chleb z ziaren - 2292 przepisów (strona:20/153)

Sałatka a'la Cezar 318

Pyszna sałatka z wędzonym kurczakiemi grzankami. SKŁADNIKIMix sałat z sałatą rzymską i marchewką30 dag wędzonego kurczaka2 pomidory50 g twardego sera żółtego5 kromek chleba tostowego z ziarnamioliwa

Moje Kuchenne Rewelacje
Chleb na zakwasie żytnim z mąki pszennej i żytniej 204

soli -250 g mąki pszennej typ 450 lub 650 -100 g mąki żytniej typ 720 -forma długość 25 cm wysokość 8 cm szerokość 10 cm -50 g mieszanka ziaren do środka chleba (słonecznik,sezam,siemię lniane,siemię złote,pestki dyni -10 g czarnuszki Wykonanie -wszystkie składniki mieszamy ze sobą -formę wykładamy papierem do pieczenia -napełniamy formę ciastem i zostawiamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chleb na zakwasie z zielonym jęczmieniem i "Błękitne okulary" 187

Dawno nie publikowałam przepisu na chleb według mojego pomysłu, więc dziś podsuwam pomysł na zielonkawy chleb z mielonym zielonym jęczmieniem. Oprócz koloru jęczmień nadaje też temu wypiekowi charakterystyczny zapach, który zanika po dwóch dniach. Jeśli dysponujecie większą ilością jęczmienia, wymieszajcie go z jogurtem naturalnym - zachowa wtedy swoje właściwości, które traci po obróbce termicznej. Składniki ( na keksówkę o wymiarach(...)wyrośnięcia w misce, a rano przełożyć do keksówki i piec po ok. 2 godzinach, bo tyle wystarczy, by chleb ponownie wyrós ł. Wilgotnymi rękoma wyrównać powierzchnię chleba i ewentualnie posypać ziarnami. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, nakrywając je wilgotną ściereczką. Wieczorem Piec chleb 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni C. do tzw. suchego patyczka. Przez pierwsze pół godziny piec chleb

Weekendy w domu i ogrodzie
Mieszany chleb razowy na zakwasie 190

zupełnie inna i odpowiedziany za to jest gluten. Z kolei jaglana odciąża chleb i przez to ładnie wyrasta, a w smaku wypiek jest nieco lżejszy. Jak zwykle chleb jest z dodatkiem ziaren i nasion, bo takie właśnie najbardziej lubię :) Mieszany chleb razowy na zakwasie 360 g zakwasu żytniego 150 g mąki jaglanej 100 g mąki orkiszowej razowej 200 g mąki

FitKot
Mini tosty w stylu Caprese 253

Ilość: 14 sztuk Czas przygotowania: 20 minut Składniki: – 1 opakowanie chleba tostowy 4 ziarna – 3 -4 łyżki margaryny Optima Omega3 – 5 mini kulek sera mozzarella – 12 sztuk pomidorków koktajlowych (czerwonych i żółtych) – listki świeżej bazylii Sposób przygotowania: 1. Kulki mozzarelli kroimy w plasterki, pomidorki myjemy i dzielimy na pół. 2. Kromki chleba tostowego smarujemy margaryną

Podwójnaporcja
ŚNIADANIOWA ZIARNIANKA 158

własnie są te przeze mnie opisywane. Dodam, że są one niezwykle smaczne. Ich smak opisałabym jako miodowy. Idealnie współgra z suszonymi owocami, domowym jogurtem i cytrusami. Polecam! Ps. Chleb ze skiełkowanych ziaren płaskurki i/lub samopszy jest boski (przepis niebawem)!!!  Składniki na 2 porcje: Jogurt: 1/2 szklanki płatków kokosowych, 1/4 szklanki sezamu niełuskanego, 1 1/2 szklanki wody, 2 suszone daktyle

Jeść, by żyć w zdrowiu
Zapiekana kanapka z serem owczym i papryką 162

przekąska na imprezie lub jako śniadanie w domu. Powstaje w prosty sposób, bo z wykorzystaniem opiekacza. Tak powstała zapiekana kanapka z owczym serem i papryką . Składniki: - 4 kromki chleba orkiszowego z ziarnem słonecznika - 2 plastry sera dojrzewającego z mleka owczego - 4 pomidory koktajlowe - Ketchup Kotlin Łagodny - czerwona paryka dodatki: - wykałaczki Przygotowanie: Na jednej kromce układam ser tak, aby wystawał

Kuchnia co dnia
CHLEB TOSTOWY PSZENNY 182

choć z niezbyt zdrowej pszennicy i tak zdrowsze są od tych kupnych, gdzie oprócz pszenicy jest mnóstwo innych dziwnych dodatków. Dlatego ich nie kupuję. Najczęściej opiekam Córci kawałki chleba na zakwasie, dziś dałam się namówić na takie prawdziwe tosty.Chlebek bardzo szybko się przygotowuje, dobrze się kroi (nożem z ząbkami oczywiście), nie kruszy się. Taki opieczony tościk z masełkiem- mmmm pychotka(...)również na grzanki. ;-)Cała rodzinka degustowała i stwierdziła iż są przepyszne. Polecam gorąco- może zasmakują również i Wam. Przepis na keksówkę 26cm, znaleziony tutaj. Ja dodatkowo wzbogaciłam go o ziarna siemienia lnianego- uwielbiamy ziarenka. :-)Składniki: - 350g mąki pszennej (u mnie zwykła typ650)- 60g semoliny drobno mielonej (dałam odpowiednik orkiszowy, myślę iż można zastąpić również mąką pszenną)- 250ml ciepłej wody

Smaczne Zdrowe
Chleb żytni na zakwasie- przepis Piotra Kucharskiego 230

które obecne są w każdej mące. Z drugiej strony fermentacja mlekowa powoduje rozkład kwasu fitynowego, co umożliwia powstawanie wchłanialnych form mikroelementów (żelaza, cynku, wapnia i magnezu) zawartych w ziarnach zbóż. Ponadto chleby na zakwasie pomagają odbudować korzystną florę bakteryjną przewodu pokarmowego, są naturalnie zakonserwowane i utrzymują długo świeżość. *Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego Chleb domowa piekarnia. Składniki

Smakowity Blog Kulinarny
Zakwas na żur 162

Zostało niewiele czasu do Świąt Wielkanocnych, więc najwyższa pora przygotować domowy zakwas na żurek. Składniki: - 1 szklanka mąki żytniej razowej - skórka z 1 kromki chleba żytniego - 3 ziarna ziela angielskiego - 3 ziarna pieprzu - 1 liść laurowy - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki soli - woda Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do garnka, zalewamy 1 i 1/2 szklanki gorącej wody i mieszamy. Gdy wystygnie dolewamy

Zainspirowana w kuchni
Chleb orkiszowy pieczony na chrzanowym liściu 183

zaczynu 150 g mąki orkiszowej chlebowej typ 750 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 230-250 g lekko ciepłej wody ½ łyżki soli 3 łyżki łuskanych ziaren słonecznika + 1 łyżka do posypania chleba 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek dodatkowo: świeże liście chrzanu Przygotowanie zaczynu: Składniki zaczynu przełożyć do miski, wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić na 12 godzin w ciepłym(...)miejscu. Najlepiej pozostawić zaczyn do fermentacji na całą noc. Przygotowanie ciasta właściwego: Następnego dnia odłożyć 2 łyżki zaczynu, na starter do następnego pieczenia chleba.  Obie mąki orkiszowe przesiać do dużej miski, dodać zaczyn, olej, ziarna słonecznika i sól. Następnie dodać 230 g wody i dokładnie wymieszać łyżką, aby w cieście nie było grudek mąki. Jeśli ciasto będzie bardzo gęste

Codziennik Kuchenny
Chleb orkiszowy z oliwkami na kapryśne choróbsko 212

swoją objętość .   Gdy chleb już w blaszce wyrośnie, żółtko roztrzepać z łyżką wody i posmarować nim chleb z wierzchu, następnie posypać sezamem naturalnym - w ten sposób ziarna przykleją się do chleba i nie będą odpadać, jak po posmarowaniu samą wodą . Chleb piec ok. 35-40 minut w nagrzanym do 200C piekarniku - u mnie 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół

Grunt to przepis!
Chleb z San Francisco na zakwasie 245

mnie Aceto Balsamico di Modena ) 1 i 1/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki drożdży instant  375 ml wody 2 łyżki sezamu do posypania ( płatki owsiane lub inne ziarna) WYKONANIE: Dzień poprzedzający pieczenie chleba przygotować zakwas, tak odmierzając wodę, mąkę i zaczyn, by otrzymać 250 g aktywnego, gęstego zakwasu W czasie gdy mikser miesza ciasto, przygotować foremkę - dużą keksówkę. Formę wysmarować(...)przyklejeniu się foli Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość. Zdjąć folię i   przy pomocy pędzla posmarować wierzch chleba wodą i posypać płatkami owsianymi, sezamem lub innym ulubionymi ziarnami Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 ° C i piec przez 10 minut. Zaparować piekarnik. Następnie zmniejszyć temperature do 200 ° C i piec kolejne 35 minut. Upieczony

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z serem fetą 159

Sałatka z serem fetą Dzisiejsza moja propozycja to sałatka z serem fetą Składniki: mix sałat ser feta ogórek zielony pomidory koktajlowe papryka sos winegret mix prażonych ziaren grzanki z chleba tostowego Wykonanie: Nie podaję ilości w jakich użyłam, ponieważ robiłam bardzo małą porcje tylko dla siebie. Sami musimy ocenić jaka chcemy porcję zjeść. Na spód miseczki położyć mix sałat. Następnie(...)pół, ogórek obrany ze skórki i pokrojony w grubszą kostkę oraz paprykę również pokrojoną w kostkę. Do warzyw dodajemy pokruszony ser feta, polewamy sosem winegret i posypujemy prażonymi ziarnami (słonecznika, dyni, orzeszki pinii). Sałatkę z serem fetą podawać z grzankami. Artykuł Sałatka z serem fetą pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Chleb litewski słonecznikowy 219

pewną taka nieśmiałością" postanowiłam zaryzykować upieczeni chleba z gotowej mieszanki. Przekonała mnie informacja, że mieszanka zawiera naturalnie składniki bez konserwantów, GMO ani GMM. Zdecydowałam się upiec chleb żytni litewski z ziarnami słonecznika i z kminkiem. Mieszanki fajnie się prezentują w brązowych ekologicznych papierowych torbach, w które są zapakowane. Są bardzo łatwe w użyciu, instrukcja wypieku jest prosta i czytelna. Chleb(...)ładnie wyrósł, co widać na zdjęciach i bardzo nam smakował. Chleb litewski słonecznikowy Składniki:mieszanka chleb litewski słonecznikowy200 g + 300 g ciepłej wody Opakowanie zewnętrzne zawiera 3 torebki: mieszankę chlebową, nasiona i drożdże Wykonanie: Zawartość średniej torebki, która zawiera ziarna zalewamy  200 g ciepłej wody o temperaturze 50 stopni C i odstawiamy do namoczenia na 2 godziny

Kulinarne przygody Gatity