chleb z ziaren - 2292 przepisów (strona:37/153)

Śniadanie jesienne, pełne słońca, calutkie zaziarenkowane 202

ryba w oleju rzodkiewka oliwki sałata papryka pomidor ziarenka Słoneczne Pola od Ziarenkowo jabłko Sałatę pokrój na drobno, dodaj paprykę,pomidora. I wsyp ziarna od Ziarenkowa.Wymieszaj. Przygotuj pastę rybną- twaróg wymieszaj z rybą. Na kromki razowego chleba wyłóż pastę i dodaj rzodkiewki. Na całość sałatkę z ziarenkami. Dodaj oliwki. Pokrój jabłko na cząstki. Posyp ziarnami. Smacznego! Miłego dnia

Z Kuchni Do Kuchni
BEZGLUTENOWY CHLEB Z SAMYCH ZIAREN 612

Jeśli lubicie puchate bułeczki i białe mięciutkie pieczywo ten chleb zdecydowanie nie przypadnie Wam do gustu.  Jest raczej zbity i dość twardy. I to może taki mały minus. Maleńki.  Posiada jednak baaardzo dużo plusów:  jest bezglutenowy, nie zawiera mąki, nie ma w nim również drożdży, zakwasu, proszku do pieczenia ani żadnych polepszaczy. Robi się go bardzo prosto(...)dowolnie modyfikować wg własnego smaku. A smak?    Po pierwszym kęsie miałam mieszane uczucie ... ale już po chwili, kiedy poczułam cudny smak ziaren wiedziałam, że w ten rodzaj chlebka trzeba się po prostu wsmakować :)) bo chleb jest pyszny.  Szczególnie przypadł mi do gustu posmarowany twarożkiem. Składniki: 125 g ziaren słonecznika  125 g siemienia lnianego 125 g sezamu

Walijskie Pichcenie
Chleb orkiszowy ze słonecznikiem i orzechami 228

instant ½ szklanki szklanki otrąb ¼ szklanki ziaren słonecznika ¼ szklanki orzechów włoskich(posiekanych drobniej) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru żółtko i łyżka mleka do posmarowania chleba  Przygotowanie: W misce wymieszać suche składniki, czyli mąki, drożdże, ziarna słonecznika, orzechy, sól i cukier. Wlać wodę i wymieszać wszystko dokładnie.  Odstawić na 15 minut. Keksówkę posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia(...)ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i mlekiem, wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika i piec ok. 55 minut.  Na ostatnie 10-15 min  pieczenia można wyjąć chleb aby opiekł się ze wszystkich stron. Upieczony chleb studzić na kratce. Smacznego

Swojskie jedzonko
Pyszne śniadanie, czyli pełnoziarnista kanapka z ricottą, konfiturą i awokado 115

trzeba tak wiele. Pamiętaj – kanapka z ricottą i awokado – uczyń czyjś ranny posiłek wyjątkowym. A jak przygotować takie lekkie i słodkie śniadanie? Składniki pajdka chleba pełnoziarnistego (mój miał w sobie ziarna i miód) 2 łyżeczki ricotty 2 łyżeczki ulubionej konfitury (ja wykorzystałam bananowo-aloesową) 1/3 awokado kilka orzechów włoskich + filiżanka pysznej kawy Wykonanie Chyba nie muszę tego pisać

Raj dla Podniebienia
Pasta z ziarnami słonecznika 136

Składniki : pół szklanki ziaren słonecznika ok. 5 dag suchego grochu łupanego 3 ząbki czosnku 6 kawałków pomidorów suszonych w oleju 2- 3 łyżki wody przegotowanej 2

Proste Potrawy
Chleb żytni na zakwasie 189

prezentujemy jest łatwy ale wymaga cierpliwości i czasu. Chleb na zakwasie jest aromatyczny i wyśmienity.Wilgotny, chrupiący z zewnątrz. Możecie dodać do niego ziarna jakie lubicie. Dla wszystkich, którzy chcą piec pyszne, domowe chleby  na zakwasie  serdecznie polecam ten przepis .. . Składniki;  1 kg mąki żytniej, 650 ml ciepłej wody, zakwas szczypta soli Wykonanie; Do przygotowanego wcześniej

Anioły w kuchni
Domowy zakwas na żur 148

Otóż stąd, że mieli się ją tylko raz! Składniki: 1 szklanka razowej mąki żytniej 1 litr dość ciepłej wody 6 ząbków czosnku 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 kromka żytniego chleba na zakwasie Sposób przygotowania: Mąkę wsypać do szklanego słoja i zalać przegotowaną, przestudzoną wodą (powinna być dość ciepła, ale nie gorąca; najlepiej sprawdzić to palcem - jeśli

W SMAK
Chleb pszenno - żytni na zakwasie - Tatterowiec 199

ciepłe miejsce. Zależnie od temperatury otoczenia, chleb wyrasta od 1 - 2 godzin. Ma podwoić objętość, jednak nie może przerosnąć. Przed pieczeniem przy pomocy pędzla smarujemy chleb wodą, a następnie posypujemy ulubionymi ziarnami. Mój posypałam sezamem - jasnym i czarnym. Nagrzewam piekarnik do 230 ° C. Piekę 15 minut, spryskując w tym czasie boczne ścianki piekarnika 2-krotnie wodą,. Następnie zmniejszam temperaturę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zakwas na żurek 161

wzięłam z tej strony.  Składniki 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 litr ciepłej wody 3 ząbki czosnku 2 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu skórka z kromki razowego chleba Sposób wykonania: Dodatkowo jeden duży słoik ( musi być duży bo zakwas w czasie fermentacji lubi wykipieć) Gaza gumka Czosnek obrać i lekko zmiażdżyć. Do słoika wsypać mąkę

Na słodko lub wytrawnie
Chleb żytni na zakwasie 166

który prezentujemy jest łatwy ale wymaga cierpliwości i czasu. Chleb na zakwasie jest aromatyczny i wyśmienity.Wilgotny, chrupiący z zewnątrz. Możecie dodać do niego ziarna jakie lubicie.Dla wszystkich, którzy chcą piec pyszne, domowe chleby na zakwasie serdecznie polecamy ten przepis ...Składniki; 1 kg mąki żytniej,650 ml ciepłej wody,zakwasszczypta soliWykonanie;Do przygotowanego wcześniej zakwasu dodajemy

Anioły w kuchni
Od czego zacząć? Czyli mój pomysł na odchudzanie. 470

praktycznie bezwartościowe. Mięso to tylko i wyłącznie pierś z kurczaka, filet z indyka i szynki właśnie z drobiu. Po odpowiednim przygotowaniu jest na prawdę pyszne. A chleb zwykły zamieniłem na razowy z ziarnami słonecznika. Tak więc idzie przeżyć!A jak często jem?Podstawą jest 5 posiłków dziennie.ŚNIADANIE (najlepiej zaraz po przebudzeniu, bo później coraz ciężej o wolny czas)Tutaj

All My Fit Life
M jak MĄKA 223

Dzisiejszy temat porady to literka M, czyli MĄKA. źródło: bioking.com.pl Mąka to produkt, który powstaje z silnego rozdrobnienia ziarna zbóż, cechując się drobną granulacją i sypką konsystencją. Mąka używana jest do produkcji pieczywa, makaronów i produktów cukierniczych. Tyle wikipedia. Ale zapewne chcecie więcej. TYP MĄKI, czyli zawartość minerałów. Im więcej popiołu pozostanie ze spalania jej w wysokiej temperaturze, tym więcej(...)ciemna i gruba. Idealna do ciast dietetycznych, ze względu na wysoką zawartość błonnika. TYP 2000: (mąka razowa) mieszana z innymi typami mąk. Wykorzystuje się do wypieku chleba pełnoziarnistego. GLUTEN: mieszanka białek występujących w ziarnach niektórych zbóż. Nadaje ciastom porowatą strukturę. Niektóre osoby są uczulone na gluten. Rozróżniamy kilka rodzajów mąk, które nie zawierają glutenu, m. in. - z pestek słonecznika - kokosowa

Gotuję Testuję
Wieloziarnista grzanka z jajem 107

Jajo usadzone w grzance. Kupuję ogromny chleb z formy w izraelskiej kawiarni. Jest nafaszerowany ogromną ilością ziaren, łamane żyto, len, słonecznik. To na poranny rozruch, aby dobrze zacząć dzień. Jedna kromka tego chleba odpowiada 2 kromkom zwykłego chleba tostowego, dlatego po wycięciu odpowiedniej średnicy koło , mieści się

AZgotuj!
Chleb żytnio - kukurydziany 388

tego typu wypiekami wychodzę z założenia, że warto eksperymentować. Wypieki bezglutenowe i takie z niewielką zawartością glutenu zazwyczaj nie są smaczne, jednak dodanie w tym przypadku ziaren siemienia lnianego nadało ciekawego smaku. Sam chleb nie jest bezglutenowy, bo jest na zakwasie żytnim, ale jeśli masz zakwas np. kukurydziany to możesz go użyć. Wykonanie jest bardzo proste i szybkie

apetytnapieczenie
Chleb z soją 252

dzieciństwie jadłam taki chleb. Hm, jadłam to za dużo powiedziane. Wydłubywałam z niego żółte ziarna, które były pyszne. Nie wiedziałam wtedy co to jest, ale teraz... Postanowiłam upiec chleb z soją, żeby przypomnieć sobie czy to jest to. Chleb z soją powstał w dwóch wersjach żytni jasny i pszenny. Żytni niestety mi się nie udał, bo za długo mieszałam ciasto

apetytnapieczenie

Proponowane wyszukiwania