chleb z ziaren - 2292 przepisów (strona:17/153)

Chleb zmieniający życie - bez mąki 135

roots . Jeżeli jeszcze go nie próbowałeś spróbuj koniecznie, może od razu nie odmieni Twojego życia, ale na pewno zaszczepi nawyk do zdrowej żywności. Chleb nie zawiera grama mąki składa się z samych ziaren. Jest niesamowicie zdrowy, dobry dla naszych jelit i bardzo pożywny. Polecam go szczególnie tym, którzy preferują domowy chleb a nie przepadają za zabawą z mąką i związanym(...)składniki, są bardzo istotne a najważniejszym i chyba najtrudniej dostępnym jest babka płasznika to ten składnik sprawi, że chleb będzie się dobrze kroił i to on scala ziarna. Jest to chyba najdroższy chleb jaki jest dostępny w piekarniach średnio za 100g zapłacimy ok 10 zł, wykonany w domu wyjdzie dużo taniej i będziesz mieć pewność co jesz. Będziesz potrzebować Płatki

Wylizany Rondel
Chleb z garnka pszenno-razowy z ziarnami-najlepszy domowy chleb 817

znika ekspresowo. Dziś mam dla Was również przepis na chleb,ale w trochę zdrowszej wersji :-) Tak samo pysznej,a może nawet i pyszniejszej :) Mowa o chlebie z garnka,ale pszenno-razowym z ziarnami słonecznika oraz siemienia lnianego.  Składniki starczają na spory bochenek chleba,ja piekłam go w naczyniu żaroodpornym z pokrywą o pojemności 5 l :-) Takie prostokątne dość spore(...)mąki pszennej razowej -5 łyżek oleju -2 płaskie łyżeczki soli -1 łyżka cukru -30g drożdży świeżych -2 szklanki ciepłej wody  -garść siemienia lnianego -garść ziaren słonecznika -opcjonalnie trochę maku do posypania chleba Przygotowani chleba jest analogiczne do poprzedniego- ciepłą wodę wlewamy do miski,dodajemy drożdże,cukier,sól,ziarna,olej i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy mąkę razową,potem

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
TOST Z DŻEMEM NISKOSŁODZONYM-PODWIECZOREK DIETA 1500KCAL. 106

Szybki ,smaczny i lekki podwieczorek  na bazie  gleba tostowego z ziarnami. Porcja ma 139 kacl. 1 kromka chleba tostowego z ziarnami 9 g. 1 czubata łyżeczka niskoslodzonego dżemu 20g. 1 szkl.kefiru 200 ml. ***************************************************** Kromkę pieczywa posmarowac dżemem , a do tego podać szklankę pysznego kefiru.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Chleb pszenno-żytni z mieszanki 151

ręcznym, piekłam ( w programie podstawowym ) w maszynie do pieczenia chleba. Nie zawiodłam się zbytnio- chleb był smaczny. Ale j ak dla mnie gotowa mieszanka miała za mało ziaren słonecznika. Jeśli pieczenie chleba sprawia nam kłopot to myślę, że upieczenie z tej mieszanki zakończy się powodzeniem

Proste Potrawy
Łatwy chleb pszenno-żytni z ziarnami na zakwasie 182

Ostatnio zakwas, a dziś chleb. Piekę go na okrągło. Zmieniam tylko rodzaje mąki i ziaren, aby wagowo się wszystko zgadzało i mam za każdym razem troszkę inny, ale zawsze udany i smaczny chlebek. Poza ziarnami wspomnianymi poniżej daję czasem trochę kminku lub czarnuszki, które świetnie sprawdzają się w pieczywie. Składniki: 100 g aktywnego zakwasu żytniego (1/2 szklanki) KLIK(...)30x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto zakrywamy folią spożywczą lub zwykłą reklamówką do wyrośnięcia. Powinno wyrosnąć do brzegów blaszki. U mnie zazwyczaj rośnie 1-1,5h. 2. Wyrośnięty chleb można posypać ziarnami lub oprószyć mąką. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 250 st.C (funkcja "góra-dół" bez termoobiegu). Piec najpierw 10-15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st.C i piec

Kuchnia domowa Ani
Chleb żytni na zakwasie 116

efekcie otrzymałem chleb żytni na zakwasie, który naprawdę fajnie się je. Lekko wilgotny w środku, z lekko twardawą/chrupiącą skórką. Zaczyn: 125 g mąki żytniej typ 2000 125 ml wody 100 g zakwasu Ciasto właściwe: cały zaczyn 400 g mąki żytniej typ 2000 3 łyżeczki soli 400 ml wody ulubione ziarna lub dodatki Składniki na zaczyn mieszamy ze sobą(...)składników i mieszamy. Nie musimy dokładnie wyrabiać cista, mąka żytnia tego nie wymaga. Mieszamy tylko do dokładnego połączenia się składników. Tutaj jedna uwaga: w spisie składników napisałem "ulubione ziarna lub dodatki". Chleb sam w sobie jest trochę kwaśny, jak to chleby na zakwasie. One tak już mają. Jeżeli lubimy ten smak to możemy po prostu dodać ziarna słonecznika lub dyni

Marder&Marder Manufacture
Smakowita 4 ziarna 148

temat bardzo ciekawej kampanii, w której biorę udział. Dzięki stronie streetcom mam możliwość wypróbowania nowości jaką jest Smakowita 4 ziarna-pyszna w 100% roślinna margaryna do smarowania chleba z prażonymi ziarnami :)  Jestem z niej bardzo zadowolona, ponieważ świetnie smakuje i nadaje kanapkom fajny posmak ziaren. W swoim składzie ma prażone ziarna słonecznika, dyni, lnu oraz sezamu :)  Każda kanapka

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI Z MAKOWĄ SKÓRKĄ 182

Ostatnio jakoś tak rzadziej mamy ochotę na pieczywo z ziarnami, bardziej sięgamy po chleby bez ich dodatku. Chyba chwilowy przesyt... Ostatnim naszym zauroczeniem jest chleb orkiszowy z domieszką mąki żytniej (lubię jej dodatek w pieczywie), bez ziaren, za to z chrupiącą makową skórką. Jak zwykle poszłam na kompromis chleb z jasnej mąki (takie preferują moi domownicy), ale z dodatkiem pełnoziarnistej

Smaczne Zdrowe
Niemiecki chleb żytni z ziarnami 233

otrzymania jednolitej masy. Odstaw pod przykryciem do fermetacji w temperaturze pokojowej, na 24 godziny. Sól dodana na tym etapie ma spowolnić fermentowanie zaczyny, wzbobacając jednocześnie ostateczny aromat chleba.   Nasiona: 50 g ziaren słonecznika 50 g ziaren sezamu 50 g ziaren siemienia lnianego 300 g wrzątku Na 3 godziny przed rozpoczęciem robienia ciasta zalej wrzątkiem nasiona, i odstaw pod przykryciem(...)mąki żytniej 1200 100 g mąki pszennej chlebowej 80 g letniej wody 10 g świeżych drożdży 48 g miodu 10 g soli smalec do wysmarowania foremek ziarna do obsypania foremek i chleb   Przygotowanie chleba: Drożdże rozpuść w wodzie, a w misce wymieszaj przesiane mąki i sól. Do miski z mąkami wklej wodę z drożdżami, dodaj rozmoczone nasiona i miód

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb pszenno - żytni a ' la pizza 168

zauważyć pieczenie chleba może nie jest tak łatwe, jak pójście do sklepu i zapłacenie za niego ale nie należy też do ekstremalnie trudnych. Ja zastanawiałam się jaki chleb upiec, chciałam wykorzystać ziarna żyta Melvit, które ostatnio udało mi się kupić i tak od początku myślałam o jakiejś mieszance pszenno żytniej. Już tęsknię za pomidorami.. Postanowiłam sobie to wynagrodzić chociażby(...)zioła prowansalskie. Teraz forma, kiedyś robiłam zawijane chlebki z ziarnami, dzięki czemu były one mocno wyczuwalne ale nie obsypywały się tak, jak gdybym posypała nimi chleb po wierzchu. :) Potrzebujemy zmielić w młynku 100g ziaren żyta. Taki młynek do kawy wystarczy w zupełności, można także kupić mąkę żytnią i po zabawie ;) Zaczyn robimy z: - 100 g zmielonych ziaren żyta

MamaOskarka
Chleb polski. I historia zakwasu. 137

wieki, od nonny do figli i do nipote - od babki, do córki i wnuczki - aż do dzisiaj, gdy siedzę tu i zastanawiam się, ile ziaren mąki z tamtego pierwszego lievito madre znalazło się w chlebie, który Maria upiecze tego poranka.  Pane al forno , chleb pieczony w piecu opalanym drewnem. Te słowa zawsze wymawia się tutaj z pewnym nabożeństwem, choć(...)pewna, że jest jeszcze to coś, tajemnicze, magiczne "coś", co sprawia, że każdy chleb pachnie inaczej. Każdy jest jak kwiat - roztacza zapach, a w nim ukrytą miedzy ziarnami historię.  Domu pachnącego chlebem Wam życzę i dzielę się z Wami chlebem, który- jak mówi mój Tato - smakuje tak samo, jak ten, którym zaraz po wojnie karmiła go Mama...  Jeśli

KUCHARNIA
Chleb orkiszowy na drożdżach 364

mnie typ 700)2 łyżeczki soli380-400 g letniej wody (u mnie więcej)ok. 50 g słonecznika lub innych ziaren (2-3 łyżki mieszanki ziaren pozostawić do posypania chleba)20 g siemienia lnianego20 g sezamu1. Chleb wyrasta bardzo szybko, dlatego należy nastawić piekarnik na 220 stopni w trakcie pierwszego wyrastania a najpóźniej jak chleb przełożymy do foremki.2. Mąkę, ziarna(...)brzegu formy. Można wierzch posypać nasionami. 4. Piec w temperaturze 220 stopni około 10-15 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i dopiekać jeszcze około 30 minut. Chleb jest upieczony, jeśli wydaje głuchy odgłos jak pukamy w jego spód.Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „Na zakwasie i na drożdżach” – w lipcu prowadzony przez Fabrykę

UgotujmyTo.pl
Chleb pszenny z ziarnami słonecznika 137

Parę dni temu upiekłam miękki, smaczny i bardzo puszysty chleb pszenny z ziarnami słonecznika. Pieczywo idealne na kanapki z dżemem, wędliną bądź z samymi warzywami. Domowy chleb możecie upiec z bardzo małej ilości składników. Uwierzcie mi - taki wypiek jest o wiele smaczniejszy niż kupny. Zdradzę Wam sekret, że uwielbiam zapach drożdżowych wypieków, dlatego też przygotowanie poniższego chleba sprawiło mi niesamowitą(...)opakowanie suszonych drożdży (7 g) 1 łyżeczka zwykłego cukru 2 łyżki oleju 1 łyżka miodu 2 garście ziaren słonecznika szczypta soli Do miski wsypać mąkę, suszone drożdże, sól, ziarna słonecznika. Wszystko ze sobą wymieszać. Następnie wlać wodę i olej. Za pomocą łyżki składniki połączyć ze sobą. Przygotowaną masę wysypać na blat kuchenny i zagniatać, aż ciasto uzyska jednolitą, gładką konsystencję

Ugotować
DOMOWY CHLEB ORKISZOWY Z MIODEM. 131

ORKISZOWY Z MIODEM NA ZAKWASIE ŻYTNIM Kilka dni temu dzieliłam się z Wami przepisem na domowy chleb. Dzisiaj chleb orkiszowy. Orkisz to jedno z moich ulubionych zbóż, a chleb z tego ziarna ma niesamowity smak i aromat. Bardzo lubię kolor tego chleba i unikatowy zapach. Chleb domowy robiłam na zakwasie żytnim, z dodatkiem miodu, oliwy z oliwek i soli himalajskiej

SMYKWKUCHNI
Chleb orkiszowy razowy z białą kaszą gryczaną 235

kaszy gryczanej 300 g mąki orkiszowej razowej 30 g mąki żytniej chlebowej 160 g wody 15 g soli 25 g płynnego miodu smalec do wysmarowania foremki ziarna słonecznika do obsypania foremki i posypania chleba Przygotowanie: Do dużej miski włóż wszystkie składniki prócz kaszy gryczanej. Mieszaj mikserem na wolnych obrotach kilka minut. Dodaj kaszę gryczanę i przemieszaj ciasto drewnianą kopyścią(...)foremkę smalcem i wysyp ją ziarnami słonecznika. Przełóż ciasto do foremki, wyrównaj je zwilżoną w zimnej wodzie łyżką. Obsyp górę ciasta ziarnami słonecznika. Możesz delikatnie palcami docisnąć ziarna , by po upieczeniu chleba od niego nie odpadały. Odstaw ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na 3 - 4 godziny, aby spokojnie wyrastało. Czas wyrastania jest zależny od temperatury. Kiedy ciasto dotrze

Grahamka, weka i kajzerka

Proponowane wyszukiwania