chleb z ziaren - 2292 przepisów (strona:8/153)

Chleb pszenny razowy wieloziarnisty wg Hamelmana 130

Kolejny pyszny chleb Hamelmana z ksiazki "Chleb".Dodatek ziaren nadaje temu chlebowi wyjatkowy smak,a miod odrobine slodyczy.Fermentycja wstepna dzieki drozdzom trwa tylkogodzine,a chleb jest pelen pszenicznego aromatu.Kombinacje ziaren mozemy skompletowac samodzielnie i za kazdym razem uzyc innej.Ma niezwykle pyszna,chrupiaca skorke.Pomimo tego,ze pszenny - tak samo swiezy i dobry rowniez na drugi dzien.Skladniki na 1 bochenek:maka chlebowa(...)Wykonanie:PRZYGOTOWANIE LAVAIN:lavain przygotowac na 12-16 godzin wczesniej w przykrytym pojemniku w temperaturze okolo 21°C.Skladniki:55 g maki chlebowej,70 g wody ,10g zakwsuNAMOCZONE ZIARNOziarna zalac woda i przykryc folia spozywcza,aby zapobiec parowaniu.W przypadku bardzo twardych(lamana pszenica,zyto,proso,grube kasze) zalewac wrzatkiem.Uzylam 30g lamanego zyta,30g slonecznika i 20g siemienia lnianego.MIESZANIE :Wlozyc wszystkie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb graham z ziarnami na zakwasie 304

odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin (u mnie cała noc). Po upływie tego czasu do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta chlebowego tj. obie mąki, wodę, sól, ziarna i pestki i dobrze wyrobić luźne ciasto (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na   8 - 12 godzin(...)czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 10 minut, nastepnie zmniejszć temperaturę do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka

Gospodyni Miejska
Chleb z prażonymi ziarnami 167

Uwielbiam świeżo upieczone pieczywo, dlatego często piekę sama. Jasny chleb z dodatkiem prażonych ziaren jest bardzo smaczny i mięciutki. Do chleba użyłam prażonych ziaren od  Ziarenkowo . Składniki: Zaczyn: 0,5 kilograma mąki pszennej 0,5 litra letniej wody 40 gram drożdży Ciasto właściwe: 0,5 kilograma mąki pszennej 100 ml. letniej wody 3 łyżki mleka w proszku 2 łyżki(...)godziny. Ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie części, formujemy  w bochenki, układamy na blasze  wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Chleb smarujemy rozkłóconym jajkiem , posypujemy ziarnami, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 45-50 minut. Upieczony chleb studzimy na metalowej kratce

Bajeczna Kuchnia
Chleb z ziarnami 187

Pyszny, domowy i smaczny chleb pszenno żytni z ziarnami. Skład: mąka pszenna typ 650 3 szklanki, mąka żytnia typ 2000 1,5 szklanki,  ziarna słonecznika-siemienia i płatki owsiane 1,5 szklanki + garść do posypania na wierzch,  drożdże 50 g, ciepła woda 2 szklanki, cukier 1 łyżka, sól 1 czubata łyżka, ocet jabłkowy 4 łyżki. Rozpoczynamy(...)dolewamy kilka łyżek wody, jak  jest za mokre dosypujemy kilka łyżek mąki i wyrabiamy na jednolitą masę. Następnie przykrywamy i odstawiamy na 1 h do wyrośnięcia. Potem zagniatamy chleby, wkładamy do 2 foremek 25x10cm // 30x11cm Pieczemy 50-60 min. / 200st.C  góra/dół ...czas zależny od piekarnika. Po upieczeniu wyjmujemy chleb i stukamy w spód, jeżeli jest głuchy

chleba naszego
Chleb pełnoziarnisty 131

lekko ciepłego mleka -1 łyżeczka miodu -półtorej łyżeczki soli -50 g świeżych drożdży -1 żółtko i 2 łyżki śmietany do posmarowania chleba -tłuszcz do posmarowania keksówki -ziarna do posypania chleba Mąkę wsypać do miski, zrobić zagłębienie. Wkruszyć drożdże i wlać pół szklanki mleka- ująć z tych 750 ml. Naczynie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut. Następnie(...)wyrośniętego ciasta dodać ziarna i wyrobić chwilkę ponownie , aż składniki połączą się. Przełożyć do keksówki i odstawić na 20 minut. Żółtko roztrzepać, wymieszać ze śmietaną i posmarować chleb. Na koniec posypać ziarnami. Piec w temperaturze 220 około 10 minut, następnie zmniejszyć temepraturę do 200 stopni i piec jeszcze do godziny. Sprawdzać. Chleb wyjąć z foremki i położyć na specjalnym stojaku

