W moim rodzinnym domu bigos zawsze był przygotowywany ze słodkiej kapusty, aromatyczny i w ogromnym garnku, gdyż odgrzewany smakował jeszcze lepiej. Postanowiłam przygotować go w końcu
karmelowyNasz ulubiony chlebek z kaszy jaglanej , w jeszcze pyszniejszej odsłonie. Dopieszczony w smaku, idealnie sprawdza się jako dodatek do różnych past. Nam bardzo smakuje
Smaczne ZdroweCzas czytania: 2 min Zrobiliście już pastę tahini z poprzedniego przepisu? Jeśli tak to dziś przyda się do przygotowania wspaniałego hummusu z orzechami laskowymi. Hummus można
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Ciasto francuskie, sery kozie, śmietana, trochę przypraw i dużo czosnku. To składniki, które będą potrzebne do przygotowania dzisiejszego dania, czyli tarty z
SprawdzonaKuchnia.pldziałce sadząc i dzieląc byliny, siejąc kwiaty i sprzątając rabaty. Sałatka jest przepyszna, szybka, lekka ale sycąca i jednocześnie bardzo odświeżająca . Bazuje na roślinach strączkowych z puszki i aromatycznych ziołach połączonych pikantnym dressingiem – „górę” sałatki możecie łatwo zmodyfikować według sezonu i według własnego smaku, albo tego co akurat macie pod ręką. Ta sałatka to kombinacja kilku moich ulubionych smaków(...)jabłuszka kaparowe. Ja na zagryzkę, do uzupełnienia swojego słoika, zabrałam kilka krakersów z rozmarynem (przepis na nie znajdziecie TUTAJ ), ale równie dobrze będzie pasować grzanka z czerstwego chleba, świeże pszenne lub ciemne pieczywo, pumpernikiel, chlebki pita (o TU ) pita lub naan ( TUTAJ ). SKŁADNIKI proporcje składników na 4 porcje ZIELONA BAZA – 1 puszka bobu (albo ciecierzycy, ale z bobem
Karo in the KitchenJak to w życiu bywa gdy wydaje nam się, że już coś robiliśmy i dobrze pamiętamy to nagle hops i klops, klapa... Zamiast trochę
Smaczne Zdrowedowiesz się wszystkiego od A do Z , łącznie z innymi przepisami na osmiornicę Dodatki podane do śmiornicy mogą nadrobić "urodą". W tym wypadku sałatka z ziemniaczków aromatyzowana limonką i ziołami doda ośmiornicy "rumieńca". Celowo wybrałam jasny ocet balsamiczny (a nie ciemny), aby zachować jasny, klarowny kolor sosu powstały w trakcie pieczenia z oliwą. Ziarna kolendry mają zupełnie inny(...)się dokładnie przyprawami. Podsmażać krótko by nabrały ładnego koloru. Zdjąć z ognia i przełożyć na półmisek. Posypać siekana natka i dymką ze szczypiorkiem i delektować się maczając bułke lub chleb w aromatycznym oliwie z sosem własnym
Sztuka gotowania w/g SamiryJeśli nie macie pomysłu na kolację lub szukacie przepisu na coś szybkiego i pysznego zarazem - polecam Wam, mięciutkie i lekkie, chlebki z patelni. Nie można
cool and mintyekspresowe danie z szybkowaru. Potrzebujemy kilka porcji kurczaka (u mnie 10 udek), słoik (lub puszkę) pomidorów siekanych, pół puszki mleka kokosowego, 3 cebule pokrojone w półplastry, sól i ulubione zioła. Wszystkie składniki wrzucamy do szybkowaru, dodajemy szklankę wody. Zamykamy szybkowar, gotujemy 20 minut. – dla nas to obiad na 2 dni – na dziś i sobotę(...)się kupić świetne pieczywo na wyprzedaży. Lubię być ekologiczna i kupować takie jedzenie ocalając je od wyrzucenia. Lubię też być ekonomiczna, bo to zwykle super deale są. Zakupiony chleb od razu tego samego dnia kroję w kromki, pakuję do torebek i wrzucam do zamrażarki. Bułki lubię kroić na pół i też do zamrażarki. Moje dzieciaki uwielbiają takie pieczywo i same
Dorota Smakujepasują do barszczu? Do barszczu koniecznie należy dodać czosnek, majeranek, liść laurowy, lubczyk, pieprz i ziele angielskie. Wywar można również wzbogacić jałowcem, kminkiem, a także trybulą. Pamiętajmy, aby świeże zioła dodawać do zupy bezpośrednio przed podaniem. Czym podkreślić smak barszczu? Smak barszczu czerwonego podkreśli dodanie gałki muszkatołowej lub odrobina soku z cytryny, albo też jabłek, śliwek, czy żurawiny(...)smak. Sprzedawany jest w całości lub zmielony. Można go stosować do świątecznych wypieków, budyniu, kompotów (zwłaszcza śliwkowego, gruszkowego i z jabłek), a także do wieprzowiny, cielęciny i drobiu oraz chleba. Całe gwiazdki podnoszą smak kawy, herbaty i grogu. Anyż idealnie komponuje się z pieprzem, koprem, cynamonem i goździkami oraz imbirem. Przechowywany w całości w szczelnym pojemniku utrzymuje świeżość przez ponad
Ciastka - domowe słodkościszukać wiosennych grzybów i czerpać z natury dużo inspiracji. Dzisiejsza sałatka powstała bardzo spontanicznie, po jednym z leśnych, wiosennych spacerów. Często wracam z lasu z jakimiś skarbami. Grzyby, zioła, jadalne kwiaty - korzystam z darów natury kochając ją i szanując. Wykorzystałam zebrane fiołki, zarówno liście jak i kwiaty, gwiazdnicę i barwne grzyby, czarki austriackie. Wyszło z tego bardzo wiosenne(...)szczególnie jajka, i pieprzu. Na koniec skropiłam olejem i gotowe. Można jeść, ale najpierw trzeba nacieszyć oczy taką kolorową, wiosenną kompozycją. Grzanki zrobiłam z pokrojonych w kostkę skórek chleba żytnio-pszennego
Smaczna PyzaDzisiaj przepis przepyszny i zdrowy. Danie wegańskie, które powinno zasmakować wszystkim. Nie ma wiele wspólnego z kuchnią żydowską, jaką znamy w Polsce, jest to za to
Wyprawy kulinarnedrożdżowy? Klasyczne pesto bazyliowe nie jest jedyną wersją nadzienia, jaką możesz wybrać. Idealnie sprawdzi się też pesto rosso czyli pesto z suszonych pomidorów. Możesz też wybrać pastę z innych ziół, które akurat znajdują się w twojej kuchni – w ten sposób możesz wykorzystać zieleninę, zanim zwiędnie i przestanie nadawać się do użycia. Ciekawym pomysłem na nadzienie będzie również pasta(...)potrzebuje wielu dodatków, ani specjalnej aranżacji. Wystarczy położyć go na dużej desce na środku stołu, pozwalając gościom odrywać sobie niewielkie kawałki. Warto dorzucić do niego jeszcze porcję świeżych ziół i jeden lub dwa sosy i masz gotową ucztę. W tym wypadku doskonałym wyborem będzie prosty sos pomidorowy lub sos czosnkowy. Nic więcej nie trzeba. Jak długo wieniec drożdżowy z pesto
okolicepalnika.plCzyli nic innego, jak kartwelski serowy chleb. Dziś u mnie w wersji imertyńskiej, z sosem "adżapsandał", przypominającym węgierskie leczo. (na 2 średnie placki) Ciasto: 400g mąki pszennej jogurt naturalny (ile ciasto wypije) 10g świeżych drożdży, pół łyżeczki cukru szczypta soli Nadzienie: kulka mozarelli pół kostki tłustego twarogu (dodałam również kawałeczek oscypka, by farsz był bardziej słony, był to całkiem(...)kostkę pomidory i całość przez moment dusimy na małym ogniu. Dodajemy (również pokrojone w drobną kostkę) cukinię i paprykę, chilli lub ostrą paprykę w proszku i resztę przypraw oraz ziół. Dusimy całość do miękkości papryki, zważając jednak, by brzydko się nie rozgotowała. Placki podajemy oczywiście gorące, by ser był świeży i ciągnący, a chlebki chrupiące. Sos podajemy oddzielnie do każdego
Kuchenna KontrrewolucyaPikantny, bazyliowy , sos włoski z cukinii W tym roku cukinie oszalały , nie da się tego przejeść , trzeba przerobić . Sosy, kocha cala nasza rodzinka , bez wyjątku więc
Ogrodnik w podróży