Hej!, zapewne mieliście do czynienia z zupami z proszku czy popularnymi fixami do dań. Pewnie kojarzycie ramę do smażenia z programu top chef :). Dziś właśnie będzie
Kuchnia PROzdrowotnatypu pomidor, cebula, ogórek, papryka... bez sałaty :) i z dodatkiem dużych kawałków sera feta. Moussaka - tradycyjne, greckie danie. Krewetki królewskie. Moussaka na widelcu :) Sałatka grecka z wspomnianym greckim, puszystym chlebem z czosnkiem. Nasz hotel położony był na wzgórzu Argassi, zatem z tarasu, na którym zazwyczaj jadaliśmy śniadania i kolację, rozciągał się piękny widok na miasto Zakynthos. Widok(...)prawdziwą, grecką oliwę z oliwek, wino, zioła oraz przyprawy dla naszych Najbliższych i dla Nas samych. W drodze do Zatoki Wraku - niesamowita roślinność na wyspie, mimo palącego słońca. Zatoka Wraku (Navagio). Zatoka Wraku (Navagio) Prawa strona Zatoki Wraku - ujęcie z góry. Spoglądam na Zatokę Wraku... Świetnie zaopatrzony stragan z miejscowym winem, oliwą, ziołami i innymi produktami
MintTasteJesienią byłem na weselu jakiejś dalekiej rodziny. Wiecie, mówię Wam o tym, bo wesele to zawsze kojarzy się z jedzeniem, a to w końcu blog kulinarny
Marder&Marder ManufactureCzas czytania: 3 min Próbowaliście już maleńkich wegetariańskich kotlecików przygotowanych z ciecierzycy zwanych falafel ? Jeśli jeszcze nie to nie zwlekajcie! Falafelki pochodzą z kuchni arabskiej, a
SprawdzonaKuchnia.plGulasz pachnący lasem. Mocno aromatyczny, kryje w sobie bogaty smak grzybów, wędzarniczego dymu, przypraw i ziół. Jesienną porą taki gulasz będzie idealnym, bogatym daniem na obiad czy wczesną kolację. Do przygotowania tego gulaszu, poza rzecz jasna wszystkimi składnikami, potrzebna Wam będzie spora patelnia i duży rondel z pokrywą. W rondel wlewamy 2 pełne po brzeg szklanki wody, wrzucamy kostkę bulionową(...)Całość wlewamy do gulaszu, dokładnie rozprowadzamy i gotujemy jeszcze 5-7 minut, aż sos widocznie zgęstnieje. Sprawdzamy czy dopieprzyć bądź dosolić. Jeśli trzeba — przyprawiamy. Gulasz jest pyszny ze świeżym chlebem, pyzami, śląskimi kluskami lub plackiem ziemniaczanym . Zjedzcie go tak, jak lubicie. Ta porcja to danie obiadowe dla 4-6 dorosłych osób, jeśli przewidzieliście dodatki typu ziemniaki i surówka, lub obiad
Karo in the KitchenOstatnio coraz bardziej szaro na niebie, coraz wcześniej robi się ciemno i coraz częściej kropi deszcz. Kiedy pewnego razu na kuchennym blacie pojawiła się dorodna brukiew
Kuchnia w Słońcu Skąpanazalewie - oliwa z przyprawami i papryką. muffinki z ulicy sezamkowej ;] to jest jedna laleczka. wystarczy wywinąć sukienkę, aby ze smutnego Kopciuszka stała się piękna królewną chleb pieczony na liściu chrzanu. kołacz cynamonowy. Kiedy przybyłam na Stary Rynek w przedpołudniowych godzinach, tętniło już tam życie. Tłumy ludzi przewijały się, budki już oblegali turyści jak i miejscowi(...)nasz pijany "kolega", bezdomny, który nieźle rozrabiał pod sceną ;] był ubaw, oj był. smażony pstrąg. polędwiczka na sosie winno-śliwkowym Na dodatek w konkursie ziołowym wygrałyśmy kartonik ziół, w którym znajdowały się po dwie doniczki kolendry, melisy i bazylii purpurowej. Na końcu udało się nam dorwać szefa i poprosić o pamiątkowe zdjęcie i podpisanie książek. Pozdrawiam Cię Kasiu
W kuchni Karmel-itkiLuty to taki miesiąc w roku, kiedy świeże owoce i warzywa ze sklepowych półek mają w sobie najmniej smaku i witamin, a do naszych rodzimych nowalijek
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSobieski po wyprawie wiedeńskiej w 1683 roku. Ziemniaki szybko rozprzestrzeniły się na terenach polskich, stając się ulubionym składnikiem wielu potraw. Jedną z nich były placki ziemniaczane, które zastępowały chłopom chleb. Początkowo jadano je tylko z solą i pieprzem, później dodawano do nich cebulę, marchewkę, jajka i mąkę. Placki smażono na smalcu lub oleju, podawano ze śmietaną, cukrem lub sosem gulaszowym(...)ogórków. Na wytrawnie: placki można podawać z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Można też posypać je startym serem żółtym lub białym, np. bryndzą, oscypkiem czy fetą. Do tego pasują zioła, np. koper, szczypiorek czy pietruszka. Można też podać je z wędlinami, np. szynką, boczkiem czy kiełbasą. Jak widać, placki ziemniaczane są bardzo wszechstronne i można je dopasować do każdego
Ugotowane pozamiatanekrwi i umyj go w zimnej wodzie. Warto także naciąć skórę na kilku miejscach, co pomoże uniknąć jej skurczenia się podczas smażenia. Przypraw pstrąga zgodnie z własnym gustem – ziołami śródziemnomorskimi, cytryną czy delikatnymi przyprawami to doskonałe wybory. Techniki Smażenia Pstrąga Smażenie pstrąga to sztuka, która wymaga umiejętności i uwagi. Najpopularniejsze metody to smażenie na patelni, w piekarniku(...)Marynacie: Składniki: 2 filety pstrąga 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżka świeżych ziół (np. oregano, tymianek, rozmaryn), posiekane Sok z połowy cytryny Sól i pieprz do smaku Instrukcje: W misce przygotuj marynatę, mieszając oliwę, posiekane zioła, czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz. Filety pstrąga umyj, osusz i zanurz w przygotowanej marynacie. Staraj
Podstawy Gotowaniadodatek do potraw służy w każdej knajpce i restauracji serwującej dania tej kuchni na świecie. Uzupełnia dania główne, maczany w sosach spełnia funkcję łyżki czy widelca. Prosty i pyszny chleb, minimalnie czasochłonny. Naturalny, charakterystycznie przypieczony, lekko drożdżowy, trójkątny placek. Albo czosnkowy, ziołowy, mocno przyprawiony. Można go robić na wiele sposobów i każdy będzie równie dobry. Kuchnia fusion wykorzystuje naan jako(...)smaku. Grillowane mięso , miska humusu , warzywne curry , gęsty mięsno-warzywny sos i ciepłe, rwane w dłoniach chlebki naan. Albo jeszcze prościej, z samym świeżo rozpuszczonym masłem, posypane świeżymi ziołami. Łatwo chlebki naan odgrzać, wkładając je do elektrycznego grilla lub – zawinięte w folię aluminiową – do zagrzanego piekarnika. Łatwo zamrozić, a potem odmrozić w lodówce, odgrzać i cieszyć się
Karo in the Kitchenmożesz użyć mielonego mięsa wołowego, wieprzowego, drobiowego lub mieszanki różnych rodzajów mięsa. Starannie przygotuj mięso, doprawiając je ziołami i przyprawami, aby nadać potrawie wyjątkowego smaku. Sos Pomidorowy : Wybierz dobry jakościowo sos pomidorowy lub przygotuj go samodzielnie z dojrzałych pomidorów. Dodaj zioła takie jak bazylia, oregano i tymianek, aby nadać sosowi bogatego aromatu. Ser : W tradycyjnej lasagni stosuje(...)dorsz. To ciekawa alternatywa dla mięsnej wersji i nadaje potrawie świeżości. Lasagna Wegetariańska : Zrezygnuj z mięsa i opracuj lasagnę opartą wyłącznie na warzywach i serach. Dodaj do tego świeże zioła i przyprawy, aby uzyskać pełen smak. Eksperymentując z różnymi składnikami i wariacjami smakowymi, stworzysz własne unikalne wersje lasagni, które będą odpowiadać Twoim gustom i preferencjom kulinarzym. Lasagne jak długo
Podstawy Gotowaniaskóra nabierze chrupkości, a mięso pozostanie soczyste. W oleju uzyskasz chrupiącą skórkę i delikatne mięso, natomiast na grillu osiągniesz subtelny aromat i lekką chrupkość. Przepis na Smażonego Szczupaka z Ziołami Składniki: 2 świeże filety z szczupaka Sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka suszonego tymianku Sól i pieprz do smaku(...)skóra będzie chrupiąca i złocista. Delikatnie odwróć filety i smaż kolejne 2-3 minuty, aż mięso będzie miękkie i dobrze wysmażone. Podawaj smażonego szczupaka od razu, udekorowany świeżymi ziołami i plastrami cytryny. Szczupak jak smażyć- podsumowanie Smażenie szczupaka to sposób na uzyskanie wyjątkowej chrupkości i smaku tej pysznej ryby. Wybór odpowiednich filetów, staranne przygotowanie oraz zastosowanie właściwej techniki
Podstawy Gotowaniadłużej tym lepiej. 3. Pumpernikiel z burakami, jajkiem i śledziem w lekkim sosie chrzanowym z koprem 4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO 1 opakowanie chleba pumpernikiel 3 jajka ugotowane na twardo 2 średniej wielkości, upieczone buraki 1 łyżka śmietany 18% 2 łyżki jogurtu ½ pęczka koperku 1 łyżka tartego chrzanu sól(...)ziemniaków pieprz czarny do smaku Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. W międzyczasie śledzie kroimy na 3-4 części. Ogórka i cebulę kroimy w drobną kostkę, zioła drobno siekamy i całość mieszamy ze śmietaną i dwoma rodzajami musztardy. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Następnie ugotowane ziemniaki delikatnie rozgniatamy ubijaczką do ziemniaków. Na talerz wykładamy śledzie i polewamy obficie
SMYKWKUCHNIsurówce z buraka i gruszki na podpłomyku. Przepis na gotowanego pstrąga, surówką z buraka i gruszki oraz podpłomykiem Pstrąg gotowany z ziołami Do wnętrza świeżego, wypatroszonego pstrąga wkładamy jak najwięcej świeżych ziół - może to być bazylia, oregano, szałwia, majeranek, natka pietruszki - wedle uznania. Skrapiamy sokiem z cytryny, kawałki cytryny także dorzucamy do środka i zawijamy całą rybę(...)czasu do czasu mrugnie nam bąbelek jak w gotującym się rosole ; ) Tak rybę trzymamy w wodzie ok. 15-20 minut. Po tym czasie wyciągamy, studzimy i otwieramy z folii, zioła i kawałki cytryny wyrzucamy. Małym widelczykiem ściągamy skórę z ryby , a następnie o ddzielamy bardzo dokładnie mięso od ości - zaczynając od grzbietu po brzuch, wzdłuż ości. Zachowując ostrożność powinniśmy
Right Behind The Kitchen