chleb z ziaren - 2292 przepisów (strona:9/153)

Chleb żytni na zakwasie z złotym lnem 172

Chleb na naturalnym zakwasie z dodatkiem ziaren jest bardzo smaczny i zdrowy, często piekę swój chleb, zupełnie inaczej smakuje niż ten ze sklepu. Składniki: 350 gram mąki żytniej typ. 720 1/3 szklanka mąki żytniej razowej typ. 2000 3 łyżki aktywnego zakwasu 1/4 szklanki ziaren słonecznika 1/4 szklanki ziaren złotego lnu Skworcu 1/4 szklanki ziaren sezamu 1/4 szklanki otrąb owsianych(...)pomocą drewnianej łyżki, odstawiamy pod przykryciem na 1,5-2 godziny. Ciasto odgazowujemy, przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, maczając łyżkę w zimnej wodzie wyrównujemy wierzch chleba, posypujemy ziarnami. Odstawiamy na 5 godzin do wyrośnięcia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-60 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z formy, układamy na metalowej kratce, pozostawiamy

Bajeczna Kuchnia
Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia 160

tamtym miesiącu nie zdążyłam upiec chleba z Piekarzami w Marcowej Piekarni ale w tym miesiącu Piekarni Kwietniowej już nie odpuściłam i chlebek według pomysłu Dany z bloga Leśny Zakątek upiekłam i wyszedł znakomicie. Jest bardzo aromatyczny, jak go piekłam to pachniało na klatce schodowej a co dopiero w domu. Jest pyszny z miękkim miąższem i chrupiącą(...)skórką. Dla mnie powtarzalny i jak namawiała Amber - upiekę go na święta bo pracy przy nim niedużo a smak sam się broni. Dana zaleca aby nie zwiększać ilości ziaren w chlebie i ja Wam taą wiadomość przekazuję bo dodałam trochę więcej i chleb nie jest tak puszysty jak powinien co nie oznacza że jest mniej smaczny. Chleb tostowy z ziarnami

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach) 178

początku... chyba że znajdzie się dobra dusza i się podzieli ze mną swoim. Tak więc zakwasu brak, a żołądek pragnie domowego chleba. Sięgnęłam po przepis Ewy na owsiany chleb z ziarnami . I powiem z czystym sumieniem, że to był najlepszy chlebek na drożdżach, jakie ostatnio dane mi było skosztować. Mąż pytał, gdzie kupiłam taki dobry chleb:) Mięciutki, puszysty(...)form (keksówki 36 cm x 11 cm) wysmarowanych uprzednio masłem i wysypanych otrębami. Pozostawić na kolejne 40 min do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 o C, chleby posmarować mlekiem, posypać ziarnami i wstawić do piekarnika, piec 20 minut. Następnie temperaturę zmniejszyć do 180stC i piec jeszcze ok 30 min. Po upieczeniu chleby wyjąć z form, ułożyć na kratce, przykryć

Obiad gotowy
Chleb śródziemnomorski 179

Prościutki chlebek pełen ziaren, pełen zapachu ziół i wakacji na Południu ... jest niezbyt wysoki, kroi się go jak ciasto. Chleb jest o tyle prosty, że się go nie wyrabia, a do tego wybacza wahania ilości składników. Jego robienie polega w zasadzie na mieszaniu łyżką kolejnych składników. Opis wykonania dłuższy niż praca :)" To słowa zachęty z bloga na którym znalazłam przepis(...)posypałam słonecznikiem Chleb wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180*C piekarnika i pieczemy około 40 minut ( wierzch ciasta powinien być zarumieniony).             Chleb dzięki ziarnom bardzo długo zachowuje świeżość. Moje uwagi: wg mnie chleb za b. pachnie drożdżami, w przepisie było ich 5 dag może gdyby użyć ich ciut mniej byłyby mniej wyczuwalne

Proste Potrawy
Chleb orkiszowo-pszenny na drożdżach.World Bread Day 2015 177

jasnej mąki orkiszowej np. typ 630 2 łyżeczki soli 380-400 g letniej wody ok. 50 g słonecznika lub innych ziaren (2-3 łyżki mieszanki ziaren pozostawić do posypania chleba) 20 g siemienia lnianego 20 g sezamu Uwaga – w tym przepisie ciasto jest dość rzadkie i chleb rośnie błyskawicznie. Najlepiej zatem nastawić piekarnik w momencie, gdy ciasto chlebowe jest jeszcze(...)wymieszać i przelać do formy o wymiarach np. 35 cm x 10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej oliwą i posypanej np. otrębami [ u mnie tylko papier] . Chleb posypać ziarnami [ zapomniałam] , przykryć np. folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Chleb powinien wyrosnąć max 1 cm poniżej brzegów formy.Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni

Moje domowe kucharzenie
Chleb bez mąki Melvit 151

dobrego macie na śniadanie? Jogurt? koktajl? owsianka? A co powiedzielibyście na kromkę chleba? Ale, ale - od razu uprzedzam, że nie jest to zwykły chleb. To chleb, który składa się z samych ziaren(...)dodatku możecie go przygotować w domu. Bez męczącego zagniatania ciasta, bez hodowania zakwasu. Po prostu - wystarczy wymieszać kilka składników:) Firma Melvit ma w swojej ofercie mieszankę ziaren do wypieku chleba bez mąki . Zawiera ona pestki dyni, słonecznika, ziarna orkiszu, siemię lniane, płatki owsiane, otręby, czarnuszkę. Samo zdrowie! Byłam bardzo ciekawa tego smaku. Upiekłam chleb zgodnie z przepisem na opakowaniu: roztrzepałam

Obiad gotowy
Chleb samo ziarno (bez mąki) 144

Pomysł upieczenia chleba z samych ziaren chodził za mną już od dawna. Kiedyś kupiłam taki(...)pobliskiej piekarni i nie mogłam o nim zapomnieć. Był pyszny ale też drogi - 300g bochenek (czy raczej bocheneczek) 12zł. Później znalazłam w jednym z dyskontów mieszankę do wypieku chleba z ziaren w całkiem zjadliwej cenie 3,99zł za podobnej wielkości bochenek. Tylko po co kupować mieszankę skoro mogę

Pyry na Gaz
Chleb pszenny z garnka 165

dużej miski w kruszyć drożdże, dodać sól, cukier. Wlać letnią wodę, wymieszać. Drożdże muszą się dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę, olej, mieszankę ziaren i wymieszać dużą drewnianą łyżką. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić. Ciasto na chleb musi powoli sobie rosnąć przez całą noc. Następnego dnia wyjąć ciasto z miski, zagnieść jak każde ciasto drożdżowe.Nie trzeba ugniatać długo tylko

Kuchnia Pokoleń
Chleb paleo z warzyw (niskowęglowodanowy) 361

zawiera prawie tyle samo tłuszczów omega-6 co omega-3 , o ile użyjesz jajek i masła od zwierząt niekarmionych ziarnem (w przeciwnym razie jednak omega-6 przeważą). Jednak największy plus to, że jest on niskowęglowodanowy (jak na chleb) – jedna kromka zawiera tylko 2,2 g przyswajalnych węglowodanów i 2,7 g błonnika. Dla porównania, zwykły pszenny chleb(...)autoimmu- nologiczny Smacznego! Smacznego! Smacznego! Zmodyfikuj przepis Niestety nie Inne chleby paleo: Chleb paleo (bezglutenowy, z mąki migdałowej) Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym) Chleb paleo bananowy (z ziarnami kakao) Chleb paleo śródziemnomorski Zobacz też: Polskie forum paleo . Czytaj więcej: Co to jest dieta paleo? | Paleo dla początkujących | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo

PaleoSMAK
CHLEB ŻYTNIO-PSZENNY, RAZOWY NA ZAKWASIE 215

płatków (ja dałam jęczmienne, ale mogą być np.owsiane) - 60g ziaren słonecznika - 20g pestek dyni - 20g siemienia lnianego - 880g (ml) wody filtrowanej lub źródlanej + do posypania chleba: płatki jęczmienne lub inne, a także ulubione ziarna u mnie słonecznik, dynia i siemię lniane Wszystkie składniki (poza wodą) umieszczamy w misie miksera, dolewamy większą część wody (ok.600-700g) i mieszamy, następnie dolewamy stopniowo resztę(...)metalowe musimy przesmarować tłuszczem i wysypać otrębami lub pełnoziarnistą mąką). Masę dokładnie ubijamy w formie (miejsce przy miejscu) łyżką maczaną w wodzie, wygładzamy i obsypujemy płatkami i ulubionymi ziarnami. Gotowe chleby skrapiamy (u mnie dość obficie) pędzlem maczanym w wodzie (to gwarantuje dokładne przyklejenie ziaren) i odstawiamy w ustronne miejsce, pod przykryciem, do wyrastania. Gdy ciasto wypełni formy, zwykle trwa

Smaczne Zdrowe
Chleb żytnio pszenny z otrębami 155

thermomix na dole. Przygotowanie ciasta – drożdże pokruszyć, dodać sól, cukier i letnią wodę.Rozmieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Do drożdży dodać obie mąki, otręby, ziarna, siemienie lniane. Dokładnie wyrobić ciasto na gładką masę. Miskę wysmarować oliwą i włożyć wyrobione ciasto, przykryć ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia. Jak masa chlebowa wyrośnie wyłożyć je do wcześniej przygotowanej formy(...)minuty, interwał dodać ziarna, naczynie zamknięte, 30 sekund, interwał wyjąć masę chlebową do lekko natłuszczonej oliwą miseczki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia przygotować blaszkę, posmarować oliwą i obsypać płatkami owsianymi. masę chlebową lekko zagnieść i włożyć do blaszki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia pieczenie jak wyżej Jeśli macie automat do pieczenia chleba – wszystkie składniki wrzucić do maszyny. Nastawić

Kuchnia Pokoleń
Zdrowy chleb z ziarnami 291

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zdrowy, pełnoziarnisty chleb nadziany dużą ilością ziaren. Smakuje rewelacyjnie! Przepis znalazłam w książce Kingi(...)Paruzel, którą dostałam jakiś czas temu od mojego męża Znajdziecie w niej mnóstwo pysznych inspiracji kulinarnych. Już niedługo recenzja książki na moim blogu. Post Zdrowy chleb z ziarnami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Chleb gryczany bez mąki 171

Prosty do przygotowania chleb z kaszy gryczanej z ziarnami słonecznika i czarnego sezamu, nie ma przy nim zbyt dużo pracy. Jest bardzo smaczny, najlepiej smakuje z samym masłem, polecam do szczególnie osobą będącym na diecie z niskim indeksem glikemicznym lub diecie bezglutenowej. Składniki: 0,5 kilograma kaszy gryczanej niepalonej  3 szklanki wody 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki ziaren(...)miksujemy blenderem, dodajemy ziarna słonecznika i sezamu oraz sól. Wszystko dokładnie mieszamy, masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 8-10 godzin. Wyrośnięty chleb posypujemy ziarnami czarnego sezamu, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy papier i pozostawiamy na metalowej kratce do ostudzenia

Bajeczna Kuchnia
Chleb gryczany z amarantusem 160

procedurę pieczenia i przygotowywania zakwasu opierałam na wskazówkach Piotra Kucharskiego z książki "Chleb. Domowa piekarnia". Proporcje składników zmieniałam wg uznania, dostosowując je do wielkości formy, w któej piekłam chleb. Przepełniony ziarnami, ciężki, lekko wilgotny - taki jest chleb gryczany z amarantusem. W dodoatku jest bardzo zdrowy, bowiem amarantus, zwany też szarłatem, to zboże bogate w żelazo, białko i jedno- oraz wielonienasycone(...)wody Etap II 350 g zakwasu 350 g mąki gryczanej 150 g mąki z amarantusa 450 ml wody łyżka soli morskiej 3 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki ordzynek 2 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki pestek dyni Chleb gryczany z amarantusem - jak zrobić? Dzień przed pieczeniem: Starter zakwasu (60 g) wyjąć z lodówki, odstawić do ocieplenia w temperaturze pokojowej. Starter przełożyć

Moje Qulinaria
Chleb pszenno żytni z ziemniakami 191

drożdże, sól, cukier,ziarna (niekoniecznie) ciepłą wodę, puree ziemniaczane. Wymieszać składniki, następnie zagnieść. Ciasto jest wilgotne, ponieważ zawiera ziemniaki. Dokładnie zagnieść na gładką masę. Miskę lekko natłuścić oliwą i włożyć ciasto, przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i jeszcze raz zagnieść. Włożyć ciasto do foremki do pieczenia chleba i odstawić

Kuchnia Pokoleń