chleb z ziołami - 1945 przepisów (strona:108/130)

Zywienie osob starszych czyli KUKBUKowe warsztaty z Sokolowem 173

Bardzo żałuję, że nie mam już rodziców, dziadków, pozostała jedna babcia, z którą mam nikły kontakt. A czemu żałuję? oczywiście z powodów emocjonalnych ale także dlatego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Długo duszona wołowina z pieczarkami 214

Długo duszona wołowina z pieczarkami wyszła przepyszna. Nie spodziewałem się, że długie, powolne duszenie wołowiny nada jej taki wyjątkowy smak. Odpowiednio doprawiona z pieczarkami i marchewką

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Euro 2016: 6 smacznych dań dla kibiców 213

warzywnego 2 kromki chleba (np. razowego, na zakwasie, z ziarnami) 4 łyżki startego sera gruyère 3 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku sól świeżo mielony pieprz Kromki chleba pieczemy w tosterze. Można też podpiec je w piekarniku. Po ostygnięciu kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę i mieszając(...)pomidor malinowy ½ czerwonej papryki 1 opakowanie serka wiejskiego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka oleju kokosowego ½ łyżeczki suszonej bazylii kilka szczypt oregano kilka szczyp ziół prowansalskich sól ziołowa sól pieprz Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcie. Cebulę kroimy w piórka, lekko posypujemy solą ziołową i wrzucamy na rozgrzany olej

My Chcemy Jeść
REWOLUCJA NA TALERZU, CZYLI O TYM, JAK W JEDNEJ CHWILI DIETA SIĘ ZMIENI 226

tylko pysznym wspomnieniem (prócz produktów fermentowanych). Choć akurat nietolerancji laktozy się spodziewałam, obserwując występujące objawy. To samo z owsem, skrobią ziemniaczaną, kukurydzą, ryżem, ziemniakami (także bataty), marchwią, pietruszką, niektórymi ziołami, koperkiem, szczypiorkiem, cytryną i limonką (oraz wszelkimi cytrusami) i wszystkimi suszonymi owocami , czego zapewne nigdy bym się nie domyśliła. Muszę też na okres kilku tygodni całkowicie zrezygnować(...)pszenny ( jęczmień, pszenżyto, żyto, kuskus, kasza manna, kasza jęczmienna- perłowa, mazurska, pęczak, owies i płatki owsiane oraz wszystkie wyroby ich pochodzenia ). Od czasu do czasu jednak mogę sięgnąć po chleb żytni. Blogowanie nauczyło mnie jednej ważnej rzeczy - jedzenia z głową. Odkąd rozpoczęłam swoją przygodę z "W kuchni Karmel-itki" , pożywienie stało się dla mnie zupełnie czymś innym. Nie tylko

W kuchni Karmel-itki
JAK JEDZĄ MAROKAŃCZYCY? 109

pośpiechu, z rodziną czy też znajomymi. Wtedy również podaje się jakąś tradycyjną potrawę, w dużo większej ilości niż na obiad i przygotowana jeszcze bardziej na słodko. Może też być chleb domowej roboty z białym serem. Oczywiście wszytko zmienia się w okresie Ramadanu – jest to czas, kiedy w ciągu dnia nie je się i nie pije ( ale nie tylko! ). Kolacja(...)zobaczyć w TYM WPISIE. Typowe przyprawy kuchni Marghrebu to SZAFRAN, KMINEK, IMBIR, SŁODKA CZERWONA PAPRYKA, CYNAMON, KARDAMON, CZARNY PIEPRZ, HARISSA, MUSKAT, CURRY i ŚWIEŻA KOLENDRA. Istnieje także mieszanka 30 ziół i przypraw z suszonymi pączkami róż – nazywana jest RAS AL HANOUT. Do potraw często dodaje się MIÓD, MIGDAŁY, DAKTYLE, OWOCE PIGWY czy SUSZONE ŚLIWKI CO LUBIĄ PIĆ MAROKAŃCZYCY? Marokańczycy

Ostra na Słodko
Proziaki i Fuczki czyli o bieszczadzkich przygodach nie tylko kulinarnych 192

Zniknęłam na tydzień. Cało rodzinnie poniosło nas daleko choć nie aż tak bardzo bo w Bieszczady. Kochamy góry, niestety kilka lat nie mieliśmy możliwości ruszyć gdzie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bazyliowy krem z cukinii z pieczonymi pomidorami i pecorino 215

Krem z cukinii to coś, co od dawna za mną chodziło. Ale ani go wcześniej nie robiłam, ani nie jadłam...za to co chwilę wpadałam na

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Greckie smaki w szaszłykach z kurczaka 290

bakalii. Będąc tam koniecznie należy spróbować oliwek, fety i jogurtu, który w niczym nie przypomina wyrobu sprzedawanego w Polsce pod nazwą jogurt grecki. Charakterystycznymi potrawami są oczywiście moussaka, tzatziki, chleb pita oraz przypominające nasze gołąbki - dolmades, czyli liście winogron faszerowane ryżem. Widać więc, że tamtejszym potrawom bliżej do kuchni arabskiej czy tureckiej niż europejskiej i są przez to bardziej egzotyczne(...)opakowaniu. Pasować będzie także kasza kuskus lub świeże pieczywo. Szaszłyki podajemy lekko ostudzone. W Grecji do takiego dania na pewno podano by nam fetę lub jogurt ze świeżymi ziołami. Polecam serdecznie takie dodatki, które odświeżają całość i nadają potrawie lżejszy charakter. Można również posypać gotowe danie siekaną natką pietruszki lub miętą, które są tam bardzo popularne. Smacznego

Ratunku obiad
Tegoroczne zbiory w pysznej sałatce 131

mojego ogródka to pyszne danie na lunch do pracy lub kolację. Lubicie uprawiać ogródek, nawet taki malutki na balkonie? Zawsze cieszę się z moich upraw począwszy od świeżych, aromatycznych ziół, poprzez jarmuż i …nawet buraczki i marchewki. W tym roku zaszalałam, wiadomo wakacje w domu, więc postawiłam na ogródek i ekologiczne uprawy. Wiecie jak smaczna jest ekologiczna rukola uprawiana(...)prosty winegret z dodatkiem kilka gałązek tymianku. Tymianek wyrósł mi w tym roku niesamowicie. Właśnie niedawno go obcięłam i drobno siekałam. Część tymianku ususzyłam, a resztę zamroziłam. Świeżo zamrożone zioła są idealne do dressingów i sosów. Nic im nie brakuje. Są takie same jak ich świeże odpowiedniki. Sałatka z pieczonych warzyw polana winegretem jest przepyszna. Winegret to francuski dressing

codojedzenia
Kotlety mielone - przepis podstawowy / Frikadellen - Fleischpflanzerl 673

chyba wszystkie rodzaje kotletów, klopsików, koft czy frykadelek.   A najbardziej polskie. Moje "must have" to kotlet obiadowy z mizerią i gotowanymi ziemniakami z koperkiem oraz kotlet "przekąskowy" z chlebem, musztardą i ostrą, świeżą zieloną papryką.            Poniższy przepis to raczej typowo polska wersja, chociaż muszę przyznać, że niewiele różni się od bawarskich Fleischpflanzerl, różnica(...)wcześniej przed robieniem kotletów. Następnie odciskamy bułkę w dłoniach; mleko możemy zachować do zrobienia naleśników, nie trzeba go wylewać. 2. W misce mieszamy mięso, bułkę, jajka, cebulę, czosnek, musztardę, zioła i pozostałe przyprawy, dokładnie wyrabiając mięso; kiedy osiągnie gładką, jednolitą konsystencję odstawiamy na ok. 30 min. Po tym czasie próbujemy odrobinę masy (tak, może to być obrzydliwe, ale wierzcie

Kuchnia Prezydentowej
W poszukiwaniu trendów w jedzeniu – trendy food 145

smaków. Na szczęście można je znaleźć także w Polsce. Czy to jeszcze mąka? Pszenna, żytnia, ziemniaczana – te mąki można kupić w każdym sklepie i od zawsze były podstawą chlebów oraz wypieków. Teraz to się szybko zmienia. Mam wrażenie, że wszystko rozpoczęło się wtedy, kiedy nasze społeczeństwo zaczęło się borykać z problemem alergii pokarmowej na masową skalę – szczególnie wśród(...)powoli przejmują soczewica i ciecierzyca . Interesujemy się kuchniami świata, więc indyjski daal czy arabski hummus na stole już nikogo nie dziwi – szczególnie w dużych miastach. Używamy też innych ziół niż kiedyś. Pietruszka i koperek były podstawową zieleniną w zupie. Dziś w zasadzie w większości kuchni, gdzie codziennie gotuje się obiady, można spotkać bazylię, rozmaryn, oregano czy tymianek. Wybór wszystkiego

Poezja smaku
Najłatwiejszy ser na świecie. Ser z jogurtu greckiego - Labneh. 6043

Ser z jogurtu greckiego podbija ostatnimi czasy internet. Nie ma się co dziwić - ten banalnie prosty przepis jest rewelacyjny, zdrowy, i ma ogromne zastosowanie kuchenne, więc

Poezja Smaków - blog kulinarny
Leczo ze schabem i kiełbasą 196

można zastąpić wodą sól i pieprz do smaku słodka czerwona papryka do doprawienia mięsa pół łyżeczki suszonego oregano olej do smażenia Dodatkowo do podania: świeże oregano kwaśna śmietana chleb   Schab myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w centymetrową kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i na gorący, wrzucamy schab. Doprawiamy go odrobiną pieprzu oraz czerwoną papryką i smażymy(...)minut.   Po ugotowaniu próbujemy i doprawiamy do smaku jeśli zachodzi taka potrzeba. Gotowe danie podajemy gorące, z ulubionymi dodatkami – świeżym pieczywem, kleksem śmietany, świeżymi ziołami.   Powrót na górę

Smaczna Strona
Powiedz mi co/jak jesz, a powiem Ci kim jesteś 195

produktu i 50 g owoców), miód, cukier biały i brązowy,  ale słodzika brak. v  Olej, oliwa z oliwek i ocet balsamiczny v  Na balkonie swieże zioła: mięta, bazylia, majeranek, tymianek cytrynowy, pietruszka i szałwia. v  Lodówka informuje, że tu się jada: jogurty, sery bardziej lub mniej dojrzale, jaja, mleko, sezonowe owoce i warzywa(...)dużo tu i tam)) bazą kolacji są wszelakie sery (click): od mozzarelli, przez brie, aż po twarde i kozie. A czasem lubię tak po prostu zjeść kromkę świeżego chleba skropioną moją ulubioną cytrynową oliwą z oliwek. Pycha! Na śniadanie proponuję domowe drożdżowe buchty, wyśmienite na początek dnia. (wpis archiwalny) SOBOTA, 21 KWIETNIA 2012 Buchty troszkę zmienione Jako pierwszy wpis

Mia Cucina Sofieta
Nie wyrzucam jedzenia! Zamrażam. Co można mrozić? Zaskoczę Cię tymi 8 produktami! 134

widzimy różnego rodzaju promocje, nie potrafimy przejść obok nich obojętnie. Wchodzę do marketu po chleb i mleko, a wychodzę po pół godzinie, taszcząc koszyk i 2 wyładowane po brzegi reklamówy – na co znudzony, czekający w samochodzie mąż patrzy z niedowierzaniem – miałam wyskoczyć po chleb i mleko! No miałam… Jeśli chodzi o różnego rodzaju promocje unikam jedynie rabatów(...)wywaru warzywnego i w ten sposób rosół niedzielny dla całej rodziny jest już gotowy. Z powodzeniem, zupę można mrozić w woreczkach strunowych, choć tej metody ja nie próbowałam. 2. Zioła – to produkt, który mrożę każdego roku. Przede wszystkim domową pietruszkę i koperek. Zioła można mrozić na kilka sposobów. Drobno posiekane, włożyć do małego słoiczka i po łyżeczce

W Kawiarence