Pizza jest daniem kuchni włoskiej składającym się z placka drożdżowego, sosu pomidorowego, ziół oraz… startego sera. Wypieka się ją w bardzo mocno nagrzanym piecu i podaje w wersji parującej na talerzu lub okrągłej desce. Czy pizza może nie zawierać sera? Z pewnością tak. Jednak czy w takim wydaniu można ją wciąż nazywać tym mianem? Aby odpowiedzieć sobie na to pytanie(...)oczywiście z Włoch jednak gdyby sięgnąć jeszcze głębiej w jej powstaniu mają udział także Amerykanie. Początki tego dania mają związek z prostotą dawnej kuchni oraz potrzebą okraszenia czymś płaskiego chleba pszennego. W czasach, gdy Włosi uzyskali dostęp do pomidorów, zaczęto właśnie nimi udoskonalać prototypy placków. Do Stanów Zjednoczonych pizza trafiła pod koniec XIX wieku i była przekształcana zgodnie z tamtejszymi
sierotka maRysia w kuchnimarchewką 1 cebula 5 pieczarek zielona fasolka (miałam dosłownie resztki) 4 parówki* 1 x pomidory z puszki 1 łyżka oleju 1 łyżka pikantnego ketchupu przyprawy (sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie papryka słodka/ostra, czosnek) *może być inne mięso Przygotowywanie (banalnie proste i szybkie!): 1. Rozgrzewamy olej na patelni (lub garnku), wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa i podsmażamy(...)spożycia. Uwielbiam szybkie, rozgrzewające dania jednogarnkowe, ponieważ są łatwe w przygotowaniu, a zasada, która mówi, że najlepsze dania powstają z "resztek" jak najbardziej się sprawdza. :) Jemy z ryżem, chlebem, ziemniakami, makaronem lub... bez :) Smacznego
Kitchens AlphabetDomowe bułki z cebulą, doskonałe na śniadanie i nie tylko. Ciasto: 1 kg mąki, 2 szklanki ciepłej wody, 1/2 kostki drożdży, łyżeczka cukru, łyżka soli
chleba naszegocienko. Dodaj swoje ulubione składniki, nie zapomnij o posypaniu pizzy oregano. 7. Nagrzej piekarnik do 220 stopni i piecz swoją domową pizzę około 10 minut. Podawaj ze świeżymi ziołami, oliwą z oliwek i świeżo mielonym pieprzem. Jeśli jednak nie masz czasu, by robić pizzę własnoręcznie - zamów ją w Warsaw Pizza i delektuj się smakiem najlepszej pizzy w mieście(...)włoskie dzieło, to jej historia sięga starożytności. Można powiedzieć, że prekursorami współczesnych pizzermanów buli mieszkańcy Bliskiego Wschodu, Indii i Grecji,gdzie popularne są tzw. flat bread - płaskie chleby wypiekane w glinianych piecach. Współczesna pizza jaką znamy i kochamy powstała w 1889 r. w Neapolu, kiedy słynnego szefa kuchni Raffaelo Esposito odwiedziła królowa Małgorzata Sabaudzka. Wtedy też przygotował
Cztery Fajeryakcji zależało mi na upowszechnieniu właściwości różnych ziół. Myślę, że ten warunek spowodował, że zgłosiliśmy mniej swoich propozycji w porównaniu z poprzednimi edycjami akcji. To był też warunek, którego nie wszyscy wysyłający przepisy dopełnili, mimo pisania do nich próśb o uzupełnienie wpisów. Coraz częściej mam wrażenie, że ludzie nie znają właściwości ziół i używają ich w sposób niekontrolowany(...)przecież odpowiednio stosowane mogą być dla nas lekarstwem, zaś przesadzenie z nimi wywołać może opłakane skutki. Na zioła szczególną uwagę zwrócić muszą ci z nas, którzy są alergikami, cierpią na choroby nerek, wątroby i układu pokarmowego. Pamiętajmy też, że są takie zioła, których ie należy łączyć ze sobą, bo wykluczają się nawzajem (np. majeranek, oregano, cząber). Jeszcze
Weekendy w domu i ogrodziejuż jakieś 100 razy (no dobra, może TROSZKĘ mniej) i za każdym razem wychodzi przepyszna. Warto spróbować! Składniki na 2 pizze: Ciasto: 250 g mąki pełnoziarnistej (najlepiej do wypieku chleba) 30 g drożdży 150 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli himalajskiej Oliwa z oliwek Przygotowanie: Drożdże kruszymy do miseczki. Dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Zalewamy letnią(...)stopni. Blaszkę (u mnie spód od tortownicy) smarujemy oliwą z oliwek. Nakładamy ciasto i ROZCIĄGAMY. Dodatkowo: Szynka Zioła prowansalskie Koncentrat pomidorowy 4 umyte i pokrojone pieczarki 150 g startej mozzarelli Kukurydza Nakładamy koncentrat i resztę składników. Posypujemy serem i ziołami. Pieczemy
Czarnawisienkaszynki czy łopatki mogę jeść naprawdę często. I nawet ich jakoś specjalnie nie urozmaicam, ale tym razem było inaczej, bo po raz pierwszy dodałam ciecierzycę, a zamiast zwykłego chleba podałam pieczone chlebki naan *. Na nie przepis już znajdziecie na blogu, więc nie będę go powtarzać. Za to na gulasz prędko zerknijcie, być może przygotujesz go jeszcze dziś...? Nie wiem(...)marchewki 150g ciecierzycy 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 350g pieczarek 2 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki mąki 750ml bulionu warzywno-mięsnego Sól, pieprz do smaku Natka pietruszki Zioła do smaku: tymianek, bazylia ½ łyżeczki czerwonej, słodkiej papryki 150ml mleczka kokosowego Sposób przygotowania w Tefal Companion: Cebulę kroimy na ćwiartki, wraz z czosnkiem wkładamy do misy z załączonym ostrzem ultra
Kuchnia w czekoladzieWitajcie! Twaróg na śniadanie to bardzo dobry wybór! łatwo syci, jest bogaty w białko i lepiej znosi go żołądek od mleka. Rukola i pomidorki cherry wraz
Kuchnia PROzdrowotnamleka owczego. Jeśli nie możemy go dostać, można użyć mozzarellę pokrojoną w plastry)1 łyżeczka suszonego oreganoopcjonalnie: 1 płaska łyżka okruchów chlebowych przygotowaniePomidory zmiksować ze świeżymi ziołami. Odstawić.Oliwę rozgrzać w głębokiej patelni, dodać posiekaną cebulę i dusić ją na malutkim ogniu 20 minut. Dodać sos pomidorowy, odstawić do ostudzenia.Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto - powinno być(...)minut.Jeśli pieczemy w formie: piekarnik rozgrzewamy do 200 st C. Wstawiamy formę i pieczemy ok. 20-30 minut. Smacznego!Uwagi: Ciasto na pizzę wyrabiałam w maszynie do chleba, dlatego zamieniłam drożdże świeże na instant. Ciasto wyszło dosyć zwarte i mało pulchne. Piekłam na mniejszej blaszce, tak dużej jak w przepisie nie byłabym w stanie
Stare GaryAntoni Kępiński Ci, którzy znają indyjską kuchnię z pewnością wiedzą, czym jest chlebek roti. Może być dobrą alternatywą dla tradycyjnego chleba ze względu na jego szybkość przygotowania i niewielką ilość składników. Można go jeść zarówno na słodko, jak i słono, w zależności od tego, z czym go podamy. Ja lubię zajadać(...)warzywa dowolne (znalazłam u siebie w zamrażalniku warzywa na patelnię i wykorzystałam: ziemniaki, marchew, brokuły, fasolkę szparagową) bułka tarta olej rzepakowy do smażenia Przyprawy: chilli papryka słodka kurkuma imbir zioła prowansalskie oregano pieprz ziołowy Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy placuszki roti. Mieszamy w misce mąkę z solą. Dolewamy do ciasta stopniowo wodę i ugniatamy je. Na końcu dodajemy
Weganizm infantylnyPyszne pierogi ziemniaczano szpinakowe z czosnkiem, serwujemy na gorąco i na zimno. Ciasto: 1 kg mąki,2 ugotowane ziemniaki, 1/2 kost. drożdży, 1łyż. cukru,
chleba naszegoPasta z makreli to obok pasty z tuńczyka jedna z popularniejszych rybnych past. W dzisiejszym przepisie pokażę Wam jak zrobić pastę w której pozbędziemy się makrelowego
Kuchnia PROzdrowotnaUwielbiam początek wiosny i lata. Piękne, soczyste kolory zieleni, kwitnące bzy, świeże zioła, owoce i warzywa. Twarożek wiosenny z grzankami, kakao, szczypiorkiem, rzodkiewkami, to z pewnością duża dawka pozytywnej energii na resztę dnia. Można poczuć się już najedzonym od samego patrzenia, na apetycznie wyglądające kanapeczki. Przepis bardzo prosty, niczego specjalnego nie wymyślę:) Ale czasami bywa(...)półtłusty, tłusty ogórek konserwowy rzodkiewki, pęczek szczypiorek, pęczek 1/2 główki czosnku ( można pominąć jak nie lubimy) mały kubek jogurtu naturalnego sól, pieprz, szczypta słodkiej, mielonej papryki kilka kromek razowego chleba kilka liści sałaty lodowej, masłowej lub rzymskiej Twarożek przełożyć do miseczki. Ogórek, rzodkiewki, czosnek i szczypiorek pokroić w drobniutką kostkę. Kilka rzodkiewek pokroić w plasterki. Twarożek rozgnieść widelcem, dodać posiekane
gotuj ze mnąZiemniaki napełnij farszem. Smaż powoli na maśle klarowanym. Kiedy ziemniaki lekko się zrumienią, podlej delikatnie wodą, duś kilka minut pod przykryciem. Ziemniaki faszerowane po Rzeszowsku podawaj ze świeżymi ziołami i pokruszoną bryndzą. Najstarsza na świecie działająca kopalna ropy naftowej Następny dzień to wizyta w Bóbrce w Muzeum Przemysłu Naftowego i Gazownictwa . Znajduje się na terenie najstarszej na świecie(...)solą i pieprzem. Krok 3: Smaż na dość dużej ilości tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Przed podaniem osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj z kwaśną śmietaną i ziołami Pamuła i galar Kolejne miejsce to Ulanów, czyli Polska stolica Flisactwa. Gdzie oprócz spływu galarem, specjalną płaskodenną łódką, przygotowałem Pamułę, czyli zupę owocową. Danie te można przygotować
kuron.com.plmięso gotowane z królika - użyłam 2 udek gotowana marchewka z rosołu gotowana pietruszka z rosołu 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz papryka wędzona zioła prowansalskie przyprawa gyros 0,5 l. rosołu/bulionu garść mąki Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni, pod koniec dodać pokrojony drobno czosnek. Mięso z królika pokroić(...)marchewkę i pietruszkę, która pozostała z rosołu pokroić w kostkę i dorzucić do potrawki. Potrawkę doprawić do smaku solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba. Podawać z ziemniakami lub chlebem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie