drożdżowy? Klasyczne pesto bazyliowe nie jest jedyną wersją nadzienia, jaką możesz wybrać. Idealnie sprawdzi się też pesto rosso czyli pesto z suszonych pomidorów. Możesz też wybrać pastę z innych ziół, które akurat znajdują się w twojej kuchni – w ten sposób możesz wykorzystać zieleninę, zanim zwiędnie i przestanie nadawać się do użycia. Ciekawym pomysłem na nadzienie będzie również pasta(...)potrzebuje wielu dodatków, ani specjalnej aranżacji. Wystarczy położyć go na dużej desce na środku stołu, pozwalając gościom odrywać sobie niewielkie kawałki. Warto dorzucić do niego jeszcze porcję świeżych ziół i jeden lub dwa sosy i masz gotową ucztę. W tym wypadku doskonałym wyborem będzie prosty sos pomidorowy lub sos czosnkowy. Nic więcej nie trzeba. Jak długo wieniec drożdżowy z pesto
okolicepalnika.plCzyli nic innego, jak kartwelski serowy chleb. Dziś u mnie w wersji imertyńskiej, z sosem "adżapsandał", przypominającym węgierskie leczo. (na 2 średnie placki) Ciasto: 400g mąki pszennej jogurt naturalny (ile ciasto wypije) 10g świeżych drożdży, pół łyżeczki cukru szczypta soli Nadzienie: kulka mozarelli pół kostki tłustego twarogu (dodałam również kawałeczek oscypka, by farsz był bardziej słony, był to całkiem(...)kostkę pomidory i całość przez moment dusimy na małym ogniu. Dodajemy (również pokrojone w drobną kostkę) cukinię i paprykę, chilli lub ostrą paprykę w proszku i resztę przypraw oraz ziół. Dusimy całość do miękkości papryki, zważając jednak, by brzydko się nie rozgotowała. Placki podajemy oczywiście gorące, by ser był świeży i ciągnący, a chlebki chrupiące. Sos podajemy oddzielnie do każdego
Kuchenna KontrrewolucyaPikantny, bazyliowy , sos włoski z cukinii W tym roku cukinie oszalały , nie da się tego przejeść , trzeba przerobić . Sosy, kocha cala nasza rodzinka , bez wyjątku więc
Ogrodnik w podróżyHej!, zapewne mieliście do czynienia z zupami z proszku czy popularnymi fixami do dań. Pewnie kojarzycie ramę do smażenia z programu top chef :). Dziś właśnie będzie
Kuchnia PROzdrowotnatypu pomidor, cebula, ogórek, papryka... bez sałaty :) i z dodatkiem dużych kawałków sera feta. Moussaka - tradycyjne, greckie danie. Krewetki królewskie. Moussaka na widelcu :) Sałatka grecka z wspomnianym greckim, puszystym chlebem z czosnkiem. Nasz hotel położony był na wzgórzu Argassi, zatem z tarasu, na którym zazwyczaj jadaliśmy śniadania i kolację, rozciągał się piękny widok na miasto Zakynthos. Widok(...)prawdziwą, grecką oliwę z oliwek, wino, zioła oraz przyprawy dla naszych Najbliższych i dla Nas samych. W drodze do Zatoki Wraku - niesamowita roślinność na wyspie, mimo palącego słońca. Zatoka Wraku (Navagio). Zatoka Wraku (Navagio) Prawa strona Zatoki Wraku - ujęcie z góry. Spoglądam na Zatokę Wraku... Świetnie zaopatrzony stragan z miejscowym winem, oliwą, ziołami i innymi produktami
MintTasteJesienią byłem na weselu jakiejś dalekiej rodziny. Wiecie, mówię Wam o tym, bo wesele to zawsze kojarzy się z jedzeniem, a to w końcu blog kulinarny
Marder&Marder ManufactureCzas czytania: 3 min Próbowaliście już maleńkich wegetariańskich kotlecików przygotowanych z ciecierzycy zwanych falafel ? Jeśli jeszcze nie to nie zwlekajcie! Falafelki pochodzą z kuchni arabskiej, a
SprawdzonaKuchnia.plGulasz pachnący lasem. Mocno aromatyczny, kryje w sobie bogaty smak grzybów, wędzarniczego dymu, przypraw i ziół. Jesienną porą taki gulasz będzie idealnym, bogatym daniem na obiad czy wczesną kolację. Do przygotowania tego gulaszu, poza rzecz jasna wszystkimi składnikami, potrzebna Wam będzie spora patelnia i duży rondel z pokrywą. W rondel wlewamy 2 pełne po brzeg szklanki wody, wrzucamy kostkę bulionową(...)Całość wlewamy do gulaszu, dokładnie rozprowadzamy i gotujemy jeszcze 5-7 minut, aż sos widocznie zgęstnieje. Sprawdzamy czy dopieprzyć bądź dosolić. Jeśli trzeba — przyprawiamy. Gulasz jest pyszny ze świeżym chlebem, pyzami, śląskimi kluskami lub plackiem ziemniaczanym . Zjedzcie go tak, jak lubicie. Ta porcja to danie obiadowe dla 4-6 dorosłych osób, jeśli przewidzieliście dodatki typu ziemniaki i surówka, lub obiad
Karo in the KitchenOstatnio coraz bardziej szaro na niebie, coraz wcześniej robi się ciemno i coraz częściej kropi deszcz. Kiedy pewnego razu na kuchennym blacie pojawiła się dorodna brukiew
Kuchnia w Słońcu Skąpanazalewie - oliwa z przyprawami i papryką. muffinki z ulicy sezamkowej ;] to jest jedna laleczka. wystarczy wywinąć sukienkę, aby ze smutnego Kopciuszka stała się piękna królewną chleb pieczony na liściu chrzanu. kołacz cynamonowy. Kiedy przybyłam na Stary Rynek w przedpołudniowych godzinach, tętniło już tam życie. Tłumy ludzi przewijały się, budki już oblegali turyści jak i miejscowi(...)nasz pijany "kolega", bezdomny, który nieźle rozrabiał pod sceną ;] był ubaw, oj był. smażony pstrąg. polędwiczka na sosie winno-śliwkowym Na dodatek w konkursie ziołowym wygrałyśmy kartonik ziół, w którym znajdowały się po dwie doniczki kolendry, melisy i bazylii purpurowej. Na końcu udało się nam dorwać szefa i poprosić o pamiątkowe zdjęcie i podpisanie książek. Pozdrawiam Cię Kasiu
W kuchni Karmel-itkiLuty to taki miesiąc w roku, kiedy świeże owoce i warzywa ze sklepowych półek mają w sobie najmniej smaku i witamin, a do naszych rodzimych nowalijek
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSobieski po wyprawie wiedeńskiej w 1683 roku. Ziemniaki szybko rozprzestrzeniły się na terenach polskich, stając się ulubionym składnikiem wielu potraw. Jedną z nich były placki ziemniaczane, które zastępowały chłopom chleb. Początkowo jadano je tylko z solą i pieprzem, później dodawano do nich cebulę, marchewkę, jajka i mąkę. Placki smażono na smalcu lub oleju, podawano ze śmietaną, cukrem lub sosem gulaszowym(...)ogórków. Na wytrawnie: placki można podawać z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Można też posypać je startym serem żółtym lub białym, np. bryndzą, oscypkiem czy fetą. Do tego pasują zioła, np. koper, szczypiorek czy pietruszka. Można też podać je z wędlinami, np. szynką, boczkiem czy kiełbasą. Jak widać, placki ziemniaczane są bardzo wszechstronne i można je dopasować do każdego
Ugotowane pozamiatanekrwi i umyj go w zimnej wodzie. Warto także naciąć skórę na kilku miejscach, co pomoże uniknąć jej skurczenia się podczas smażenia. Przypraw pstrąga zgodnie z własnym gustem – ziołami śródziemnomorskimi, cytryną czy delikatnymi przyprawami to doskonałe wybory. Techniki Smażenia Pstrąga Smażenie pstrąga to sztuka, która wymaga umiejętności i uwagi. Najpopularniejsze metody to smażenie na patelni, w piekarniku(...)Marynacie: Składniki: 2 filety pstrąga 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżka świeżych ziół (np. oregano, tymianek, rozmaryn), posiekane Sok z połowy cytryny Sól i pieprz do smaku Instrukcje: W misce przygotuj marynatę, mieszając oliwę, posiekane zioła, czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz. Filety pstrąga umyj, osusz i zanurz w przygotowanej marynacie. Staraj
Podstawy Gotowaniadodatek do potraw służy w każdej knajpce i restauracji serwującej dania tej kuchni na świecie. Uzupełnia dania główne, maczany w sosach spełnia funkcję łyżki czy widelca. Prosty i pyszny chleb, minimalnie czasochłonny. Naturalny, charakterystycznie przypieczony, lekko drożdżowy, trójkątny placek. Albo czosnkowy, ziołowy, mocno przyprawiony. Można go robić na wiele sposobów i każdy będzie równie dobry. Kuchnia fusion wykorzystuje naan jako(...)smaku. Grillowane mięso , miska humusu , warzywne curry , gęsty mięsno-warzywny sos i ciepłe, rwane w dłoniach chlebki naan. Albo jeszcze prościej, z samym świeżo rozpuszczonym masłem, posypane świeżymi ziołami. Łatwo chlebki naan odgrzać, wkładając je do elektrycznego grilla lub – zawinięte w folię aluminiową – do zagrzanego piekarnika. Łatwo zamrozić, a potem odmrozić w lodówce, odgrzać i cieszyć się
Karo in the Kitchenmożesz użyć mielonego mięsa wołowego, wieprzowego, drobiowego lub mieszanki różnych rodzajów mięsa. Starannie przygotuj mięso, doprawiając je ziołami i przyprawami, aby nadać potrawie wyjątkowego smaku. Sos Pomidorowy : Wybierz dobry jakościowo sos pomidorowy lub przygotuj go samodzielnie z dojrzałych pomidorów. Dodaj zioła takie jak bazylia, oregano i tymianek, aby nadać sosowi bogatego aromatu. Ser : W tradycyjnej lasagni stosuje(...)dorsz. To ciekawa alternatywa dla mięsnej wersji i nadaje potrawie świeżości. Lasagna Wegetariańska : Zrezygnuj z mięsa i opracuj lasagnę opartą wyłącznie na warzywach i serach. Dodaj do tego świeże zioła i przyprawy, aby uzyskać pełen smak. Eksperymentując z różnymi składnikami i wariacjami smakowymi, stworzysz własne unikalne wersje lasagni, które będą odpowiadać Twoim gustom i preferencjom kulinarzym. Lasagne jak długo
Podstawy Gotowania