chleb z ziołami - 1945 przepisów (strona:89/130)

MARYNOWANA MAKRELA Z GRILLA 131

Marynowana w sporej ilości tymianku, rozmarynu i oregano. Obficie posypana świeżą, aromatyczną zieleniną. Idealna na przyjęcie na świeżym powietrzu w gronie rodziny i znajomych. Świetnie smakuje ze świeżym, wiejskim chlebem i sałatką z mieszanych warzyw. Polecam! Czas przygotowania : około 35 minut Liczba porcji : 4 SKŁADNIKI: 4 średnie, wypatroszone makrele (po ok. 300g) kilka ziarenek białego pieprzu 1 łyżka suszonego tymianku(...)dekoracji PRZYGOTOWANIE : Krok 1.  Makrele myjemy wewnątrz i na zewnątrz, osuszamy. Krok 2. Ziarenka pieprzu rozgniatamy. Przygotowujemy marynatę  z czerwonego wina, musztardy, rozgniecionych ziarenek pieprzu, połowy suszonych ziół (rozmarynu, oregano i tymianku), doprawiamy odrobiną soli i mieszamy. Krok 3. Do każdej makreli wkładamy po 1 listku laurowym, ryby układamy w płaskim naczyniu, zalewamy marynatą i odstawiamy na około

Moja Książka Kucharska
Chlebek /pita wypiekana na patelni z domowej roboty masłem czosnkowo-ziołowym 147

Boskie, chrupiące placuszki chlebowe z domowej roboty masłem czosnkowo-ziołowym. Mniam! Na śniadanie, do obiadu, na kolacje lub jako przekąska. Najlepsze na ciepło z rozpływającym

Pora na pora i pomidora
Chleb z soczewicowym pasztetem, Jestem miłością 185

Połóż na kanapkę plaster pasztetu i ulubione dodatki (świetnie smakuje z kiszonym ogórkiem lub suszonymi pomidorami). A jak zrobić ten wyśmienity pasztet? Podaję za Jadłonomią: Składniki

Qlinarnie i Qlinarnie
Kotlety z warzywami w sosie pomidorowym 191

każdej strony, na rozgrzanym na patelni oleju. Podsmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przygotować sos. W małym garnku zagotować 1 litr wody. Dodać vegetę, koncentrat pomidorowy i przyprawy (oregano, zioła prowansalskie) i chwilę razem pogotować. Mąkę ziemniaczaną dobrze wymieszać z zimną wodą (250 ml) i dodać do sosu energicznie mieszając. Gotować, stale mieszając, aż do lekkiego zgęstnienia sosu. Gotowy(...)przez pierwsze 30 minut bez przykrycia, po czym przykryć naczynie żaroodporne, aby sos nie spiekł się zbytnio. Podawać gorące, np.  z ziemniakami i ogórkiem kiszonym lub z pajdą chleba. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi od 18 małych do 11 dużych kotletów. Mi wyszło 11. Kotletów, jeśli mają być lżejsze, nie trzeba obtaczać w bułce tartej

Gospodyni Miejska
Serek z jogurtów greckich. 140

Pyszny i prosty serek, który nie wymaga praktycznie żadnych umiejętności kulinarnych. W jego przygotowanie nie trzeba też włożyć wiele pracy, potrzebna jest tylko cierpliwość :) Minimum dwie

Agusiowe smakołyki
Rolada szpinakowa z botwiną i pokrzywą 175

Wiosenne jedzonko, jak ja lubię iść na ryneczek, nakupić pyszności czytaj warzyw i owoców i potem kroić, siekać i przetwarzać wszystko tak aby wszystkim smakowało. Radośćć

Moje Małe Czarowanie
Tort kanapkowy z tuńczykiem i suszonymi pomidorami 184

olejem) tuńczyka w oleju 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżeczki musztardy z estragonem 1  łyżka majonezu łyżeczka pieprzu 1 łyżka szczypiorku pieprz, sól do smaku przygotowanie Z chleba obciąć skórkę . Przygotować farsze. W jednej misce wymieszać  składniki farszu tuńczykowego, w drugiej pomidorowego.Spróbować, doprawić, każdy podzielić na dwie porcje Na każdy torcik przeznaczyć 4 kromki.  Pierwszą, spodnią kromkę posmarować(...)szczypiorkiem. Tak przygotowane torciki zawinąć w folię i wstawić do lodówki, na kilka godzin a najlepiej na noc. Po wyjęciu, przed podaniem udekorować dowolnie - jajkami, kaparami, rzodkiewką i ziołami. Smacznego

Stare Gary
Wytrawne rogaliki z nadzieniem. 269

Mąż narzekał, że dawno nie było domowego pieczywa... Więc dziś na śniadanie, albo raczej na drugie śniadanie zrobiłam rogaliki "pikantne półksiężyce" z książki "Szybko i smacznie. Chleby i chlebki." Trochę zmodyfikowałam farsz i zaczęłam od zrobienia zaczynu - w książce napisano, aby od razu wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Ilość jaka mi wyszła to 16 sztuk takich mniejszych rogalików, ale można(...)Składniki: Ciasto: 5 szkl. mąki pszennej; 20 g drożdży; 3 łyżki oleju lub oliwy; 1 łyżka cukru lub miodu; 1 3/4 szkl. ciepłej (niegorącej) wody. jajko do posmarowania; ulubione zioła do posypania. Farsz:  I. 1 papryka czerwona, duża; 100 g sera żółtego; szczypior; Ewentualnie: kabanosy/ salami/ szynka. II. 1/4 kostki sera feta; 5 pomidorków suszonych;  Drożdże rozcieramy

Miksturownik
Placki ziemniaczane 70

Czas czytania: 2 min Placki ziemniaczane to proste i szybkie danie i pewnie zapytacie, czy dietetyczne? Raczej nie, ale myślę, że od czasu do czasu można

SprawdzonaKuchnia.pl
Krem z dyni 79

Czas czytania: 2 min Wyśmienity krem z dyni jest to idealna zupa na jesienne i chłodne dni. Dzięki aromatycznym przyprawom takim jak cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa

SprawdzonaKuchnia.pl
Ekspresowe bułki twarogowe 132

Chyba zdążyliście zauważyć, że ja bardzo lubię wypieki z dodatkiem twarogu. Dziś chcę podzielić się z Wami przepisem na ekspresowe bułeczki twarogowe. Z wyglądu nie idealne

Smaki Armine
Bułki czosnkowo-ziołowe 196

Chrupiące bułeczki czosnkowe To chyba najlepsze bułeczki czosnkowe jakie jadłam. Chrupiące, mięciutkie i puszyste. Wprost rozpływają się w ustach. Wspaniale smakują podane nawet z samym masłem

Blog z Apetytem
PASZTET PIECZARKOWY Z JAJKAMI 164

Wegetariański pasztet z pieczarek oraz jajek to idealny dodatek do pieczywa. Jest naprawdę smaczny, a do tego mało pracochłonny. Amatorzy różnego rodzaju pasztetów będą z pewnością

Kuchnia MagdaLeny
Bułki na kolację 156

Pszenne bułki domowe, dobre na kolację i nie tylko. 1 kg mąki 50/50 typ 650/1850, 50 g drożdży, po  łyżce cukru i soli, ~500 ml

chleba naszego
Halibut jak smażyć ? 35

łusek, skóry i kości. Delikatnie osusz mięso papierowym ręcznikiem, aby usunąć nadmiar wilgoci. Przyprawy : Posól i popieprz delikatnie obie strony halibuta. Możesz również dodać ulubione przyprawy, takie jak zioła prowansalskie, czosnek w proszku czy paprykę. Techniki smażenia halibuta Smażenie na patelni : Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju na średnim ogniu. Kiedy patelnia jest dobrze rozgrzana, dodaj halibuta skórą(...)smaż drugą stronę przez kolejne 3-4 minuty, aż mięso będzie białe i jędrne. Do smażonego halibuta dodaj sok z cytryny i posiekane zioła. Delikatnie polej mięso sosem. Podawaj smażonego halibuta od razu, udekorowanego świeżymi ziołami i cytrynowymi plasterkami. Halibut jak smażyć - podsumowanie Smażony halibut to doskonałe danie rybne, które zachwyci Twoje podniebienie chrupkością skórki i delikatnym

Podstawy Gotowania
Szybka grochówka holenderska- lekkostrawna 215

się samo przez się rozumie jest zielony. Taki groch jest w handlu. Jest łatwiej strawna więc niż polska klasyczna grochówka i nie ma potrzeby dodawać do niej dużo suszonych ziół jak majeranek na przykład, który jak wiadomo poprawia trawienie cięższych potraw. Dodaje się zamiast tego sporo świeżych warzyw .Zielony groszek jest bardziej lekkostrawny, więc nie ma po nim problemów gastrycznych(...)jest apetyczne. Warzywa musza być chrupiące Obowiązkowo do tego (lub nie) dodajemy podwędzaną kiełbasę pokrojona w plasterki, lub jak u mnie tym razem w całości. Dodaje się też ciemny chleb z grubo mielonej mąki żytniej- Roggebrood. Myślałam ,że mam taki w domu, ale nie miałam, więc wykorzystałam alternatywnie tosty. SKŁADNIKI na 4 porcje : 300 g suszonego młodego zielonego groszku

Sztuka gotowania w/g Samiry

Proponowane wyszukiwania