chleb z ziaren - 2292 przepisów (strona:18/153)

Tosty z oscypkiem i rukolą 103

Tosty z oscypkiem to cos co poprostu uwielbiam, a połączenie go z rukola jest bezkonkurencyjnie :) Idealnie komponuje sie z żurawiną lub sosem czosnkowym. Składniki: *chleb tostowy 4 ziarna *rukola *oscypek *szynka *zurawina/sos czosnkowy  *łyżka masła  Przygotowanie: 1. Na chleb tostowy układamy kawałki oscypka, rukolę i szynkę. 2. Przykładamy druga kromka i smarujemy delikatnie masłem. 3. Zapiekamy w tosterze

FITBUuK
Pszenny Chleb z Ziarnami i Czarnuszką - Bardzo łatwy i długo świeży! 167

niespodziewanie. Jedna z czytelniczek podsunęła mi link z przepisem Margarytki pod sam nos. Zaiskrzyło od razu. Spodobało mi się w nim to, że jest równie mało wymagający jak Chleb Orkiszowy z ziarnami , a przygotowuje się go identycznie. W chwili czytania już wiedziałam, że i ten chleb będzie długo zachowywał świeżość. Nie myliłam się. Jest to dość świeża sprawa, bo cała(...)mąki typ 650, miałam tylko 100 g i 350 g dosypałam tortowej i chlebowej, a chleb wyszedł równie pyszny! Byłabym zapomniała, przepis trochę zmodyfikowałam pod siebie i ja ten chleb piekę na mąkach pszennych. Osobiście uwielbiam czarnuszkę, a moje dziecko nie znosi, więc jak piekę dla siebie dodaję 1 łyżeczkę czarnuszki i 1 łyżeczkę nasion chia, a dla dziecka

Blondynka Gotuje
Chleb z pieczonymi ziarnami 133

Chleb na zakwasie z dużą ilością ziaren. Oryginalny przepis pochodzi  stąd , u mnie zabrakło mąki żytniej chlebowej, a słonecznik zastąpiłam dynią i orzechami nerkowca. Bardzo przyjemy chleb, szczególnie przez te chrupiące ziarna. Zaczyn: 75 gram mąki pszennej 90 gram wody 2 łyżki zakwasu 35 gram siemienia lnianego 100 gram wody 30 gram siemienia lnianego 10 gram pestek dyni(...)wyrośnięcia 2-3 godziny.  Piekarnik nagrzać do 230C. Piec w tej temperaturze przez 40-50 minut, aż skórka będzie ładnie zrumieniona. Na dno piekarnika można wrzucić kostki lodu. Chleb kroić na drugi dzień, po całkowitym ostudzeniu. marcelina

Czerwony Gupik
PELNOZIARNISTY CHLEB ORKISZOWY NA MLEKU 167

momentu. ciasto właściwe: 125g  pełnoziarnistej mąki orkiszowej 125g ciepłego mleka 125 g mąki pszennej 1-1,5 łyżeczki soli 35 - 40 g oleju 50 g ziaren sezamu + ziarna do posypania chleba        Wszystkie składniki na ciasto właściwe dodajemy do żywego zaczynu - mieszamy. Całość wyrabiamy mikserem przez około 5 minut (ciasto powinno już być całkiem ładne(...)mąka orkiszowa powoli wchłania wodę więc można szybko przesadzić z nadmiarem mąki         Formujemy bochenek, obsypujemy ziarnami i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.  Przed włożeniem do piekarnika chleb możemy jeszcze naciąć ostrym nożem.        Wyrośnięty chleb wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika (u mnie

Moja Książka Kucharska
Knekkebrød - chleb chrupki z krainy Wikingów 270

Kiedyś już piekłem chleb bez mąki. Teraz za sprawą Amber, która namówiła mnie udziału w Czerwcowej Piekarni, wypiekany był kolejny chleb praktycznie z samych ziaren i nasion, bez zakwasu, drożdży i proszku do pieczenia. Wybrany przez Marzenę - knekkebrød.Chleb chrupki, popularny w Skandynawii, stosowany od stuleci. Pierwotnie składający się z pełnoziarnistej mąki żytniej, wody i soli, oraz wypiekany w domowych(...)otrąb pszennych80 g płatków owsianych120 g pestek dyni100 g mąki żytniej razowej120 g ziarna słonecznika70 g nasion siemienia lnianego70 g ziaren sezamu10 g nasion szałwi hiszpańskiej (chia)12 g soli700 g letniej wody Przygotowanie chleba chrupkiego: W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, zalej wodą i dokładnie wymieszaj. Odczekaj 10 minut.Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozsmaruj masę cieniutko

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb pszenny razowy, z nasionami dyni i czarnuszki 281

końcem pieczenia przełącz piekarnik na dolną grzałkę, aby spody chlebów ładnie się przyrumieniły. Upieczony chleb wyjmij go z foremek i całkowicie ostudź na kratce. Chleb w rabacie Chleb pszenny razowy, z ziarnami dyni i czarnuszki, wśród kwiatków Chleb i trzy kromki na zielonym tle „Wyprószone” maką słoneczko na grzbiecie chleba Wioskowe łobuzy wolały zajmować się sobą, miast podziwiać mój chleb

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia 180

miesiącu w Piekarni Amber pieczemy chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia zaproponowany przez Danę z bloga Leśny Zakątek . Jest to chleb z pszenicy twardej Durum z dużą ilością różnych dodatków. Pszenica twarda (Triticum durum) obok pszenicy zwyczajnej jest jednym z podstawowych zbóż, wytwarza się z niej mąkę i kaszkę. Jest ona powszechnie używana do produkcji makaronu i z tego(...)nasiona lnu i chia moczymy w ciepłym mleku z wodą. Robimy rozczyn z drożdży, cukru i odrobiny wody na 15 minut, by je uaktywnić. Do miski wsypujemy mąki, prażone ziarna, mieszamy do połączenia. Do pozostałego mleka z wodą dodajemy olej i sól. Do wymieszanych mąk dodajemy rozczyn z drożdży, mleko z wodą wymieszane z olejem i solą. Następnie namoczone płatki

Przepisy na domowy ser i chleb
CHLEB ŻYTNI ZE SŁONECZNIKIEM, NA ZAKWASIE 194

formach, o wym. 24x8cm Składniki: - 450g mąki żytniej pełnoziarnistej - 400g mąki żytniej chlebowej typ720 - 250g zakwasu żytniego - 26g soli (daję himalajską) - 800g (ml) wody - 100g ziaren słonecznika + ziarna słonecznika do obsypania chlebów W misie miksera umieszczam wszystkie składniki: mąki, zakwas, sól, wodę oraz słonecznik. Mieszam mieszadłem do połączenia składników. Chlebów żytnich, orkiszowych, orkiszowo-żytnich nigdy nie wyrabiam długo, te mąki(...)wymagają długiego wyrabiania, mieszam zawsze tylko do połączenia składników. Śmiało można powiedzieć, że są to chleby bez wyrabiania. Gotową masę przekładam do dwóch form przesmarowanych delikatnie olejem, dokładnie ubijam (łyżką maczaną w wodzie) miejsce przy miejscu, wyrównuję. Obsypuję ziarnami słonecznika i skrapiam dość obficie pędzlem maczanym w wodzie. Odstawiam pod przykryciem do wyrastania. W zależności od "starości zakwasu" może

Smaczne Zdrowe
DOMOWY CHLEB PSZENNO-ZYTNI 118

łyżeczki suszonych drożdży instant 1 łyżka oliwy 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki ziaren kminku 300 ml ciepłej wody (około 37 stopni) ziarna kminku do posypania chleba PRZYGOTOWANIE: Krok 1 . Wszystkie składniki  na chleb umieszczamy w dużej misce, mieszamy do wstępnego połączenia, następnie za pomocą miksera wyrabiamy ciasto przez około 10 minut (do momentu(...)Wyrośnięte ciasto delikatnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, możemy je odstawić na kolejne 20 minut, żeby jeszcze podrosło (ja tego nie robiłam) , obsypujemy ziarnami, możemy naciąć wierzch, aby zapobiec ewentualnemu pękaniu chleba podczas wypiekania. Tak przygotowany bochenek wkładamy do nagrzanego uprzednio piekarnika - pieczemy około 45 minut w 220 stopniach - jeżeli skórka zbyt szybko zbrązowieje zmniejszamy temp

Moja Książka Kucharska
KANAPKA Z SAŁATĄ I OGÓRKIEM - DRUGIE ŚNIADANIE DIETA 1500 KCAL. 162

szwankowało.Powoli a do celu!.Niezrażajmy się i trzymajmy się tego co postanowiliśmy.Głowa do góry i do dzieła. Danie ma 145 KCAL. 1 kromka chleba żytniego z ziarnami odrobina sałaty 1 trójkącik serka topionego 4 plasterki ogórka zielonego 0.5 grejpfruta ********************************** Chleb smarujemy serkiem topionym , nakładamy trochę sałaty , plasterki ogórka i podajemy z połową małego grejpfruta

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
DOMOWY CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Z ZIARNAMI NA DROŻDŻACH 192

Ostatnio miałyśmy wielką ochotę na wypiek domowego chleba. W rodzinnych książkach kucharskich znalazłyśmy ten archiwalny przepis na pyszny chleb pełen zdrowych ziaren. Przygotowanie go jest dość czasochłonne, ale jego smak z pewnością zrekompensuje nam wszystko. Taki chleb zdecydowanie może nam zastąpić sklepowe, zwykle, pszenne bochenki i nadać naszemu życiu nowy smak :) Zapraszamy do spróbowania! Składniki na rozczyn: 10 g drożdży(...)zostawić na całą noc). Rano dodać 1 kg mąki pszennej, 3 łyżeczki soli, 2,5 szkl. letniej wody, drożdże rozpuszczone w 1/2 szkl. wody, płatki owsiane, słonecznika i resztę ziaren. Wymieszać dokładnie, najlepiej drewnianą łyżką i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Wysmarować olejem foremki, posypać otrębami. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremek. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny

Banana Smiles
KANAPKA Z KURCZAKIEM – WIEDŹMIN – kurczak marynowany w piwie stout 225

koniec opruszamy je lekko solą oraz pieprzem (możecie je też posmarować pozostałościami marynaty i zgrillować). Pieczarki ściągamy z patelni i tostujemy na niej kromki chleba (najlepiej pasuje tu chleb ciemny, z ziarnami), też ok. 1 min z każdej strony. MONTAŻ I PODANIE (2 min) Kromkę chleba obficie smarujemy sosem, dodajemy zgrillowane pieczarki oraz pierś z kurczaka i nakładamy

Nerds Kitchen
chleb pełen ziaren 133

Dość dawno już nie piekłam chleba; ostatnio naszła mnie chęć zjedzenia domowej, świeżo wypieczonej pajdy... Inspirację znalazłam u Dorotki . Chlebek wyszedł pyszny, treściwy dzięki dużej ilości ziaren, z bardzo chrupiącą skórką. Jak zwykle użyłam samodzielnie przygotowanej mieszanki różnych rodzajów mąki- tak lubię najbardziej! składniki: 500 g mieszanki mąk różnych 25 g świeżych drożdży 500 ml ciepłej wody łyżeczka cukru łyżeczka(...)prażonych otrębów gryczanych otrębów owsianych płatków jaglanych ziaren słonecznika ziaren dyni siemienia lnianego sezamu białego sezamu czarnego maku ponadto: tłuszcz i otręby do wysypania blaszki 2-3 łyżki ziaren do obsypania chleba W szklance wody rozmieszać cukier i drożdże, odstawić na ok 10 minut. W dużej misce wymieszać mąkę z innymi suchymi składnikami, dodać resztę wody i sól oraz drożdżowy

6niebo
Smaki Środkowego Wschodu 110

Maneesh i baba ganoush Maneesh jest klasycznym płaskim chlebem, obsypanym aromatycznymi ziołami i ziarnem sezamu. Popularny w kuchni Syrii i Libanu, podawany na śniadanie, albo jako część mezze.  Maneesh dipem baba ganoush tworzy idealnie dobrane połączenie. Dodatkiem do tego pieczywa może być nie tylko posypka ziołowa zwana zaatar, ale wiele innych rzeczy.  Ser , ser z kurczakiem, lub mieloną(...)trzy części.  Każdą cześć rozciągnąć dłońmi, albo delikatnie rozwałkować na grubość 0,5cm.  Ponakłuwać widelcem i odstawić na 10 minut. Zioła i ziarno sezamu zmieszać razem z oliwą z oliwek. Posmarować każdy chleb na wierzchu i odstawić na 20 minut.  Piekarnik nagrzać do temperatury 230 stopni.  Piec chleb około 15 minut do zrumienienia.  Wystudzić

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk

Proponowane wyszukiwania