Z Kuchni Do Kuchni
CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Z ZIARNAMI, RAZOWY NA ZAKWASIE 219

właśnie powstał chleb pszenno- żytni, który okazał się całkiem całkiem. Jak wszystkie moje pozostałe chleby na zakwasie jest bardzo wilgotny, tradycyjnie już z dodatkiem ziaren (takie lubimy najbardziej) i jak wszystkie chleby na zakwasie bardzo długo pozostaje świeży. Chleby na zakwasie praktycznie się nie starzeją, dla mnie czym starsze, tym są smaczniejsze... Tak więc polecam, bo mimo, że pszenny(...)inną posypkę, tak by łatwiej było mi je odróżnić po upieczeniu, zawsze piekę przynajmniej 2-3 rodzaje jednego dnia...) Chleby skropić pędzlem maczanym w wodzie (gwarancja przyklejenia ziaren do chleba) i odstawić pod przykryciem do wyrastania. Zwykle trwa to ok.4h, ale wszystko zależy od świeżości i rodzaju użytego zakwasu, im starszy tym dłużej wyrasta, z kolei na bardzo świeżym, dopiero

Smaczne Zdrowe
Panem et circenses - chleba i igrzysk 169

było zakalca. Dwa dni czekałam jak na drożdżach na naprawę i uff! Dziś już jest moje rozgrzewające serce słonko świeci i grzeje! Dlatego dziś szybki, mega szybki chleb z wieloma ziarnami, który świetnie smakuje świeży, ale nadaje się doskonale na tosty zapiekane w różnego typu tosterach. Jest też jak na pieczywo drożdżowe całkiem długo na tyle świeży, że można(...)ziarna, z samym siemieniem też sprawdzaliśmy. Następnie dodaję mąkę.  Mieszam. Jeżeli uważacie, że taka porcja chleba to za dużo, podzielcie wszystkie składniki na pół i zróbcie mniejszy chleb. Dorzucam przygotowane ziarna i płatki, sól. Mieszam tylko łyżką. Nie trwa to długo. Już po chwili bogata w ziarna masa jest gotowa do odpoczynku. Przykrywam miskę bawełnianą ściereczką i czekam

I tu będę miała takie te
Chleb pszenno-żytni 129

zakwasie, jednak z dodatkiem drożdży, dzięki czemu nie musisz martwić się o to, czy chleb dobrze wyrośnie. Chlebek upieczony według przepisu Liski (Whiteplate), z moimi modyfikacjami. Dodałam ziarna, bo uwielbiamy chleby z wszelkiego rodzaju ziarnami. Siemię lniane nie tylko pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, ale również na fakturę chleba. Obowiązkowo jak zwykle słonecznik, dynia i co tam wpadnie(...)kilka minut, do połączenia składników (ciasto będzie mieć luźną konsystencję). Misę przykrywamy folią i odstawiamy na 60 minut. Chleb przekładamy do wysmarowanych tłuszczem keksówek. Wierzch chleba zwilżamy wodą, lub smarujemy jajkiem i posypujemy ziarnami. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok godzinę (do wyrośnięcia). Piekarnik nagrzewamy do temp 230 stopni, pieczemy chleb przez 15 min. Zmniejszamy temperaturę do 220 stopni

Mieszam w Garnku
Wieloziarnisty chleb żytni na drożdżach 181

miseczki, dodać 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody i wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać obie mąki, sól i ziarna oraz pestki. Wymieszać (u mnie mikserem, przy pomocy mieszadła). Dodać drożdże rozpuszczone w wodzie (zaczyn nie musi wyrastać) i wyrobić ciasto (u mnie mikserem, przy pomocy mieszadła). Wyrobione ciasto przykryć czystą(...)SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x24 cm.  Z podanych składników wychodzi chleb o wadze 1090 g. Ja piekłam ten chleb przez 60 minut. Z dodatku ziaren można zrezygnować. Mąkę pszenną można zastąpić mąką pszenną razową. Skropienie upieczonego, gorącego chleba zimną wodą i owinięcie go w czystą ściereczkę sprawi, że skórka nie będzie taka

Gospodyni Miejska
Chleb żytni razowy z nasionami konopi i lnem 177

Ziarna konopi to kolejny składnik, który dopiero powoli odkrywam. Niedawno skusiłam się w sklepie na mieszankę otrębów lnianych (czyli zmiażdżonych nasion lnu) z konopiami. Początkowo dodałam ją do owsianki jako "posypkę", ale szczerze mówiąc nie smakowało mi. Wszystko dlatego, że nie przepadam za siemieniem w postaci zmielonej albo zalanej wrzątkiem (jakiś czas temu do kleików się zmuszałam, chcąc pomóc swoim(...)jest bardzo smaczna. One same przypominają trochę orzechy (chociaż dopiero przymierzam się do zakupu stuprocentowych nasion konopi) i fajnie komponują się z mąką żytnią. Polecam do kanapek :) Chleb żytni razowy z ziarnami konopi 375 g aktywnego, żytniego zakwasu 350 g mąki pełnoziarnistej, żytniej, typ 2000 200 g mąki otrębów żytnich 0,5 łyżki soli lub odrobinę więcej 1 łyżka oliwy

FitKot
Chleb pszenny wieloziarnisty na drożdżach 152

Pyszny chleb pszenny z dużą ilością ziaren zachwyci niejedną osobę.Samo przygotowanie go nie powinno nikomu sprawić problemu, jednak warto poświęcić chlebkowi dużo czasu, bo im dłużej będzie trwał każdy proces wyrastania, tym pyszniejszy będzie nasz bochenek chleba. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia". SKŁADNIKI 10 g drożdży 400 ml letniej wody 500 g mąki pszennej chlebowej(...)mąki pszennej razowej typ 2000 150 g mieszanych ziaren (np. słonecznik, siemię lniane, dynia, sezam) 10 g soli dodatkowo: mąka do podsypywania stolnicy i oprószenia rąk, ziarna do posypania chleba WYKONANIE Do miski wlać 100 ml letniej wody (nie gorącą, bo zabije drożdże), dodać drożdże i wymieszać. Następnie dodać 100 g mąki pszennej typ 750, ponownie wymieszać i odstawić

Passions hobbies life
Chleb żytni z ziarnami na zakwasie 155

jest zakwas na kolejny chleb), przykryć folią aluminiową i wstawić słoik do lodówki. Masę chlebową przełożyć do keksówki o długości ok. 25cm, wcześniej wysmarowanej oliwą i wysypaną odrobiną ziaren słonecznika. Chleb odstawić w ciepłym miejscu bez przeciągu (ja wkładam do piekarnika) do wyrośnięcia na 6-8h. Po tym czasie chleb wyrośnie i będzie można go upiec. Wyrośnięty chleb piec(...)koniecznie dajcie mi znać. Zasubskrybujcie mój kanał na YouTube , żeby nie przegapić nowych filmików. Jeśli jest coś, co chcielibyście zobaczyć w następnych odcinkach – dajcie mi znać! Artykuł Chleb żytni z ziarnami na zakwasie pochodzi z serwisu Dietolog

Dietolog
DOMOWY CHLEB ORKISZOWO - GRYCZANY (BEZ ZAKWASU, DROŻDŻY, ZE SKIEŁKOWANYCH ZIAREN) 160

córeczka zgłodnieje między posiłkami. Generalnie staram się, by chleba nigdy w domu nie zabrakło. Zawsze dbam, aby było to możliwie najzdrowsze pieczywo. Dla mnie takim takim jest bochenek chleba ze skiełkowanych ziaren. Posiadam dobrej jakości ziarna orkiszu ze sprawdzonego źródła. Zawsze je kiełkuje dla maksymalnego wykorzystania zdrowotnych wartości w nich zawartych oraz lepszego trawienia. Skiełkowane, mokre ziarna mielę na chleb(...)suszę, a następnie mielę na mąkę. Jeśli pragniemy mieć prawdziwie razową mąkę orkiszową, to najlepiej zmielić całe ziarna w domu.  Do wykonania tego chleba potrzebny jest bardzo silny blender (typu blendtex lub vitamix). Jeśli takiego nie posiadacie, możecie dodać więcej wody i przyrządzić bardziej płynne ciasto, a następnie dodać ulubioną mąkę. Polecam ten chleb, bo jest magiczny. Dlaczego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Chleb zmieniający życie. Bez glutenu 139

łatwy do przygotowania. Nie rośnie, a więc i nie opada, uda się na pewno każdemu. Smakuje orzechowo, jest bardzo chrupiący i wspaniale wilgotny. Nie uwierzysz, ale można upiec chleb na samych ziarnach, całkowicie bez mąki. Znam ten przepis od dawna, planowałam go upiec. Odstraszył mnie jednak dodatek - babki płesznik. W zastępstwie polecano apteczny Colon-C, ale cóż ten specyfik miałby(...)unikać małe dzieci i osoby z cukrzycą. Trafiłam na przepis bez owego kontrowersyjnego dodatku, z nieco większą ilością nasion chia i siemienia lnianego. To one scalają wszystkie ziarna w chlebie. Łatwy, super zdrowy przepis. Polecam! Składniki: 120 g płatków owsianych 90 g siemienia lnianego 150 g nasion słonecznika 60 g migdałów 40 g orzechów laskowych 35 g nasion chia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb razowy z ziarnami pieczony w piekarniku 137

folią aluminiową. Odstawić do wyrośnięcia. Thermomix – wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, czas 3,5 minuty, naczynie zamknięte, interwał. – reszta jak wyżej Formę do pieczenia chleba wysmarować oliwą, obsypać mieszanką ziaren. Włożyć wyrośnięte ciasto, wyrównać górę, lekko posmarować oliwą z oliwek i obsypać makiem. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 C, godzinę. Chleb jest

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania