Chleb żytni z ziarnami żyta Kolejny z serii ciężkich, żytnich, sytych chlebów. Im dłużej i częściej je piekę, tym wydaje mi się to coraz prostsze! Tym razem upiekłam chleb w jednej większej keksówce, dzięki czemu był wyższy, a kanapki większe. Pięknie "pękł" podczas pieczenia, tworząc lekko rozwarstwioną strukturę skórki. Polecam wszystkim, którzy lubią cieżkie, wilgotne, żytnie pieczywo! Zobacz również inne(...)przepisy na ----> CHLEBY Chleb żytni z ziarnami żyta - przepis: Składniki: (na 2 keksówki o długości 20 cm lun 1 30-32 cm) 60 g startera zakwasu 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 180 ml wody Etap II 350 g zakwasu 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 300 g mąki żytniej typ 720 350 ml wody
Moje QulinariaBułeczki z fetą Chleb gryczany z ziarnami Chleb ze szpinakiem Drożdżówki z budyniem Drożdżówki serca z chałwą Drożdżówki z rabarbarem Maślane rogaliki Drożdżowe rogaliki z powidłami Drożdżowe rogaliki 2 Grissini z tymiankiem Gofry Kruche rogaliki z powidłami Pączki z serka homogenizowanego Rogale marcińskie Serowe paluchy Zapiekanki z bagietek
Aga w kuchnizwykłej trochę mniej) - 1 szklanka ziaren (u mnie ponad 1/2 szkl.dyni, do tego słonecznik + siemię lniane) łącznie 170g - 650g (ml) ciepłej (nie gorącej) wody filtrowanej lub źródlanej +ulubione ziarna do obsypania chleba W misce umieścić mąki, dodać skrobię, sól, suche drożdże, nasiona chia oraz szklankę mieszanych ziaren. Wszystko razem przemieszać. Następnie wlać ciepłą wodę i całość dokładnie wymieszać. Nie wyrabiać(...)obsypanej otrębami lub mąką). Masę dokładnie i równo rozprowadzić, ubić łyżką maczaną w wodzie (miejsce przy miejscu), wygładzić. Obsypać ulubionymi ziarnami i skropić pędzlem maczanym w wodzie (skropienie ziaren na chlebie gwarantuje ich dobre przyczepienie, po upieczeniu mamy pewność, że ziarna nam nie odpadną). Formę z chlebem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrastania, na ok.30 minut. Masa powinna wyraźnie urosnąć
Smaczne Zdrowemówili mi dobrzy ludzie, że jak zacznę piec chleb w domu, to już nie będzie odwrotu i żaden inny nie będzie mi smakował ? Nooo, to mieli rację ! Dzisiaj kolejna odsłona domowego pieczywa na zakwasie. Tym razem zrezygnowałam z innych ziaren i użyłam tylko siemienia lnianego. A ponieważ nie lubię monotonii w kuchni i zawsze lubię coś urozmaicać, tym razem postanowiłam(...)sposób powstała kolejna odmiana cięższego, lekko razowego chleba na zakwasie.Inne moje razowe chleby znajdziecie tutaj: chleb wieloziarnisty na zakwasie, razowy chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy, chleb na żytnim zakwasie z ziarnem orkiszu, wieloziarnisty razowy chleb na zakwasie. Chleb na zakwasie z mąką gryczaną i siemieniem lnianym Składniki:100 g aktywnego zakwasu żytniego lub gotowy zaczyn
Kulinarne przygody GatityPierwszy raz chleb z samych ziaren piekłam z gotowej mieszanki, do której dodawało się tylko mokre składniki(...)przeanalizowaniu składu stwierdziłam, że jest to tak prosty mix, że spokojnie samemu można taki chleb przygotować. Zaletą jest, że modyfikujemy wtedy ilość poszczególnych składników według naszych preferencji. Chleb bez ziaren, który upiekłam ostatnio powstał bardzo spontanicznie, bez odmierzania poszczególnych składników. Kierowałam się jedynie konsystencją ;) Dlatego też nie podam Wam konkretnych proporcji i zachęcam do eksperymentowania, żeby znaleźć mieszankę
HealthyCreationsjuż trzecia piekarnia w tym roku. Tym razem w piekarni Amber , piekliśmy chleb żytni, na zakwasie, z dużą ilością ziaren. Wyszedł bardzo smaczny, wilgotny chleb o zwartym miąższu. Moje ciasto wyrastało w piekarniku z włączoną żarówką, było dosyć gęste. Dałam mniej melasy niż przewidywał przepis. Chleb dobrze(...)się kroi, nie kruszy się, pasuje do wszystkiego. Bardzo polecam! Wyboru dokonał Jacek z bloga Przepisy na domowy ser i chleb . A przepis pochodzi stąd – klik! Chleb żytni z ziarnami - podaję za Amber Uwagi Jacka ! To jest chleb żytni, mąki pszennej jest tylko 50 g, więc trzymajmy się tego i nie zmieniajmy. Nie zastępujmy mąki żytniej pszenną
Stare Garynaprawdę to można rzec iż to chleb z jednego składnika, z dodatkiem tylko wody i soli..., choć ja swój jeszcze wzbogaciłam o otręby, płatki i ziarna. Ten chleb to dla mnie pełne zaskoczenie i to pomimo tego , że mam bardzo duże doświadczenie z chlebami na zakwasie. To wręcz cud natury. Zakwas żytni i orkiszowy obserwuję już od kilku(...)700g (ml) wody - +/- 100-150g (ml) wody (do uzupełnienia na drugi dzień) Dodatki: - 3 płaskie łyżeczki soli himalajskiej - 20g otrębów gryczanych - 40g ziaren słonecznika - płatki gryczane i ziarna do posypania chleba (u mnie siemię lniane) Kaszę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka i zalać 700ml wody. Zamieszać i odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą
Smaczne ZdroweMimo wszystko każdy chleb został sfotografowany, jeden bardziej obszernie, drugi mniej :) Na końcu znajduje się jeszcze dodatkowo recenzja bezglutenowych chlebów chrupkich Incola. CHLEBY "ŚWIEŻE" ŚWIEŻY CHLEB Z ZIARNAMI ŚWIEŻY CHLEB Z KMINKIEM ŚWIEŻY CHLEB Z MACZKIEM BUŁECZKA "CIABATTA" RUSTYKALNY CHLEB BIAŁY RUSTYKALNY CHLEB CIEMNY OCENA: Gdybym miała tak ogólnie napisać czy chleby mi smakowały(...)się zawartość cukru występująca pod dwoma postaciami - cukier i melasa trzcinowa. Można też było znaleźć dodatkowe substancje służące zagęszczeniu i nawilżeniu :( Mimo tych minusów chleby były dobre , a najbardziej smakował mi ten z ziarnami. Co trzeba zaznaczyć, to to że właśnie te trzy pierwsze chleby nie zawierają dodatku mleka! Chleby rustykalne smakowały mi najmniej. Powodem była zbyt duża
Zdrowie na języku :Ppieczenie góra/dół). Po wyjęciu chleb powinien dawać głuchy dźwięk po uderzeniu od spodu. Usunąć z chleba papier i odstawić do całkowitego ostygnięcia. ----- Podobne: Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami Chleb piwny z czarnuszką i sezamem Chleb bezglutenowy na zakwasie Moje pierwsze skojarzenie z Wilnem to Ostra Brama i słynący łaskami obraz Matki Bożej Miłosierdzia. Myślałam do niedawna, że jest
Weekendy w domu i ogrodziesłoiczków. Zakręcaj natychmiast i odwracaj słoiki. Po 20 minutach możesz że już położyć normalnie. Dżem śliwkowy gotowy! Idealnie smakuje do świeżego chleba z masłem. Chleb jest domowej roboty, z ziarnami . Chleb własnoręcznie pieczony + własnoręcznie robiony dżem...to wspomnienie dzieciństwa a i pewność, że zjemy to , z czego przygotujemy ! Przepis na ten właśnie chleb znajdziecie CHLEB TUTAJ KLIK Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnidodajemy cukier, sól, oliwę, na to mąka, tak aby wszystko szczelnie przykryła, na to kruszymy drożdże (maślanka nie może się stykać z drożdżami). Na końcu ziarna. Program do pieczenia - u mnie to na chleb francuski czyli przy 1 kg chleba 3 godz. 5 minut. Tako rzecze Marysia. Tak widzę na tych zdjęciach, że trochę opadł do środka ten chleb, wklęśnięty(...)mała propozycja, która też wyszła w trakcie - ziarna warto podprażyć na suchej patelni przez kilka minut. Wierz można (po programie wyrastania tuż przed wypiekaniem) skropić wodą i posypać prażonymi ziarnami :) Chleb piekę co drugi dzień i na bieżąco go udoskonalam :D Pozdrawiam :)" --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto
Marder&Marder Manufacturesoli himalajskiej - 30g amarantusa - 50g płatków orkiszowych - 40g otrębów orkiszowych lub owsianych - 50g ziaren słonecznika - 10g sezamu - 10g siemienia lnianego - ok.950ml wody źródlanej lub filtrowanej +płatki orkiszowe i ziarna do obsypania chlebów W misie miksera umieścić mąki, dodać sól, płatki, otręby, zakwas orkiszowy (lub żytni, lub jeden i drugi), wlać ok.800ml wody i dokładnie wymieszać. Następnie dodać ziarna (słonecznik, sezam(...)było w chlebie pustych przestrzeni. Wyrównujemy powierzchnie i obsypujemy płatkami orkiszowymi i ziarnami (u mnie siemię lniane i sezam), dość obficie skrapiamy pędzlem maczanym w wodzie (gwarancja przyklejenia ziaren do chleba, nic nie odpada po upieczeniu) i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrastania. Przy użyciu samego zakwasu orkiszowgo czas wyrastania będzie dłuższy, ale smak wyborniejszy. Ja zwykle daję
Smaczne Zdrowesól 20 gdrożdże 5 g instant słód jęczmienny palny lekko 1 łyżkę czubatą (można pominąć) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :* wieczorem lub minimum na 4 godziny przed robieniem chleba - ziarna słonecznika, lnu oraz śruty zalewamy 340 g wody (część wody z przepisu) przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy. Jeżeli na zewnątrz jest gorąco możemy użyć 10 g soli z przepisu(...)czasu trzeba temu poświęcić, ale warto każda poświęcona mu chwila ma wpływ na końcowy smak. Zawartość namoczonych nasion wpływa na podniesienie walorów smakowych. Chleb jest zarówno pełen smaku i zarazem lekki. Przepis można nieco zmodyfikować zmieniając ziarna lub przed namoczeniem uprażyć je co nada im nowego charakteru. Słód jęczmienny nada mu lekkiego słodkiego posmaku, chrupiącej skórki oraz ciemniejszego koloru
Basia w kuchniśnięte ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczemi i obsypanej obficie otrębami) i ponownie pozostawić do podrośnięcia na około 10 minut.Podrośnięty chleb skropić zimną wodą po wierzchu, posypać ziarnami i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 - 60 minut (ja piekłam równe 45 minut).Upieczony chleb(...)mnie na zdjęciu).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 26x12 cm.Ciasta na chleb nie należy zbyt długo wyrabiać, gdyż chleb może stać się gliniasty.Ilość i rodzaj ziaren można dowolnie modyfikować. Można także zrezygnować z ich dodatku.Rodzaj mąki można dowolnie zmieniać, można użyć żytniej, pszennej razowej czy orkiszowej, przy czym początkujący piekarze powinni piec chleb
Gospodyni Miejska