Lubię eksperymentować w kuchni i ta pieczeń jest właśnie owocem jednego z eksperymentów :-) Jak już kiedyś wspominałam mąż uwielbia mięso, więc często się
Rozpustne gotowanieMitowska w swoim gospodarstwie agroturystycznym , prowadzi warsztaty plastyki obrzędowej (kwiaty z bibuły, wycinanki z opłatka i papieru, ozdoby na choinkę, pisanki, palmy wielkanocne), jak również pokazy pieczenia sękaczy i chleba. Pani Ewa prowadzi pokazy pieczenia sękacza również na festynach. Jeździ z „podręcznym” paleniskiem i stara się pokazać jak powstaje sękacz, skąd biorą się sęki. Spróbować kręcić może każdy, oby tylko(...)całym świecie. Dzięki temu z roku na rok ilość roślin w naszej kolekcji sukcesywnie wzrasta”. Właścicielem Ziołowego Zakątka jest pan Mirosław Angielczyk, który od najmłodszych lat interesował się ziołami. Zamiłowanie przerodziło się w pracę zawodową. Pokoje gościnne – na terenie ośrodka, znajdują się pokoje gościnne, gdzie można miło spędzić czas w otoczeniu natury, Podlaski Ogród Ziołowy tuz za progiem
królestwo garówCzas czytania: 2 min Pewnie w każdym domu jest jakiś przepis na śledzie , które pojawiają się na świątecznym stole. Może chcielibyście urozmaicić swoje menu pysznym przepisem
SprawdzonaKuchnia.plOd razu na wstępie powiem wam, że to najlepsze kotlety sojowe jakie jadłem. Zwykle – jeśli chodzi o kotlety sojowe – jemy takie coś na wzór schabowych, takie
Marder&Marder ManufactureCzas czytania: 2 min Przecier pomidorowy to przede wszystkim przepis na błyskawiczne wykonanie! Wiem, że wiele osób nie robi domowych przetworów z powodu długiego ich przygotowywania
SprawdzonaKuchnia.plzwał. Ważne, że focaccia jest pyszna i prosta do upieczenia. Wystarczy odrobina cierpliwości (ale naprawdę tylko odrobina) przy wyrabianiu ciasta, kilka dodatków i mamy wspaniały zamiennik tradycyjnego, polskiego chleba. Ważne, żeby do jej przygotowania użyć dobrej oliwy z oliwek. Ona własnie dodaje smaku i delikatnej chrupkości skórce. Dodatki sami sobie dopasujcie. Ja uwielbiam rozmaryn i czosnek, ale małe pomidorki(...)odstawić do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny. Po tym czasie w cieście palcem zrobić dziurki. Całość przesmarować obficie oliwą - najwygodniej jest użyć pędzelka. Przed pieczeniem posypać ulubionymi ziołami, powtykać w ciasto czosnek, plasterki ostrej papryki, małe pomidorki. Piec w temperaturze 190-200 stopni do lekkiego zrumienienia. Podawać ciepłą, wtedy smakuje najlepiej. Kogo skusiłam na upieczenie focacci
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzepis na gotowanie fasoli. przed gotowaniem mocz fasolę nawet 12 godz., wlewając 4 części wody na 1 część fasoli wodę można wymieniać
Proste PotrawyCzas czytania: 2 min Dziś będą pulpeciki z dynią – wegańskie! Szukałam pomysłu na obiad i to pomysłu takiego, który pogodziłby różne zachcianki. Starsze córki chciały
SprawdzonaKuchnia.plNie wyobrażam sobie wyjścia z domu, gdziekolwiek! (chyba, że po świeżychleb na śniadanie) bez czegoś w ustach. Nie, i już! Pierwszym posiłkiem,którym właśnie jest śniadanie
W kuchni Karmel-itkipierwszy raz z tym przepisem, nie będzie ostatnim Porcja z poniższego przepisu wychodzi słuszna, powiedziałabym, że imprezowa. Można przygotować je sobie na kilka dni, lub zjeść wieczorem, na kromce chleba (mięsko kroimy wzdłuż na pół). Polecam. około 700 g mięsa drobiowego (u mnie 500 g udek bez skóry i kości i dodatkowo 2 małe pojedyncze piersi kurczaka) 1/2 główki białej(...)passatę pomidorową, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez chwilę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koncentrat pomidorowy zmieszany z bulionem. Gotujemy kilka minut, aż sos nieco się zredukuje. Doprawiamy ziołami, cukrem, solą oraz pieprzem. Na koniec wlewamy słodką śmietankę. Pomidorowym sosem zalewamy mięso (powinien w całości je przykryć). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę
Smaki Na TalerzuBiałe i różowe kwiecie obsypało drzewa, niebo już drugi dzień błękitne i bez chmurki, ludzie jacyś tacy radośniejsi, aż chce się żyć! I mnie się więcej chce, znów piekę chleby na zakwasie, staram się chociaż co drugi dzień coś gotować, biegam prawie codziennie, nareszcie ciepło, słońce i rower! :) Czuję, że moje życie powoli wraca na spokojniejsze tory. No, może tylko(...)mięty i łyżeczka siekanej czerwonej chili do przybrania 1. Ogórka umyć, obrać i pokroić w niedużą kostkę. Jogurt, śmietanę i śmietankę wymieszać i połączyć z kostkami ogórka. 2. Zioła umyć i osuszyć, po kilka listków odłożyć do dekoracji, resztę posiekać, dodać do mieszanki ogórkowej. 3. Papryczki chili oczyścić z nasion, odkroić kilka cienkich krążków do dekoracji, resztę
Kuchnia PrezydentowejCzas czytania: 2 min Sałatka z cukinią na bazie kaszy bulgur to idealne danie na szybki lunch czy pożywną kolację. Można podać ją również jako dodatek
SprawdzonaKuchnia.plCiekawie wygląda, obłędnie pachnie i tak samo smakuje. Z wierzchu chrupiący, w środku puszysty, miękki i bardzo ziołowy. Dobry jest i na ciepło i na zimno
Smakowity Blog Kulinarnygłównego dania. Ugotowana "na chrupiąco" (3-5 min) świetnie połączy się z drobno pokrojonymi składnikami, takimi jak: cebula, czosnek, oliwki, anchois, kapary, pomidory świeże/suszone, pieczona papryka, świeże zioła, cytryna orzechy piniowe, pistacjowe, migdały, rodzynki pokrojony w kostkę zrumieniony boczek lub szynka parmeńska parmezan, feta fasolka świetnie łączy się z octem winnym - białym, czerwonym lub balsamicznym dużo, dużo oliwy(...)czerwona cebula biały ocet winny kilka suszonych pomidorów pęczek natki pietruszki 4-5 łyżek oliwy sok z 1/2 cytryny 1 duży ząbek czosnku sól, czarny pieprz do podania: świeży chleb schłodzone białe wytrawne wino Przygotowanie: Odcinam końce fasolki szparagowej, większe strąki kroję na pół, wrzucam na osolony wrzątek i gotuję 5 minut. Odcedzam i przekładam do zimnej wody. Cebulę kroję
Chilli Czosnek i Oliwa