Szybki chrupiący domowy chleb Pyszny z chrupiącą skórką domowy chleb. Dodaj ulubione ziarna i ciesz się smakiem! 🍞 Składniki: - 3 szklanki mąki orkiszowej/pszennej - 1/2 szklanki jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki oleju rzepakowego - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka ksylitolu/cukru - 1 łyżka nasion chia - 3 łyżki słonecznika - 1 szklanka wody - 1/2 opak. drożdży świeżych Sposób przygotowania: - wszystkie suche składniki łączymy ze sobą, dodajemy olej(...)ciasta ok. 45minut, - wyrośnięte ciasto przelewamy do wąskiej rynienki wysmarowanej uprzednio masłem, - możemy posypać ciasto słonecznikiem, - pieczemy min. 1 godzinę do 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni, aż chleb się zarumieni. SMACZNEGO! Zapakuj chlebek i podziel się przyjemnością tego smaku z innymi! 😋 Własny wypiek może stanowić doskonałą formę prezentu dla Naszych Najbliższych. Wystarczy zapakować chlebek w ozdobne pudełko. Taki
MintTasterobię ten wpis dla Was, zajadam się tym chlebem posmarowanym tylko masłem. Bo taki jest najlepszy ! Jeśli ktoś nie posiada zakwasu pszennego można go zastąpić żytnim. Do mojego chleba dodałam sporo ziaren słonecznika. Składniki wystarczy wymieszać łyżką. Ja użyłam haka do ciasta i robota. Składniki 350 g mąki pszennej razowej typ 2000 150 g mąki pszennej(...)mąki z pełnego przemialu, np. Basia ziarna słonecznika, u mnie na oko pełna szklanka 1 łyżka soli 200 g zakwasu pszennego. Ja skorzystałam z tego przepisu gdyż jest sprawdzony ZAKWAS TUTAJ ok. 500 g wody Oba rodzaje mąki wymieszać razem ze słonecznikiem i solą. Dodać mąkę z pełnego przemiału. Następnie dodać zakwas oraz wodę. Ilość wody jest podana
Z Kuchni Do Kuchnimakiem razem - oliwa z oliwek do posmarowania chleba (gdy chcemy uzyskać bardziej chrupiącą skórkę) W misie miksera umieszczamy wszystkie produkty: mąki, sól, zakwasy, ziarna, dodajemy wodę i mieszamy całość tylko do połączenia składników. Chleby orkiszowe nie wymagają długiego wyrabiania. Gotową masę przekładamy do przygotowanej wcześniej formy (ja swoje formy bardzo delikatnie smaruję olejem kokosowym- są już trochę wiekowe, gdy mamy(...)mnie ostatnio słonecznikiem, siemieniem lnianym i makiem. Skrapiamy pędzlem maczanym w wodzie (gwarancja nieodpadających ziaren po upieczeniu) i odstawiamy pod przykryciem do wyrastania. Zwykle trwa to ok.3-5h. w zależności od zakwasu. Czym zakwas młodszy tym szybciej wyrasta, gdy użyjemy tylko zakwasu żytniego, chleb również wyrośnie nam szybciej, na samym orkiszowym czas się trochę wydłuży. Ja dlatego używam zawsze dwóch zakwasów
Smaczne ZdroweDziś mam dla Was chleb ale taki niezwykły bo bez dodatku mąki. Chleb jest z samych ziaren. Szczególnie polecany jest osobom mającym problemy z trawieniem bo taki chleb zawiera dużo błonnika. Chleb jest bardzo syty więc dużo się go nie zje i na próbę można zrobić go z połowy składników, bo taki chleb może nie każdemu smakować. Ale jest zdrowy
Ewa w kuchniTłusty Czwartek za nami i wielki wstyd, bo wszyscy smażyli pączki, pączusie i faworki, a w lawendowej kuchni powstał pierwszy, inauguracyjny, domowy chleb. Każdy kto
Lawendowe Nieboczasów starożytnych i Rzymu z okresu podboju półwyspu Iberyjskiego. Przyznają się do niego Arabowie, Żydzi, Grecy i Hiszpanie. Zupa pierwotnie robiona była w ten sposób, że czosnek i suchy chleb ucierano w moździerzu na gładką pastę, którą rozcieńczano wodą, oliwą i octem winnym. Kiedy Kolumb przywiózł z Ameryki pomidory, ogórki i papryki, trafiły do gaspacho wchodząc w skład żelaznego zestawu(...)rodzaj chłodnika, zupy wystudzonej, ale nie bardzo zimnej. Bardzo niska temperatura niestety zabija smak pomidorów. I jeszcze jedno: do zupy warto użyć pieczywa miękkiego, raczej białego, bez dodatków ziaren, czy przypraw. Chleb ma stanowić neutralną podstawę zupy, łatwo połączyć się z pozostałymi składnikami i utworzyć kremową, lekką zawiesinę. Dlatego nie może to być pieczywo charakterne o mocnym smaku. Dlatego też
Niedzielny kucharzChleb pytlowy na rynku można kupić bardzo rzadko. Jest to chleb z samej mąki żytniej białej oznaczonej jako typ 720. Pytel - był to rodzaj worka w kształcie rękawa przez który przesiewano zmielone ziarna żyta. W ten sposób uzyskiwano delikatną mąkę pytlową. Kilka lat wstecz mogłam kupić mąkę, która posiadała w nazwie "mąka pytlowa" i mimo oznaczenia jako typ 720 była(...)dyni moczyły się około 6 godzin. Odnośnie pestek dyni. Można je moczyć nawet 8 godzin. Nie zabierają wody z ciasta i są bardziej miękkie w upieczonym chlebie. Namoczone pestki dyni czy inne ziarna smakują jak świeże i są lepiej przyswajalne przez organizm. Chleb bardzo smaczny i bezproblemowy. Bardzo polecam! Dziękuję wszystkim domowym piekarzom, którzy wzięli udział w październikowej piekarni
Leśny ZakątekInspiracją do upieczenia tego chleba jest przepis z książki " Upiecz swój chleb " - chleb mieszany z ziarnami ( na drożdżach). Ja postanowiłam najpierw wypróbować wersję bez dodatków i na zakwasie. W oryginalnym przepisie była też maślanka, którą zastąpiłam jogurtem greckim i mąka pszenna razowa, którą zastąpiłam mąką pszenną i dodałam otręby pszenne. W smaku według mnie dobry. Moje wykonanie jest takie(...)Blaszkę o wymiarach 31x12x8 posmarowałam olejem, ciasto ostatni raz chwilę wymieszałam i przełożyłam do blaszki i odstawiłam do wyrastania ( u mnie to zajęło około 5 godzin ). Przed pieczeniem wierzch chleba posmarowałam olejem i posypałam płatkami owsianymi. Piekarnik nagrzałam do 220 stopni i w tej temperaturze piekłam 10 minut. Kolejne 35 minut piekłam w 200 stopniach
apetytnapieczenieupiec kiedyś w wolnej chwili, zmiksować na puree i zamrozić. Ja użyłam zamrożonej dzięki czemu przygotowanie zupy zajęło mi kilka chwil. Zjadłam ją z kromkami domowego chleba Orkiszowego z ziarnami , który też jest łatwy a do tego długo zachowuje świeżość. No to zaczynamy ;) Składniki: ok. 2,5 szklanki puree z dyni 1 nieduża cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka(...)lubię taką z wyczuwalnymi malutkimi drobinkami cebuli, więc nie miksuję. Na końcu gorącą zupę przekładamy do miseczki, robimy kleksa z mleka kokosowego, posypujemy tymiankiem i podajemy z grzankami z chleba. Ja kromki włożyłam do tostera. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeChlebek ten jest niezwykle smaaaczny i dodatkowo prosty w przygotowaniu. Naprawdę - zawsze się udaje! Można też użyć różnych rodzai mąk, dzięki czemu łatwo otrzymać np. chleb pszenny, pszenno-żytni, czy pszenno-orkiszowy. ( Uwaga: pieczywo nie wyjdzie z samej mąki pełnoziarnistej czy razowej, lecz jedynie w proporcji pół na pół.) Tak samo z płatkami, otrębami, nasionami i ziarenkami. Kto co lubi(...)formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Chlebek odstawić do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Po wyrośnięciu, wierzch ciasta spryskać wodą i obsypać ulubionymi ziarnami lub otrębami. Chleb piec (w rozgrzanym piekarniku - u mnie gazowy) 10 minut w 230 stopniach i przez kolejne 30 minut w temperaturze 220 stopni. (Należy unikać otwierania piecyka w trakcie pieczenia
Di gotujesprawą orkiszu, a może dzięki podmłodzie? Pozostaje też możliwość taka, że po prostu najbardziej smakują mu chleby orkiszowe ;-) Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia", z tym że zamiast zarodków pszennych dałam ziarna słonecznika i siemienia lnianego. SKŁADNIKI Na podmłodę 300 ml wody 2 g drożdży 300 g mąki orkiszowej Na ciasto właściwe 150 ml letniej wody(...)wymieszać do połączenia składników. Odstawić w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin do fermentacji (podmłoda powinna urosnąć). W dniu pieczenia chleba. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie i przelać do dużej miski z gotową podmłodą. Dodać mąkę, sól i ziarna, zagnieść wszystkie składniki. Ręce i stolnice posypać mąką i zagniatać ciasto (może to trwać około 8 minut). Ja wyrabiam ciasto początkowo
Passions hobbies lifedlatego ma on znaczenie tylko symboliczne, ale właśnie dlatego jest na każdym polskim świątecznym stole. Oczywiście nie sam tylko w towarzystwie zboża w takich czy innych postaciach jak ziarno, makaron, ciasto, chleb. Właśnie to ostatnie zainspirowało mnie do stworzenia tego dania. Taka makówkowa wariacja. Gdyby było po śląsku to musiałoby być przyozdobione mandarynką. Składniki: - mak - powidła śliwkowe - chleb tostowy Wykonanie
Kryzysowa Książka KucharskaBardzo łatwy chleb bezglutenowy bez mąki, bez zakwasu, bez drożdży. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i włożyć do piekarnika. Chleb z samych ziaren. Można z nim eksperymentować, dodawać ziół, zmieniać składniki. Składniki: - 1 szklanka ziaren słonecznika - 1/2 szklanki pestek dyni - 1 szklanka siemienia lnianego - 2 jajka Przygotowanie: Do przygotowania będziemy potrzebować naczynie w którym upieczemy nasz chlebek. Ja piekę
Szkrab Je Samdiecie i nie tylko. SKŁADNIKI: - filet z piersi kurczaka - (120g) - miód - (10g) - olej kokosowy - (5g) - sałata lodowa - (60 g) - cebula czerwona - (20 g) - pomidorki koktajlowe - (40g) - chleb żytni z ziarnami żyta - (75g) WYKONANIE: Kurczaka przygotować wg. przepisu: https://www.pik-fit-trener.pl/2018/09/kurczak-w-miodzie-standard.html Sałatę porwać w drobne kawałki, pokroić cebulę i pomidorki w ćwiartki. Wymieszać składniki z kurczakiem w miodzie. podawać
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasdiecie i nie tylko. SKŁADNIKI: - filet z piersi kurczaka - (120g) - miód - (10g) - olej kokosowy - (5g) - sałata lodowa - (60 g) - cebula czerwona - (20 g) - pomidorki koktajlowe - (40g) - chleb żytni z ziarnami żyta - (75g) WYKONANIE: Kurczaka przygotować wg. przepisu: https://www.pik-fit-trener.pl/2018/09/kurczak-w-miodzie-standard.html Sałatę porwać w drobne kawałki, pokroić cebulę i pomidorki w ćwiartki. Wymieszać składniki z kurczakiem w miodzie. podawać
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasbryndzy, tosty francuskie z chałki, krem cytrynowy (lemom crud), ciemnie pieczywo (21 zł) energetyczne śniadanie - łosoś wędzony, awokado, jajka w koszulkach, kremowy serek z rzodkiewką, młody szpinak, ziarna słonecznika, domowy chleb bananowy, ciemne pieczywo (21 zł) śniadanie polskie - jajecznica, grilowany boczek, żółty serek, kremowy serek z warzywami, frankfurterki, sałatka warzywna śniadanie krakowskie - sadzone jajka, bajgiel z pastą z pstrąga, sałatka
Kulinarne przygody Gatitysię spodziewałam i wreszcie inaczej. Wiem, że bryndzę się albo kocha albo nienawidzi, więc jeśli jesteście z tych drugich to niestety dalej nie czytajcie;) Składniki: 8 kromek chleba tostowego z ziarnami pół wędzonej makreli 4 łyżki bryndzy 2 jajka pomidor Jajka ugotować na półtwardo. Rybę przebrać z ości. Pomidora pokroić w plastry. Ugotowane jajka obrać i pokroić w plasterki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaChlebek samo zdrowie! Bez mąki, glutenu, bez drożdży, jajek. Chleb na bazie ziaren, nasion, migdałów i orzechów, gdzie spoiwem jest ryż i banany. Można go jeść na słodko z dżemem i na wytrawnie jako dowolną kanapkę. Fajnie chrupie i jest bardzo sycący. Składniki: – 3/4 szklanki ziarna słonecznika – 3/4 szklanki siemienia lnianego
To co kochamsmarowidło do chleba lub krakersów. Dobrze się komponuje jako dip do warzyw (lasek selera naciowego, słupków marchewki, itp.). U nas została pochłonięta w trakcie śniadania na kromkach domowego chleba ze skiełkowanych ziaren orkiszu i gryki (pyyycha!). Właściwości marchewki chyba każdy zna, a o walorach pestek dyni - drugim głównym składniku pasty - przeczytasz TUTAJ . Do jej przyrządzenia (poza smakiem
Jeść, by żyć w zdrowiuchleba jasnego, jak i razowego. Aby poprawić strukturę miękiszu i przyspieszyć wyrastanie, stosuje się tu niewielki dodatek mąki pszennej i drożdży. Przepis na jego wykonanie podałem tutaj: Chleb żytni z ziarnami . Jedyną zmianą jaką wprowadziłem piekąc razem z Wami w marcu, było pominięcie dodania soli do zaczynu, a więc także przyspieszenie czasu jego fermentacji do ok.15
Przepisy na domowy ser i chlebchociażby Drożdżówka z dynią i powidłami śliwkowymi albo Ciasto marchewkowo-dyniowe ze skórką pomarańczową czy Korzenne ciasto dyniowe , ale również w wielu potrawach wytrawnych, od chleba poczynając: Chleb dyniowy z ziarnami słonecznika , a na zupach kończąc: Pikantny krem z dyni . Tym razem wykorzystując dynię, pozostałam w tych bardziej płynnych klimatach. Prezentuję dziś kolejną propozycję na szybki, smaczny i pożywny
Grunt to przepis!razem proponujemy domowy chleb z prażonymi ziarnami słonecznika. Składniki: -0,7 kg mąki pszennej 650 -5 dkg mąki żytniej 720 -5 dkg drożdży -płaska łyżka cukru -2 łyżeczki soli -600 ml ciepłej wody -15 dkg ziaren słonecznika Drożdże, cukier i 150 ml wody mieszamy, dodajemy 5 łyżek mąki pszennej, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ziarna słonecznika prażymy
Maminek kulinarnyVEGE VEGE - wegańska kanapka z bułki orkiszowej z pastą tofu, pomidorami i aromatyczną bazylią. Wartość odżywcza to 168 kcal. SZYNKA BURAK ADVERTISING - kanapka z gotowanym burakiem na chlebie z samych ziaren. Wartość odżywcza to 427 kcal. Po spróbowaniu każdej kanapki mogę śmiało wyłonić zwycięzcę - kanapkę z burakiem! Słodycz gotowanego buraka idealnie współgra z lekko słonym serem, a do tego
Kuchnia Bon AppetitWszystko smakuje najlepiej, kiedy się zrobi to samemu. Polecam Wam pyszny, chrupiący chleb graham, który na pewno już na stałe zagości w mojej domowej piekarni :) Chleb graham z ziarnami Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 2 szklanki mąki graham (typ 1850) 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki letniej wody (dałam
Smaki NataliiOstatnio dostałam do przetestowania gotową mieszankę chlebową bez mąki od Melvit. W skład tej mieszanki wchodzą otręby pszenne, płatki owsiane, pestki słonecznika,pestki dyni, siemię lniane, ziarna orkiszu, ziarna sezamu,czarnuszka. Chleb szczególnie polecany dla alergików, sportowcó w i osób które lubią się zdrowo odżywiać . Do przygotowania takiego chleba wystarczą jajka i maślanka. Zapraszam do wypróbowania bo jest pyszny
Sama słodycz i szczypta chilisłodkich wypieków czy pieczywa , no i oczywiście wszelkiego rodzaju zup . W tym sezonie dynię wykorzystywałam już w wielu potrawach: Pikantny krem z dyni - przepis wkrótce na blogu Chleb dyniowy z ziarnami słonecznika Ciasto marchewkowo-dyniowe ze skórka pomarańczową Tym razem natchnienie dyniowe spożytkowałam w kolejnym cieście :) Składniki na blachę ciasta o wymiarach LxW 28x24cm 4 jajka - całe 2 szkl. mąki
Grunt to przepis!solą. Zmiksuj zupę za gładki krem. Jeżeli zdążyła przestygnąć, podgrzej ją ponownie w garnku. Gotową zupę przelej do misek, udekoruj kleksem jogurtu naturalnego lub śmietany i posyp mieszanką ziaren. Podawaj z chlebem. Uwagi: Zupa wychodzi dość rzadka. Jeżeli wolicie bardziej gęstą konsystencje, proponuję dodać mniej bulionu albo dodatkowego ziemniaka. Zupę możecie podać również według propozycji Gennaro Contaldo, czyli posypaną parmezanem
Chilli Czosnek i OliwaProsty i łatwy sposób, a smak zupy… wyjątkowy. Składniki: - 5 łyżek mąki żytniej razowej; - 4 ząbki czosnku; - 3 listki laurowe; - łyżka majeranku; - 5 ziaren ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu; - kromka chleba żytniego razowego (KONIECZNIE na zakwasie), ja użyłam takiego ; - 0,5 l letniej przegotowanej wody; Wykonanie: Do słoika wsypać mąkę, dodać wodę, czosnek przekrojony na pół, listki laurowe, ziele
dom-agi.plnastęnie układamy warzywa Smażymy ok. 10 minut na małym ogniu, a po tym czasie składamy omlet na pół i jeszcze smażymy ok. 5 minut Jadłam z dwoma kromkami chleba tostowego z ziarnami - podpiekłam je w opiekaczu do sandwichy. Na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comlekko ale niekoniecznie. Dodajemy ser koryciński pokrojony w kosteczkę. Ten typ sałatki nie wymaga mieszania w misce. Posypujemy koperkiem.Dodajemy listki bazylii. Całość posypujemy orażonymi ziarnami Ziołowo Mi! Dzięki ziarnom...nie używam chleba do tej sałatki . Polewamy olejem lnianym wielkopolskim. To olej o znakomitym smaku i zapachu. Jest to olej roślinny o najwyższej zawartości kwasów tłuszczowych omega
Z Kuchni Do Kuchnidodatkiem żółtego sera, pomidorów suszonych i ziarenek. Smakiem przypomina pizzę Taki chleb jest świetnym urozmaiceniem zwykłego pieczywa. Doskonały na kanapki z ulubionymi dodatkami. Polecam Post Chleb żytni z ziarnami, żółtym serem i pomidorami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujenich może zastąpić dobrze nam znane przyprawy jak np. mieszanka ziół zamiast soli, inne dedykowane są do konkretnych potraw m.in. przyprawa do śledzi po królewsku, zestaw ziół i ziaren do pieczenia chleba czy mieszanka ziół do hiszpańskiej paelli, jeszcze inne zaskakują tajemniczymi nazwami patrz: Czubryca Czerwona czy Ziółka Małgosi;) Na stronie hurtowni jest całe mnóstwo pobudzających kulinarną wyobraźnię
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałabułeczki, o lekko orzechowym smaku. Idealne na śniadanie, ale przydadzą się również do przygotowania domowych hot-dogów i zapiekanek. Nie wiele pracy, a efekt... Spróbujcie sami:) Paluchy z ziarnami (na podstawie "Chleb" Jeffrey'a Hamelman'a) ciasto: 540g mąki pszennej 300g wody 30g oliwy z oliwek 10g cukru 10g soli 10g drożdży ponadto: 1 jajo sezam i/lub mak Wszystkie składniki
Zapiski Młodej ŻonyPyszne i zdrowe śniadanie - rewelacyjne połączenie prosciutto, awokado i jajka :) SKŁADNIKI 4 kromki chleba tostowego z ziarnami 4 plasterki szynki prosciutto 1 awokado 2 jajka oliwa ziołowa kiełki rzodkiewki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Jajka gotujemy na półtwardo - wkładamy do garnuszka z zimną wodą, od momentu wrzenia gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Wystudzone obieramy i kroimy wzdłuż na plasterki
Moje Kuchenne Rewelacjeprażone ziarna od Ziarenkowo Słoneczne Pola ...i tyle! Pokrój umyte owoce w kawałki- tak w sam raz na jeden raz- dodaj jogurtu, ulubiony smak. Wymieszaj , posyp obficie ziarnami..gdyż zastąpią chleb, stlumią głód, wstrzykną w nas sporą dawkę energii...i smacznego ! Jeśli potrzebujesz ziarenek prażonych, najwyższej jakości , doskonale wyważonych smakowo i idelalnie skomponowanych, w każdej ilości to zadzwoń
Z Kuchni Do Kuchni