Chleb razowy, pszenno-żytni z ziarnami...Prosty i szybki - bez konieczności przygotowywania rozczynu.Z mąk razowych - pszennej i żytniej.Z ziarnami i płatkami owsianymi oraz jęczmiennymi.Pyszny, domowy, zdrowy! Składniki:250 g mąki pszennej razowej;250 g mąki żytniej razowej;1/4 szklanki płatków owsianych, górskich;1/4 szklanki płatków jęczmiennych;1/2 szklanki otrębów pszennych;1 łyżka ziaren słonecznika + odrobina do posypania(...)wymiarach 12x34 cm i wyszedł dość niski a kromki małe.Zamiast wody, do posmarowania chleba po wierzchu można użyć mleka lub rozmąconego jajka.Można użyć dowolnych ziaren czy przypraw.Skropienie upieczonego, gorącego chleba zimną wodą i owinięcie go w czystą śiereczkę sprawi, że skórka nie będzie taka twarda.Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą
Gospodyni Miejskachleba ani rusz, a już największa radość jest wtedy gdy podamy nasz własnoręcznie upieczony chleb ! Dziś będzie to żytni chleb razowy z dodatkiem ziaren pszenicy. Chleb wypatrzyłam na moim ulubionym chlebowym blogu u Wisły. Zmodyfikowałam go tylko nieco, dodając zamiast otrębów ziarna pszenicy. Razowy chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy Składniki(...)minut. Odstawiamy do wystygnięcia, odcedzamy i zostawiamy pod przykryciem. Następnego dnia do zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta, oprócz pszenicy. Wyrabiany około 4 minut, odstawiamy na 5 minut. Dodajemy ziarna pszenicy i krótko wyrabiamy. Ciasto będzie klejące, nie należy się tym przejmować. Odstawiamy na 4-5 godzin w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Kulinarne przygody GatityWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Post Chleb na drożdżach z ziarnami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujechciałam kombinować, więc zapytałam się fachowca od chlebowych wypieków, czyli Wisły z Zapachu chleba. Sprawa okazała się prostsza niż mi się zdawało: w sumie do każdego chleba można dodać ziarna, ważne, żeby były wcześniej namoczone i, żeby nie przesadzić z ich ilością. Inspiracją był dla mnie przepis z bloga Bistro mama.Chleb wyszedł bardzo smaczny, będę powtarzać(...)jeszcze ziarna pszenicy i żyta :-).Chleb na żytnim zakwasie z ziarnem orkiszu Składniki: Zaczyn 5 łyżek aktywnego zakwasu żytniego 250 ml letniej wody 250 g mąki żytniej razowej Ciasto chlebowe 150 ml letniej wody 250 g mąki pszennej chlebowej 150 g mąki pszennej razowej 3 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki ziaren słonecznika 1/2 szklanki ziaren orkiszu Wykonanie: Składnik
Kulinarne przygody Gatityjest normą. U mnie z dużą ilością dyni, która w chlebie i tak zniknęła, i maku, który wprost uwielbia moja Córcia.Z podanych składników wyszły mi 2 chlebki , jeden większy w formie : 23x8cm , drugi : 18x8cm.Składniki:- 400g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (2000)- 400g mąki orkiszowej białej (750)- 100g ziaren ( przewaga dyni, dodatkowo słonecznik i siemię lniane)- 1,5 płaskiej łyżeczki soli
Smaczne ZdroweZ tego przepisu upiekłam swój pierwszy chleb na zakwasie . Aż trudno uwierzyć, że od tego czasu minęło już 5 lat. Ile chlebów powstało? A
Sto kolorów kuchni250 g mąki graham typ 1850350 g mąki pszennej typ 4501 szk aktywnego zakwasu żytniego5 g świeżych drożdży1 łyżka cukru1 łyżeczka soli1 szk letniej wody6 łyżek
Ewa w kuchniłopatki dodać pokrojone pieczarki, papryki, cebule, czosnek i z 5 minut podsmażać mieszając wlać litr wody i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa do wywaru wkruszyć razowy chleb z ziarnami i mieszać do rozpuszczenia się chleba na średnim ogniu do smaku doprawić kucharkiem i magą kucharka dodać 2 łyżki śmietany 18% słodkiej i z 2 minuty gotować sos jest zagęszczony
W Mojej Kuchni LubięPyszny chleb z ziarnami. Siemię nadaje i inny smak i piękny kolor. Chleb długo utrzymuje świeżość, świetnie smakuje też w formie grzanek. składnikizaczyn 140 g mąki chlebowej pszennej170 g wody 30g - 2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej)Namoczone ziarno60g siemię lniane190g wodyciasto właściwe690 g mąki pszennej chlebowa70 g mąki żytniej razowej110(...)wody20 g soli310g zaczynuprzygotowaniezaczynPrzygotować na 12 - 16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w przykrytym pojemniku w temperaturze pokojowejnamoczone ziarnow czasie przygotowywania zaczynu namaczamy ziarno w zimnej wodzie, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamyciasto właściweZiarna słonecznika i sezamu przed wymieszaniem prażyć na blasze w piekarniku nagrzanym do 195 st. C przez 5 minut Do misy robota
Stare GaryCześć Dziś chce Wam zaprezentować chleb w którym zakochałam się od pierwszego kęsa ! Odkryłam go na Targu śniadaniowym i od razu się zakochałam! ;-) Kupiłam go
Cukier&PuderPasją pieczenia chleba zaraziłam już parę koleżanek w pracy. Dostały ode mnie zakwas i pieką chlebki :) Ja sama wciągnęłam się na maksa i jak przychodzi weekend
Delicious TitbitsDla mojej Małej Wielbicielki "telegrzanek" zdrowsza wersja chlebka tostowego. Dzisiejszy chlebuś wyszedł równie smaczny co pszenny a duuużo zdrowszy. Polecam zarówno na kanapki jak
Smaczne Zdrowegłównie po to powstała ta wersja chleba. Gwiazdor podarował nam nowy toster więc pokombinowaliśmy skład chlebka a'la tostowy. :-)Składniki: - 550g mąki orkiszowej białej ( u mnie typ 750)- 2 łyżki siemienia lnianego- 2 łyżki sezamu- 2 łyżki słonecznika- 25g drożdży- 500ml ciepłej wody- 1,5 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej+ dodatkowo: ziarna do posypaniaW kubeczku rozkruszyć drożdże, dodać
Smaczne Zdroweupieczenia domowego chlebka, podjęłam próbę i wyszło doskonale :)Składniki:400 g mąki pszennej100 g mąki żytniej15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli2 szczypty cukrugarść ziaren słonecznikakilka wyłuskanych pestek dyni (na wierzch chleba)300 ml wody (pokojowa temperatura) 4 liście czosnku niedźwiedziego (można pominąć)Do miski wrzucamy obie mąki, wodę, drożdże i miksujemy mikserem na najniższych obrotach do momentu wymieszania(...)minut aż ciasto podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasta na wierzch układamy ziarna słonecznika i dyni. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piecyka w 200 - 220 stopniach C na środkowy poziom i pieczemy 50 minut.Do piekarnika wstawiamy także pojemnik z wodą w celu nawilżenia chleba. Chlebek wyszedł idealny :)taaaa daaaammmm... :-P Chlebek pszenno - żytniakcja zielnik
Bon Appetit Małgorzaty