaty, plastry pomidora i plasterki smażonego boczku

Podstawy Gotowania
Prosta zupa z czosnku niedźwiedziego z grzankami czosnkowymi 153

jednak objęty jest częściową ochroną i nie można go zbierać bez zezwolenia. Rozglądajcie się za nim na bazarkach i targowiskach, u internetowych rolników, w sklepach eko i takich z ziołami/jadalnymi kwiatami. Można też wyhodować go we własnym ogródku i przypuszczam, że z takiego właśnie źródła miał go Pan, który mi go sprzedał. Prosta zupa z czosnku niedźwiedziego(...)usunięciu łodyg), u mnie były to 2 pęczki 4 łyżki śmietany 18% tł. sól, pieprz na czosnkowe grzanki: 1 łyżka masła, ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy, 50 g chleba z poprzedniego dnia do ozdoby: kwiaty czosnku niedźwiedziego (były razem z moim pęczkiem czosnku) Przygotowanie: W garnku z grubym dnem rozpuść masło, wrzuć cebulę i smaż na średnim ogniu aż się

Chilli Czosnek i Oliwa
Gulasz z opieniek 137

Opieniek w lesie jeszcze dużo więc trzeba je wykorzystać tak aby zapamiętać ten smak grzybów na całą zimę. Pozostaną nam tylko suszone i kiszone, czasami z

Moje Małe Czarowanie
Zupa koperkowa 128

Nie wiem czemu do tej pory na blogu nie pojawiła się jedna z moich ulubionych zup, zupa koperkowa. Pięknie pachnie i jest delikatna w smaku, idealna

Moje Małe Czarowanie
Dlaczego ser to ważny składnik pizzy? 75

Pizza jest daniem kuchni włoskiej składającym się z placka drożdżowego, sosu pomidorowego, ziół oraz… startego sera. Wypieka się ją w bardzo mocno nagrzanym piecu i podaje w wersji parującej na talerzu lub okrągłej desce. Czy pizza może nie zawierać sera? Z pewnością tak. Jednak czy w takim wydaniu można ją wciąż nazywać tym mianem? Aby odpowiedzieć sobie na to pytanie(...)oczywiście z Włoch jednak gdyby sięgnąć jeszcze głębiej w jej powstaniu mają udział także Amerykanie. Początki tego dania mają związek z prostotą dawnej kuchni oraz potrzebą okraszenia czymś płaskiego chleba pszennego. W czasach, gdy Włosi uzyskali dostęp do pomidorów, zaczęto właśnie nimi udoskonalać prototypy placków. Do Stanów Zjednoczonych pizza trafiła pod koniec XIX wieku i była przekształcana zgodnie z tamtejszymi

sierotka maRysia w kuchni
L... Lecho! [Eintopf part. 1] 264

marchewką  1 cebula 5 pieczarek zielona fasolka (miałam dosłownie resztki) 4 parówki* 1 x pomidory z puszki 1 łyżka oleju 1 łyżka pikantnego ketchupu przyprawy (sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie papryka słodka/ostra, czosnek) *może być inne mięso Przygotowywanie (banalnie proste i szybkie!): 1. Rozgrzewamy olej na patelni (lub garnku), wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa i podsmażamy(...)spożycia. Uwielbiam szybkie, rozgrzewające dania jednogarnkowe, ponieważ są łatwe w przygotowaniu,  a zasada, która mówi, że najlepsze dania powstają z "resztek" jak najbardziej się sprawdza. :) Jemy z ryżem, chlebem, ziemniakami, makaronem lub... bez :) Smacznego

Kitchens Alphabet
Pyszne cebulaki bez sera. 165

Domowe bułki z cebulą, doskonałe na śniadanie i nie tylko. Ciasto: 1 kg mąki, 2 szklanki ciepłej wody, 1/2 kostki drożdży, łyżeczka cukru,  łyżka soli

chleba naszego
Ciasto na pizzę włoską 87

cienko. Dodaj swoje ulubione składniki, nie zapomnij o posypaniu pizzy oregano. 7. Nagrzej piekarnik do 220 stopni i piecz swoją domową pizzę około 10 minut. Podawaj ze świeżymi ziołami, oliwą z oliwek i świeżo mielonym pieprzem. Jeśli jednak nie masz czasu, by robić pizzę własnoręcznie - zamów ją w Warsaw Pizza i delektuj się smakiem najlepszej pizzy w mieście(...)włoskie dzieło, to jej historia sięga  starożytności. Można powiedzieć, że prekursorami współczesnych pizzermanów buli mieszkańcy Bliskiego Wschodu, Indii i Grecji,gdzie popularne są tzw. flat bread - płaskie chleby wypiekane w glinianych piecach. Współczesna pizza jaką znamy i kochamy powstała w 1889 r. w Neapolu, kiedy słynnego szefa kuchni Raffaelo Esposito odwiedziła królowa Małgorzata Sabaudzka. Wtedy też przygotował

Cztery Fajery
"Danie pachnące ziołami 5." - podsumowanie akcji 164

akcji zależało mi na upowszechnieniu właściwości różnych ziół. Myślę, że ten warunek spowodował, że zgłosiliśmy mniej swoich propozycji w porównaniu z poprzednimi edycjami akcji. To był też warunek, którego nie wszyscy wysyłający przepisy dopełnili, mimo pisania do nich próśb o uzupełnienie wpisów. Coraz częściej mam wrażenie, że ludzie nie znają właściwości ziół i używają ich w sposób niekontrolowany(...)przecież odpowiednio stosowane mogą być dla nas lekarstwem, zaś przesadzenie z nimi wywołać może opłakane skutki. Na zioła szczególną uwagę zwrócić muszą ci z nas, którzy są alergikami, cierpią na choroby nerek, wątroby i układu pokarmowego. Pamiętajmy też, że są takie zioła, których ie należy łączyć ze sobą, bo wykluczają się nawzajem (np. majeranek, oregano, cząber). Jeszcze

Weekendy w domu i ogrodzie
Najlepsza pizza pełnoziarnista z szynką, pieczarkami i kukurydzą 197

już jakieś 100 razy (no dobra, może TROSZKĘ mniej) i za każdym razem wychodzi przepyszna. Warto spróbować! Składniki na 2 pizze: Ciasto: 250 g mąki pełnoziarnistej (najlepiej do wypieku chleba) 30 g drożdży 150 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli himalajskiej Oliwa z oliwek Przygotowanie: Drożdże kruszymy do miseczki. Dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Zalewamy letnią(...)stopni. Blaszkę (u mnie spód od tortownicy) smarujemy oliwą z oliwek. Nakładamy ciasto i ROZCIĄGAMY. Dodatkowo: Szynka Zioła prowansalskie Koncentrat pomidorowy 4 umyte i pokrojone pieczarki 150 g startej mozzarelli Kukurydza Nakładamy koncentrat i resztę składników. Posypujemy serem i ziołami. Pieczemy

Czarnawisienka
Gulasz wieprzowy z ciecierzycą 135

szynki czy łopatki mogę jeść naprawdę często. I nawet ich jakoś specjalnie nie urozmaicam, ale tym razem było inaczej, bo po raz pierwszy dodałam ciecierzycę, a zamiast zwykłego chleba podałam pieczone chlebki naan *. Na nie przepis już znajdziecie na blogu, więc nie będę go powtarzać. Za to na gulasz prędko zerknijcie, być może przygotujesz go jeszcze dziś...? Nie wiem(...)marchewki 150g ciecierzycy 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 350g pieczarek 2 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki mąki 750ml bulionu warzywno-mięsnego Sól, pieprz do smaku Natka pietruszki Zioła do smaku: tymianek, bazylia ½ łyżeczki czerwonej, słodkiej papryki 150ml mleczka kokosowego Sposób przygotowania w Tefal Companion: Cebulę kroimy na ćwiartki, wraz z czosnkiem wkładamy do misy z załączonym ostrzem ultra

Kuchnia w czekoladzie
Twaróg śniadaniowy z rukolą i pomidorkami 247

Witajcie! Twaróg na śniadanie to bardzo dobry wybór! łatwo syci, jest bogaty w białko i lepiej znosi go żołądek od mleka. Rukola i pomidorki cherry wraz

Kuchnia PROzdrowotna
Sfincione czyli pizza z Sycylii - Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 211

mleka owczego. Jeśli nie możemy go dostać, można użyć mozzarellę pokrojoną w plastry)1 łyżeczka suszonego oreganoopcjonalnie: 1 płaska łyżka okruchów chlebowych przygotowaniePomidory zmiksować ze świeżymi ziołami. Odstawić.Oliwę rozgrzać w głębokiej patelni, dodać posiekaną cebulę i dusić ją na malutkim ogniu 20 minut. Dodać sos pomidorowy, odstawić do ostudzenia.Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto - powinno być(...)minut.Jeśli pieczemy w formie: piekarnik rozgrzewamy do 200 st C. Wstawiamy formę i pieczemy ok. 20-30 minut. Smacznego!Uwagi: Ciasto na pizzę wyrabiałam w maszynie do chleba, dlatego zamieniłam drożdże świeże na instant. Ciasto wyszło dosyć zwarte i mało pulchne. Piekłam na mniejszej blaszce, tak dużej jak w przepisie nie byłabym w stanie

Stare Gary
Roti z warzywami 184

Antoni Kępiński            Ci, którzy znają indyjską kuchnię z pewnością wiedzą, czym jest chlebek roti. Może być dobrą alternatywą dla tradycyjnego chleba ze względu na jego szybkość przygotowania i niewielką ilość składników. Można go jeść zarówno na słodko, jak i słono, w zależności od tego, z czym go podamy. Ja lubię zajadać(...)warzywa dowolne (znalazłam u siebie w zamrażalniku warzywa na patelnię i wykorzystałam: ziemniaki, marchew, brokuły, fasolkę szparagową) bułka tarta olej rzepakowy do smażenia Przyprawy: chilli papryka słodka kurkuma imbir zioła prowansalskie oregano pieprz ziołowy Przygotowanie:      Najpierw przygotowujemy placuszki roti. Mieszamy w misce mąkę z solą. Dolewamy do ciasta stopniowo wodę i ugniatamy je. Na końcu dodajemy

Weganizm infantylny

Proponowane wyszukiwania