chleb z ziołami - 1945 przepisów (strona:98/130)

Mintaj jak smażyć 87

cytrynowy, polewając nim rybę przed podaniem. Mintaj w Sosie Czosnkowym: Składniki: 2 filety mintaja 3 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki masła Sok z 1 cytryny 2 łyżki świeżo posiekanych ziół (np. natka pietruszki, estragon, tymianek) Sól i pieprz do smaku Instrukcje: Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj masło. Smaż posiekany czosnek na patelni przez krótki czas, aż zacznie się(...)Smaż filety przez 3-4 minuty z każdej strony, aż mięso będzie białe i miękkie. Dodaj sok z cytryny i posiekane zioła do patelni. Delikatnie wymieszaj. Na talerzu ułóż smażonego mintaja i polej go sosem czosnkowym z ziołami. Mintaj jak smażyć - podsumowanie Podsumowując, artykuł o smażeniu mintaja dostarcza szczegółowych informacji na temat różnorodnych technik przygotowywania tej ryby

Podstawy Gotowania
Schab na kanapki 181

Pyszna domowa wędlina czyli schab w słoiku na kanapki. Ten prosty przepis na aromatyczny schab na zimno, to bez wątpienia świetna propozycja na gotowane mięso w słoiku do chleba. Jeśli szukasz więc pomysłu na to: Jak zrobić schab w słoiki? Jak zrobić schab na kanapki? Nasz przepis jest godną uwagi koncepcją na pachnącą wieprzowinę, która nie wymaga wiele wysiłku(...)naszym przepisie na gotowany schab na kanapki nie znajdziesz również soli peklującej. Dlatego mięso jest koloru szarego. Naszym zdaniem lepiej i zdrowiej użyć klasycznej soli kłodawskiej oraz zestawu pachnących ziół. Schab marynowany w takiej mieszance zachowuje swój smak, a galaretka tylko podkreśla jego delikatność. Schab na kanapki przepisy, które często goszczą na naszych stołach to: schab pieczony, schab gotowany, schab

Kuchnia Na Wypasie
Fasola w sosie pomidorowym 188

częścią śniadania w stylu angielskim. Fasola użyta do przygotowania powinna być bardzo miękka, aby potrawa wprost rozpływała się w ustach.  Sos pomidorowy jest lekko pikantny i dobrze przyprawiony ziołami. Składniki: 5 szkl. ugotowanej białej fasoli (u mnie Jaś karłowy) lub fasola z puszki 500 ml przecieru pomidorowego 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 duża marchewka 1 małe(...)będzie miękka. Następnie dodać fasolę i przyprawy ( tymianek, cząber, chili, paprykę, imbir ), gotować jeszcze 10 minut. Pod koniec gotowania przyprawić fasolę solą i pieprzem . Fasolę podawać na ciepło z chlebem lub chrupiącą bagietką. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Smalec z wędzonego boczku 172

wczoraj smalec wystarczy na kilka tygodni dietetycznej rozpusty. Smalec z wędzonego boczku jest bardzo smakowity i aromatyczny. Boczek i słonina zostały zmielone, dlatego smalec bez trudu można rozsmarować na chlebie. Składniki: 1 kg surowego wędzonego boczku 0,5 kg surowej słoniny (najlepiej wędzonej) 2-3 cebule 2 kwaśne jabłka 10 wędzonych śliwek (ew. suszone śliwki) 1 płaska łyżeczka suszonego: tymianku(...)minimum. Cebulę smażyć do zeszklenia, nie dłużej bo   znużona   w gorącym smalcu nawet po wyłączeniu gazu, będzie smażyć się nadal. Pięć minut przed zakończeniem smażenia smalcu dodać zioła, pieprz i sól. Po wyłączeniu gazu dodać żubrówkę, dokładnie wymieszać i przelać smalec do słoików. Smalec należy   przechowywać   w lodówce. Smacznego Jeśli szukacie zdrowej wersji smalcu zobacz

Codziennik Kuchenny
Smalec ze skwarkami, jabłkiem i ziołami 124

domowej spiżarni nie może zabraknąć aromatycznego, pysznie doprawionego smalcu :). Mój sprawdzony sposób na babcine rarytasy!. Po zapas ziół i przypraw wybierzcie się na stronę www.Skworcu.com.pl.Składniki: 70 dag surowego boczku 80 dag słoniny  2 jabłka 2 cebule 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki tymianku 1 ząbek czosnku sól pieprz 1.Kupując słoninę i boczek poproście w sklepie o ich zmielenie(...)mieszankę osobno.5. Gotową masę przelewamy do osobnych słojów lub kamiennych naczyń i zostawiamy na kilka godzin do wystygnięcia.6. Efekt i walory smakowe....genialne!, a do tego najlepiej domowy chleb i np. świeże liście czosnku niedźwiedziego....pycha

Apetyczna babeczka
Nalewka cytrynowa z miętą 462

Miałem w planach zrobić nalewkę rosyjską. Nie wiem skąd taka nazwa, może to jakiś starorosyjski przepis? Taka z suszonymi śliwkami, miętą, skórkami cytrusów i paroma innymi

Marder&Marder Manufacture
Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów- Zero Waste 129

konkurs kulinarny „Gotuj o wszystko” – konkurs kulinarny organizowany przez DDTVN. Od tamtego czasu co tydzień jest autorem oraz prowadzącym część kulinarną w programie. Piotr jest autorem książek „Chleb. Domowa Piekarnia”, „Na słodko”, „Miejski farmer”. Pisze też artykuły i przygotowuje sesje dla czasopism o tematyce kulinarnej. Piotr jest bardzo sympatycznym, energicznym, pełnym entuzjazmu i humoru młodym człowiekiem, który pysznie gotuje(...)boczku Składniki: plasterki boczku surowego wędzonego Sokołów grillowane warzywa: cukinia, papryka czerwona, bakłażan 100 g orzechów nerkowca 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól i pieprz ocet winny zwiędłe zioła Sposób przygotowania: Orzechy podprażyć na patelni i zmiksować w robocie kuchennym. Dodać warzywa i czosnek, wszystko zmiksować. Dodać wodę oraz oliwę z oliwek, do uzyskania konsystencji kremu. Doprawić solą

Smaki Armine
Sałatka z wędzonym łososiem! menu sylwestrowe 176

wędzonym łososiem, dodatek aromatycznych prawdziwych oliwek greckich, papryczek hiszpańskich marynowanych w oliwie z oliwek czy też suszonych pomidorów w oliwie z oliwek. Taką sałatkę podajemy z małymi kromeczkami chleba. Możecie też podać każdy składnik w osobnej miseczce tak aby każdy uczestnik zabawy sylwestrowej, mógł skomponować swoją własną ulubioną sałatkę na talerzu.    Jakie składniki wybrać? Sprawdźcie poniżej(...)dressing do sałatki: - 7 łyżek oliwy z olwiek - 1 łyżeczka soku z cytryny - 1/2 łyżeczki musztardy o smaku curry - 1 łyżeczka miodu - sól - pieprz - 2 łyżki wody - zioła włoskie bądź świeża posiekana bazylia   w/w składniki miksujemy blenderem na gładki sos do sałatki.       Mam nadzieję, ze udało mi się Was troszeczkę zainspirować!   Życzę

SMYKWKUCHNI
Odrywany chleb ziołowo-czosnkowy 214

daje się odłączyć od reszty. Potrzeba silnej woli, żeby nie zjeść go całego na ciepło zaraz po wyjęciu z pieca. Pamiętacie przepis na pizzę w godzinę? Do zrobienia tego chleba będziemy używali dokładnie tego samego ciasta, potraktujemy je tylko nieco inaczej. Ja wszystko zrobiłam w misie Kitchen Aida, ale możecie ciasto zagnieść ręcznie, zajmie to tyle samo czasu. Zaczynamy(...)lepkie. Ślad po wbitym w nie palcu powinien szybko znikać.   Odstawiamy je na godzinę-półtorej, przykryte, w ciepłe miejsce. Ciasto przed dalszą obróbką powinno przynajmniej podwoić swoją objętość. Zioła dokładnie siekamy – jeśli macie gruby szczypior – razem z cebulką. Pietruszkę bardzo drobno, na mgiełkę. Super pasuje też świeża bazylia. Dwa lub trzy ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Mieszamy dokładnie

Karo in the Kitchen
Pyttipanna czyli Smazone Miesne Kaski z warzywami i DUFF... 194

Rano na czczo badania, w końcu... potem słodka bułka na śniadanie z kawą w duecie i książka, i muzyka w tle. W perspektywie odbiór paczki z

Dzieje kuchennej Wiewióry
Foodbook 1600 kcal II 107

gotowe. Ugotuj fasolkę (ok. 10 minut). W małej miseczce wymieszaj majonez i musztardę, a w większej pozostałe składniki na pesto. Posmaruj kalafiora musztardowo-majonezowym kremem, wyłóż na steka mieszankę ziół, rozprowadź równomiernie po powierzchni, lekko dociskając panierkę. Na tackę z kalafiorami wyłóż ugotowaną fasolkę. Wstaw całość do piekarnika, blisko rożna. Zapiekaj jeszcze 5-7 minut, aż steki ładnie się zrumienią(...)długo, aż powstanie gładki sos, bez ziarenek. Gotowe! Kolacja – jajka ze szparagami (369 kcal) pęczek zielonych szparagów 2 jajka 1 łyżka masła łyżka tartego parmezanu kromka ciemnego chleba szczypiorek do posypania sól pieprz Aby przygotować to super pyszne śniadanie potrzebujesz 10 minut i obieraczki do warzyw. Przepis krok po kroku znajdziesz tutaj. Zastosuj jednak podaną w tym menu ilość

Niedzielny kucharz
Roślinny jadłospis na cały tydzień #3 147

chleba żytniego 50 g hummusu 3 duże ogórki kiszone Pomarańcza (ok. 200 g) Kromki chleba posmaruj hummusem. Zjedz z ogórkami kiszonymi. RAZEM: 1816 kcal / W: 248,5 g / B: 739 g / T: 56,5 g WTOREK: Śniadanie: Tofucznica z jarmużem, pieczarkami i chlebem [438 kcal / W: 43 g / B: 25 g/ T: 17 g] 120 g naturalnego tofu(...)banana 70 ml napoju sojowego 90 g chleba żytniego 15 g masła orzechowego 150 g jabłka 5 g oleju kokosowego cynamon Banana obierz, przełóż do miski i rozgnieć. Dodaj mleko sojowe oraz masło orzechowe. Wymieszaj dokładnie. W tej mieszance maczaj chleb i smaż na patelni bez tłuszczu. Jabłko pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej olej koksowy z cynamonem. Podsmażaj

365 dni dookoła kuchni
Krewetki ziołowo – miodowe 104

Czas czytania: 2 min Pomysł na krewetki ziołowo-miodowe przyniosła mi wiosna…i to, co pięknie zazieleniło się na mojej grządce, czyli kolendra, bazylia i

SprawdzonaKuchnia.pl
KARKÓWKA DŁUGO PIECZONA W SŁODKO-WINNEJ MARYNACIE 205

Pieczemy ją od kilku lat. To jedna z najlepszych pieczonych karkówek, jakie mieliśmy okazję przyrządzać. I jeść. Na ciepło, na zimno. Do obiadu, na kanapkach, w

OliveandThyme
Roladki z kurczaka z serem feta 129

dzień jak i na elegancki świąteczny obiad. Polecamy! Roladki z kurczaka z serem feta Składniki: Na roladki: duży filet z kurczaka: 2 szt. ser feta: 150 g ulubione zioła: 1 łyżka Na sos: przecier pomidorowy: 1 szklanka słodka papryka: 1 łyżeczka suszona bazylia: 1 łyżeczka masło: 1 łyżka czosnek: 1 ząbek cukier: 1/2 łyżeczki sól i pieprz do smaku(...)wzdłuż na dwa cieńsze płaty. Każdy z plastrów mięsa układamy na folii spożywczej, przykrywamy drugim kawałkiem folii i cienko rozbijamy, tak aby nie podziurawić filetu. Zdejmujemy wierzchnią folię, oprószamy ziołami (nie solimy), na środku każdej piersi układamy słupek fety. Składamy przeciwne boki do środka i unosząc delikatnie folię – rolujemy. Ciasno zawijamy roladkę w folię, skręcamy końce

Kuchnia Na Wypasie