chleb z ziołami - 1945 przepisów (strona:102/130)

Roślinny jadłospis na cały tydzień #3 117

chleba żytniego 50 g hummusu 3 duże ogórki kiszone Pomarańcza (ok. 200 g) Kromki chleba posmaruj hummusem. Zjedz z ogórkami kiszonymi. RAZEM: 1816 kcal / W: 248,5 g / B: 739 g / T: 56,5 g WTOREK: Śniadanie: Tofucznica z jarmużem, pieczarkami i chlebem [438 kcal / W: 43 g / B: 25 g/ T: 17 g] 120 g naturalnego tofu(...)banana 70 ml napoju sojowego 90 g chleba żytniego 15 g masła orzechowego 150 g jabłka 5 g oleju kokosowego cynamon Banana obierz, przełóż do miski i rozgnieć. Dodaj mleko sojowe oraz masło orzechowe. Wymieszaj dokładnie. W tej mieszance maczaj chleb i smaż na patelni bez tłuszczu. Jabłko pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej olej koksowy z cynamonem. Podsmażaj

365 dni dookoła kuchni
Krewetki ziołowo – miodowe 76

Czas czytania: 2 min Pomysł na krewetki ziołowo-miodowe przyniosła mi wiosna…i to, co pięknie zazieleniło się na mojej grządce, czyli kolendra, bazylia i

SprawdzonaKuchnia.pl
KARKÓWKA DŁUGO PIECZONA W SŁODKO-WINNEJ MARYNACIE 171

Pieczemy ją od kilku lat. To jedna z najlepszych pieczonych karkówek, jakie mieliśmy okazję przyrządzać. I jeść. Na ciepło, na zimno. Do obiadu, na kanapkach, w

OliveandThyme
Roladki z kurczaka z serem feta 75

dzień jak i na elegancki świąteczny obiad. Polecamy! Roladki z kurczaka z serem feta Składniki: Na roladki: duży filet z kurczaka: 2 szt. ser feta: 150 g ulubione zioła: 1 łyżka Na sos: przecier pomidorowy: 1 szklanka słodka papryka: 1 łyżeczka suszona bazylia: 1 łyżeczka masło: 1 łyżka czosnek: 1 ząbek cukier: 1/2 łyżeczki sól i pieprz do smaku(...)wzdłuż na dwa cieńsze płaty. Każdy z plastrów mięsa układamy na folii spożywczej, przykrywamy drugim kawałkiem folii i cienko rozbijamy, tak aby nie podziurawić filetu. Zdejmujemy wierzchnią folię, oprószamy ziołami (nie solimy), na środku każdej piersi układamy słupek fety. Składamy przeciwne boki do środka i unosząc delikatnie folię – rolujemy. Ciasno zawijamy roladkę w folię, skręcamy końce

Kuchnia Na Wypasie
Zakręcony chlebek z pomidorowo-cebulowym nadzieniem i mozzarellą 121

Dzień Dobry w niedzielę :)  Upiekłam taki zakręcony chlebek. Smakuje na ciepło jak i na gorąco. Można przygotować na obiad, kolację, przekąskę czy imprezę. Gorący trochę

Izabelawkuchni
Pizzerki ze szpinakiem, gorgonzolą i czosnkiem niedźwiedzim 142

wykorzystanie zalegających lodówkę artykułów spożywczych, na które jakoś nie ma się ani ochoty, ani pomysłu, a przy okazji na zjedzenie czegoś ciepłego i smacznego to pizza. Bo kto zje chleb z gorgonzolą lub ze szpinakiem? Do tego pomarszczony pomidor i przywiędły niedźwiedzi czosnek? Nie brzmi apetycznie, prawda? Ale pizza... O, tej nikomu nie trzeba proponować 2 razy. I choć(...)oliwa z oliwek do posmarowania ser gorgonzola w kawałkach 100 g szpinaku świeżego lub rozmrożonego  2-3 pomidory pokrojone w kostkę czosnek niedźwiedzi grubo pokrojony oregano, pieprz czarny, zioła prowansalskie do przyprawienia 1. Drożdże rozkruszamy do miski, rozpuszczamy w 3-4-ech łyżkach ciepłej wody, dodajemy łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia

Kuchnia Prezydentowej
Pieczone pomidory 192

Jak zachować aromat i smak lata? Można przygotować suszone pomidory  lub pieczone pomidory. Pieczone pomidory to  sprawdzony dodatek do wielu dań. A metoda pieczenia w dosyć

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ribollita - toskańska zupa z fasoli 133

wpadną niespodziewani goście. W skład ribollity obowiązkowo wchodzą biała fasola, czarna kapustą (którą z powodzeniem możemy zastąpić kapustą włoską, jarmużem albo mieszaniną kapusty włoskiej i białej), pomidory i czerstwy chleb. Pozostałe składniki to już bardziej kwestia, tego co nam zalega w lodówce. Podany niżej przepis dotyczy naszej ostatniej wersji toskańskiej zupy z fasoli, ale... ribollita za każdym razem jest inna(...)kapusty włoskiej lub dwie garście jarmużu kilka kromek pszennego pieczywa (ciabatta, bagietka) 2 szklanki bulionu warzywnego, drobiowego lub wołowego opcjonalnie kawałek sera parmezan lub grana padano świeże lub suszone zioła - rozmaryn albo tymianek sól,  pieprz i szczypta chili do smaku oliwa lub olej do smażenia Ribollita - toskańska zupa z fasoli - przygotowanie tradycyjne Połowę fasoli miksujemy na gładką pastę

Cztery Fajery
Pasta z pieczonych warzyw – ZERO WASTE 201

chleb. Suchy chleb możesz przerobić na tartą bułkę, użyć w kawałkach do sałatki, a z warzyw zrobić sos albo właśnie pyszną pastę. Pastę , którą potem możesz wykorzystać do smarowania chleba czy do makaronu, czemu więc jej nie zrobić. Pamiętaj nie wyrzucaj, przerabiaj i jedz ze smakiem :) Pasta z pieczonych warzyw 1 kalafior 5 ząbków czosnku 1 bakłażan 2 pomidory łyżka(...)chwycić w palce i już. Bakłażana przekroiłam na pół i wyjęłam jego zawartość wprost do blendera i tam też dodałam od razu pozostałe składnika ( czyli warzywa upieczone, pomidory i zioła i pieprz + resztę oliwy ). Całość zblendowałam, doprawiłam delikatnie solą i gotowe. Do tej pasty możesz dodać suszone pomidory oraz jakieś pestki .. na przykład słonecznika : )   Pyszna pasta pełna smaków

Kuchnia na wzgórzu
Ribollita - toskańska zupa z fasoli 181

wpadną niespodziewani goście. W skład ribollity obowiązkowo wchodzą biała fasola, czarna kapustą (którą z powodzeniem możemy zastąpić kapustą włoską, jarmużem albo mieszaniną kapusty włoskiej i białej), pomidory i czerstwy chleb. Pozostałe składniki to już bardziej kwestia, tego co nam zalega w lodówce. Podany niżej przepis dotyczy naszej ostatniej wersji toskańskiej zupy z fasoli, ale... ribollita za każdym razem jest inna(...)kapusty włoskiej lub dwie garście jarmużu kilka kromek pszennego pieczywa (ciabatta, bagietka) 2 szklanki bulionu warzywnego, drobiowego lub wołowego opcjonalnie kawałek sera parmezan lub grana padano świeże lub suszone zioła - rozmaryn albo tymianek sól,  pieprz i szczypta chili do smaku oliwa lub olej do smażenia Ribollita - toskańska zupa z fasoli - przygotowanie tradycyjne Połowę fasoli miksujemy na gładką pastę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Masło roślinne, czyli wegańska alternatywa dla masła 149

razy, od momentu przejścia na weganizm, miałem ochotę na pajdę świeżego chleba z masłem, na świeżą chałkę domowej roboty wysmarowaną nim grubą warstwą, a na to dżem i do popicia kakao… Zresztą wykorzystać masło można na wiele innych sposobów, jak np. wypieki. Ja jednak głównie używałem i używam jako smarowidła. Masło roślinne vel. wegańskie to super alternatywa dla osób(...)jeśli chcesz to możesz użyć również np. mleka migdałowego lub mleka z nerkowców . Wersje smakowe Żeby uzyskać masło smakowe, wystarczy dodać ulubione dodatki, takie jak np. czosnek suszone zioła cebula Opcji jest naprawdę dużo. Ja na początek polecam jednak zrobić wersję podstawową i później eksperymentować z innymi smakami Jak widać poniżej, żeby uzyskać masło roślinne naprawdę nie trzeba używać

Blendman
Masło roślinne, czyli wegańska alternatywa dla masła 114

Masło roślinne, czyli wegańska alternatywa dla masła Ile to razy, od momentu przejścia na weganizm, miałem ochotę na pajdę świeżego chleba z masłem, na świeżą chałkę domowej roboty wysmarowaną nim grubą warstwą, a na to dżem i do popicia kakao… Zresztą wykorzystać masło można na wiele innych sposobów, jak np. wypieki. Ja jednak głównie używałem i używam jako smarowidła(...)jeśli chcesz to możesz użyć również np. mleka migdałowego lub mleka z nerkowców . Wersje smakowe Żeby uzyskać masło smakowe, wystarczy dodać ulubione dodatki, takie jak np. czosnek suszone zioła cebula Opcji jest naprawdę dużo. Ja na początek polecam jednak zrobić wersję podstawową i później eksperymentować z innymi smakami Jak widać poniżej, żeby uzyskać masło roślinne naprawdę nie trzeba używać

Blendman
Foodbook 1800 kalorii 97

gotowe. Ugotuj fasolkę (ok. 10 minut). W małej miseczce wymieszaj majonez i musztardę, a w większej pozostałe składniki na pesto. Posmaruj kalafiora musztardowo-majonezowym kremem, wyłóż na steka mieszankę ziół, rozprowadź równomiernie po powierzchni, lekko dociskając panierkę. Na tackę z kalafiorami wyłóż ugotowaną fasolkę. Wstaw całość do piekarnika, blisko rożna. Zapiekaj jeszcze 5-7 minut, aż steki ładnie się zrumienią(...)długo, aż powstanie gładki sos, bez ziarenek. Gotowe! Kolacja – jajka ze szparagami (369 kcal) pęczek zielonych szparagów 2 jajka 1 łyżka masła łyżka tartego parmezanu kromka ciemnego chleba szczypiorek do posypania sól pieprz Aby przygotować to super pyszne śniadanie potrzebujesz 10 minut i obieraczki do warzyw. Przepis krok po kroku znajdziesz tutaj. Zastosuj jednak podaną w tym menu ilość

Niedzielny kucharz
Menu na dzień 1700 kcal 94

gotowe. Ugotuj fasolkę (ok. 10 minut). W małej miseczce wymieszaj majonez i musztardę, a w większej pozostałe składniki na pesto. Posmaruj kalafiora musztardowo-majonezowym kremem, wyłóż na steka mieszankę ziół, rozprowadź równomiernie po powierzchni, lekko dociskając panierkę. Na tackę z kalafiorami wyłóż ugotowaną fasolkę. Wstaw całość do piekarnika, blisko rożna. Zapiekaj jeszcze 5-7 minut, aż steki ładnie się zrumienią(...)długo, aż powstanie gładki sos, bez ziarenek. Gotowe! Kolacja – jajka ze szparagami (369 kcal) pęczek zielonych szparagów 2 jajka 1 łyżka masła łyżka tartego parmezanu kromka ciemnego chleba szczypiorek do posypania sól pieprz Aby przygotować to super pyszne śniadanie potrzebujesz 10 minut i obieraczki do warzyw. Przepis krok po kroku znajdziesz tutaj. Zastosuj jednak podaną w tym menu ilość

Niedzielny kucharz
Zupa krem z cukinii 173

można zrobić niemal wszystko. Bardzo łatwo się ją przyrządza, jest niskokaloryczna i odkwasza organizm, dlatego korzystajmy z cukinii, póki jeszcze są. Zupę polecam podawać z grzankami czosnkowymi (najlepiej z chleba pełnoziarnistego) lub ewentualnie domowymi groszkami ptysiowymi.Zupa krem z cukinii:ok. 5 średnich cukinii lub 6 mniejszychok. 700 ml bulionu warzywnego (może być z domowej kostki)1 duża cebula1 duży(...)poziomu warzyw. Wrzucamy serek topiony pokrojony na mniejsze części. Gotujemy ok. 10-15 minut pod przykryciem. Po tym czasie dorzucamy zioła i blendujemy całość (najlepiej blenderem ręcznym) na krem. Przyprawiamy porządnie solą i pieprzem. Ozdabiamy ziołami lub kleksem jogurtu. Zupa krem z cukinii najlepiej smakuje z grzankami. Post Zupa krem z cukinii pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania