chleb z ziołami - 1945 przepisów (strona:108/130)

Gofry ziemniaczane 78

Czas czytania: 2 min Lubicie placki ziemniaczane? Pewnie tak, ale wielu z nas nie może pozwolić sobie na zbyt częste jedzenie ich z powodu niestrawności i

SprawdzonaKuchnia.pl
PODPŁOMYKI ZE ŚWIEŻĄ SALSĄ POMIDOROWĄ Z DODATKIEM MIĘTY 143

To mój pierwszy udział w Wypiekaniu na Śniadanie i jestem zachwycona. Już od dawna miałam w planach upieczenie podpłomyków i cieszę się, że nadarzyła się okazja

Pieguskowa Kuchnia
Pasztet z orzechów i cieciorki 73

Czas czytania: 2 min Pasztet w wersji wegetariańskiej, troszkę inny od tych najpopularniejszych bezmięsnych pasztetów. Głównym składnikiem są orzechy i można użyć do tego przepisu dowolnych

SprawdzonaKuchnia.pl
SUSZONE POMIDORY + FILMIK 28

idealne do kanapek, past, wypieków i do dodatków jak makaron, sałatki itp. Przygotowane w domu z dodatkiem ziół są pyszne. Przygotowuję zawsze dużą porcję słoików co wystarcza na cały rok a nawet i dłużej, polecam przepis.   SKŁADNIK : pomidory mięsiste- dowolna ilość zioła-bazylia, tymianek,oregano do smaku- czosnek, kapary, papryczka chili ocet jabłkowy do skropienia olej do zalania(...)należy je po wierzchu posolić i tutaj mam świeże zioła tymianek, bazylia, oregano, bazylii mam więcej zieloną i czerwoną tak więc oskubie je z gałązek i posypie nimi pomidory. Można również troszkę pociąć tymianek.  Teraz opcjonalnie posypujemy tymi ziołami. Ja je pomieszam jeżeli macie państwo suszone zioła posypujemy je po ususzeniu pomidorów ale świeże można

Kulinarne Fantazje Marioli
Panzanella – sałatka pomidorowo-chlebowa z grillowanymi warzywami i serem halloumi 138

Panzanella. Toskańska sałatka z czerstwego chleba maczanego w wodzie z octem i… cebuli. Tak tak, tak wyglądała w XVI wieku. Dopiero w dziewiętnastym stuleciu dodano do niej świeże pomidory i bazylię. I tak będzie ją jadł rodowity Włoch – bez żadnych „udziwnień”, dokładnie taką jak robiła mamma. Ale ja nie muszę – u mnie jest wolna amerykanka! Sałatka z czerstwego pieczywa była(...)wędzoną paprykę, jeszcze raz mieszamy i wlewamy sos miski.   Bagietkę rwiemy na kawałki wielkości dużego kęsa, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, posypujemy mieszanką włoskich ziół i wstawiamy na środkowy poziom rozgrzanego do 180⁰C piekarnika – grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Suszymy pieczywo do lekkiego zrumienienia, gotowe – wyjmujemy z pieca i jeszcze ciepłe mieszamy z zawartością

Karo in the Kitchen
Focaccia - chlebek na grilla 113

Maj zaczynam wytrawnie, pytając czy znacie idealne pieczywo na piknik czy grill? Ja znam! Jest to Focaccia! Prosty, szybki włoski chlebek, znakomity bez żadnych dodatków lub

Słodkie Przyjemności
,,Wielkanocny żurek w chlebie’’ 345

przygotowany na bazie domowego zakwasu. Żurek w chlebie wygląda bardzo atrakcyjnie i może sam w sobie stanowić ozdobę wielkanocnego stołu! Składniki na zakwas: 350 g mąki razowej skórka razowego chleba 1 l wody 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego Składniki: 100 g boczku 100 g kiełbasy Zakwas przygotowany wcześniej 1 litr bulionu warzywnego (najlepiej z włoszczyzny(...)poprzednio przeciśniętym przez praskę ząbkami czosnku. Wlewamy dobrze wymieszany żur i dodajemy łyżkę chrzanu. Całość mieszamy i krótko podgrzewamy. Zupę zaprawiamy trzema łyżkami śmietany i posypujemy świeżymi ziołami. Pamiętajmy o tym, że trzeba ją koniecznie zahartować 4 łyżkami gorącego żuru, a dopiero potem wlewamy do garnka. Z chlebków odcinamy czubki i wydrążamy środek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Podróż w kulinaria
Mój tajemniczy ogród i krem z młodych ziemniaczków 162

wąskim przesmykiem, i gdy tylko usłyszałam jego zadowolone sapnięcie, czym prędzej ruszyłam w jego ślady. Moim oczom ukazał się niewielki ogródek, ze wszystkich stron otoczony wysokim żywopłotem, pełen najróżniejszych ziół! Od szczypiorku i tymianku, poprzez melisę i czosnek, aż po rutę i geranium, których próżno szukać w pobliskich sklepach. Z zachwytu omal nie zemdlałam! Niecierpliwie chodziliśmy między grządkami, wydając stłumione(...)ziemniaków 2 pory 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 l bulionu 125 g kremowego serka wędzonego sól pieprz gałka muszkatołowa 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku chipsy z chleba żytniego: 8 cienkich kromek ciemnego chleba żytniego 2 łyżki oliwy sól morska Ziemniaki oskrobać, pokroić w kostkę. Pory opłukać, pokroić w kostkę. Czosnek przetrzeć przez praskę. Na maśle zeszklić pory

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Faszerowana papryka w pysznym sosie pomidorowo-paprykowym 167

przypieczone, mniej słone, z większą ilością tego i owego, to takie właśnie dostaniemy. Moje podniebienie doceniło również kurczaka w sosie miodowym, a także przepyszną pastę czosnkową dodawaną do chleba (czosnek blendowany z oliwą, czasem z dodatkiem cytryny). Macedonia rozwija się niezwykle szybko, z ogromnym naciskiem na turystykę. Mimo to nie jest tu tłoczno, ludzie życzliwi, jedzenie dobre, a widoki(...)czasie drobno kroimy pieczarki i dodajemy do cebuli wraz z kolejną łyżką oliwy. Dodajemy sól, pieprz i smażymy bez przykrycia około 8 minut. Pod koniec dodajemy suszone zioła. Przekładamy do miski, dodajemy przestudzony ryż i mieszamy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, drobno kroimy i przesmażamy na maśle razem z posiekaną cebulą (około 5 minut). Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek, ocet

Moja Mama Gotuje
Pasztet do smarowania 99

Czas czytania: 2 min Pasztet do smarowania Dziś pasztet do smarowania, który do złudzenia przypomina Foie Gras z maleńką różnicą. Ten przepis jest w 100% wegetariański

SprawdzonaKuchnia.pl
Cypryjski oscypek, czyli halloumi- na grzankach 151

Moje porównanie w tytule pewnie dla niektórych jest dość odważne, ale biorąc pod uwagę konsystencję sera halloumi, jego słonawy smak i to, że zdarza mu się

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pieczeń włoska z brokułem. 140

     Lubię eksperymentować w kuchni i ta pieczeń jest właśnie owocem jednego z eksperymentów :-) Jak już kiedyś wspominałam mąż uwielbia mięso, więc często się

Rozpustne gotowanie
Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski - Ziołowy Zakątek - część II 134

Mitowska w swoim gospodarstwie agroturystycznym , prowadzi warsztaty plastyki obrzędowej (kwiaty z bibuły, wycinanki z opłatka i papieru, ozdoby na choinkę, pisanki, palmy wielkanocne), jak również pokazy pieczenia sękaczy i chleba. Pani Ewa prowadzi pokazy pieczenia sękacza również na festynach. Jeździ z „podręcznym” paleniskiem i stara się pokazać jak powstaje sękacz, skąd biorą się sęki. Spróbować kręcić może każdy, oby tylko(...)całym świecie. Dzięki temu z roku na rok ilość roślin w naszej kolekcji sukcesywnie wzrasta”. Właścicielem Ziołowego Zakątka jest pan Mirosław Angielczyk, który od najmłodszych lat interesował się ziołami. Zamiłowanie przerodziło się w pracę zawodową. Pokoje gościnne – na terenie ośrodka, znajdują się pokoje gościnne, gdzie można miło spędzić czas w otoczeniu natury, Podlaski Ogród Ziołowy tuz za progiem

królestwo garów
Śledzie w sosie musztardowym 71

Czas czytania: 2 min Pewnie w każdym domu jest jakiś przepis na śledzie , które pojawiają się na świątecznym stole. Może chcielibyście urozmaicić swoje menu pysznym przepisem

SprawdzonaKuchnia.pl

Proponowane wyszukiwania