chleb z ziołami - 1945 przepisów (strona:104/130)

Liebster Blog Award 170

moje kolejne pytania:Kuchnia  słodka, czy wytrawna?Jakiej  przyprawy nie lubisz?Czym jest dla Ciebie Internet?Danie,  które króluje, Twoim zdaniem, nad wszystkimi.Najlepszy program kulinarny…Bez  czego się chleba nie upiecze?Jakie  masz korzyści z prowadzenia bloga?Ciasto,  z którym najbardziej lubisz „pracować”.Szybkie  danie dla zabieganych…Twoja  ulubiona książka, to…Twój kulinarny majstersztyk.Zapraszam do zabawy! *******************************************************************************************************************************To  moja III nominacja(...)Ulubione owoce.Z czym Ci kojarzy się lato?Potrawa pewniak, czy eksperyment.Czy robisz domowe przetwory?Co Ci najbardziej przeszkadza w kuchni?Bazylia, tymianek, czy rozmaryn?W tej chwili zjadłabym…Jakie zioła królują a Twojej kuchni?Ulubiony program kulinarny.Zapraszam do zabawy!  ****************************************************************************************************************************************************************************************************************************************  Kolejna, to już IV nominacja, trafiła do mnie od Autorki bloga Słodka Strona. Dziękuję bardzo i przyznam szczerze, że ucieszyła

mojewypiekiinietylko
Cullen Skink - gęsta zupa szkocka 186

Jak podaje Wikipedia: Cullen skink - zupa gęsta wywodzącą się ze Szkocji. Składa się z wędzonego plamiaka, ziemniaków i cebuli. Autentyczny Cullen skink gotuje się z finnan

Moje Małe Czarowanie
Grillowane szparagi, pomidory i kurczak 105

ruszt. Dopiero po upieczeniu doprawić solą, przyprawami i ziołami. Jeśli macie hodujecie zioła w przydomowym ogródku lub na balkonie to korzystajcie z nich jak najwięcej. Pysznym dodatkiem do grilla jest tzatziki czyli grecki jogurt wymieszany z ogórkiem, solą, czosnkiem i pieprzem. Czasami dodaję do niego zioła takie jak mięta pieprzowa czy świeże oregano. Lubię takie świeże(...)oliwą i grilluj około 3 minut, odwracając co i rusz. Przugotuj tzatziki i ugotuj ryż (kliknij w linki po przepisy). Podaj kurczaka ze szparagami, pomidorami, tzatziki, ryżem, ziemniakami lub chlebem.         The post Grillowane szparagi, pomidory i kurczak appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Czerwona pasta do chleba 223

  Nadrabiam zaległości, dlatego dziś kolejny z przepisów, który już "pokrył się" kurzem. Ostatnio trochę brakowało mi czasu i pewne fotki, które przygotowałam na bloga zostały

Przysmaki Karolki
Udziec jagnięcy w ziołowej kruszonce z sosem śliwkowym 187

panierce to nasz faworyt. Można ją podać bezpośrednio z piekarnika z dodatkiem pieczonych ziemniaków, warzyw lub ryżu a pozostałą cześć serwować po przestudzeniu w formie zimnych przystawek lub pajdy chleba wiejskiego z plastrem pieczystego. Do posypki dodaliśmy orzeźwiającą skórkę otartą z pigwy, dobra będzie też skórka cytryny. Kropką nad "i" będzie przepyszny sos śliwkowy na czerwonym winie. Wszystkie potrzebne produkty(...)stopni, mięso połóż na ruszcie, pod spodem umieść blachę na wytapiający się tłuszcz. Piecz 1,5 godziny, kilka razy polej mięso wytopionym tłuszczem. Przygotuj panierkę - pieczywo zmiksuj z ziołami, skórką z pigwy, mieloną papryką i oliwą. Wyjmij mięso, posmaruj wymieszaną musztardą, posyp kruszonką.  Piecz dalej w temperaturze 60 stopni przez 30-40 minut. Sos śliwkowy: Na tłuszczu

SzczyptaSmaQ
Papryka w oliwie i ziołach 136

lodówce przez długi czas. Oliwa w której papryka leżakuje, może być wykorzystywana na różne sposoby: można na niej smażyć, dodawać do sałatek oraz surówek. Ma cudowny zapach i smak ziół. Składniki:     (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)wierzchu układamy krążki papryczki. Wszystko zalewamy oliwą lub olejem, tak aby przykryć całość. Przechowujemy w lodówce. Im dłużej, tym lepszy będzie mieć smak. Można ją jeść na kromce chleba z masłem, dodawać do wędlin, sałatek

Kulinarne przemyslenia
Tartinki z pastą z gotowanego kurczaka 184

Tartinka wywodzi się ze Skandynawii. Jest to rodzaj małej kanapki, która ze względu na rozmiar i wygodę podania jest serwowana w formie przystawki na imprezach z

Pełny talerz
Najlepsze książki o jedzeniu w 2018 – top 10 wg ugotowanepozamiatane.pl 165

które przechowują smak lata, warzywne wędzonki, typowe dla krajów skandynawskich przyprawy jak cynamon i lokalne superfoods jak rokitnik czy jagody. Co bym ugotowała z tej książki? Dobrze wygląda domowy chleb, grzaniec z tarniny, tarta na ziemniaczanym spodzie, różyczki kalafiora w glazurze, sałatka ziemniaczana z rzeżuchą i granatem, skańska brązowa kapusta w wersji wege i oczywiście skandynawskie kanapki na bogato. Zielone(...)Khanafer to aromat ziół i przypraw, który wywodzi się z kuchni bliskowschodniej, ale zmienia oblicze współczesnej kuchni polskiej. Czyli polskie smaki, ale lepiej doprawione i podkręcone oraz klasyki kuchni bliskowschodniej, ale z czymś znajomym. Taki piernik, ale różany, śliwkowe tiramisu czy szparagi w harrisie. Więcej o tej książce przeczytacie w mojej recenzji. Szafran, mięta i kardamon. Zioła i przyprawy

Ugotowane pozamiatane
Serek z jogurtów 129

jogurtów greckich lub tak jak ja wymieszać ze sobą grecki z naturalnym. Z resztą jest to idealna baza do różnego rodzaju eksperymentów, bo do jogurtów można dodać różnego rodzaju zioła, posiekane orzechy lub skórki cytrusów. Efekty naprawdę mogą być zaskakujące. Tak przygotowany serek z jogurtów fantastycznie sprawdzi się na kanapkach z dodatkiem dżemu lub nowalijek. Idealnie nada się także(...)szczelnego pojemnika. Oczywiście, o ile powstrzymacie się przed jego natychmiastowym zjedzeniem. Zobacz też inne przepisy na śniadania : Bułki bez drożdży Grzanki z kozim serem Pasta jajeczna z pieczarkami Wiejski chleb bez wyrabiania Tosty z awokado i jajkiem Bajgle z pstrągiem Zobacz też najnowsze przepisy : Serek z jogurtów Bułki bez drożdży Likier czekoladowy Proste ciasto bez pieczenia Ramen z grzybami Artykuł

okolicepalnika.pl
Gofry ziemniaczane 112

Czas czytania: 2 min Lubicie placki ziemniaczane? Pewnie tak, ale wielu z nas nie może pozwolić sobie na zbyt częste jedzenie ich z powodu niestrawności i

SprawdzonaKuchnia.pl
PODPŁOMYKI ZE ŚWIEŻĄ SALSĄ POMIDOROWĄ Z DODATKIEM MIĘTY 177

To mój pierwszy udział w Wypiekaniu na Śniadanie i jestem zachwycona. Już od dawna miałam w planach upieczenie podpłomyków i cieszę się, że nadarzyła się okazja

Pieguskowa Kuchnia
Pasztet z orzechów i cieciorki 98

Czas czytania: 2 min Pasztet w wersji wegetariańskiej, troszkę inny od tych najpopularniejszych bezmięsnych pasztetów. Głównym składnikiem są orzechy i można użyć do tego przepisu dowolnych

SprawdzonaKuchnia.pl
SUSZONE POMIDORY + FILMIK 65

idealne do kanapek, past, wypieków i do dodatków jak makaron, sałatki itp. Przygotowane w domu z dodatkiem ziół są pyszne. Przygotowuję zawsze dużą porcję słoików co wystarcza na cały rok a nawet i dłużej, polecam przepis.   SKŁADNIK : pomidory mięsiste- dowolna ilość zioła-bazylia, tymianek,oregano do smaku- czosnek, kapary, papryczka chili ocet jabłkowy do skropienia olej do zalania(...)należy je po wierzchu posolić i tutaj mam świeże zioła tymianek, bazylia, oregano, bazylii mam więcej zieloną i czerwoną tak więc oskubie je z gałązek i posypie nimi pomidory. Można również troszkę pociąć tymianek.  Teraz opcjonalnie posypujemy tymi ziołami. Ja je pomieszam jeżeli macie państwo suszone zioła posypujemy je po ususzeniu pomidorów ale świeże można

Kulinarne Fantazje Marioli
Panzanella – sałatka pomidorowo-chlebowa z grillowanymi warzywami i serem halloumi 176

Panzanella. Toskańska sałatka z czerstwego chleba maczanego w wodzie z octem i… cebuli. Tak tak, tak wyglądała w XVI wieku. Dopiero w dziewiętnastym stuleciu dodano do niej świeże pomidory i bazylię. I tak będzie ją jadł rodowity Włoch – bez żadnych „udziwnień”, dokładnie taką jak robiła mamma. Ale ja nie muszę – u mnie jest wolna amerykanka! Sałatka z czerstwego pieczywa była(...)wędzoną paprykę, jeszcze raz mieszamy i wlewamy sos miski.   Bagietkę rwiemy na kawałki wielkości dużego kęsa, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, posypujemy mieszanką włoskich ziół i wstawiamy na środkowy poziom rozgrzanego do 180⁰C piekarnika – grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Suszymy pieczywo do lekkiego zrumienienia, gotowe – wyjmujemy z pieca i jeszcze ciepłe mieszamy z zawartością

Karo in the Kitchen