chleb z ziaren - 2292 przepisów (strona:36/153)

PROSTY CHLEB Z GARNKA 155

dwóch godzinach w całym domu pachnie świeżych chlebem. Uwielbiam jego skórkę jest bardzo chrupiąca i w zasadzie z każdego bochenka coś z niej uskubię. Chleb zrobiłam w dwóch różnych wariantach – do jednego dodałam ziarna ( podpatrzone u Joanny ). Najsmaczniejszy ponoć wychodzi z garnka żeliwnego, ja jednak jeszcze takiego nie posiadam i skuszona doświadczeniem dziewczyn upiekłam w naczyniu żaroodpornym. Upiekł się(...)doskonale! PROSTY CHLEB Z GARNKA / wg EWY 350 g mąki pszennej typ 650 200 g mąki żytniej typ 720 1 łyżeczka soli (dałam 1,5 ) 1,5 łyżeczki oliwy 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1,5 szkl ciepłej wody ( nie gorącej ) opcjonalnie 1 szkl ulubionych ziaren: słonecznik, siemię lniane, pestki dyni, sezam Drożdże rozkruszyć i włożyć do miseczki

Pieguskowa Kuchnia
Dietetyczne śniadanie 228

wszystko się topi błyskawicznie jak masło. Ale śniadanie trzeba zjeść, najlepiej chłodne i zdrowe ale i pozywne, żebyśmy nie musieli doajdać „pomiędzy”. Składniki -2 kromki razowego chleba -pomidor -ogórek -bazylia -sałata lodowa -prazone ziarna od Ziarenkowo Słoneczne Pola,a w nich słonecznik,sezam i siemię lniane Na listkach salaty połóż pokrojone w plastry ogórek i pomidor, posyp ziarenkami. Kromeczki razowego

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb bez mąki (z płatkami owsianymi) 244

Jeżeli dbacie o linię i unikacie białej mąki to zachęcam do przygotowania domowego chleba, które w 100% składa się z płatków owsianych i ziaren :) Będziecie zachwyceni poniższym pieczywem, które ma chrupiącą skórkę, miękki i wilgotny środek, mocno syci, a także długo zachowuje świeżość (3-4 dni). Na sam koniec dodam, że chleba nie trzeba wyrabiać (wystarczy wszystko wymieszać łyżką(...)dyni, ziarna słonecznika) 500 g jogurtu naturalnego (ponad 1 duże opakowanie!) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka miodu szczypta soli Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski. Następnie wlać jogurt oraz miód. Za pomocą łyżki wszystko ze sobą dokładnie wymieszać. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowaną masę przełożyć do foremki. Wyrównać. Piec około 70-75 minut w 165°C (chleb musi

Ugotować
Pszenno-żytni chleb ze słonecznikiem na drożdżach 133

bezą (przepisy na te smakołyki za będą jakiś czas), a w międzyczasie upiekłem jeszcze dwa chleby. Nie te, na które przepis wam teraz dajemy, inne zupełnie. Historia tych chlebów jest zupełnie inna, ale teraz jej nie poznacie. Może kiedyś... W każdym razie wymyśliłem je i zrobiłem dla Madzi koleżanki w ranach wdzięczności za coś tam... Wyszły bardzo przyjemne. Lekkie(...)mąki pszennej 375 ml wody 6 g drożdży instant (lub ok. 20 g świeżych) 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru 100 gram ziaren słonecznika (plus odrobina do posypania chleba) Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Niestety mąką żytnia ma to do siebie, że bardzo się klei do rąk. Dlatego warto użyć miksera. Mikserem wyrabiamy

Marder&Marder Manufacture
Chleb na zakwasie 113

Bardzo smaczny chleb na zakwasie, z dużą ilością ziaren. Długo zachowuje świeżość. Przepis na dwa duże bochenki. 1 szklanka pestek słonecznika 1 szklanka siemienia lnianego 1 szklanka otrąb pszennych 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 kg i 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki ziaren sezamu 1/3 szklanki pestek dyni 4 łyżki miodu 3 łyżeczki soli zakwas(...)wody. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Po 24 godzinach dodajemy 50 g mąki oraz 50 ml i ponownie mieszamy i odstawiamy. Czynność wykonujemy przez kolejne 5 dni. Chleb: W dużej misce wymieszać wszystkie sypkie produkty. Dodać zakwas i 6 szklanek ciepłej wody wymieszanej z czterema łyżkami miodu. Z powstałej masy odłożyć do słoika 6 łyżek zakwasu (do wykonania

Bullio
Chleb razowy żytnio-orkiszowy z ziarnami 140

oczyszczając jelita ze złogów. U mnie z dużą ilością zakwasu żytniego (z mąki żytniej razowej typ 2000), ale można jego ilość zmniejszyć. W chlebie połączyłam mąkę żytnią z orkiszową, z wykorzystaniem również mąki razowej i mieszanych ziaren. Jeżeli nie posiadacie takiej ilości zakwasu, to wystarczy dzień wcześniej go dorobić poprzez wymieszanie ogrzanego zakwasu z mąką żytnią razową(...)orkiszowej graham typ 1850 100 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 500 g mąki żytniej typ 720 100 g mieszanych ziaren (u mnie słonecznik, siemię lniane, dynia) 800 ml wody (przegotowanej) 20 g soli płatki owsiane do posypania wierzchu chlebów WYKONANIE Zakwas wyciągnąć z lodówki i ogrzać (około 2 godz.). W dużej misce wymieszać wszystkie podane powyżej składniki z ogrzanym

Passions hobbies life
Ser wegański z orzechów nerkowca (bez laktozy) 159

nasz starter z bakteriami mlekowymi (rejuvelac). Wlewamy go do czystej, wyparzonej butelki lub słoika i przechowujemy w lodówce (przez kilka tygodni bakterie są aktywne).  Odcedzone ziarna można wykorzystać jako dodatek do chleba. Przygotowanie pasty z orzechów nerkowca: 2 szklanki orzechów nerkowca namocz w wodzie przez 6-8 godzin. Dokładnie odsącz z wody, np.na sitku i przenieś do naczynia

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb pszenny z sezamem 152

Chleb pszenny z sezamem...Puszysty, delikatny ze złocistą, chrupiącą skórką.Oprószony ziarnami sezamu.Idealny do kanapek!Komu kromeczkę? Zapraszam!Składniki:2 szklanki mąki pszennej;1 łyżeczka soli;62,5 g (tj. 1/4 kostki) margaryny;20 g świeżych drożdży;1 łyżka cukru;200 ml zimnego mleka;1 jajo;2 łyżki sezamu do posypania po wierzchu;Margaryna + bułka tarta do posmarowania keksówki(...)niewielkie. Jeśli ktoś woli wysokie chleby i tym samy duże kromki to należy go piec w mniejszej keksówce np. 25x12 cm.W przypadku przygotowywania chleba w mikserze należy użyć haków do ciasta drożdżowego.Sezam można zastąpić innymi ziarnami np. słonecznika, a margarynę masłem.Źródło przepisu: Rogalik blog

Gospodyni Miejska
Chleb z czerwonym ryżem 104

Efektowne podłużne czerwone ziarna ryżu dodają egzotyczną nutkę naszemu  domowemu bochenkowi. Aby wzbogacić jego walory żywieniowe, zawiera również spora ilość płatków pszennych.  Składniki na jeden bochenek: 4 szklanki mąki pszennej 5 dag świeżych drożdży 2 płaskie łyżeczki soli 300 ml ciepłej wody 1 łyżka cukru 3 łyżki oleju lub oliwy 1/4 szklanki czerwonego ryżu 1/2 szklanki płatków pszennych(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Wyrośnięte ciasto zagnieść i podzielić na 6 równych części. Z każdej części formować wałek o szerokości formy do wypieku chleba. Wałeczki równo ułożyć, formę z ciastem odstawić ponownie na ok. 30 minut, ciasto powinno podwoić swoją objętość. 4. Piekarnik rozgrzać do 220 C, czas pieczenia ok. 35 minut. Ostatnie 5 minut

Apetyczna babeczka
Tatterowiec 159

nazwa wskazuje autorką przepisu jest Tatter piekarniatatter.blogspot.com (strona niestety nie jest już aktywna). Chleb prosty do zrobienia i bardzo smaczny. Polecany szczególnie początkującym, ze względu na użytą do wypieku chleba sporą ilość zakwasu, szybko i bezproblemowo wyrasta. Mi przypomina trochę w smaku pieczywo typu graham. Składniki na ciasto: 400 g aktywnego zakwasu żytniego razowego płynnego* (hydratacja 150%, czyli 2 części(...)Następnie krótko wyrobić i umieścić w nasmarowanej olejem i wysypanej otrębami żytnimi formie- może to być duża keksówka 10x30 cm. Posmarować wierzch oliwą, można posypać otrębami, ziarnami i zostawić do podwojenia objętości. Chleb wstawić do zimnego piekarnika (ja zawsze wstawiam do gorącego), nastawić temperaturę 200°C. Piec 60 minut.  Smacznego

Przepisy na domowy ser i chleb
Najsmaczniejszy chleb dyniowy 171

Tak, moi drodzy. To zdecydowanie najsmaczniejszy chleb, jaki do tej pory upiekłam. Fakt, że zawiera dynię, jest tu drugorzędny. C. stanowczo zażądał powtórki, a i piekłabym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z ziarnami 136

będzie nam nóż. W dzisiejszym wpisie będzie więc też parę słów o małym nożu, który bardzo pozytywnie mnie zaskoczył i doskonale sobie poradził z moim chlebem. Chleb pszenno-żytni na zakwasie z ziarnami Czas przegotowania: 12 godzin Składniki: 500 g mąki pszennej chlebowej 720 500 g mąki żytniej 1020 3-4 łyżki aktywnego zakwasu chlebowego ok. 650 ml letniej wody(...)luźne, więc jeśli jest zbyt gęste dodajemy pozostałą wodę. Na koniec dodajemy ziarna i mieszamy, aż się połączą z ciastem. Żeliwny garnek wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy ciasto i wygładzamy je mokrymi rękoma. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 godzin do wyrośnięcia. Chleb możemy też upiec w 2 foremkach keksówkach. Po tym czasie zdejmujmy folię

Kulinarne przygody Gatity
Chleb orkiszowy z suszonymi pomidorami 166

świeżych drożdży 0,5 l letniej przegotowanej wody   30 g suszonych pomidorów 4 łyżki ziaren sezamu 4 łyżki ziaren słonecznika 4 łyżki otrębów żytnich płatki górskie do wysypania formy pestki dyni do posypania chleba sól morska cukier Składniki pozwalają na przygotowanie 1 kg chleba. Przygotowanie. 1. Zaczyn drożdżowy. Drożdże rozkruszyć, dodać 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki(...)odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 4. Pieczenie. Foremkę 10x30 wysmarować olejem (3 ziarna) i obsypać płatkami górskimi. Przełożyć wyrośnięte ciasto z miski do foremki. Za pomocą mokrej łyżki wygładzić wierzch chleba. Udekorować pestkami dyni. Zostawić w foremce na 10 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Tak przygotowany chleb włożyć do nagrzanego

Pij soki wyciskane
Kisiel owsiany Izotowa i ciastka ze fermentowanych ziaren owsa 174

Izotowa  Składniki: • 500 g dobrej jakości ziarna owsa, • 70 g ok 1/3 szklanki grysiku owsianego, zmieliłam ziarna tak na 3/4 • 3 łyżki mąki owsianej, • 1/2 szklanki kefiru z niepasteryzowanego mleka, najlepiej domowego, można użyć również jako startera do fermentacji kawałek chleba żytniego na zakwasie. Dodałam ½ szklanki zsiadłego mleka. Przegotowana i wystudzona woda do napełnienia 4 litrowego słoja Sposób przygotowania(...)mniej intensywnym smaku i na upały w sam raz. Wydawało się, że jest jej dość dużo ale prawie litr użyłam do chleba zamiast wody reszta została wypita przeze mnie i domowników. Pozostały mi ziarna i na nich przygotowałam ciastka owsiane. Nie chciałam wyrzucać sfermentowanych ziaren. Kisiel owsiany można zrobić raz w tygodniu do bieżącego użycia. Myślę aby zamiast ziarna owsa

Leśny Zakątek
Prosty pszenny chleb 128

Miał to być chleb serowy.. Gdy już wszystkie składniki przygotowałam, zajrzałam do lodówki po ser i okazało się, że wyparował.. No cóż.. musiałam zmienić część składników.. Z podanego przepisu wychodzi jeden średniej wielkości bochenek Ja piekłam w małej keksówce. Bazowałam na przepisie z tej strony ( dotyczy tylko podstawowych składników) Składniki: 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka(...)godziny. Po tym czasie ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i  pozostawić na ok 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika chleb wysmarować rozmąconym jajkiem zmiesznym z  łyżką mleka i posypac ziarnami ( ja dałam ziarna słonecznika). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut w temperaturze 230 stopni C, a następnie temperaturę zmniejszyć do 200 stopni

Na słodko lub wytrawnie

Proponowane wyszukiwania