chleb z ziaren - 2292 przepisów (strona:27/153)

Przepyszny chleb bezglutenowy 138

zastąpić mąką ziemniaczaną, skrobią ziemniaczaną. Ja nawet wolę dodać skrobii, bo chleb wydaje mi się pulchniejszy. Z dodatkami można eksperymentować dowolnie. Ja dodawałam już ziarna słonecznika, nasiona chia, sezam, czarnuszkę, żurawinę, rodzynki, złote siemię lniane. Chleb dzisiejszy to taki mój nr 1 – siemię lniane, nasiona chia, ziarna słonecznika i rodzynki. Pamiętajcie, że ciasto z mąk bezglutenowych nigdy nie będzie(...)mąka mące nierówna i może się okazać, że 500 ml to ilość wystarczająca. Mniejsza ilość wody niczym w smaku nie ujmuje, a popękany wierzch zupełnie mnie nie wzrusza Chleb przechowuję owinięty w bawełnianą ściereczkę w lnianym worku i jego skórka jest niezmiennie chrupiąca, aż do ostatniej kromki. Generalnie chleb wychodzi z mega, cudnie, chrupiącą skórką i cudnie smakuje jeszcze ciepły

gutfut
Chleb graham z foremki 170

Pieczywo doskonałe: pełnoziarniste, wilgotne, pachnące, z grubą chrupiącą skórką. Idealne na kanapki. W przepisie użyłam kefiru, dzięki czemu chleb dłużej zachowa świeżość. Wierzch możemy dodatkowo obsypać ziarnami słonecznika lub siemienia lnianego (wcześniej posmarować chleb jajkiem rozmąconym z łyżką mleka). Nie ma nic lepszego niż smak domowego pieczywa bez sztucznych dodatków :) Z ciasta możemy uformować bułeczki, wówczas dopiekamy je krócej około

Smak mojej kuchni
Lawendowy orkisz z daktylami, gruszką i jabłkiem 185

Orkisz podobno najzdrowsze ziarno świata, w Polsce znane szerszej publice bardziej z orkiszowych chlebów czy ciasteczek. Przed nami zaś ziarno pełne błonnika, zestawu witamin i minerałów na czele z kwasem krzemowym. Przyrządzimy prostą odżywczą bombę która da nam solidną porcję energiiCzas przygotowania: 95minutSkładniki:Orkisz BIO 150gr.Daktyle 5 szt.Gruszka 1szt.Jabłko połówkaLawenda szczyptaGrejpfrut zielony sweetie 1/4Ksylitol lub miód do smakuSól himalajskaPrzygotowanie

Kuchnia PROzdrowotna
Pasta słonecznikowa do chleba 152

Jeśli macie dość wędlin, a sery Wam się znudziły i szukacie jakiegoś smacznego smarowidła, to zapraszam Was do wypróbowania pasty do chleba, z nasion słonecznika. Pasta słonecznikowa jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa, dzięki namaczaniu ziaren słonecznika, co jest początkiem procesu kiełkowania a zatem budzenia sił życiowych… Ogólnie zmiksowane ziarna słonecznika, same w sobie nie są smaczne(...)podsmażoną cebulę, przyprawy, oliwę/olej i jeśli używamy przeciśnięty przez praskę czosnek miksujemy w blenderze. Łączymy ze zmiksowanymi ziarnami słonecznika. Doprawiamy solą i pieprzem i ewentualnie dodajemy więcej oliwy/oleju jeśli jest za gęsta.Smacznego Inspiracja:http://ankawell.blogspot.co.uk/2014/01/pikantna-pasta-sonecznikowa.htmlhttp://dzemdzus.blogspot.co.uk/2014/03/nobilitacja-dla-pasty-z-pestek.htmlPost Pasta słonecznikowa do chleba pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni w majowej piekarni 162

Dziękuję za wspólne pieczenie w majowej piekarni u Amber . Chleb udany, pachnący z mnóstwem ziaren. Podałam przepis oryginalny jak również przepis po moich zmianach, których tak naprawdę jest niewiele. Wodę zastąpiłam płynem po sfermentowanych ziarnach owsa i być może to spowodowało, że ciasto w foremkach urosło bardzo szybko. Tak szybko rośnie mi tylko ciasto jak robię zaczyn z tartym jabłkiem(...)minut. Dobrze jest na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z wodą. Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni Przepis po moich zmianach Zaczyn, moje godziny 15.35 • 100g zakwasu z lodówki, mój był dokarmiany dzień wcześniej, przenocował tylko jedną noc w lodówce, • 100g mąki żytniej typ 2000, • 200g wody fermentowanej po ziarnach owsa . Po 5 godzinach Ciasto właściwe, fermentacja w godzinach 20.30 – 6.00 • Cały

Leśny Zakątek
Chleb z zakwasem żurkowym 159

chleb z dodatkiem zakwasu na żurek. Choć chleb jest na drożdżach to dodatek zakwasu na żurek dodaje mu kwaskowego posmaku charakterystycznego dla chleba pieczonego na zakwasie. Do chleba można dodać różne ziarna, u mnie ulubiony słonecznik. Zakwas na żurek oczywiście mój własny, domowy. składniki: 250 g mąki pszennej, u mnie typ 500 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej(...)minut w ciepłe miejsce aby zaczęły się pienić. W międyczasie w dużej misce wymieszać mąki z solą. Następnie dodać rozpuszczone drożdże, zakwas żurkowy i olej. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać ziarna słonecznika i wyrobić ciasto aby składniki dokładnie się połączyły. Gotowe ciasto odstawić na ok 30-40 minut aby nieco podrosło. Następnie ciasto ponownie wyrobić i przełożyć do natłuszczonej keksówki 30x10

Monia miesza i gotuje
Chleb na zakwasie 117

Bardzo smaczny i długo pozostający świeży chleb na zakwasie z ziarnami. 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka siemienia lnianego 1 szklanka otrąb pszennych 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 kg i 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki ziaren sezamu 1/3 szklanki pestek dyni 4 łyżki miodu 3 łyżeczki soli zakwas (mąka żytnia razowa, woda(...)wody. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Po 24 godzinach dodajemy 50 g mąki oraz 50 ml i ponownie mieszamy i odstawiamy. Czynność wykonujemy przez kolejne 5 dni. Chleb: W dużej misce wymieszać wszystkie sypkie produkty. Dodać zakwas i 6 szklanek ciepłej wody wymieszanej z czterema łyżkami miodu. Odłożyć do słoika 6 łyżek zakwasu (do wykonania kolejnych porcji chleba

Bullio
Chleb na zakwasie 122

Bardzo smaczny i długo pozostający świeży chleb na zakwasie z ziarnami. 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka siemienia lnianego 1 szklanka otrąb pszennych 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 kg i 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki ziaren sezamu 1/3 szklanki pestek dyni 4 łyżki miodu 3 łyżeczki soli zakwas (mąka żytnia razowa, woda(...)wody. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Po 24 godzinach dodajemy 50 g mąki oraz 50 ml i ponownie mieszamy i odstawiamy. Czynność wykonujemy przez kolejne 5 dni. Chleb: W dużej misce wymieszać wszystkie sypkie produkty. Dodać zakwas i 6 szklanek ciepłej wody wymieszanej z czterema łyżkami miodu. Odłożyć do słoika 6 łyżek zakwasu (do wykonania kolejnych porcji chleba

Bullio
Chleb wieloziarnisty II 89

Pyszny chleb z dużą ilością ziaren pieczony z mąki krupczatki. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki Składniki na 2 bochenki : 1 kg mąki krupczatki (nie próbowałam z inną mąką) 6 łyżek siemienia lnianego 6 łyżek łuskanego słonecznika 1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich 3 łyżki sezamu 2 łyżki pestek dyni 1,5 łyżki soli 5 łyżek cukru(...)świeżych drożdży 1 litr wody   Wykonanie : Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrobić ponownie, ja po prostu mocno rozmieszałam (dalej ciasto będzie luźne) i przełożyć do natłuszczonych foremek keksowych (wymiary "dolne" mojej keks

cucinare
Chleb wieloziarnisty II 101

Pyszny chleb z dużą ilością ziaren pieczony z mąki krupczatki. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki Składniki na 2 bochenki : 1 kg mąki krupczatki (nie próbowałam z inną mąką) 6 łyżek siemienia lnianego 6 łyżek łuskanego słonecznika 1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich 3 łyżki sezamu 2 łyżki pestek dyni 1,5 łyżki soli 5 łyżek cukru(...)świeżych drożdży 1 litr wody   Wykonanie : Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrobić ponownie, ja po prostu mocno rozmieszałam (dalej ciasto będzie luźne) i przełożyć do natłuszczonych foremek keksowych (wymiary "dolne" mojej keks

