chleb z ziołami - 1945 przepisów (strona:102/130)

Placki z pieczarkami - wytrawne racuchy z pieczarkami 95

Ostatnio robiłem brukselkę z pieczarkami – przepis już jest na blogu. Ale Ania stanęła – że tak powiem – okoniem i stwierdziła, że co jak co, ale brukselki to

Marder&Marder Manufacture
Kotlety z kaszy jaglanej i batatów 134

Czas czytania: 2 min Kotlety z kaszy jaglanej i batatów Szukacie alternatywy dla kotletów mięsnych, jeśli tak to zapraszam dziś na kotlety z kaszy jaglanej z

SprawdzonaKuchnia.pl
Maślankowe bułki pszenne 205

Bardzo lubię pieczywo domowej roboty, choć nie robię zbyt często.  Jakiś czas temu, gdy poszłam do jednej z sieci sklepów i zobaczyłam muszki owocówki latające

Szczęśliwa kuchnia
Maślankowe bułki pszenne 217

Bardzo lubię pieczywo domowej roboty, choć nie robię zbyt często.  Jakiś czas temu, gdy poszłam do jednej z sieci sklepów i zobaczyłam muszki owocówki latające

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Chlebki pita - historia i przepis 246

regionie śródziemnomorskim są to kraje regionu wschodnio-śródziemnomorskiego (np. Grecja, Cypr, Turcja, Egipt) i Afryki północnej.  Chlebki pita przygotowuje się ze zwykłego ciasta drożdżowego, takiego jak na chleb czy focaccię. Ciasto składa się z mąki pszennej, wody, soli, cukru i drożdży. Różnica tkwi w ostatniej fazie, czyli pieczeniu. Zazwyczaj placki piecze się na rozgrzanej blasze w bardzo wysokiej temperaturze(...)wytrawne danie można zjeść na lub w picie. Pity mogą także służyć jako spód do pizzy (popularne w Turcji lahmacun, czyli okrągłe placki pokryte posiekanym mięsem i ziołami). Współczesnym pomysłem są dietetyczne chipsy - pity kroi się w kliny, rozdziela warstwy i opieka w piekarniku, posypane przyprawami.Źródło: Wiki Chlebki pita - przepis Pity według poniższego przepisu wyszły świetne

Chilli Czosnek i Oliwa
Burger warzywno – ryżowy 94

Czas czytania: 2 min Kolejna odsłona burgera w wersji wegetariańskiej, tym razem burger warzywno ryżowy. Podstawą burgerów jest kleisty ryż i sporo drobno krojonych, podduszonych warzyw

SprawdzonaKuchnia.pl
Tuste ze morelami i mandlami (Smalec z morelami i migdałami) 173

Tuste niyftorzi lubiōm 1 yno 2 bez dodatkōw, sōm 3 tyż take 4 , co to lubiōm dać tam trocha cebuli i możno jeszcze potarte jabko, a

Chop w kuchni
Wege gulasz z ciecierzycą i cukinią 255

Składniki : 20 dag ciecierzycy cebula 3 ząbki obranego czosnku 2 papryki ; żółta i czerwona pół czerwonej papryczki chili 3 obrane ze skórki pomidory, mogą być pomidory

Proste Potrawy
Gęś w dymie – Laskowa – zapraszam na kolację 156

Chce najprościej aby jak najlepiej podać produkt, którym otaczają się dookoła. To co zostanie wyhodowane w niedalekim sąsiedztwie. Zaczynamy ucztę Dlatego właśnie na nasz stół na początek wjechał domowy chleb z przepysznym  masłem robionym przez sąsiadkę. Potem pomidorki , które zostały wyhodowane przez kolejną sąsiadkę, pyszne pachnące i smakujące słońcem. Zostało nam podane pierwsze danie, a był nim przepyszny chłodnik(...)można się poczuć jak Julia Roberts w filmie Pretty Woman. Ślimaki są hodowane na Jurze Krakowsko Częstochowskiej przez panią Agnieszkę Sakowską. Tu zostały dostarczone i uduszone w winie z ziołami i podane z masłem czosnkowym na grzance.   Do tego dobraliśmy wino Couvee Rose rocznik 2018 oczywiście z małopolskiej Winnicy Wieliczka. Było smakowicie !   Rozmowa z Marcinem

Kuchnia na wzgórzu
Sałatka Caprese z ormiańskim serem czanach 257

boczek - grillowane, podane z chrupiącymi ogórkami kiszonymi, cebulą z pietruszką i cudowną papryką i pieczarkami z grilla - jakie to było pyszne!!! A na domiar tych pyszności podano nam ormiański chleb lawasz - jadłam po raz pierwszy i mój zachwyt sięgną zenitu. Ale to jeszcze nie koniec opisu pyszności jakie tam zastaliśmy gdyż akurat trafiliśmy na świeżo przyrządzony Ormiański ser czanach - jest(...)duże listki bazylii kilka gałązek majeranku i oregano pół łyżeczki igiełek tymianku odrobina szczypiorku ząbek czosnku Do dzieła!!! Pomidora kroimy w dość grube plastry. Do rozdrabniacza wrzucamy wszystkie zioła, czosnek, 5 łyżek oliwy i jedną łyżkę octu i wszystko razem miksujemy na gładki sos. Na mocno rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i układamy na niej - dosłownie na 3 sekundy

sierotka maRysia w kuchni
Panzanella, czyli włoski sposób na pomidorową błogość 217

Podobno za oknami w całej Polsce tak samo. Szaro, chłodno i miejscami mokrawo... W kuchni jest kilka sposobów na to, żeby taki dzień trochę rozjaśnić, ocieplić

Kuchnia w Słońcu Skąpana
KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM 158

mnie ochota na klopsiki w mocno kremowym sosie pomidorowym. Przygotowanie ich jest proste, a efekt końcowy zadowalający. Klopsiki są niewielkiej wielkości, w kształcie małych kulek, otulone sosem z dodatkiem ziół. My takie klopsiki lubimy jeść z makaronem, ale można także z ryżem.  SKŁADNIKI: Klopsiki: mięso mielone wieprzowe 300 g.  mięso mielone drobiowe 200 g.  czosnek 1 ząbek(...)natkę pietruszki. Klopsy wyciągnąć i zagęścić mąką sos. Odstawić z palnika. Dodać zahartowaną śmietanę. Klopsiki z powrotem umieścić w garnku z sosem. Podawać z makaronem, ryżem lub z chlebem

Kuchnia Paulettes
Roladki z łopatki wieprzowej w sosie musztardowo - miodowym 279

wytworzył, dodatkowo wszystko zalewamy ciepłą wodą tak, aż przykryje nasze mięso. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu, owoce jałowca, posypujemy majerankiem na oko (nie bać się posypać), zioła prowansalskie i niech to się tak zaczyna gotować. W moździerzu mieszamy resztę przypraw wymienionych w przepisie i ucieramy, dodajemy potem do gotowania. Wszystko już razem w garnku(...)Takie o to roladki można podawać z kaszą gryczaną, ziemniakami, ryżem, makaronem z czym kto woli, a nawet ze świeżym, pysznym, chrupiącym chlebem dodatkowo można dodać ogórka kwaszonego lub inny ulubiony dodatek :) Bardzo dobre są tez do tego "marynowane zielone pomidory", na które przepis podam w którymś z kolejnych postów...   Gotowe danie  Marynowane zielone pomidory

Zainspiruj się kuchnią
Chlebek nadziewany pokrzywą, fetą i roszponką. 166

bardzo czy wypiekać weekendowo chlebek zapodany przez Małgosię. Po pierwsze nie czuję się jeszcze najlepiej, a po drugie nie lubię pieczywa na sodzie czy tez proszku do pieczenia.Niedawno upiekłam chleb irlandzki i tak jak ładnie wyglądał tak kiepsko smakował (mnie oczywiście).  Kiedy okazało się, że jest ewidentny deficyt  pieczywa w chlebaku zamiast pędzić do sklepu postanowiłam je upiec(...)smaż cebulę aż zmięknie, dodaj umyty, osuszony szpinak i smaż do czasu aż zwiędnie.  Gdy ostygnie wyciśnij nadmiar płynu (nie było potrzeby )   i połącz go z ziołami. Rozgrzej piekarnik do 200' ( ja bym rozgrzała do 180' ) , wyłóż formę papierem do pieczenia. Przesiej obie mąki do miski, wmieszaj połowę parmezanu, zrób dziurkę na środku mąkę i wbij

Gotuj Sam!

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję