chleb z ziaren - 2292 przepisów (strona:21/153)

Mini tosty w stylu Caprese 210

Ilość: 14 sztuk Czas przygotowania: 20 minut Składniki: – 1 opakowanie chleba tostowy 4 ziarna – 3 -4 łyżki margaryny Optima Omega3 – 5 mini kulek sera mozzarella – 12 sztuk pomidorków koktajlowych (czerwonych i żółtych) – listki świeżej bazylii Sposób przygotowania: 1. Kulki mozzarelli kroimy w plasterki, pomidorki myjemy i dzielimy na pół. 2. Kromki chleba tostowego smarujemy margaryną

Podwójnaporcja
ŚNIADANIOWA ZIARNIANKA 129

własnie są te przeze mnie opisywane. Dodam, że są one niezwykle smaczne. Ich smak opisałabym jako miodowy. Idealnie współgra z suszonymi owocami, domowym jogurtem i cytrusami. Polecam! Ps. Chleb ze skiełkowanych ziaren płaskurki i/lub samopszy jest boski (przepis niebawem)!!!  Składniki na 2 porcje: Jogurt: 1/2 szklanki płatków kokosowych, 1/4 szklanki sezamu niełuskanego, 1 1/2 szklanki wody, 2 suszone daktyle

Jeść, by żyć w zdrowiu
Zapiekana kanapka z serem owczym i papryką 126

przekąska na imprezie lub jako śniadanie w domu. Powstaje w prosty sposób, bo z wykorzystaniem opiekacza. Tak powstała zapiekana kanapka z owczym serem i papryką . Składniki: - 4 kromki chleba orkiszowego z ziarnem słonecznika - 2 plastry sera dojrzewającego z mleka owczego - 4 pomidory koktajlowe - Ketchup Kotlin Łagodny - czerwona paryka dodatki: - wykałaczki Przygotowanie: Na jednej kromce układam ser tak, aby wystawał

Kuchnia co dnia
CHLEB TOSTOWY PSZENNY 155

choć z niezbyt zdrowej pszennicy i tak zdrowsze są od tych kupnych, gdzie oprócz pszenicy jest mnóstwo innych dziwnych dodatków. Dlatego ich nie kupuję. Najczęściej opiekam Córci kawałki chleba na zakwasie, dziś dałam się namówić na takie prawdziwe tosty.Chlebek bardzo szybko się przygotowuje, dobrze się kroi (nożem z ząbkami oczywiście), nie kruszy się. Taki opieczony tościk z masełkiem- mmmm pychotka(...)również na grzanki. ;-)Cała rodzinka degustowała i stwierdziła iż są przepyszne. Polecam gorąco- może zasmakują również i Wam. Przepis na keksówkę 26cm, znaleziony tutaj. Ja dodatkowo wzbogaciłam go o ziarna siemienia lnianego- uwielbiamy ziarenka. :-)Składniki: - 350g mąki pszennej (u mnie zwykła typ650)- 60g semoliny drobno mielonej (dałam odpowiednik orkiszowy, myślę iż można zastąpić również mąką pszenną)- 250ml ciepłej wody

Smaczne Zdrowe
Chleb żytni na zakwasie- przepis Piotra Kucharskiego 200

które obecne są w każdej mące. Z drugiej strony fermentacja mlekowa powoduje rozkład kwasu fitynowego, co umożliwia powstawanie wchłanialnych form mikroelementów (żelaza, cynku, wapnia i magnezu) zawartych w ziarnach zbóż. Ponadto chleby na zakwasie pomagają odbudować korzystną florę bakteryjną przewodu pokarmowego, są naturalnie zakonserwowane i utrzymują długo świeżość. *Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego Chleb domowa piekarnia. Składniki

Smakowity Blog Kulinarny
Zakwas na żur 127

Zostało niewiele czasu do Świąt Wielkanocnych, więc najwyższa pora przygotować domowy zakwas na żurek. Składniki: - 1 szklanka mąki żytniej razowej - skórka z 1 kromki chleba żytniego - 3 ziarna ziela angielskiego - 3 ziarna pieprzu - 1 liść laurowy - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki soli - woda Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do garnka, zalewamy 1 i 1/2 szklanki gorącej wody i mieszamy. Gdy wystygnie dolewamy

Zainspirowana w kuchni
Chleb orkiszowy pieczony na chrzanowym liściu 157

zaczynu 150 g mąki orkiszowej chlebowej typ 750 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 230-250 g lekko ciepłej wody ½ łyżki soli 3 łyżki łuskanych ziaren słonecznika + 1 łyżka do posypania chleba 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek dodatkowo: świeże liście chrzanu Przygotowanie zaczynu: Składniki zaczynu przełożyć do miski, wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić na 12 godzin w ciepłym(...)miejscu. Najlepiej pozostawić zaczyn do fermentacji na całą noc. Przygotowanie ciasta właściwego: Następnego dnia odłożyć 2 łyżki zaczynu, na starter do następnego pieczenia chleba.  Obie mąki orkiszowe przesiać do dużej miski, dodać zaczyn, olej, ziarna słonecznika i sól. Następnie dodać 230 g wody i dokładnie wymieszać łyżką, aby w cieście nie było grudek mąki. Jeśli ciasto będzie bardzo gęste

Codziennik Kuchenny
Chleb orkiszowy z oliwkami na kapryśne choróbsko 176

swoją objętość .   Gdy chleb już w blaszce wyrośnie, żółtko roztrzepać z łyżką wody i posmarować nim chleb z wierzchu, następnie posypać sezamem naturalnym - w ten sposób ziarna przykleją się do chleba i nie będą odpadać, jak po posmarowaniu samą wodą . Chleb piec ok. 35-40 minut w nagrzanym do 200C piekarniku - u mnie 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół

Grunt to przepis!
Chleb z San Francisco na zakwasie 214

mnie Aceto Balsamico di Modena ) 1 i 1/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki drożdży instant  375 ml wody 2 łyżki sezamu do posypania ( płatki owsiane lub inne ziarna) WYKONANIE: Dzień poprzedzający pieczenie chleba przygotować zakwas, tak odmierzając wodę, mąkę i zaczyn, by otrzymać 250 g aktywnego, gęstego zakwasu W czasie gdy mikser miesza ciasto, przygotować foremkę - dużą keksówkę. Formę wysmarować(...)przyklejeniu się foli Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość. Zdjąć folię i   przy pomocy pędzla posmarować wierzch chleba wodą i posypać płatkami owsianymi, sezamem lub innym ulubionymi ziarnami Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 ° C i piec przez 10 minut. Zaparować piekarnik. Następnie zmniejszyć temperature do 200 ° C i piec kolejne 35 minut. Upieczony

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z serem fetą 133

Sałatka z serem fetą Dzisiejsza moja propozycja to sałatka z serem fetą Składniki: mix sałat ser feta ogórek zielony pomidory koktajlowe papryka sos winegret mix prażonych ziaren grzanki z chleba tostowego Wykonanie: Nie podaję ilości w jakich użyłam, ponieważ robiłam bardzo małą porcje tylko dla siebie. Sami musimy ocenić jaka chcemy porcję zjeść. Na spód miseczki położyć mix sałat. Następnie(...)pół, ogórek obrany ze skórki i pokrojony w grubszą kostkę oraz paprykę również pokrojoną w kostkę. Do warzyw dodajemy pokruszony ser feta, polewamy sosem winegret i posypujemy prażonymi ziarnami (słonecznika, dyni, orzeszki pinii). Sałatkę z serem fetą podawać z grzankami. Artykuł Sałatka z serem fetą pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Chleb litewski słonecznikowy 180

pewną taka nieśmiałością" postanowiłam zaryzykować upieczeni chleba z gotowej mieszanki. Przekonała mnie informacja, że mieszanka zawiera naturalnie składniki bez konserwantów, GMO ani GMM. Zdecydowałam się upiec chleb żytni litewski z ziarnami słonecznika i z kminkiem. Mieszanki fajnie się prezentują w brązowych ekologicznych papierowych torbach, w które są zapakowane. Są bardzo łatwe w użyciu, instrukcja wypieku jest prosta i czytelna. Chleb(...)ładnie wyrósł, co widać na zdjęciach i bardzo nam smakował. Chleb litewski słonecznikowy Składniki:mieszanka chleb litewski słonecznikowy200 g + 300 g ciepłej wody Opakowanie zewnętrzne zawiera 3 torebki: mieszankę chlebową, nasiona i drożdże Wykonanie: Zawartość średniej torebki, która zawiera ziarna zalewamy  200 g ciepłej wody o temperaturze 50 stopni C i odstawiamy do namoczenia na 2 godziny

Kulinarne przygody Gatity
Kanapki z kurczakiem, oliwkami, szpinakiem i suszonymi pomidorami 176

się podczas imprezy! A jeśli coś zostanie - następnego dnia można je zabrać do pracy na drugie śniadanie, albo odgrzać, bo są pyszne także na ciepło.  16 kromek chleba tostowego z ziarnami pierś kurczaka (podwójna) twarożek naturalny szpinak baby słoiczek czarnych oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy ząbek czosnku łyżeczka miodu sól, pieprz Oliwę, ocet balsamiczny i miód(...)zanurzyć w marynacie. Marynować przez godzinę (a najlepiej przez noc). Smażyć na rozgrzanej patelni, warto przykryć siatką, bo pryska:) Po wystudzeniu pokroić kurczaka w cieniutkie paseczki. Osiem kromek chleba tostowego posmarować obficie serkiem, posypać posiekanymi oliwkami i ułożyć na nich kurczaka. Następnie dodać pokrojone w paski suszone pomidory i sporo listków młodego szpinaku. Przykryć pozostałymi kromkami chleba i porządnie docisnąć

Kulinarne Inspiracje
Drożdżowy chleb pszenny z ziarnami 131

jego udziałem są przepyszne. Dodałam tutaj ziarna słonecznika, dyni i lnu ale można zmieniać i dodać złoty len, czy czarnuszkę albo sezam czarny, tez będzie ok. Chleb pszenny na drożdżach z ziarnami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb z cukinią 145

Pieczenie chleba w domu uwielbiam za zapach i smak. Cukinia obrodziła i postanowiłam dodać do chleba. Dodatkowo dodałam ziarna słonecznika i siemię lniane. Bardzo lubimy takie chrupiące dodatki. Wyszło smacznie. Składniki: 200 g startej cukinii 5 dkg świeżych drożdży 400 g mąki pszennej 200 g mąki żytniej 125 ml oleju rzepakowego Rapso 250 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli(...)łyżeczka cukru 4 łyżki ziaren słonecznika Kresto 2 łyżki siemienia lnianego Kresto 0,5 szk ciepłej wody Przygotowanie: Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłą wodą (nie wrzątkiem), rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia. Cukinię umyć, razem z skórką zetrzeć na tarce i odsączyć z nadmiaru sok. Do zaczynu drożdżowego dodać jogurt, cukinię, olej rzepakowy, przesianą mąkę, sól i cukier . wymieszać i zagnieść

Ala piecze i gotuje
TOST Z AWOKADO I JAJKIEM W KOSZULCE 109

wyszło bardzo smaczne, polecam :) SKŁADNIKI: 1/2 świeżej żółtej papryczki chili 2 jajka  1 pomidor 1 ząbek czosnku 1/4 małej czerwonej cebuli 1/2 limonki 1/2 awokado 2 kromki chleba żytniego z ziarnami oliwa sól pieprz A jak to zrobić: Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i wyciągnąć pestki. Drobno pokroić miąższ, doprawiając go oliwą, solą, pieprzem, czosnkiem i drobno posiekaną cebulą(...)garnku zagotować wodę, do lekkiego wrzenia. Włożyć jajka i gotować około 6 minut, aby środek był płynny, lub dłużej jeśli żółtka mają być bardziej ścięte. W tym czasie chleb delikatnie opiec, posmarować pastą z awokado, a na niej ułożyć pomidory. Ugotowane jajko wyjąć z folii i ułożyć na przygotowanym toście

Kuchnia w opałach

Proponowane wyszukiwania