cucinare
Chleb żytni razowy z ziarnami na zakwasie 142

proces tworzenia bochenka nie jest długi, bo wystarczy wszystkie składniki zmieszać razem (nie trzeba przygotowywać zaczynu). Później niestety trzeba trochę poczekać, aż wyrośnie, ale naprawdę warto :) Chleb żytni razowy z ziarnami na zakwasie (składniki na 1 bochenek) 350 g aktywnego, żytniego zakwasu 300 g mąki pełnoziarnistej, żytniej, typ 2000 150 g mąki żytniej żurkowej, typ 1400 0,5 łyżki soli(...)odrobinę więcej 1 łyżka oliwy 1/4 szklanki ziaren słonecznika zmieszanych z siemieniem lnianym 0,5 łyżki miodu 200 g ciepłej wody (lub trochę więcej) Wszystkie skladniki wymieszać, najlepiej mikserem, przez co najmniej 6 minut. Ciasto będzie dość luźne (nie takie jak do zagniatania) i lepkie, i tak powinno być. Zostawić do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę. Po tym czasie niewiele

FitKot
Chleb żytni razowy na zakwasie z ziarnami 282

Przyzwyczaiłam się do pieczenia chleba ze sprawdzonego przepisu, ale trafiłam na nowy, też żytni i pełnoziarnisty. Dodaje się do niego ziarna i zaparzone otręby żytnie, co było nowością. Porcja ciasta jest dość duża, więc wyszły mi 2 średniej wielkości bochenki. Jest bardzo dobry(...)chrupiący i "konkretny" :D W oryginalnym przepisie nie ma w ogóle soli, ale według mnie taki chleb byłby niesmaczny. Polecam, jest dużo lepszy niż wszystkie sklepowe ;) Chleb żytni razowy na zakwasie z ziarnami Zaczyn: 50 g aktywnego zakwasu żytniego (z mąki pełnoziarnistej) 200 g mąki żytniej razowej 200 ml letniej wody Ciasto: 520 g mąki żytniej razowej 120 g pestek

FitKot
CHLEB BEZGLUTENOWY NA ZACZYNIE 175

płatków owsianych  1 łyżka pestek słonecznika  1 łyżka soli 1 czubata łyżeczka miodu  1 łyżka oleju (użyłam rzepakowego , może być też kokosowy ) * Chleb można posypać ulubionymi ziarnami , ja swój posmarowałam odrobiną oleju . W dużej misce lub mikserze umieścić wodę , miód , sól i cały zaczyn , następnie wymieszać. Dodajemy resztę składników i miksujemy na wysokich obrotach , aż ciasto(...)czasie ciasto mieszamy i przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy .Przykrywamy i pozostawiamy na chwilę .Ustawiamy  piekarnik na  200 st. C bez funkcji termoobiegu . Podrośnięty chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika . Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 190 st. C i pieczemy jeszcze ok. 30-35 min. (zależy od piekarnika ) . Po wyjęciu chleb postukany od spodu powinien

Marcepanowa kuchnia
Żurek z mąki razowej z kaszą i szpinakiem 191

przegotowanej i ciepłej wody  1 szklanka mąki żytniej razowej 2000 najlepiej z otrębami 2 - 3 ząbki czosnku (lekko rozgniecione, nie więcej) kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego piętka chleba na zakwasie (bez ulepszaczy) ! Do słoika wysypujemy mąkę, zalewamy ciepłą wodą i dokładnie  mieszamy (najlepiej drewnianą trzepaczką). Dodajemy przyprawy i czosnek oraz piętkę chleba. Zakwas przykrywamy  lnianą(...)mąki żytniej (przepis powyżej) 0,5 kg wędzonki 2 kaszanki z kaszy gryczanej albo 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej 3 ząbki czosnku 1 cebula 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki majeranku, sól, pieprz 1 łyżka masła ok 500 g młodego szpinaku Wędzonkę zalewamy zimną wodą, ok, 2 l. Cebulkę podsmażamy na maśle. Dodajemy do wywaru. Dodajemy

Bon Appetit Małgorzaty
„Chleb” 3 kasz i płatów owsianych . Bez mąki. 118

3/4  szklanki kaszy gryczanej 3/4  szklanki pęczaku 1 szklanka kuskusu 1szklanka płatków owsianych 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu 7 kopiastych

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania