Zobaczyłam je w styczniowej KUCHNIA. Pierogi, pieczone, farszu widać nie było. Coś jednak mi podpowiadało, że warto je przygotować. Robi się niezbyt trudno. Farsz
Dzieje kuchennej WiewióryDomowa pizza, to zwykły drożdżowy wypiek, z ulubionymi dodatkami W naszej 10 osobowej rodzinie...nigdy nie robię jednej pizzy :) dlatego też pokazuję jak przygotować sobie 4
chleba naszegotakie szybkie, że pasztet już nie w całości, ale wpadła głodna Julka w drodze ze szkoły, a i ja miałam w tym swój udział, bo akurat był świeżo upieczony chleb i cóż pasztet został srogo nadjedzony!. Jest pyszny, ale polecam odstawić go jednak do ostudzenia. Składniki do dużą keksówkę lub dwie małe: 5 dużych marchewek 40 dag czerwonej(...)cebule i czosnek. Na tarce zetrzeć marchewki i dodać do cebuli, dusić razem, aż marchew zmięknie, na końcu lekko podsmażyć. Dodać odcedzoną soczewicę, jaja, otręby, suszone pokrojone pomidory, wszystkie zioła i przyprawy, smażyć razem przez kilka minut. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Masę przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę lub zostawić tak jak jest. Na koniec
Apetyczna babeczkaDo domowych wędlin nie muszę chyba nikogo przekonywać - w dobie szerokiej oferty sklepowych smakołyków nafaszerowanych ulepszaczami nie ma to jak domowe, 100% pewne i zdrowe wędlinki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakoszulkach również doskonale sprawdzą się w tej sałatce. Co to jest zatar (za’atar, zathar)? Jest to arabska mieszanka przypraw, zawierająca zmielony sumak, prażone ziarna sezamu i “zielone zioła” (tymianek, majeranek, oregano). Gotową przyprawę zatar oraz płatki chili możemy kupić w większych sklepach lub przez internet np. w Kuchnie świata Składniki JAJA Z ZATAREM 6 jajek(...)sokiem z cytryny. Na talerzu rozkładamy rukolę, na wierzch układamy plastry awokado. Dodajemy jajo przekrojone na pół. Całość skrapiamy sosem z zatarem, posypujemy posiekaną dymką. Podajemy z kromką dobrego chleba lub z kawałkiem ciepłej pity
Tajemnice Smakunaszych polskich producentów. Inne ciekawe przepisy z wykorzystaniem papryki, cukinii i bakłażana: bruschetta z pieczoną papryką kanapka panini z grillowaną papryką i cukinią oraz serem żółtym pasta do chleba z pieczonej papryki i fety spaghetti peperonata pide z cukinią i fetą tarta z cukinią, pomidorami i fetą penne z klopsikami z kiełbasy i cukinią placki z cukinią i fetą(...)nieduża zielona cukinia 1 nieduża żółta cukinia 1 nieduży, raczej wąski bakłażan 3-4 podłużne pomidory (tzw. rzymskie) oliwa smakowa: 3 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku pół łyżeczki ziół prowansalskich Przygotowanie francuskiego ratatouille zapiekanego: 1. Zacznij od upieczenia papryk. Przekrój je na pół, usuń ogonki i gniazda nasienne. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry. Wstaw
Chilli Czosnek i Oliwamoich przodków. Takie pradawne receptury mają w sobie więcej uroku niż kuchnia nam współczesna. Czuć w nich smak historii. Dlatego dzisiaj proponuję Wam podróż do czasów sprzed epoki pulchnego chleba. Upieczemy podpłomyki. O tych okrągłych dyskach rozprawiał często mój dziadek. Te zwykłe placki, przyrządzone z mąki i wody, stanowiły jeden z największych przysmaków jego dzieciństwa. Wypiekane w piecu opalanym(...)wiem, czy zdajecie sobie sprawę, ale te mączne placki były podstawą dla Włochów do powstania pizzy, zaś w antycznej Grecji stanowiły tradycyjne pieczywo podawane z serem i ziołami. Sposób podania moich bazuje właśnie na starogreckim pomyśle, jednakże dodatki są jak najbardziej polskie. Podpłomyki można w zasadzie upiec na trzy sposoby: jak dawniej - sama woda plus mąka
Food SquareCzas czytania: < 1 min Sos z soczewicy z zielonym groszkiem Błyskawiczny sos z soczewicy, na mleczku kokosowym z zielonym groszkiem i sporą ilością aromatycznych przypraw
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Dziś fish burger lub kotlet z ryby , bo i tak można nazwać dzisiejsze danie. Fish burgera podaję na dwa sposoby. Pierwszy to
SprawdzonaKuchnia.plJesień w kuchni jest fajna. Zmieniają się co prawda smaki, bo na dworze robi się chłodniej i w naturalny sposób trzeba ogrzać organizm, ale za
Przysmaki KarolkiGreckie Pulpety. Greckie Pulpety z ryżem, mnóstwem ziół, orzeźwiającą cytryną, czyli Youvarlakia-Γιουβαρλάκια. Youvarlakia czyli Greckie Pulpety w sosie-zupie jajeczno-cytrynowym Avgolemono , który znajdziesz tutaj , choć moją wersja wykorzystuję jogurt grecki, oczywiście możesz wykorzystać Avgolemono . Youvarlakia lub Giouvarlakia, to danie prawdopodobnie pochodzi, z Turcji i jest bardzo popularne również na Cyprze, słowo – Giouvarlakia – z tureckiego oznacza okrągły(...)cytryny Pieprz świeżo zmielony Sól 3 łyżki koperku świeżego ___ Oliwa z oliwek oczywiście, że z Domu Oliwnego Skórka z cytryny Pieprz świeżo zmielony Ser feta Oregano Grecki Wiejski Chleb Jeśli już mamy tę pokaźna listę składników, to działamy i robimy Greckie Pulpety Chociaż lista jest pokaźna, uwierz mi, że danie jest proste. Po pierwsze włóż wszystkie składniki na pulpety
RafalCookdakkah, dakka, dugga to nazwy bardzo popularnej na Bliskim Wschodzie zwłaszcza w krajach Maghrebu (Egipt, Tunezja) arabskiej mieszanki przypraw i orzechów stosowanej jako dodatek do chleba pita i warzyw. Chleb pita zamaczamy w oliwie a następnie zanurzamy w przyprawie dukkah i.... delektujemy się smakiem :) W polskich warunkach pitę można zastąpić ciabattą, a w ostateczności zwykłą bułką pszenną. Otrzymamy(...)NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Podstawowe składniki dukkah *** Opcjonalnie można dodać • orzechy (praktycznie każdy gatunek, mogą też być migdały) • sezam • pieprz czarny • kolendra • kumin lub kminek • sól • suszone zioła - majeranek, mięta, tymianek • suszone skórki z cytryny, suszone liście cytryny, suszona skórka pomarańczy, • papryka ostra lub łagodna w płatkach lub zmielona, chili w proszku, • nasiona - kminek, kumin, koper włoski, kardamon
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata