kawałek ok 2 5 -30cm rękaw foliowy do pieczenia - kawałek ok 30cm; u mnie marki GOSIA; MARYNATA: 1/4 łyżeczki pieprzu białego 1/4 łyżeczki czosnku granulowan ego 1/4 łyżeczki ziół prowansalski ch 1/4 łyżeczki s oli 2 ł y ż ki olej u rzepakowego 1 łyżeczka octu jabłkowego Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i wcisnąć w siatkę wędliniarską, zawijając następnie(...)przekrojeniu sok ó w i zac howała soczystość oraz miękkość . Po zupełnym ostygnięciu, szynkę schować na noc do lodówki i rozkrajać dopiero dnia następnego. Podawać jako wędlinę do domowego chleba. Rarytas! :) Dla ciekawskich - Dlaczego mięso musi odpoczywać? [źródło: magazyn-k u chnia.pl ] Okazuje się, że za całym procesem "odpoczywania" kryją się różnice w temperaturze, powstałe podczas obróbki termicznej. Podczas smażenia
Grunt to przepis!dodatkiem jakiegoś sera. Smaczna jest np. pasta z bobu i fety, a jeszcze lepsza ta pasta z dodatkiem ricotty, zielonego groszku i parmezanu. Do podania na grzankach lub żytnim chlebie - urozmaici Wasze śniadania i kolacje. 5. Cytrynowy bób i młode ziemniaczki w sosie jogurtowym Patent na naprawdę prosty obiad z młodych ziemniaczków i bobu. Bób jest ugotowany i doprawiony cytryną(...)wcześniej do jakiego innego dania, a łupinki przechować w pojemniku w lodówce. Umieść je w pojemniku malaksera (z nożem w kształcie litery S) razem z pokruszonym serem feta, ziołami, kuminem i czosnkiem i zmiksuj. Do masy dodaj płatki owsiane i wymieszaj. Z gotowej masy powinieneś z łatwością formować małe kotleciki. W razie potrzeby, gdyby masa była zbyt
Chilli Czosnek i Oliwaracji bycia dzieckiem z typowej wsi podkarpackiej i odległości do szkoły 2 km w jedną stronę, był wybornym chodziarzem. Teraz, kiedy samochód pod ręką na propozycję półtorakilometrowego spaceru po chleb i mleko, patrzy na mnie z niedowierzaniem i z powątpiewaniem w oczach – czy ty tak na serio?! Wracając do jednej z najprostszych, prastarej czynności, związanej z myciem garów(...)mężem na racuchach, proziakach i ruskich pierogach. Bardzo nam przypadł do gustu falafel z ciecierzycy . Niesamowicie chrupiący z zewnątrz, a mięciutki w środku. Smak niesamowity z delikatnie wyczuwalnymi ziołami i zieloną pietruszką. Duży plus – nie jest tłusty jak zwykłe tego typu kotleciki i sznycelki. Identycznie smakuje również na drugi dzień. Jest to bardzo ciekawa odmiana typowego polskiego
W Kawiarencezamówił gruzińskie chaczapuri - o którym wspomina mi do dziś co jakiś czas krzycząc do ucha "zrób mi, zrób mi!". Ja za to wybrałam rozgrzewający i bardzo pożywny żur w chlebie. Oba dania były znakomite, lokal przyjemny a obsługa rewelacyjna! Nic więc dziwnego, że zaraz po wyjściu z lokalu, przyznałam gruzińskiej restauracji 5 gwiazdek :) Polecam! Aby zrelaksować swoje(...)Krupówkach - trochę tego później żałowałam, gdy zobaczyłam wystrój wnętrza lokalu. Ale nie ma tego złego, niewiele się zastanawiając zamówiliśmy dwa dania, ja wzięłam kaszę gryczaną z kurczakiem w ziołach, a eM kaszę perłową z carry i kurczakiem. Oba dania były wcześniej przygotowane, wymieszane z resztą składników i podpieczone w piecu. Podawane były z wybranym sosem i sałatką
Słodkie Przyjemnościplasterki (nie przecinając ich jednak do końca) i dzięki temu szybciej je upiekł. Wyszło bardzo efektowne, ale proste danie. Ziemniaki są lekko podpieczone z wierzchu, kremowe w środku, pachnące ziołami. W taki sam sposób można upiec też słodkie ziemniaki, czyli bataty, z tym że trudniej je pokoroic w plasterki, bo są twardsze. Ozdobą niedzielnego stołu była pieczona brukselka(...)przyrządzenia – odrobiny mąki, drożdży, oliwy, soli i wody. A co najważniejsze – frajda z pieczenia pitty jest ogromna. Kto jeszcze nigdy nie robił samodzielnie pizzy czy chleba, może potraktować pieczenie pitty jako doskonałe przygotowanie do poważniejszych wypieków. Pittę upiekliśmy już w niedzielę, dlatego we wtorek czekało nas minimum pracy na rzecz wspaniałego, lekkiego lunchu na środę. Wieczorem przygotowaliśmy już
Niedzielny kucharzDzień dobry, Czy też macie takie produkty, bez których nie obejdą się Wasze zakupy? I nie mówię tu o chlebie (to oczywisty wybór;)), lecz o innych artykułach, które jecie nałogowo i pożeracie w każdych ilościach. Dla mnie takim produktem są pomidory, nie tylko świeże, ale często w postaci pulpy albo sosu, bo wiele moich potraw powstaje właśnie(...)może też być 1 godz. Oprócz soli możesz dodać do passaty czosnek, zioła i inne przyprawy, uzyskując w ten sposób gotowy sos do makaronu. Do czego wykorzystać passatę pomidorową? Passata posłuży Wam jako baza do szybkich sosów do makaronu, wystarczy dodać do niej czosnek, zioła, jakieś warzywa czy mielone mięso. Nie ma lepszej pomidorówki, niż
Chilli Czosnek i Oliważeby mieć swoje własne warzywa, nauczyć się ich od początku do końca i mieć nad nimi kontrolę. Zanim ulicę obok nas zrobiono buspas, na naszym mikrobalkonie uprawiałam zioła i pomidory – po otwarciu buspasa nie da się wyjść na balkon od hałasu, a aut jest przynajmniej 10 razy więcej. Ostatnie balkonowe pomidory nie zostały zjedzone – nie wyglądały dobrze, tak były(...)jako dodatek do wszystkich włoskich dań – tutaj naprawdę do pełni szczęścia wystarczy tylko domowy makaron i odrobina twardego sera! My zajadamy się grubymi na dwa palce grzankami naszykowanymi z chleba na zakwasie, posmarowanymi tym pesto i obłożonymi plastrami prosciutto i bawolej mozzarelli. Spróbujcie i Wy SKŁADNIKI składniki na 2 słoiczki po 200ml 200g młodego szpinaku, same listki 75g dobrego, dojrzałego
Karo in the Kitchenłyżeczki pieprzu 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej, mielonej papryki (opcjonalnie, jeśli lubisz pikantne) 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki oliwy świeże zioła do dekoracji Przygotowanie: Krok 1. Przygotowanie marynaty: w misce połączyć musztardę, miód, sos sojowy, posiekany czosnek, sól, pieprz, paprykę słodką, paprykę ostrą (jeżeli używasz), oregano i tymianek. Dobrze wymieszać wszystkie(...)cukinią i bakłażanem) i lekkim sosem na bazie jogurtu lub oliwy. Sałatka colesław : świeża sałatka colesław z białej kapusty, marchewki i majonezu jest doskonałym dodatkiem, który przeciwważy pikantność żeberek. Chleb naan : jeśli wolisz bardziej nieformalne podejście, możesz podać żeberka w miodzie i musztardzie z chlebem naan. Dobór dodatków zależy od Twojego osobistego smaku i preferencji. Niezależnie od tego, z czym
Moja Książka KucharskaSoczystą Smażoną Karkówkę Skoro poznałeś już podstawy, czas na konkretny przepis na pyszną karkówkę. Spróbujmy pysznego dania z karkówki smażonej na patelni z aromatycznymi ziołami i czosnkiem. Przepis na Karkówkę z Ziołami i Czosnkiem Składniki: 2 kawałki karkówki (ok. 250 g każdy) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka suszonego tymianku(...)smażyć ? Jak długo marynować mięso do pieczenia ? Schabowy ile smażyć ? Dorsz jak smażyć ? Wątróbka jak smażyć ? Gotowanie w mikrofali przepisy Gotowanie w garnku bułgarskim Czarna fasola gotowanie Stek smażenie Chleb pieczenie Smażenie na papierze do pieczenia Cieciorka gotowanie Gotowanie gołąbków Biszkopt pieczenie Smażenie na smalcu Fasola gotowanie Szynka wędzona surowa ile gotować ? Smażenie na oleju kokosowym Ciasto francuskie pieczenie Jaka
Podstawy GotowaniaJajka, jogurt, masło...starzy, dobrzy znajomi będący podstawą wielu dań, a śniadań w szczególności. Jednak, czy próbowaliście je kiedyś połączyć w jedno danie? Nie chodzi mi
Kuchnia w Słońcu SkąpanaBardzo żałuję, że nie mam już rodziców, dziadków, pozostała jedna babcia, z którą mam nikły kontakt. A czemu żałuję? oczywiście z powodów emocjonalnych ale także dlatego
Dzieje kuchennej WiewióryDługo duszona wołowina z pieczarkami wyszła przepyszna. Nie spodziewałem się, że długie, powolne duszenie wołowiny nada jej taki wyjątkowy smak. Odpowiednio doprawiona z pieczarkami i marchewką
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!warzywnego 2 kromki chleba (np. razowego, na zakwasie, z ziarnami) 4 łyżki startego sera gruyère 3 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku sól świeżo mielony pieprz Kromki chleba pieczemy w tosterze. Można też podpiec je w piekarniku. Po ostygnięciu kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę i mieszając(...)pomidor malinowy ½ czerwonej papryki 1 opakowanie serka wiejskiego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka oleju kokosowego ½ łyżeczki suszonej bazylii kilka szczypt oregano kilka szczyp ziół prowansalskich sól ziołowa sól pieprz Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcie. Cebulę kroimy w piórka, lekko posypujemy solą ziołową i wrzucamy na rozgrzany olej
My Chcemy Jeśćtylko pysznym wspomnieniem (prócz produktów fermentowanych). Choć akurat nietolerancji laktozy się spodziewałam, obserwując występujące objawy. To samo z owsem, skrobią ziemniaczaną, kukurydzą, ryżem, ziemniakami (także bataty), marchwią, pietruszką, niektórymi ziołami, koperkiem, szczypiorkiem, cytryną i limonką (oraz wszelkimi cytrusami) i wszystkimi suszonymi owocami , czego zapewne nigdy bym się nie domyśliła. Muszę też na okres kilku tygodni całkowicie zrezygnować(...)pszenny ( jęczmień, pszenżyto, żyto, kuskus, kasza manna, kasza jęczmienna- perłowa, mazurska, pęczak, owies i płatki owsiane oraz wszystkie wyroby ich pochodzenia ). Od czasu do czasu jednak mogę sięgnąć po chleb żytni. Blogowanie nauczyło mnie jednej ważnej rzeczy - jedzenia z głową. Odkąd rozpoczęłam swoją przygodę z "W kuchni Karmel-itki" , pożywienie stało się dla mnie zupełnie czymś innym. Nie tylko
W kuchni Karmel-itkipośpiechu, z rodziną czy też znajomymi. Wtedy również podaje się jakąś tradycyjną potrawę, w dużo większej ilości niż na obiad i przygotowana jeszcze bardziej na słodko. Może też być chleb domowej roboty z białym serem. Oczywiście wszytko zmienia się w okresie Ramadanu – jest to czas, kiedy w ciągu dnia nie je się i nie pije ( ale nie tylko! ). Kolacja(...)zobaczyć w TYM WPISIE. Typowe przyprawy kuchni Marghrebu to SZAFRAN, KMINEK, IMBIR, SŁODKA CZERWONA PAPRYKA, CYNAMON, KARDAMON, CZARNY PIEPRZ, HARISSA, MUSKAT, CURRY i ŚWIEŻA KOLENDRA. Istnieje także mieszanka 30 ziół i przypraw z suszonymi pączkami róż – nazywana jest RAS AL HANOUT. Do potraw często dodaje się MIÓD, MIGDAŁY, DAKTYLE, OWOCE PIGWY czy SUSZONE ŚLIWKI CO LUBIĄ PIĆ MAROKAŃCZYCY? Marokańczycy
Ostra na Słodko