chleb z ziaren - 2292 przepisów (strona:26/153)

żytni razowiec, czarny chleb 208

czarny chleb Ten rodzaj chleba darzę wyjątkowym sentymentem. Nie do końca nawet jestem wstanie opisać czy wpływ na to ma jego wyjątkowy zapach przesycony mielonym kminkiem , czy tez zawdzięcza to swej ciężkiej, zwartej strukturze razowca. Jedno jest pewne, wypiek taki znika w tempie wręcz błyskawicznym. sposób wypieku dwóch(...)bochenki ( lub jeden duży bochen) Teraz każdy bochenek wkładamy do foremki, wyłożonej pergaminem. Wyrównujemy górę bochenka dłonią zwilżoną wodą, patyczkiem nakłuwamy jego wierzch ( zapobiega to pęknięciu chleba przy pieczeniu), posypujemy szczyptą ziaren kminku i o dstawiamy  w  ciepłe miejsce, na dwie, trzy godziny do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie nagrzewamy piekarnik do 240 stopni i wkładamy chleb do piekarnika

Miód i pieprz
Razowy chleb orkiszowy z orzechami i żurawiną 222

uznał ,że jedzenie śledzi z takim dziwolągiem to profanacja.Świetny efekt razowca uzyskałam dzięki użyciu razowej mąki orkiszowej nie ze sklepowej półki,ale ze świeżo zmielonego ziarna orkiszowego (drobny szrot).Chleb powstał na bazie przepisu -chleb jesienny J.Hamelmana.Składniki : 180 g odświeżonego zakwasu orkiszowego400 g mąki orkiszowej jasnej 630190 g mąki razowej orkiszowej340 g wody1 łyżeczka suchych drożdży2 spore garście

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Przepyszny chleb bezglutenowy 172

zastąpić mąką ziemniaczaną, skrobią ziemniaczaną. Ja nawet wolę dodać skrobii, bo chleb wydaje mi się pulchniejszy. Z dodatkami można eksperymentować dowolnie. Ja dodawałam już ziarna słonecznika, nasiona chia, sezam, czarnuszkę, żurawinę, rodzynki, złote siemię lniane. Chleb dzisiejszy to taki mój nr 1 – siemię lniane, nasiona chia, ziarna słonecznika i rodzynki. Pamiętajcie, że ciasto z mąk bezglutenowych nigdy nie będzie(...)mąka mące nierówna i może się okazać, że 500 ml to ilość wystarczająca. Mniejsza ilość wody niczym w smaku nie ujmuje, a popękany wierzch zupełnie mnie nie wzrusza Chleb przechowuję owinięty w bawełnianą ściereczkę w lnianym worku i jego skórka jest niezmiennie chrupiąca, aż do ostatniej kromki. Generalnie chleb wychodzi z mega, cudnie, chrupiącą skórką i cudnie smakuje jeszcze ciepły

gutfut
Chleb graham z foremki 204

Pieczywo doskonałe: pełnoziarniste, wilgotne, pachnące, z grubą chrupiącą skórką. Idealne na kanapki. W przepisie użyłam kefiru, dzięki czemu chleb dłużej zachowa świeżość. Wierzch możemy dodatkowo obsypać ziarnami słonecznika lub siemienia lnianego (wcześniej posmarować chleb jajkiem rozmąconym z łyżką mleka). Nie ma nic lepszego niż smak domowego pieczywa bez sztucznych dodatków :) Z ciasta możemy uformować bułeczki, wówczas dopiekamy je krócej około

Smak mojej kuchni
Pasta słonecznikowa do chleba 182

Jeśli macie dość wędlin, a sery Wam się znudziły i szukacie jakiegoś smacznego smarowidła, to zapraszam Was do wypróbowania pasty do chleba, z nasion słonecznika. Pasta słonecznikowa jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa, dzięki namaczaniu ziaren słonecznika, co jest początkiem procesu kiełkowania a zatem budzenia sił życiowych… Ogólnie zmiksowane ziarna słonecznika, same w sobie nie są smaczne(...)podsmażoną cebulę, przyprawy, oliwę/olej i jeśli używamy przeciśnięty przez praskę czosnek miksujemy w blenderze. Łączymy ze zmiksowanymi ziarnami słonecznika. Doprawiamy solą i pieprzem i ewentualnie dodajemy więcej oliwy/oleju jeśli jest za gęsta.Smacznego Inspiracja:http://ankawell.blogspot.co.uk/2014/01/pikantna-pasta-sonecznikowa.htmlhttp://dzemdzus.blogspot.co.uk/2014/03/nobilitacja-dla-pasty-z-pestek.htmlPost Pasta słonecznikowa do chleba pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni w majowej piekarni 192

Dziękuję za wspólne pieczenie w majowej piekarni u Amber . Chleb udany, pachnący z mnóstwem ziaren. Podałam przepis oryginalny jak również przepis po moich zmianach, których tak naprawdę jest niewiele. Wodę zastąpiłam płynem po sfermentowanych ziarnach owsa i być może to spowodowało, że ciasto w foremkach urosło bardzo szybko. Tak szybko rośnie mi tylko ciasto jak robię zaczyn z tartym jabłkiem(...)minut. Dobrze jest na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z wodą. Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni Przepis po moich zmianach Zaczyn, moje godziny 15.35 • 100g zakwasu z lodówki, mój był dokarmiany dzień wcześniej, przenocował tylko jedną noc w lodówce, • 100g mąki żytniej typ 2000, • 200g wody fermentowanej po ziarnach owsa . Po 5 godzinach Ciasto właściwe, fermentacja w godzinach 20.30 – 6.00 • Cały

Leśny Zakątek
Chleb z zakwasem żurkowym 187

chleb z dodatkiem zakwasu na żurek. Choć chleb jest na drożdżach to dodatek zakwasu na żurek dodaje mu kwaskowego posmaku charakterystycznego dla chleba pieczonego na zakwasie. Do chleba można dodać różne ziarna, u mnie ulubiony słonecznik. Zakwas na żurek oczywiście mój własny, domowy. składniki: 250 g mąki pszennej, u mnie typ 500 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej(...)minut w ciepłe miejsce aby zaczęły się pienić. W międyczasie w dużej misce wymieszać mąki z solą. Następnie dodać rozpuszczone drożdże, zakwas żurkowy i olej. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać ziarna słonecznika i wyrobić ciasto aby składniki dokładnie się połączyły. Gotowe ciasto odstawić na ok 30-40 minut aby nieco podrosło. Następnie ciasto ponownie wyrobić i przełożyć do natłuszczonej keksówki 30x10

Monia miesza i gotuje
Chleb na zakwasie 152

Bardzo smaczny i długo pozostający świeży chleb na zakwasie z ziarnami. 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka siemienia lnianego 1 szklanka otrąb pszennych 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 kg i 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki ziaren sezamu 1/3 szklanki pestek dyni 4 łyżki miodu 3 łyżeczki soli zakwas (mąka żytnia razowa, woda(...)wody. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Po 24 godzinach dodajemy 50 g mąki oraz 50 ml i ponownie mieszamy i odstawiamy. Czynność wykonujemy przez kolejne 5 dni. Chleb: W dużej misce wymieszać wszystkie sypkie produkty. Dodać zakwas i 6 szklanek ciepłej wody wymieszanej z czterema łyżkami miodu. Odłożyć do słoika 6 łyżek zakwasu (do wykonania kolejnych porcji chleba

Bullio
Chleb na zakwasie 164

Bardzo smaczny i długo pozostający świeży chleb na zakwasie z ziarnami. 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka siemienia lnianego 1 szklanka otrąb pszennych 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 kg i 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki ziaren sezamu 1/3 szklanki pestek dyni 4 łyżki miodu 3 łyżeczki soli zakwas (mąka żytnia razowa, woda(...)wody. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Po 24 godzinach dodajemy 50 g mąki oraz 50 ml i ponownie mieszamy i odstawiamy. Czynność wykonujemy przez kolejne 5 dni. Chleb: W dużej misce wymieszać wszystkie sypkie produkty. Dodać zakwas i 6 szklanek ciepłej wody wymieszanej z czterema łyżkami miodu. Odłożyć do słoika 6 łyżek zakwasu (do wykonania kolejnych porcji chleba

Bullio
Chleb wieloziarnisty II 116

Pyszny chleb z dużą ilością ziaren pieczony z mąki krupczatki. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki Składniki na 2 bochenki : 1 kg mąki krupczatki (nie próbowałam z inną mąką) 6 łyżek siemienia lnianego 6 łyżek łuskanego słonecznika 1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich 3 łyżki sezamu 2 łyżki pestek dyni 1,5 łyżki soli 5 łyżek cukru(...)świeżych drożdży 1 litr wody   Wykonanie : Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrobić ponownie, ja po prostu mocno rozmieszałam (dalej ciasto będzie luźne) i przełożyć do natłuszczonych foremek keksowych (wymiary "dolne" mojej keks

cucinare
Chleb wieloziarnisty II 127

Pyszny chleb z dużą ilością ziaren pieczony z mąki krupczatki. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki Składniki na 2 bochenki : 1 kg mąki krupczatki (nie próbowałam z inną mąką) 6 łyżek siemienia lnianego 6 łyżek łuskanego słonecznika 1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich 3 łyżki sezamu 2 łyżki pestek dyni 1,5 łyżki soli 5 łyżek cukru(...)świeżych drożdży 1 litr wody   Wykonanie : Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrobić ponownie, ja po prostu mocno rozmieszałam (dalej ciasto będzie luźne) i przełożyć do natłuszczonych foremek keksowych (wymiary "dolne" mojej keks

cucinare
Chleb żytni razowy z ziarnami na zakwasie 175

proces tworzenia bochenka nie jest długi, bo wystarczy wszystkie składniki zmieszać razem (nie trzeba przygotowywać zaczynu). Później niestety trzeba trochę poczekać, aż wyrośnie, ale naprawdę warto :) Chleb żytni razowy z ziarnami na zakwasie (składniki na 1 bochenek) 350 g aktywnego, żytniego zakwasu 300 g mąki pełnoziarnistej, żytniej, typ 2000 150 g mąki żytniej żurkowej, typ 1400 0,5 łyżki soli(...)odrobinę więcej 1 łyżka oliwy 1/4 szklanki ziaren słonecznika zmieszanych z siemieniem lnianym 0,5 łyżki miodu 200 g ciepłej wody (lub trochę więcej) Wszystkie skladniki wymieszać, najlepiej mikserem, przez co najmniej 6 minut. Ciasto będzie dość luźne (nie takie jak do zagniatania) i lepkie, i tak powinno być. Zostawić do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę. Po tym czasie niewiele

FitKot
Chleb żytni razowy na zakwasie z ziarnami 339

Przyzwyczaiłam się do pieczenia chleba ze sprawdzonego przepisu, ale trafiłam na nowy, też żytni i pełnoziarnisty. Dodaje się do niego ziarna i zaparzone otręby żytnie, co było nowością. Porcja ciasta jest dość duża, więc wyszły mi 2 średniej wielkości bochenki. Jest bardzo dobry(...)chrupiący i "konkretny" :D W oryginalnym przepisie nie ma w ogóle soli, ale według mnie taki chleb byłby niesmaczny. Polecam, jest dużo lepszy niż wszystkie sklepowe ;) Chleb żytni razowy na zakwasie z ziarnami Zaczyn: 50 g aktywnego zakwasu żytniego (z mąki pełnoziarnistej) 200 g mąki żytniej razowej 200 ml letniej wody Ciasto: 520 g mąki żytniej razowej 120 g pestek

FitKot
CHLEB BEZGLUTENOWY NA ZACZYNIE 199

płatków owsianych  1 łyżka pestek słonecznika  1 łyżka soli 1 czubata łyżeczka miodu  1 łyżka oleju (użyłam rzepakowego , może być też kokosowy ) * Chleb można posypać ulubionymi ziarnami , ja swój posmarowałam odrobiną oleju . W dużej misce lub mikserze umieścić wodę , miód , sól i cały zaczyn , następnie wymieszać. Dodajemy resztę składników i miksujemy na wysokich obrotach , aż ciasto(...)czasie ciasto mieszamy i przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy .Przykrywamy i pozostawiamy na chwilę .Ustawiamy  piekarnik na  200 st. C bez funkcji termoobiegu . Podrośnięty chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika . Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 190 st. C i pieczemy jeszcze ok. 30-35 min. (zależy od piekarnika ) . Po wyjęciu chleb postukany od spodu powinien

Marcepanowa kuchnia
Żurek z mąki razowej z kaszą i szpinakiem 218

przegotowanej i ciepłej wody  1 szklanka mąki żytniej razowej 2000 najlepiej z otrębami 2 - 3 ząbki czosnku (lekko rozgniecione, nie więcej) kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego piętka chleba na zakwasie (bez ulepszaczy) ! Do słoika wysypujemy mąkę, zalewamy ciepłą wodą i dokładnie  mieszamy (najlepiej drewnianą trzepaczką). Dodajemy przyprawy i czosnek oraz piętkę chleba. Zakwas przykrywamy  lnianą(...)mąki żytniej (przepis powyżej) 0,5 kg wędzonki 2 kaszanki z kaszy gryczanej albo 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej 3 ząbki czosnku 1 cebula 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki majeranku, sól, pieprz 1 łyżka masła ok 500 g młodego szpinaku Wędzonkę zalewamy zimną wodą, ok, 2 l. Cebulkę podsmażamy na maśle. Dodajemy do wywaru. Dodajemy

Bon Appetit Małgorzaty