jagód jałowca 3 szt ziela angielskie kilka kulek czarnego pieprzu zioła prowansalskie, olej słonecznikowy lub rzepakowy do uzupełnienia. dodatkowo: potrzebny będzie słój o średnicy tylko nieco większej niż serki i o szerokim otworze - tak aby bez problemu można było serki włożyć do środka(...)angielskiego i jagody jałowca. Na tym układamy jeden serek na nim 1/4 pozostałej cebuli, następnie kolejne serki i warstwy cebuli. Ostatnia powinna być warstwa cebuli. Posypać wierzch ziołami prowansalskimi. Listki laurowe - 2 szt - wcisnąć z boku serków. Całość zalać olejem. Uważać aby nie zostały w słoju pęcherze powietrza. Wszystkie składniki powinny zostać olejem przykryte
Stare Garybyło tu dań z tamtych stron świata, a przecież Północ też powoli wiośnieje ;) Śledzie po islandzku to bomba smaków w odcieniach różu nakrapianego białymi kleksami śmietany i zielonym muśnięciem ziół i kaparów, a zatem w kolorach wiosny! Różnorodne, wyraziste smaki i tekstury przenikają się tu z niezwykłą harmonią i świetnie się uzupełniają. Są tu słodkie buraczki, charakterna pikanteria chrzanu, lekka(...)tłuściutki i słony śledź. Pławi się lubieżnie w buraczkowym różu i wyleguje przy poduszeczkach ze śmietany. I kiedy połączysz te wszystkie smaki w jednym kęsie, na kromce ulubionego, żytniego chleba - dzieje się magia i całkiem możliwe, że maczają w tym palce jakieś islandzkie trolle ;) Śledzie w tym wydaniu są niezwykle delikatne i jednocześnie zachwycają bogactwem smaku. Jako członkini rodziny miłośników
Kuchnia w Słońcu Skąpanakurczakiem i suszonymi pomidorami – przepis Składniki (2 porcje) 400g kurczaka 1 pomidor malinowy 5 kawałków suszonych pomidorów w oleju 120 g mix sałat 50 g sera podpuszczkowego z ziołami – można zastąpić zwykłym serem żółtym Składniki na sos winegret: łyżka cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka miodu łyżeczka musztardy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Filet z kurczaka(...)pokroić w paseczki i ułożyć na talerzu. Dodać ostudzonego kurczaka. Składniki sosu dokładnie wymieszać i polać nim sałatkę tuż przed podaniem. Posypać sałatkę startym serem. Podawać z opiekanymi kromkami chleba. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka z Kurczakiem i Suszonymi Pomidorami pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plKuchnia pełna świeżych warzyw, owoców, serów, ziół - marzenie każdego wielbiciela sałatek. Taką kuchnię udostępnili blogerom firma Oleofarm i łódzki Andel's Hotel w ramach cyklu "Dietetyczne rewolucje". Przygotowanie własnej kompozycji w takich warunkach po prostu musiało być czystą przyjemnością :)Zanim opowiem o szczegółach spotkania słów parę o samym miejscu, bo łódzki Andel's Hotel jest naprawdę niesamowity. Hotel mieści się(...)nastąpiła degustacja olejów... Z orzechów włoskich i laskowych, pestek winogron i dyni, arachidowy czy sezamowy i inne. Niektóre z nich są tak pyszne, że mogłabym jeść je sobie z chlebem na śniadanie :) A zwłaszcza z pysznymi, świeżymi bagietkami wypiekanymi w Andelsie :) Zdjęcie dzięki uprzejmości organizatorów Pod okiem pana Mirosława Jabłońskiego, przygotowaliśmy własne kompozycje sałatek. Każda zupełnie inna i oryginalna. Jury
Kraina Tysiąca Smakówschab z pończochy Kiełbasa myśliwska Domowa szynka z szynkowara Domowa biała kiełbasa wieprzowa Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Drobiowa pieczeń rzymska Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony(...)razowej pszennej Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Rosół z kaczki Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Pieczywo Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy Najprostszy chleb żytni na zakwasie Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką Chleb litewski Kaszubski chleb na podmłodzie Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Wiejski chleb francuski na zakwasie Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem
Kulinarne przygody Gatitypietruszki. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Jak przygotować wołowinę z pieczarkami w pikantnym sosie? Mięso wołowe kroimy w plastry grubości ok. 1 cm. Doprawiamy solą, pieprzem, oraz ziołami, a następnie obtaczamy w mące. Na rozgrzanym oleju obsmażamy mięso z obu stron następnie podlewamy wrzącą wodą i dusimy pod przykryciem ok. 30-45 minut. Do garnka(...)zgęstniał. Dzięki obecności pieczarek, przypraw i mąki powstanie pyszny, pikantny sos paprykowy. Podajemy wołowinę z pieczarkami posypaną natką pietruszki, jemy z tym czym lubimy! Można nawet jeść z chlebem. The post Wołowina z pieczarkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętuńczyka – rozdrobniony nie nadaje się. Oliwę z puszki odlewamy. Seler naciowy myjemy i łodygę bardzo, bardzo drobno siekamy. Cebulkę obieramy, siekamy tak samo – musi być bardzo drobno pokrojona. Siekamy zioła – możecie odłożyć kilka listków czy gałązek do dekoracji. Drobniutko siekamy kapary wyłowione z zalewy i jajka ugotowane na twardo. Wszystko razem przekładamy do miski z twarożkiem, musztardą, sokiem(...)wymieszaną pastę do salaterki i schładzamy w lodówce przynajmniej 2-3 godziny. Uwielbiam kanapki z ogromną ilością zielonej sałaty i z tą pastą. Bez sałaty jest pyszna na ciemnym chlebie razowym ze słonecznikiem. Mocno schłodzona świetnie komponuje się ze świeżym ogórkiem i z korniszonami. Jako przystawka będzie genialna do napełnienia łódeczek wydrążonych z ogórka albo podana w jajkach ugotowanych
Karo in the KitchenPita jest rodzajem płaskiego, okrągłego, lekko wyrośniętego chleba, przypominającego bardziej placek niż tradycyjne pieczywo. Chlebki te są bardzo popularne w krajach wschodnio-śródziemnomorskich i w Afryce północnej. Pitę przygotowuje się ze zwykłego ciasta drożdżowego i piecze się zazwyczaj na blasze w bardzo wysokiej temperaturze (230 stopni C). Ciasto rośnie bardzo gwałtownie, zewnętrzna warstwa cienkiego placka ścina się błyskawicznie i więzi(...)następuje rozdzielenie górnej warstwy od dolnej i powstaje charakterystyczna chlebowa kieszonka. Tradycyjnie pita zastępuje biesiadnikom sztućce i naczynia. Placki służą do nabierania sosów, dipów, past (np hummusu), świeżych ziół, warzyw, mięs i ryb. W chlebki, niczym w placki tortilli, zawija się różne składniki lub wkłada do wnętrza kieszonek.W krajach arabskich prawie każde wytrawne danie można zjeść
Smakowity Blog Kulinarnyoczyść i pokrój na kawałki, włóż do pojemnika robota kuchennego i zmiksuj na gładką masę. Przełóż na talerz. Do pojemnika robota włóż cebulę pokrojoną na kawałki oraz świeże zioła i posiekaj je na drobno. Ponownie włóż mięso do pojemnika robota, dodaj wszystkie przyprawy, dopraw solą i pieprzem i zmiksuj, aż wszystko się połączy. Przełóż masę do miski(...)olejem. Grilluj kefty na grillu ogrodowym, w piekarniku pod górną grzałką lub na patelni grillowej, odwracając, aby usmażyły się z każdej strony. Podawaj z sosem miętowym i chlebem. Możesz je też włożyć do podgrzanych chlebków pita z dodatkiem świeżych warzyw i sosu
Chilli Czosnek i Oliwasię upiekły. Kontroluj Temperaturę : Nie przesadzaj z temperaturą podczas smażenia, aby uniknąć przypalania boczku. Eksperymentuj z Przyprawami : Przed smażeniem możesz posypać boczek ulubionymi przyprawami, takimi jak pieprz, papryka czy zioła. Przepisy z Smażonym Boczkiem 1. Jajka sadzone w koszulkach z boczkiem: Składniki: Jajka Plastry smażonego boczku Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Na patelni podsmaż plastry boczku, aż staną(...)plasterkami smażonego boczku, posyp solą i pieprzem. To pyszne i sycące danie na śniadanie. 2. Kanapki BLT: Składniki: Plasterki smażonego boczku Liście sałaty Plastry pomidora Majonez lub sos chrzanowy Chleb tostowy Przygotowanie: Upiecz chleb tostowy lub użyj świeżego chleba. Na jednym kawałku chleba rozsmaruj majonez lub sos chrzanowy. Na drugim kawałku ułóż liście sałaty, plastry pomidora i plasterki smażonego boczku
Podstawy Gotowaniajednak objęty jest częściową ochroną i nie można go zbierać bez zezwolenia. Rozglądajcie się za nim na bazarkach i targowiskach, u internetowych rolników, w sklepach eko i takich z ziołami/jadalnymi kwiatami. Można też wyhodować go we własnym ogródku i przypuszczam, że z takiego właśnie źródła miał go Pan, który mi go sprzedał. Prosta zupa z czosnku niedźwiedziego(...)usunięciu łodyg), u mnie były to 2 pęczki 4 łyżki śmietany 18% tł. sól, pieprz na czosnkowe grzanki: 1 łyżka masła, ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy, 50 g chleba z poprzedniego dnia do ozdoby: kwiaty czosnku niedźwiedziego (były razem z moim pęczkiem czosnku) Przygotowanie: W garnku z grubym dnem rozpuść masło, wrzuć cebulę i smaż na średnim ogniu aż się
Chilli Czosnek i OliwaOpieniek w lesie jeszcze dużo więc trzeba je wykorzystać tak aby zapamiętać ten smak grzybów na całą zimę. Pozostaną nam tylko suszone i kiszone, czasami z
Moje Małe CzarowanieNie wiem czemu do tej pory na blogu nie pojawiła się jedna z moich ulubionych zup, zupa koperkowa. Pięknie pachnie i jest delikatna w smaku, idealna
Moje Małe CzarowaniePizza jest daniem kuchni włoskiej składającym się z placka drożdżowego, sosu pomidorowego, ziół oraz… startego sera. Wypieka się ją w bardzo mocno nagrzanym piecu i podaje w wersji parującej na talerzu lub okrągłej desce. Czy pizza może nie zawierać sera? Z pewnością tak. Jednak czy w takim wydaniu można ją wciąż nazywać tym mianem? Aby odpowiedzieć sobie na to pytanie(...)oczywiście z Włoch jednak gdyby sięgnąć jeszcze głębiej w jej powstaniu mają udział także Amerykanie. Początki tego dania mają związek z prostotą dawnej kuchni oraz potrzebą okraszenia czymś płaskiego chleba pszennego. W czasach, gdy Włosi uzyskali dostęp do pomidorów, zaczęto właśnie nimi udoskonalać prototypy placków. Do Stanów Zjednoczonych pizza trafiła pod koniec XIX wieku i była przekształcana zgodnie z tamtejszymi
sierotka maRysia w kuchnimarchewką 1 cebula 5 pieczarek zielona fasolka (miałam dosłownie resztki) 4 parówki* 1 x pomidory z puszki 1 łyżka oleju 1 łyżka pikantnego ketchupu przyprawy (sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie papryka słodka/ostra, czosnek) *może być inne mięso Przygotowywanie (banalnie proste i szybkie!): 1. Rozgrzewamy olej na patelni (lub garnku), wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa i podsmażamy(...)spożycia. Uwielbiam szybkie, rozgrzewające dania jednogarnkowe, ponieważ są łatwe w przygotowaniu, a zasada, która mówi, że najlepsze dania powstają z "resztek" jak najbardziej się sprawdza. :) Jemy z ryżem, chlebem, ziemniakami, makaronem lub... bez :) Smacznego
Kitchens AlphabetDomowe bułki z cebulą, doskonałe na śniadanie i nie tylko. Ciasto: 1 kg mąki, 2 szklanki ciepłej wody, 1/2 kostki drożdży, łyżeczka cukru, łyżka soli
chleba naszegocienko. Dodaj swoje ulubione składniki, nie zapomnij o posypaniu pizzy oregano. 7. Nagrzej piekarnik do 220 stopni i piecz swoją domową pizzę około 10 minut. Podawaj ze świeżymi ziołami, oliwą z oliwek i świeżo mielonym pieprzem. Jeśli jednak nie masz czasu, by robić pizzę własnoręcznie - zamów ją w Warsaw Pizza i delektuj się smakiem najlepszej pizzy w mieście(...)włoskie dzieło, to jej historia sięga starożytności. Można powiedzieć, że prekursorami współczesnych pizzermanów buli mieszkańcy Bliskiego Wschodu, Indii i Grecji,gdzie popularne są tzw. flat bread - płaskie chleby wypiekane w glinianych piecach. Współczesna pizza jaką znamy i kochamy powstała w 1889 r. w Neapolu, kiedy słynnego szefa kuchni Raffaelo Esposito odwiedziła królowa Małgorzata Sabaudzka. Wtedy też przygotował
Cztery Fajeryakcji zależało mi na upowszechnieniu właściwości różnych ziół. Myślę, że ten warunek spowodował, że zgłosiliśmy mniej swoich propozycji w porównaniu z poprzednimi edycjami akcji. To był też warunek, którego nie wszyscy wysyłający przepisy dopełnili, mimo pisania do nich próśb o uzupełnienie wpisów. Coraz częściej mam wrażenie, że ludzie nie znają właściwości ziół i używają ich w sposób niekontrolowany(...)przecież odpowiednio stosowane mogą być dla nas lekarstwem, zaś przesadzenie z nimi wywołać może opłakane skutki. Na zioła szczególną uwagę zwrócić muszą ci z nas, którzy są alergikami, cierpią na choroby nerek, wątroby i układu pokarmowego. Pamiętajmy też, że są takie zioła, których ie należy łączyć ze sobą, bo wykluczają się nawzajem (np. majeranek, oregano, cząber). Jeszcze
Weekendy w domu i ogrodziejuż jakieś 100 razy (no dobra, może TROSZKĘ mniej) i za każdym razem wychodzi przepyszna. Warto spróbować! Składniki na 2 pizze: Ciasto: 250 g mąki pełnoziarnistej (najlepiej do wypieku chleba) 30 g drożdży 150 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli himalajskiej Oliwa z oliwek Przygotowanie: Drożdże kruszymy do miseczki. Dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Zalewamy letnią(...)stopni. Blaszkę (u mnie spód od tortownicy) smarujemy oliwą z oliwek. Nakładamy ciasto i ROZCIĄGAMY. Dodatkowo: Szynka Zioła prowansalskie Koncentrat pomidorowy 4 umyte i pokrojone pieczarki 150 g startej mozzarelli Kukurydza Nakładamy koncentrat i resztę składników. Posypujemy serem i ziołami. Pieczemy
Czarnawisienkaszynki czy łopatki mogę jeść naprawdę często. I nawet ich jakoś specjalnie nie urozmaicam, ale tym razem było inaczej, bo po raz pierwszy dodałam ciecierzycę, a zamiast zwykłego chleba podałam pieczone chlebki naan *. Na nie przepis już znajdziecie na blogu, więc nie będę go powtarzać. Za to na gulasz prędko zerknijcie, być może przygotujesz go jeszcze dziś...? Nie wiem(...)marchewki 150g ciecierzycy 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 350g pieczarek 2 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki mąki 750ml bulionu warzywno-mięsnego Sól, pieprz do smaku Natka pietruszki Zioła do smaku: tymianek, bazylia ½ łyżeczki czerwonej, słodkiej papryki 150ml mleczka kokosowego Sposób przygotowania w Tefal Companion: Cebulę kroimy na ćwiartki, wraz z czosnkiem wkładamy do misy z załączonym ostrzem ultra
Kuchnia w czekoladzieWitajcie! Twaróg na śniadanie to bardzo dobry wybór! łatwo syci, jest bogaty w białko i lepiej znosi go żołądek od mleka. Rukola i pomidorki cherry wraz
Kuchnia PROzdrowotnamleka owczego. Jeśli nie możemy go dostać, można użyć mozzarellę pokrojoną w plastry)1 łyżeczka suszonego oreganoopcjonalnie: 1 płaska łyżka okruchów chlebowych przygotowaniePomidory zmiksować ze świeżymi ziołami. Odstawić.Oliwę rozgrzać w głębokiej patelni, dodać posiekaną cebulę i dusić ją na malutkim ogniu 20 minut. Dodać sos pomidorowy, odstawić do ostudzenia.Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto - powinno być(...)minut.Jeśli pieczemy w formie: piekarnik rozgrzewamy do 200 st C. Wstawiamy formę i pieczemy ok. 20-30 minut. Smacznego!Uwagi: Ciasto na pizzę wyrabiałam w maszynie do chleba, dlatego zamieniłam drożdże świeże na instant. Ciasto wyszło dosyć zwarte i mało pulchne. Piekłam na mniejszej blaszce, tak dużej jak w przepisie nie byłabym w stanie
Stare GaryAntoni Kępiński Ci, którzy znają indyjską kuchnię z pewnością wiedzą, czym jest chlebek roti. Może być dobrą alternatywą dla tradycyjnego chleba ze względu na jego szybkość przygotowania i niewielką ilość składników. Można go jeść zarówno na słodko, jak i słono, w zależności od tego, z czym go podamy. Ja lubię zajadać(...)warzywa dowolne (znalazłam u siebie w zamrażalniku warzywa na patelnię i wykorzystałam: ziemniaki, marchew, brokuły, fasolkę szparagową) bułka tarta olej rzepakowy do smażenia Przyprawy: chilli papryka słodka kurkuma imbir zioła prowansalskie oregano pieprz ziołowy Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy placuszki roti. Mieszamy w misce mąkę z solą. Dolewamy do ciasta stopniowo wodę i ugniatamy je. Na końcu dodajemy
Weganizm infantylny