chleb z ziołami - 1945 przepisów (strona:103/130)

Cevapcici podane z ajvarem, tzatzikiem i chlebkiem lavash 207

Dzisiaj kolejna odsłona smaków typowo wakacyjnych, mimo że za oknem zimno i ponuro. Proponuję bardzo prostą potrawę rodem ze słonecznej Chorwacji - doskonałe, aromatyczne mięso cevapcici podane

Wyprawy kulinarne
Co to jest kuchnia śródziemnomorska? 166

będących wizytówką tej kuchni. Tereny leżące nad Morzem Śródziemnym charakteryzują się słonecznym, łagodnym klimatem i żyzną glebą, które odpowiadają za duży w niej udział różnorodnych świeżych warzyw, owoców oraz ziół, a nadmorskie usytuowanie za obfitość owoców morza. Kuchnia śródziemnomorska nie może obyć się bez oliwy, która jest najbardziej rozpowszechnionym i emblematycznym produktem regionu, stosowanym w dużych ilościach do wielu dań(...)Syrię, Liban, Izrael i Egipt popularne składniki dań to: jogurt, sery – feta, halumi, labneh  natka pietruszki, sumak, mięta, cytryny, granaty, orzechy pośród zbóż jadane są ryż oraz płaskie chleby, jak pita i lavash, a także kasza bulgur np. w sałatce tabbouleh  z mięsa jedzone są jagnięcina, baranina i drób, najczęściej grillowana, w formie kebabów, kibbeh lub gyrosów popularna

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z tuńczykiem i jabłkiem 150

sałatkę z tuńczykiem z puszki . Bardzo smaczna sałatka z tuńczykiem, która idealnie pasuje na kanapki. Prosty przepis, takie lubię. Przygotowanie sałatki zajmuje niewiele czasu. Wystarczy pokroić jabłko, por, zioła i wymieszać z tuńczykiem. Do sałatki dodałam domowy majonez. Często w rybnych sałatkach używam pora. Sałatka z dodatkiem pora jest delikatniejsza w smaku. Por świetnie pasuje do tuńczyka z puszki(...)płaskiej połowce ciabaty ułóż zieleninę, np. sałatę (lub kiełki słonecznika jak u mnie). Pokrój jajka na plasterki i obłóż nimi kanapkę . Całośc posmaruj obficie sałatką i przykryj wypukłą częścią chleba. Lekko dociśnij i pokrój na średniej grubości kanapki. Z dużej ciabaty i tej porcji sałatki wychodzi 10 sytych kanapek. Smacznego!   The post Sałatka z tuńczykiem i jabłkiem appeared first

codojedzenia
Makaron z sosem warzywnym, z kotlecikami z fasoli i pieczarek czyli Niedzielne Milenie odc.43 209

Mielimy Kochani, mielimy! jak nie ozorem to w maszynce do mielenia.  No dobra, przynajmniej ja mielę. To jedna z moich ulubionych form przygotowywania posiłków, no

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sos czosnkowy 77

Wiecie co Wam powiem? Gorsi od babć zamykających okna w tramwajach są tylko ludzie, którzy na przywitanie ściskają rękę najmocniej jak to możliwe. Gest serdecznego podania

Marder&Marder Manufacture
Keto krakersy lniane – 3 składniki! (wegańskie, low carb) 105

ilości czosnku oraz ziół prowansalskich , koniecznie z sezamem białym i czarnym . Przepis na keto krakersy Składniki szklanka siemienia lnianego lub mąki lnianej (140 g) łyżeczka soli pół szklanki chłodnej wody (125 ml) możliwe dodatki łyżka czarnego sezamu (7 g) łyżka białego sezamu (10 g) łyżka czosnku w proszku łyżeczka papryki słodkiej / papryki ostrej łyżeczka curry łyżeczka ziół prowansalskich / oregano / bazylii(...)Ilość : około 180 g krakersów Przygotowanie Siemię lniane mielimy, a następnie dodajemy do niego sól oraz wybrane dodatki (u mnie czarny i biały sezam , czosnek w proszku , papryka słodka oraz zioła prowansalskie ). Mieszamy suche składniki, a następnie wlewamy wodę . Całość mieszamy szpatułką, masa powinna zgęstnieć . Ciasto wyrabiamy chwilę ręcznie , jeśli klei się do dłoni warto podsypać większą ilością mąki lnianej

WegePrzepis
Bagietki czosnkowe 389

lodówce do 14 dni (!) i jeśli będziemy mieli ochotę na świeże, domowe pieczywo, po prostu odcinamy z ciasta taki kawałek jaki jest nam potrzebny do upieczenia bułek czy chleba, a resztę chowamy z powrotem do lodówki :) I jestem pewna, że to się sprawdza, aczkolwiek sama nie przetestowałam, gdyż ciasta zrobiłam tyle, aby wyszły akurat 4 bagietki ( przy okazji zredukowałam ilość(...)miękkiego masła około 6 ząbków czosnku ( jeśli ząbki są małe to więcej, dałam 8 ) 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, świeżej, mrożonej lub suszonej opcjonalnie - 1 łyżeczka świeżych lub suszonych ziół, np. tymianku, bazylii lub oregano sól ( niewielka ilość, do smaku ) Wykonanie: Wieczór wcześniej: Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody z przepisu. Resztę wody wlać do plastikowej miski, dodać sól

Opowieści z piekarnika
Przepyszny cytrusowy łosoś Gravlax 229

Moja znajoma kiedyś powiedziała, że w ilości spożywanego łososia na pewno jestem zaraz za Skandynawami. Cóż poradzę! Jestem jego miłośniczką, jak i innych morskich pyszności ;) I

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Wegański smalec z białej fasoli ze skwarkami z kaszy gryczanej 176

Potrzebne składniki:  1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej     3 łyżki oleju kokosowego  1,5 łyżeczki ostrej papryczki  2 szklanki ugotowanej białej

Łycha smaków
Odrywane bułeczki czosnkowo-ziołowe 151

Odrywane bułeczki czosnkowo-ziołowe Mięciutkie, puszyste i niesamowicie aromatyczne pieczywo, które świetnie pasuje do grilla albo jako przekąska na przyjęcie lub do rodzinnej kolacji. Bułeczki są

Blog z Apetytem
Wegetariański paprykarz z kaszą jaglaną 93

wielkiego dzwonu My może zjeść wędzoną makrelę, zrobiłam paprykarz wegetariański z kaszą jaglaną. Bo kasza jaglana jest świetnym produktem, jeżeli chodzi o dietę przeciwgrzybiczą. A że smarowidła do chleba robię ostatnio w kółko takie same, każdy nowy pomysł jest na wagę złota. Nie będę Was czarować, że tytułowy paprykarz jest lepszy niż ten klasyczny. Jest smaczny, jest całkiem dobrym zamiennikiem(...)czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet, sklepowych wędlin, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, jogurty naturalne, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu

Kardamonovy
TOSTY SEROWE (keto, LCHF, bez glutenu) 2110

Kolejny pomysł na zamiennik pieczywa to tosty serowe, które powstały na bazie znanej Wam już pizzy serowej czy rolad w wersji z kurczakiem bądź mięsem mielonym

Ola la LCHF
Grochówka na wędzonym żeberku 221

treściwa – mocno pachnąca wędzonką, ze świeżymi jarzynami i grochem w połówkach, który nie wymaga wcześniejszego namaczania i gotuje się zdecydowanie szybciej od grochu w całości. A dzięki dodatkowi ziół do gotowania – tak naszykowana zupa grochowa staje się całkowicie przyjazna dla naszych jelit i żołądka. Zapisz Duże, mięsne wędzone żebro łamiemy lub rozcinamy na pół, tak żeby zmieściło się do garnka(...)zupy. Dodajemy też przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy wszystko razem dalej, do miękkości jarzyn. Próbujemy, doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie jeszcze odrobiną cząbru i majeranku. Podajemy jak lubimy – z chlebem, grzankami, groszkiem ptysiowym. Jeśli komuś za mało treściwie – w momencie dodawania jarzyn można dorzucić do zupy 2 lub 3 pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Ja najbardziej lubię grochówkę nie zaraz

Karo in the Kitchen
Bruschetta z blanszowanym bobem 192

Pecorino. Pełnia wiosennego hedonizmu i tylko 15 minut roboty! Bruschetta to przekąska (antipasti) z Włoch. To nie tylko dobrze znana grzanka z pomidorami. Bruschetta to po prostu grzanka – z chleba, bułki, opieczona na ogniu, grillu, posmarowana lub skropiona oliwą i natarta świeżym czosnkiem. Takie grzanki jedli robotnicy na plantacjach pomidorów i oliwek (we Włoszech w dalszym ciągu uważa się(...)można to też zrobić na grillowej patelni czy w tosterze. Ząbek czosnku przecinamy na pół i mocno nacieramy nim gorące grzanki. Na każdej rozkładamy po łyżce serka z ziołami i po równej porcji bobu. Pieprzymy grubo mielonym pieprzem, posypujemy starannie serem Pecorino i delikatnie – płatkami chili. Podajemy od razu.   PS.: Pan który nie lubił bobu (do czasu

Karo in the Kitchen
Liebster Blog Award 170

moje kolejne pytania:Kuchnia  słodka, czy wytrawna?Jakiej  przyprawy nie lubisz?Czym jest dla Ciebie Internet?Danie,  które króluje, Twoim zdaniem, nad wszystkimi.Najlepszy program kulinarny…Bez  czego się chleba nie upiecze?Jakie  masz korzyści z prowadzenia bloga?Ciasto,  z którym najbardziej lubisz „pracować”.Szybkie  danie dla zabieganych…Twoja  ulubiona książka, to…Twój kulinarny majstersztyk.Zapraszam do zabawy! *******************************************************************************************************************************To  moja III nominacja(...)Ulubione owoce.Z czym Ci kojarzy się lato?Potrawa pewniak, czy eksperyment.Czy robisz domowe przetwory?Co Ci najbardziej przeszkadza w kuchni?Bazylia, tymianek, czy rozmaryn?W tej chwili zjadłabym…Jakie zioła królują a Twojej kuchni?Ulubiony program kulinarny.Zapraszam do zabawy!  ****************************************************************************************************************************************************************************************************************************************  Kolejna, to już IV nominacja, trafiła do mnie od Autorki bloga Słodka Strona. Dziękuję bardzo i przyznam szczerze, że ucieszyła

mojewypiekiinietylko